- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- OLED monitor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Videós, mozgóképes topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #721 üzenetére
Én belepróbáltam volna a 620-ast, csak míre meglett a proci, megdöglött a lap...
-
Blaze71
őstag
Sweet Lou kolega leírta a lényeget. Annyival egészíteném ki, hogy van a Giga oldalán egy segédprogi, @BIOS néven találod meg. Ha ezt feltelepíted és letöltöd a friss BIOS file-t, akkor ennek a segítségével Win alól egyszerűen meg tudod csinálni a BIOS frissítést. Már nem emlékszem rá pontosan, de nekem úgy rémlik, hogy volt olyan BIOS verzió, ami több menüpontot hozott elő és ezek az újabbakban is megmaradtak már. Ha tuningolni is akarsz, akkor érdemes frissíteni, ha viszont nem és jól működik minden, akkor hagyd a francba.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #705 üzenetére
Ez nem mázli. Jóban kell lenni a boltossal.
Rendesek. Mondjuk meg is lepődtem, amikor mondták, hogy ha nincs is olyan baja, amivel legariztatnák, akkor majd csinálnak... Megköszöntem és mondtam nekik, hogy ilyen esetben az sem baj, ha két hétnél többet kell várni a cserére.
-
Blaze71
őstag
Sziasztok!
Pár hónappal ezelőtt írtam, hogy a jó kis tuningos lapommal valami baj lehet, mert egy MHz EC emelésre is meghal még a Post előtt, pontosabban el sem indul. Se kép, se pittyenés, se semmi. Csak az elem kivétel oldja meg a dolgot, de tuningolni továbbra sem tudok, pedíg ment ebben a lapban a 4000+ 3040 MHz-et is. Hamarosan megválok a laptól, mert szerencsémre a boltban, ahol vettem, beígérték a cserét. Nem biztos, hogy a tuning miatti hibával lesz gariztatva, de azt mondták, hogy megoldják a garis cserét.
Kár érte, mert szerettem.
Az utód már megvan egy AsRock M3A785GXH/128 alaplap és Athlon-II 620 DENEB proci. Aktívált L3-mal stabilan szaladgál 3,5 GHz-en.
-
Blaze71
őstag
válasz
szaszapi #686 üzenetére
Lehet, hogy az lesz. Valami januári rémlik, hogy azzal szépen ment. A hülye VGA driver szivatott egy ideig, mert több játékból is kilépkedett. Azt gondoltam, hogy a tuning, meg a BIOS miatt és feltettem az újat. Erre nem bírok vele. Később kijött az új VGA driver, a 190-es, majd a 191-es, amikkel megoldódott a játékos probléma, de most úgy néz ki, hogy a tuning nem megy. Majd ha lesz időm, akkor kipróbálom, de nem sürgős, mert amire a nejem használja, arra alapbeállításon is elég bőven. Köszi a tanácsot.
-
Blaze71
őstag
A lapom probléma nélkül működik, ha alapbeállításon van a proci órajele. Régebben ment a 4000+-os 3 GHz-et is, bár nem stabilan. Alapfeszen stabil volt 2,6 GHz-en, most meg 2001 MHz-et sem bírok kisajtolni. Ahogy átállítom és kilépek a BIOS-ból, már a post sem fut le, az alapbeállítást is csak az elem kiszedésével érem el. Mi a franc halhatott meg? Semmit nem cseréltem a gépben.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #682 üzenetére
Egyszerűbb megoldás, ha kifizetteted a biztosítóval, mint villámvágott és miután visszakaptad, eladod a használt-alkatrészboltban....
Én meg így csináltam 2 lappal és egy két további alkatrésszel.
Csak be kell áldozni hozzá egy tápot is. Ilyenkor jön jól egy Codegen....
-
Blaze71
őstag
válasz
szaszapi #672 üzenetére
Nem árt egy "Load default setting"-et csinálnod a Bios-ban. Nálam segített.
Kovasz! Egyrészt annyira nem olcsó, másrészt annyira nem is tré. Csak most éppen valami nem tetszik neki. Én eleve a memóriára gondolok, bár akkor inkább kékhalálozni szokott. Most a Bios-ig sem jut el, de ha nem húzom, akkor tökéletesen és hibátlanul működik. Nem kell mindenhez feltétlenül tuning.
-
Blaze71
őstag
válasz
szaszapi #668 üzenetére
Valami gebasz van a géppel, mert hiába az új driver, az új Bios, meg miegymás, a múltkori szarakodása óta nem bírom húzni egy pöttyet sem. Ha lesz időm, akkor átdobom a másik gépből a memóriát, hátha az okozza. Most ahogy hozzányúlok a Bios alapbeállításokhoz, már el sem indul. Se kép, se hang, se semmi. Csak az elemsétáltatás segít.
-
Blaze71
őstag
válasz
szaszapi #665 üzenetére
Adni kell egy kis feszt a memóriának, mert többnyire az nem bírja. Minimum 2.0 V, de mehet 2,1 V is. Egy Birsalmának a 20%-ot minimum bírnia kellene. Az előbb feltöltött tuningolt eredmények mind alapfeszen mentek ennyit, így működött a C'n'Q is.
Ezek viszont már 1,4 V-on mentek és a GA-M56 esetében a memória is vissza lett osztva:
Milyen memóriád van? Mennyi feszt kapott? Próbáltad visszaosztani? Érdemes visszatenni 800-ról 667-re. Igaz, hogy a sebesség csökken, de a procit jobban meg lehet tépni.
-
Blaze71
őstag
Még az "új" alaplapi driver nem lett feltéve, az van rajta, ami a CD-n volt. Viszont a legfrissebb Bios és videókártya driver van rajta. A memória kezelés ilyen lett 32 bites XP alatt, de most semmi sincs húzva:
Majd megnézem tuningolva is, mert kiváncsi vagyok rá.
Sweet Lou! A Geil-nek azt hiszem minimum 2,1 V-ot kell adni. 1,8 V még tuning nélkül is kevés. Nekem is Kingmax memóriáim vannak és szépen ketyegnek 900 MHz fölött. Igaz, hogy ez másik lap, de a GA-M56-ban is megy ennyit:
Találtam egy régebbit a GA-M56-ról:
Szidhatják a Kingmax memóriákat, de ezek nem rossz eredmények.
-
Blaze71
őstag
válasz
szaszapi #660 üzenetére
Nagyjából 6-7 ezer körül van az enyém is tuning nélkül, de holnapra megnézem pontosan. Most foglalt az a gép. Egyébként jelenleg csak XP van rajta. Az új driver sokat dobott a videókártyán, mert az is nVidia és Gigabyte. Eddig sajna sok volt a fagyás, meg a kékhalálozás. Most már lassan egy hete rajta van az új Bios és az új VGA driver, azóta jó. Azok a fun kciók, amik nem voltak elérhetőek eddig pl Sims3-ban, most mind előkerültek. Röhej, hogy driver miatt csinálta, én meg már idegbajt kaptam.
Még felteszem majd valamelyik nap a legújabb alaplapi drivert is és jelentkezem az eredménnyel.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #646 üzenetére
Na, eltelt majdnem egy hét és a gépnek semmi gondja. Vissza is tettem rá a pici tuningot, így alapfeszen megy a 4000+ 2400 MHz-en, de így atomstabil. Nem akarom tovább hajtani, mert így pont 800 MHz-en mennek benne az 512 MB-os Kingmax Ramok és elég neki a plussz 0,1 V, tehát 1,9 V-on mennek. Csessze meg az EA games.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #646 üzenetére
Oké, megpróbálom. Majd azért megnézem előtte, hogy mi van fent, de most, hogy tegnap új játékot kezdett a nejem, semmi gondja a gépnek. Lehet, hogy tényleg szar a játék és ez szivatott hetek óta.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #644 üzenetére
Nos, a HDSentinel lesi a winyókat, ez nálam alap. Mind 100%-os, meg a két 250-es F1-es októberi, mentek vagy 80 napot úgy, hogy az egyik csont üres, csak nincs kedvem kiszedni a gépből.
A driver az, ami a CD-n volt és előtte nem volt vele ilyen gond. Mióta a Sism 3 felkerült a gépre, azóta szívok. A GA-MA770-es lappal szerelt gépen van egy csomó egyedi tartalom, amit viszont a GA-M56 lappal szerelt gép meg sem jelenít. Eleve a telepítőpanel sem elérhető rajta, pedig ugyan arról a lemezről lett telepítve. Olyan, mintha a GA-M56 laphoz nem engedné feltelepíteni teljesen. Más programmal nincs gond, mehet akár napokig is, nem melegszik, nem fagy meg. Már a tuningot is levettem róla. Most mondjuk a nejem kezdett egy játékot teljesen elölről és megy minden rendesen. Kezdem azt gondolni, hogy maga a játék van tele hibával és ez csinálja a fesztivált. A játék fórumjában hiába érdeklődök, mert a többség laptopon akar vele játszani és sír, hogy miért nem megy rendesen...
-
Blaze71
őstag
Sziasztok!
Az egyik gépemmel, aminek a részletes leírását megtaláljátok a profilomban, a következő gondja van:
Alaplap: Gigabyte GA-M56S-S3
Jelenség: Minden rendben van vele, csak ha a nejem játszana rajta a sims 2, illetve Sims 3 játékokkal, akkor az elsőnél azt írja ki, hogy az alkalmazás hibát észlelt, ezért leállt, a másodiknál pedig hol egyszerűen kilép, hol pedig megfagy. Ez a fagyás olyan, hogy nincs egér és billentyű sem, de belépve marad a játékba, csak a HDD LED nem villog tovább. Kilépni csak a megszokott formákban lehet, tehát főkapcsoló le, vagy bekapcs gomb 6 mp, vagy reset. Ami még érdekes, hogy amikor fel lett telepítve a Sims 3, akkor egy része nem települt fel. A másik gépen minden oké, ugyan azok a játékok is mennek rendesen, semmi fagyás, vagy kilépés.
Valakinek ötlete? Lehet, hogy hülye meglátás, de elképzelhető, hogy az alaplap megadta magát? Vagy csak egyszerűen az nForce chip nem hajlandó ezekkel a játékokkal megfelelően kommunikálni? Már verem a fejem a falba, mert az XP ezerszer lett rá újrahúzva, Vista alatt meg eleve azonnal kilép a Sims 3.
Másik gond ugyan ezzel a géppel, hogy néha előfordul, hogy ha bekapcsolás után elindítom az intézőt és rá akarok lesni a HDD-k tartalmára, akkor kékhalállal újraindul. Az újraindulás után viszont már semmi gond. Most 2 db 250-es és 1 db 320-as Samsung Hdd van benne és egy NEC SATA DVD író.
-
Blaze71
őstag
A GeForce drivereket már egy ideje nem frissítem, mert csak a baj van velük. Az meg egyenesen bosszantó, hogy Vista alá nem bírtak összehozni egy épkézláb nForce driver csomagot, mert amit eddig letöltöttem, azzal azonnal megfagyott, ha feltettem az SMbus drivert is. Szóval nagy a baj a driverekkel, az már biztos.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #583 üzenetére
De ez nem a venti miatt van.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #580 üzenetére
Az a helyzet, hogy gyerek gépébe beletettem a 4x1 gigát, mert olcsón vettem ezt a 4x512 megát. Gyereknél meg van 32 és 64 bites Vista, így nála ki is van használva. Mondjuk Ő játszik mindennel és a TDU-ra jó hatással van a 4 giga. Meg szerintem a többi játékra is, mint amit Te is említettél. Viszont a mi gépünkön is elég szépen elfut a 2 gigával a TDU, csak itt a videókártya kicsit kevés neki. De ez sem vészes.
A venti tényleg bevált és mivel nem egy világmárka, csak egy ezres volt az egész csomag egy halom kisebb-nagyobb bordával, csavarral, rögzítővel, meg némi pasztával.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #575 üzenetére
Igen, ez bejött. Előtte próbáltam a P-III hűtőt, ami alig számított. Jó, ha 2-3°-ot vett le. Ráadásul hangos is volt. Mint az előbb írtam, alul van feszelve, meg csak 1200 MHz-en megy a C&Q miatt, de terhelten sem megy 50° fölé. Eredetileg, mindenféle tuning nélkül volt 68° terheletlenül. Itt van egy kép róla:
-
Blaze71
őstag
válasz
betyár63 #572 üzenetére
Nem tudom, hogy milyen az a hűtő, amit írtál, de az biztos, hogy nem fér el sokminden a NB fölött. Főleg, ha egy izmossabb VGA van benne. Nálam most ezzel a 4 centissel éppen 44°, de C&Q be van kapcsolva, így a szorzót is visszavette és a feszt is. A procihűtő 1900-at pörög és a magok 25° és 33°. Azt mondjuk nem tudom, hogy miért ekkora a különbség, mert a másik procinál a másik gépbe max 3°. Ez ilyen. Nem a hűtés miatt, mert már mindegyik proci volt mindegyik gépben és mindegyik hűtővel. A 6400+, ha jól tudom, akkor alapból 3200 MHz-en jár és ilyenkor a memória 800 MHz-en megy. Ha húzod, akkor arányosan emelkedik a frekid, de túl sokat nem tudsz húzni a procin, így a memórián sem. Annyit meg a mostani is bír, bár ha a mennyiséggel van problémád, akkor érdemes megvenni a Geil modulokat.
Sweet Lou!
Az a bajom vele, hogy semmi kedvem kiszerelni a lapot a házból és azokat a rohadt rögzítőket máshogy nem lehet kiszedni, csak alulról. Ráadásul akkor sem jön könnyen, eltörni meg nem akarom. Biztos, hogy jelentene pár °-ot, mert csúszkál a borda a NB-en, így valószínű, hogy már nem tökéletes a hővezetés. Mostmár így marad, mert szar a szemem és kínszenvedés visszatűzni a házcsatikat.
-
Blaze71
őstag
válasz
betyár63 #570 üzenetére
Ebbe a lapba tökéletes választás a Geil, mert tudsz neki rendesen feszt adni. Ha futja rá, akkor én is az Ultra-t ajánlom. Bár én beszélek, aki 4x512 MB Kingmax mamóriával tuningolok.
Az 1066-os memória azért is előnyösebb, amit Sweet Lou is írt, tehát később már nem kell másikat venni, ráadásul manapság már elenyésző az árkülönbség és az 1066-os is megy 800-on. Innentől kezdve pedig nem kérdés. A lap amúgy bírja rendesen a tuningot, csak a NB-et nem árt egy 4 cm-es ventivel meghűteni. Nálam a venti nélkül 65-68° volt alapjáraton akkor is, ha nem volt húzva. Most a ventivel csak nagy ritkán éri el az 50°-ot terhelten, tuningolva. Egy ezres volt a kitt, amiből csak a ventit használom. Sajnos nem szabályzós, fix fordulaton megy, de mivel pici, és nem túl nagy fordulatú, csendben van.
Milyen procival akarsz tuningolni?
-
Blaze71
őstag
Az everest szerint az északi híd RX780!
Pedig az 5.00-ás verzió van fent, de a régebbiek is ezt írták.
Szerk:
Egyébként az SB600 sem rossz. Nekem volt egy MSI K9A lapom, de a pontos típusra már nem emlékszem. Abban 690-es Chip volt és SB600-as déli híd. Semmi bajom sem volt vele.
-
Blaze71
őstag
Amit ajánlottam, az MSI K9A2 Neo-F szintén 770-es Chippel szerelt, mint a Gigabyte GA-MA770. A szilárd kondik, a 140 W-os CPU támogatás és az AM2+ mindkettőnél megvan. Árban 20 ezer körül van. A Bios nem rossz MSI-nél sem és tuningolni is tudod. Nekem volt több MSI lapom és nem volt rossz tapasztalatom.
-
Blaze71
őstag
Gyengébb tápáramkör, SB600 déli híd. A Rev 2.0-ás támogatja teljesen az új Phenom procikat, a DDR2 1200 MHz-es memóriát. Fejlettebb SB700-as déli híd, sokkal gyorsabb, mint a GA-M56S-S3. Árban meg ugyan annyi, csak meg kell nézni a dobozon, hogy Rev 1.0, vagy Rev 2.0. Sokszor a kereskedő sem tudja és azt mondaná, hogy mindegy.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #532 üzenetére
Igaz, hogy most alapon van minden, csak azokat állítottam át, ami fontos, de azóta megy rendesen. A Biost lehet, hogy tényleg újrateszem.
Punk17!
MSI K9A2 Neo-F
Szintén 770-es Chip, bár azt hiszem ezen még SB600 a déli híd.
-
Blaze71
őstag
Na, ma olyan történt velem, illetve a lapommal, amilyet még nem láttam.
Beállítások:
EC 270, szorzó fix 10 és fél, meória 533 MHz-re visszaosztva, proci fesz 1,45 V, memória fesz 2,1 V és az NB-nek is adtam 0,025 V-ot. Bios F5
Mivel nem akartam szórakozni az EasyTune-nal, gondoltam leveszem a fix szorzót, hogy működjön a C&Q. Visszavettem picit a feszt is úgy, hogy proci fesz 1,4 V, memória fesz 1,9 V és az NB-nek nem adtam. Erre amikor indítom újra a gépet megállt boot közben. Jó, gondoltam resetelek és vissza a Biosba, állítok rajta. Belépek a Biosba és ahogy beléptem az egyik menübe megfagyott. Mást nem tudtam csinálni, mint megint resetet nyomtam. Indítom megint a gépet, nyomom a Del-t, belép a Biosba és semmi, de semmi nincs benne. Egyetlen menüpont se. Nagyot néztem és nyomtam egy resetet, erre kiírja, hogy Flash Rom protected, majd megfagy. Megint reset és van Bios menü, de belépve egy almenübe megint fagyás. Újra az előbbi játék, majd amikor újra volt menü, akkor defaultra tettem az egészet, azóta jó. Mi a lószar volt ez???
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #508 üzenetére
Egy ideje már nekem is ez van fent és szerintem is sokkal jobb és áttekinthetőbb, mint az 5-ös volt. Viszont szívtam vele és erre kicsit figyeljetek. Elvileg végtelen számu profilt lehet elmenteni és ezeket igény szerint betölteni. Csináltam egy alulfeszelt profilt, ami zenét hallgatni és netezni bőven elég. Visszaosztva a memória, levéve a szorzó 8-ra és alap EC. Ekkor 1600 MHz. Valamilyen fura módon úgy jártam vele, hogy mindegy volt, hogy melyik profilban volt, amikor le lett állítva és hiába volt bekattintva, hogy "load last save next reboot", akkor is ezt az alacsonyra állított profilt töltötte be. Pedig nem is ez lett mentve utoljára, sőt ki is töröltem a végén mérgemben a profilokat.
-
Blaze71
őstag
Elvileg az 5-5-5-18 beállítás a 800 MHz, az 5-4-4-12 pedig a 667 MHz. Nekem most az utóbbin van és így megy 710 MHz-en. Ezzel most nincs gondja, szépen muzsikál.
Ha esetleg lapot cserélsz és már nem akarsz Gigabyte kínálatából választani a rossz tapasztalat miatt, amit megértek, akkor MSI-t ajánlok. Nem annyira jó a tuninglehetőségük BIOS-ból, de a DualCoreCenter program sokkal jobb, mint az EasyTune. Gyönyörűen lehet vele játszogatni és jobb a profilozhatósága is. Nekem volt egy nagyon olcsó MSI lapom, ami 690/SB600 Chippel volt ellátva és alaplapi X1250-es VGA volt rajta. Volt vagy 11 ezer forint kb 1 éve és olyan 6-8 hónapig nyúztam. Csak azért adtam el, mert közben vettem ezt és a GA-MA770-es deszkákat. Ezek azért jobbak, de azért a pénzért szépen muzsikált az MSI. Megbízható is volt, bár azt eleve nem húztam ennyit, mint a Gigabyte lapjaimat. Az AsRock lapokat meg eleve kihagynám, mert nekem rossz tapasztalataim vannak velük. Egy meg lett főzve, de tényleg, a másik simán megadta magát, a harmadik pedig úgy döglődött egy P-IV 3 GHz-es Prescott alatt, hogy ha beakadt, akkor egy P-II Celeron jobb értékeket produkált Everest memteszten, mint az AsRock. Azt végül cserélték és megszabadultam tőle rögtön. Egy életre elég volt belölük. Annyira megbonyolítják őket, hogy különleges legyen, hogy a végén nem ér semmit.
-
Blaze71
őstag
Milyenek azok a gyári beállítások? Mert ha auto-ra állítod, akkor 800-on akarna menni és ha ilyenkor emeled az EC-t, akkor azzal a 800 is kúszik fel, tehát fesz kell neki, hogy bírja. A 238 elég kevéske EC ahhoz, hogy a procinak itt legyen a vége.
A GA-MA770 sem bírja jobban, mert abban egy 4200+ van, aminek 11 a szorzója és ezért azonos EC mellett eleve 100-150 MHz előnye van. Azzal nem sikerült elérnem a 3200 MHz-et egy pillanatra sem, míg ebben a lapban már jártam 3090 MHz-en is, de ott már egy új IE ablak miatt is fagyott. Mivel a MA770 lapban 4x1GB memória van, ami jobban bírja a húzást, mint a 4x512MB, ami ebben van, ezért ott a memória sebességem sokkal magasabb. Nem kell 270-280 EC esetén 533-ra visszaosztani, elég 667-re.
-
Blaze71
őstag
Próbálnál agy ASUS M2N lapban tuningolni.
Menne is az 5200+ vagy 2800 MHz-et rendes feszemelés mellett.
Egyébként szerintem a kisebb procikat jobban lehet húzni. Nekem 290-es EC-től kezd fagyni, igaz akkor már egy gyorsabb egérmozdítástól is.
Próbáld meg 2,1 V mellett, mert azt még bírja a Kingmax is. Többre nem mernék megesküdni.
-
Blaze71
őstag
Szerintem egy 5200+ procinak mennie kell legalább 250 EC-t, ami ugye már 3375 MHz lenne. Adj alapból 1,4 V-ot a procinak, semmi baja nem lesz tőle. Ha nagyon melegszik, akkor esetleg 1,375 V-ot, de azt bírnia kell. A memóriának meg nyugodtan adhatsz 2,0 V-ot, de mehet akár 2,1 V-on is. Ha 800 MHz-es a memóriád, akkor tedd vissza 667-re, ha pedig 667 MHz-es, akkor 533-ra. Elvileg a memória miatt nem bírja, mert nálam ennyivel ment a 4000+:
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #481 üzenetére
Igen, az F5-ös Bios már támogatja. De nem biztos, hogy egyértelműen megéri váltani rá.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #479 üzenetére
Ez az egyik, hogy a fenének sincs kedve kiszedni. Nekem meg ráadásul szar a szemem és az alaplapi csatikat alig tudom a helyére rakni. Ilyenekre gondolok, mint a Power, Reset, HDD és Power LED, előlapi USB és hang. Nem látom, hogy hová rakom, mert nem tudok egyszerre világítani a zseblámpával, meg tapogatni az ujjaimmal és a harmadik kezemmel meg a csatit igazítani.
A másik, meg félek, hogy azokat a hülye rögzítőket, amiket fenről lenyomni, alulról meg összenyomni kell, hogy kijöjjön, még a végén eltöröm. Két AsRock lapról, amiket már a biztosító kifizetett, már leszedtem próbából, hogy mennyire jön könnyen. Na, akkor döntöttem úgy, hogy marad a helyén.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #477 üzenetére
Nem nagyon merek neki többet adni, mert egyszer kapott bőven és negyed óra kellett, míre annyira visszahült, hogy újra be lehetett kapcsolni.
Azt hittem, hogy elérkezett a gariztatás ideje, de megusztam.
Azóta kissé óvatosabb vagyok.
Ja, köszi. Igyekszem rendben tartani a cuccot. Jó, ha elég levenni az oldalát és hozzáférek mindenhez. Nem kell előtte széthúzni az egészet. Találkoztam már olyan géppel, ahol egyszerűbb volt kivenni a tápot, mint a kábelokat széthúzni, hogy tudjak benne IDE kábelt cserélni.
Közben megnéztem a hőfokot, most 4 és fél óra üzem után 49°, de bár húzva van, de terhelve nincs, annyira nem mérvadó az érték. Viszont meleg van a szobában, a két winyó is 32° és 35°, a proci magok meg 45° és 52°. Csessze meg, a másik gépben lévő 4200+-os procinál max 3° eltérés szokott lenni, ezzel meg nem tudok mit kezdeni, sokszor van 10° eltérés is, pedig a pasztázás jó. A NB hűtőt még nem szedtem le, mert nem akarom eröltetni a felfogatást. Még a végén eltöröm, aztán ha túlhuzom a lapot, annyi a gariztatásnak.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #475 üzenetére
-
Blaze71
őstag
Kicsit szórakoztam még a cuccal és úgy néz ki, hogy ha a memóriát 667 MHz-re osztom vissza, akkor nagyjából itt a vége:
Viszont itt már nem stabil, terhelve rögtön kékhalál. Már az Everest memteszt sem fut le, így ez csak egy próba, hogy a 4000+ igenis megy 3 GHz fölött.
Majd ha lesz kedvem és időm, visszaosztom a memóriát 533 MHz-re és megnézem akkor mennyi a vége.
-
Blaze71
őstag
Hátha érdekel valakit, ezért teszek fel egy Everest memtesztet. Ez 4x512 MB DDR2 800 MHz-es Kingmax Ram 667-re visszaosztva. Elvileg ezeket nem nagyon lehet húzni, ami feszemelés nélkül nekem sem sikerült. 2,05 V-on viszont elindulnak felfelé. A lényeg, hogy Athlon64 X2 4000+ procival alapon 700 MHz-en megy, feszemeléssel meg pillanatnyilag 773 MHz-en egyenlőre stabil.
-
Blaze71
őstag
A gyakorlatban mindegy, hogy 4x512 MB, vagy 2x1GB. Most nekem 4x512 MB van benne, mert a másik gépbe tettem a 4x1 GB-ot és toltam rá egy 64 bites Vistát. Csak annyi a különbség, hogy az 1 GB-os modulokkal a memória visszaosztása nélkül is lehet húzni benne a procit, míg az 512 MB-os modulokkal csak akkor, ha visszaosztom. Ez viszont már nem a lap hibája, hanem a memóriáim ilyenek.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #466 üzenetére
OK, köszi. Majd leszedem és megpróbálom. Bár annyira nem izgat a dolog, mert megy rendesen a gép. Se fagyás, se semmi gond, csak nem tetszik, hogy nincs minden a helyén. Ez olyan státusz dolog. Nehogymár az én gépemen ne menjen rendesen valami....
Audi100td! Az más...
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #464 üzenetére
Megmondom őszintén, hogy nem tudok driver verziót, de 14.-én szedtem le a legfrissebbet a Gigabyte oldaláról és azzal is bedobja a törülközőt. Pontosan mit is csinálna az SMBus?
-
Blaze71
őstag
Én ezt nem értem. Én csak feltoltam a Vistát és van S.M.A.R.T., pedig nem vacakoltam semmivel. Viszont Vista alatt olyan gondom van, hogy az SMBus telepítése után nem indul a rendszer. A Vista betöltés alatt bedobja a kékhalált és csak úgy tudom életre kelteni, ha csökkentett módban leszedem a drivert. Egyrészt pontosan nem is tudom, hogy mi az az SMBus, másrészt viszont idegesít, hogy minden megy szépen, csak ez az egy nem akar. Megnéztem XP alatt, ott rendben feltelepül és nem is fagy meg. Megnéztem a másik gépemet, amiben szintén Gigabyte lap van, csak más típus és azon rendben van Vista alatt is az SMBus.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #458 üzenetére
Sokkal gyorsab ncq-val, mert képes egy fordulat alatt sávot váltani. Nem a másolási sebességen lehet észrevenni, hanem azon, hogy pl a virtuális memóriát gyorsabban olvassa.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #292 üzenetére
Köszi, kipróbálom.
-
Blaze71
őstag
válasz
Sweet Lou 6 #287 üzenetére
Ha esetleg le lehet szedni egy WinFlash verziót, akkor linkeld már be, hogy honnan, mert csak a Dos-os verziót találtam meg. Floppy meg nincs a gépben.
-
Blaze71
őstag
Szia!
Nekem a következő történt:
IDE íróval XP és Vista is tökéletesen műxik, SATA iróval csak az XP megy, amíg nem teszem át a Bios-ban a SATA kezelést AHCI módba. Ha átteszem, akkor egy új telepítés után semmi probléma nincs a SATA DVD íróval sem, gyönyörűen műxik Vista alatt is. Szóval ennyi az egész, de eleve úgy kell kezdeni, hogy Bios állítás, majd új telepítés. Elvileg meg lehet csinálni a már feltelepített rendszernél is, de ez kissé bonyolultabb. Ha van rá lehetőség, hogy gond nélkül újratelepítsd, akkor ezt ajánlom.
-
-
Blaze71
őstag
Ebben igazad van, csak kissé zavar az állandó 65 fok. Igaz, hogy nyáron sem volt több és most, hogy sokkal hűvösebb van, 63 foknál nem kevesebb. Lehet, hogy annyiban hagyom, de ha találok egy P-I-es procihűtőt, azért ráteszem. Sajna eddíg a régi cuccaimból csak a P-I-es proci került elő...
-
-
Blaze71
őstag
válasz
Maverick86 #255 üzenetére
Hú, ez jó infó, nekem sem ártana belenéznem.
Köszi
-
Blaze71
őstag
válasz
Maverick86 #254 üzenetére
Nem vágom annyira ezt a témát, de tudtommal korlátozottan támogatja ez a lap a 3 magos procikat. Egyszerűbben fogalmazva, használható benne, de nem lehet vele teljesen kihasználni, mert a HT frekit vissza kell venni. A mellékelt füzetben is így írják, bár azt most nem kerestem elő.
-
Blaze71
őstag
Mondjuk én még nem próbáltam mikrofonnal, de két hangkártyás keverőnek tökéletes. A hátlapin a hangszórók, az előlapin a füles van és más szól bennük. Nekem ez a lényeg, mert eddíg még egy hangkártyát kellett vennem ehhez. Most mindegyik gépben HD van és meg vagyok vele elégedve.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
válasz
susnament #233 üzenetére
Bocs, de attól, hogy elindul egy gép 300W-os táppal, még messze nem biztos, hogy elég is neki. Persze minden márkás tápban van tartalék, de egy 7300 GT videókari is kéri a 300W-os tápot, az ajánlott pedig a 350W. Szóval én minimum 400W-os táppal kisérleteznék egy dupla magos proci és egy erőssebb videókari esetén. Annyi biztos, hogy nem olyan hülyék a mai számtech cuccok, tehát ha a táp kifogy a szuflából, akkor kicsit visszavesz a rendszer. Ebben csak annyi a baj, hogy egy egyébként jó gép, amikor tényleg oda kéne tennie magát, egyszerűen visszavesz a lendületből. Nem ezen kell spórólni, mert előbb-utóbb megadja magát úgyis a táp és vihet magával néhány alkatrészt is.
-
Blaze71
őstag
Nekem is egy új Vista telepítés oldotta meg a dolgot, de nem bánom. Amúgy is újra kellett telepíteni, mert túl kicsi volt a C meghajtó. Most úgy telepítettem, hogy a Biosban átállítottam a SATA kezelést AHCI-re, azóta az NEC7200 ír és olvas, mint a szél.
Annyi bajom van még, hogy egy SM bus nevü illesztőt nem tudok feltenni, mert kapásból kékhalál van. Nem tudom, hogy mennyire fontos ez, mert megy nélküle is rendesen, csak ott fityeg a figyelmeztetés az Eszközkezelőben. Esetleg erre írhatna valaki valamit.
-
Blaze71
őstag
Volt egy kis időm és megpróbáltam a gép újra telepítését. Beállítottam a SATA kezelést AHCI módba és láss csodát, sikerült feltelepíteni NEC 7200-as SATA DVD íróról a Vistát. Mivel közben videókártyát is cseréltem, valósággal megtáltosodott a gép, úgy hiszem, hogy jó választás volt ez a lap. Mindenkinek ajánlom, aki ért picit a gépekhez és van kedve odafigyelni a telepítés során.
-
Blaze71
őstag
Megtaláltam az AHCI-t a Biosban a SATA beállításoknál. Ha IDE-re teszem, akkor minden oké, megy rendesen a gép, a RAID-et kihagyom, mert nem úgy használom a winyókat, viszont AHCI módban mindíg újraindul a gép és nem indul a Vista. Mit lehet vele kezdeni? Most tökéletesen működik minden, mert kicseréltem az NEC SATA írót egy LG IDE-s íróra, de szeretném visszatenni idővel az NEC írót.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Windows 11
- Megjelent a Realme GT7, a márka legolcsóbb csúcsmobilja
- WOT - Roham
- Melyik tápegységet vegyem?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Építő/felújító topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- ASRock H81M-VG4 R2.0 LGA 1150 alaplap
- ASRock X399 Phantom Gaming 6 Threadripper 2920X ARCTIC Freezer 50 TR
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- 87 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (ELKELT)
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest