Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- E-book olvasók
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- OLED TV topic
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tigi
őstag
Sziasztok
Tudom, hogy sokszor volt már kérdés, de a leírt módszer nálam nem működik.
A lényeg, hogy nem tudom újratelepíteni a Win7 64bit-et.
A telepítő szerint MBR-es a partíció és ezért nem tud a win7 települni csak GPT-re, pedig a Rufus-al MBR-es telepítőt csináltam (többet is) és akkor se megy.
Próbáltam Legacy és UEFI beállítással is, de semmi, most már a törölt C meghajtót se tudja újra létrehozni a telepítő nem, hogy formázni.
Van valami megoldás (én nem találtam) vagy csak a vinyó teljes törlése segít?Előre is köszi.
üdv. -
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Látom nem nagyon pörög a topic, de azért leírom a saját tapasztalatomat GPT-ből MBR rendszerre alakítással kapcsolatban.
Tegnap hozzám került egy notebook, melyen kis karbantartást kellett eszközölni. Valami idióta GPT rendszerben telepített egy olyan win7-es OS-t a laposra, mellyel "bizonyos alkalmazás" nem kompatibilis (ne feszegessük, nem fórumkompatibilis a téma). Mivel nem szerettem volna tetőtől talpig új rendszer fabrikálásba (nem ez volt a feladat, de a kerülőutat végig kell járnom a végeredményhez), így gondoltam bepróbálkozom egy adatvesztés nélküli GPT ->MBR konverzióval
1. winyó ki a laposból és be egy asztali gépbe (100MB fenntartott + 127MB formázatlan + maradék egyben 600GB+)
2. lemezkép a teljes winyóról, biztos ami ziher alapon (macrium reflect free)
3. betűjel eltávolítása wines lemezkezelőben (ártani nem árthat)
4. minitool partíciókezelővel átdobtam a GPT rendszerű partíciót MBR-re (volt talán 10 másodperc is a történet)
5. betűjel hozzáadása wines lemezkezelőben, hogy lássam az adatok megmaradtak-e -> MEG
6. winyó vissza a laposba, ahol win7 telepítőlemezről indítottam. Nyelvválasztás utáni képernyőn a számítógép javítását választva észrevette, hogy gond van az indítórésszel (útvonalak), így kicsit javítgatott
7. mivel ez a javítás még nem volt sikeres, így ismét BOOT a win7 telepítőről, szintén a számítógép javítását választva elindítottam egy indítási javítást, ahol javította a hiányzó bootmenedzsert, majd restartEzt követően szépen indult a win7
Hátha másnak is jól jön majd az ügymenet, gondoltam leírom, hogy létezik adatmegmaradásos történet GPT-ről MBR-re való átalakítás esetén...vagy csak egyszerűen szerencsém volt
-
jozsi09
újonc
Tisztelt fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni egy WD40EFRX merevlemez beüzemelésében. Mivel nem tudtam a 2,2TB-os függőségről, sem a GPT partícióról, elég nehéz felfognom, hogy miről is van szó. Sokat olvasgattam a fórumokon és így (legalábbis a lemezkezelő szerint) sikerült egy egybefüggő kifogástalan GPT partíciót létrehoznom.
A problémám a következőindows Vista 32 bites oprendszert használok. A BIOS hagyományos. ASUS M5A78L-M LX3 egy AMD FX4130-as procival. Újonnan csatlakozva a lemezkezelő felismeri a teljes merevlemezt és fel is ajánlja a formázást. Elkezdi a formázást, majd feldob egy ablakot, hogy a windows a formázást nem tudta befejezni és a lemezkezelőből eltűnik a merevlemez. Ha újra csatlakoztatom megint megjelenik, de kezdődik minden elölről.
A BIOS ACHI-ra van állítva.
-
Füleske16
csendes tag
Üdv!
Látott már olyat valaki, hogy egy új WD 3TB HDD-t windows7/64 alatt GPT-ben inicializálok, majd használom, ezek után másik gépbe téve (vagy akár a gépen belül másik vezérlőkártyán...) nem ismeri fel a meglévő partíciót, új eszközként azonosítja és újra inicializálja, ami után egy csupasz meghajtót kapok, amin még partíció sincs (a win szerint...)
Ha nem bántom (nem inicializálom, stb), és visszateszem a korábbi helyére, minden adat megvan rajta. De másik kártyával vagy másik gépben új, üres HDD-nek látszik.
Miért van ez így, és főleg ez így kell működjön? Nincs megoldás arra hogy a GPT másik gépben is működjön?Kösz a segítséget!
Füles -
zsoltihun
csendes tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy maradt két pariciò a gépemen miután sikeresen letöröltem a wi dowst. Viszont a telepítő nem engedi a feltöltését a az op. rendszernek. A második particípiót nem akarom törölni, mert számomra nagyon fontos adatok vannak rajta. Segítségre van szükségem, hogy mit állítsak át esetleg a biosban. Előzőleg win 8 volt rajta azt vissza tudtam tölteni, de most csak win7 ultimate van a pendrivemon. Remélem érthetően írtam. Köszönöm
-
madd dogg
senior tag
Sziasztok. Lenovo Ideapad U430 Touchra szeretnék újratelepíteni Win8.1-et. Előtelepített W8.1 volt rajta, de mennyiségi liszenszes, nem áll rendelkezésre az eredeti USB kulcs. Leformáztam a rendszerpartíciót, elő is jött a GPT-s hibaüzenet. A kérdésem az, hogy tudok e úgy telepíteni W8-at, hogy a többi partíciót nem formázom, mivel fontos adatok vannak rajta.
-
mzsolty
tag
Sziasztok.
Tudtok ajánlani valami jó particíónáló rendszert, amivel láthatóvá tudom tenni a külső USB3.0-ás 3 TB HDD-met?
Eszközkezelő látja, illesztőprogramja is automatikus feltelepítődött, viszont a Sajátgépben nem látszik.
Kaptam olyan tippet hogy konvertáljam át a fájlrendszerét GPT formátumúra. Esetleg ha így nem sikerülne, akkor milyen progit ajánlanátok? -
kerlac
őstag
Sziasztok!
Adott egy 4TB-s WD HDD, de a gépem csak 2TB-osra engedi formázni, míg 1,7 TB kezelhetetlen. Úgy olvasom, ez nem egyedi probléma, de igazi megoldást sehol sem találtam.
Azt olvastam, hogy a át kell álítani a HD-t MBR-ről GPT-re. ami nem tudom mit jelent, de nem fogadta el a megadott parancsorokat, tehát nem sikerült.. tanácstlaan vagyok...
-
olajecset
tag
Sziasztok!
Következő kérdésem lenne. Ha az asztalai gépet úgy szeretném használni, hogy nappal többször biztonságosan altatásba lehessen küldeni, akkor gpt-re vagy mbr-re kellene partíciónálni?
-
válasz
mickemoto #113 üzenetére
"Mit jelent az hogy UEFI módban indított telepítőlemez/USB? Ez volna maga a bios beállítás?"
Nem, ez azt jelenti, amit linkeltem, azaz, amikor elindítod a telepítést(DVD-ről vagy Pendrive-ről), akkor a géped bootmenüjét használva nem mindegy, hogy melyik előtagú eszközről bootolsz be. (Linkben ott a kép, hogy 2x látszódnak majd a boot eszközök, 1x pl DVD előtaggal meg még1x UEFI előtaggal(persze ez nem szentírás, de talán a leggyakoribb)Az UEFI telepítés indításakor az UEFI előtagos eszközről kell indítani a telepítést.
"Egyébként azt honnan tudom hogy az ssd milyen partícióstílusú?"
Nem feltétlen kell tudnod, mert mint írtam, telepítéskor, amikor eljutsz a partícionálási ablakhoz, akkor ott minden partíciót le kell törölni, majd újra létrehozni. Itt maga a Windows fogja automatikusan kialakítani a GPT partícióstílust, neked ezzel nincs dolgod.UI: Akkor maradjunk annyiban, hogy fényképezd le a BIOS-od minden menüpontját és PRIVÁTBA küld el. Ránézek és pontosan meg fogom tudni mondani, hogy hol és mit kell beállítani a BIOS-ban, hogy simán felcuppanjon a W8.1.
-
mickemoto
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #112 üzenetére
Függetlenül attól hogy UEFI-re állítom a bootolást a bios-ban vagy Legacy-ra ezeket lehet választani :
HDD: Samsung SSD 840 EVO 120 GB
USB CDROM
USB FDD
USB HDD
Network Boot IPV4
Network Boot IPV6 -
mickemoto
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #112 üzenetére
Igen, UEFI módban van a bios.
Mit jelent az hogy UEFI módban indított telepítőlemez/USB? Ez volna maga a bios beállítás?
Érdeklődtem már az acer szervízben a problémáról és azt mondták hogy ha Legacy módban telepítem a win 8.1-et akkor nem fog működni a touchpad és nem is lehet majd életre kelteni.
Egyébként azt honnan tudom hogy az ssd milyen partícióstílusú? Egy teljesen új ssd-ről van szó. Most van gépben először. -
válasz
mickemoto #111 üzenetére
A leírásodból az egyértelmű, hogy UEFI módban van beállítva a BIOS. Ez esetben csak UEFI módban indított telepítőlemezről/USB-ről lehet telepíteni az OS-t. (Hogy a telepítőmédián MBR avagy GPT partícióstílus van az lényegtelen)
W7-t meg azért nem tudod telepíteni, azért kapod ezt a hibát, mert a W7 nem támogat számos olyan UEFI szolgáltatást, mint a W8/8.1, többek közt a Secure Boot-ot sem (ez is kikapcsolható a BIOS-ban, avagy az egész BIOS-t át kell állítani Legacy üzemmódba(ha lehet) és Legacy módban kell indítani a telepítőt.Legacy vagy UEFI módú install indítása
Fontos: Ha legacy módba állítod a BIOS és Legacy módban indítod a telepítést, akkor kötelezőn MBR partícióstílus lehet az SSD, míg UEFI módba állított BIOS és UEFI telepítés indításakor meg kötelezően GPT partícióstílus kell, hogy legyen. Akármelyik is, az OS telepítésekor le kell törölni minden partíciót és újra létrehozni a kívánt partícióstruktúrát(automatikusan létre fogja hozni a telepítő a szükséges segédpartíciókat is, de ez normális is)
-
mickemoto
őstag
Sziasztok.
Lenne egy problémám ami így szól, vettem egy Aspire E3-111 netbookot, amiben az eredeti HDD-t kicseréltem egy Samsung 840 EVO 120GB ssd-re, amire sehogyan sem tudok feltelepíteni sem Win8.1-et, sem Win 7-et(ez utóbbit már csak próbaképpen mert win 8.1-et akarok rá mert csak ahhoz vannak driver-ek)
Sem usb pendrive telepítőt, sem külső usb-s optikai meghajtóról nem ismeri fel a telepítőt.Próbáltam már úgy is hogy a rufus-al gpt partícióra állítottam a penrive telepítő készítésénél, de így sem ismeri fel.
Egyedül a win7-es külső optikáról történő telepítőlemezt ismeri fel, de ezt sem engedi feltelepíteni, Security Boot Fail hibaüzenetet ad.
Van valami ötlet valakinek hogy hogy tudnék os-t rakni a gépre? -
mateFLASH
csendes tag
válasz
vincenthanna #52 üzenetére
ugyan ez a gondom.:S
-
dzsebzon
csendes tag
Sziasztok!
A problémám a fentebb elhangzottakhoz hasonló, azonban az én bajomra konkrétan nem találtam köztük megoldást. A gond a következő: Vettem egy új Lenovo g500-asat, free dos-sal. Win7-et szerettem volna rá telepíteni, de amikor a telepítőben a partícionáláshoz érkeztem (c-d meghajtó, c-windows ; d-egyebek) minden partícióra azt írta ki (ahogyan a képeken is látszik), hogy " A windows nem telepíthető a(z) 0. meghajtó x-y partíciójára.
Miután rámentem, hogy részletek mutatása, a következő állt benne:
Ezután visszavittem a boltba a gépet, hátha mondanak valami okosat, de csak annyi volt, hogy erre már csak Win 8 mehet, mást nem lehet rá telepíteni. Okéjó, hazahoztam, Win 8.1 fel pendrive-ra Rufus-sal, indítom, be bootol, csak éppen a bökkenő az, hogy dettó ugyanazt írja ki, mint amikor a Win7-et szerettem volna telepíteni. Diskpart-ot futtattam, a meghajtó GPT-ben van.
Sokadik órája szenvedek vele, de már lövésem sincs mi lehet a baj. Csütörtökön visszaviszem, hacsak addigra nem születik valami megoldás.
A válaszokat előre is nagyon köszönöm. -
törölt tag
Sziasztok!
Van egy 3TB-os winyó amit win7 64bit alatt átkonvertáltam gpt-re, hogy lássa, működött is minden szépen.
Most, hogy újratelepítettem a windows-t nem látja, hogy tudom elérehetővé tenni a winyót? -
RoryBreaker
aktív tag
Sziasztok!
Ma bedobtam a gépbe egy 3 T-s vinyót.
Csak kb 2T-s partíciót tudtam létrehozni. Addig próbálkoztam, amíg GPT-partícióval elérhető a 2,7T ami a normális mérete windows alatt...Ez így oké? Maradhat GPT-n?
Nem fogok bootolni róla, csak tárolni, torrentezni.
Köszönöm!
-
Cucori
tag
Helló! Légyszi nézzétek el nekem, de a fentiekből nem sokat értek viszont ugyan ez a problémám. Le tudná valaki lépesekben írni mit kell tegyek?
Már töröltem a rendszer partíciót, csináltam egy újat, de a fenti üzinél elakadtam
Ja és nem akarom formatálni a másik partíciót, a gép már ma este kéne :/ -
UEFI install esetén GPT partícióstílus lesz a HDD-n/SSD-n, ez kötelező. "Sajnos" a Windows telepítő több segédpartíciót is létrehoz a telepítéskor, ebből adódóan minden partíció törlésre kerül.
UI: MBR partíciósémáról GPT váltásnál a meghajtót újra kell inicializálni parancssorból CLEAN paranccsal(szintén mindent letakarít a meghajtóról), mert önmagában a partíciók törlése sem elegendő, ellenkező esetben nem fog UEFI-ben települni a Windows. (Hibát ír ki, hogy az adott lemez MBR-t használ és oda ő nem települ(és ez igaz is, csak GPT lehet))
-
Nevil2
tag
Sziasztok!
Sajnos nem világos ... a vinyómon 3 partíció van (NTFS). Az egyiken van az Win8. Nemrég váltottam újabb hardverre, és UEFI-s az alaplap, ezért szeretném újrarakni ennek megfelelően a Windowst.
Ha törlöm a rendszer partíciót, oda meg tudja csinálni a GPT partíciót az operációs rendszernek, vagy minden partíció törlődik majd??? Nem szeretnék 1 tera adatot lementeni... :/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- E-book olvasók
- Házimozi haladó szinten
- PlayStation 5
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- BestBuy topik
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest