- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- OLED TV topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Továbbfejlődött a Keychron egéralternatívája a Logitech MX Masterre
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Kompakt vízhűtés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikk2000
őstag
válasz
palika90 #1786 üzenetére
Szia, a tuningnak épp az a lényege, hogy kitapasztalod az eszközök határait, tehát hogy a te alkatrészeid mennyit bírnak azt rajtad kívül senki sem fogja tudni megállapítani.
a RAMOKBÓL ki akarom húzni a 900MHZ-et
Akkor rajta. Auto dosos tuning kikapcs. A ramnak szükséges feszt beállítod (azért 2.2V fölé nem menj, elvileg a fesz emelés további mhz-eket csihol ki a ramból egy bizonyos határig de kiinduló pontnak szerintem 2.0V azaz +0,2V elég kéne legyen), és MCH+0.1V. Dosos memteszt lemez/floppy, emelgeted az fsb-t/variálod a szorzót és megnézed meddig bírja. Más nem tudja megnézni helyetted
Annyit javasolhatok, hogy ne a gyárilag megadott (általad feltehetően beállított) 4-4-4-12-es időzítéssel próbálkozz, hanem az 5-5-5-15-el, ami úgy tűnik semmivel sem lassabb, viszont a tuningpotenciál jelentősen nő, sacc 1000Mhz köré juthatsz, Geil tulajok majd megmondják mi a tapasztalat.
Ha a memória szorzód auto-n 4x-es (200*4=800) akkor már 225-ös FBS-nél eléred a 900Mhz-es ramfrekit, amit óhajtottál, a procid ekkor 2ghz-en fog ketyegni.
Ha van 4,5 szorzó akkor a ram rögtön 900-on van default FSB-n, de ez túl nagy ugrás és félő hogy gép esetleg már nem bootol be, illetve a feles szorzók nem igazán hoznak teljesítmény növekedést.
Windows alatt orthossal is tesztelj, az összes tesztjével, de csak akkor ha a dosos nem talál hibát és úgy érzed ennyi a max amit szeretnél.
Szerintem azért a ram húzástól ne várj csodát, inkább a VGA és a CPU számít jobban pl játékoknál.A CPU, FSB stb tuningról majd a többiek, nekem most nincs kedvem oldalakat írni, olvasgass vissza a topikban. Mindig szoktak linkelgetni egy oldalt ami azért valami hasonló útmutatót tartalmaz (bár nem kifejezetten kezdőkenk), itt is gyakran van emlegetve, ha kicsit visszaolvasol tuti megtalálod. Ja, és az adatlapodat csak egyszer kell kitölteni
-
mikk2000
őstag
válasz
palika90 #1762 üzenetére
Honnan veszed hogy csak floppys verzió van? A letöltések között elég sok fajta van, neked ez kell: Download - Pre-Compiled Bootable Binary (.zip) CD/DVD meghajtód gondolom van
Kivetted a pipát az aut újraindítás alól ha XP-d van? A ramod elvleg 4-4-412-es késleltetést tud, ha nem állítottad be akkor alapból 5-5-5-valaminek kell lennie, de ezt ne is bántsd addig, amíg a memteszt le nem fut, mert gyorsítani csak akkor ajánlott, ha a rendszer hibamentesen működik... -
mikk2000
őstag
válasz
palika90 #1759 üzenetére
Hú de türelmetlen valaki.
Ez nem fizetős segélyszolgálat.
Első ránézésre a ram lesz a hunyó, mivel nem írod hogy megadtad volna neki a szükséges feszt, ami a biosban +0.2V minimum [link]
Tesztelted a ramot egyáltalán? Ha egy gépet összeraksz az az első (!) hogy lefuttatsz egy dosos memtesztet és csak akkor csinálsz bármi mást ha az rendben lefutott.
[link]
Szerintem futass le egy ilyen tesztet mielőtt megadnád a szükséges feszt a ramnak és miután megadtad a szükséges feszt a ramnak. MCH-nak is adhatsz +0.1V-ot ha még mindig hibázna, ill. a ram kaphat +0,3V-ot is ha még mindig hibázik.
Mivel az adatlapod nincs kitöltve, a hsz-ben megadott konfig meg hiányos, nem tudom a ramod pontos típusát 800/1000/1066?, így az időzítéseket sem, amit a fenti GEIL linkről megtudhatsz.Nem hallottam még FSB tápról, szerintem az FSP akar inkább lenni, de ha mégis FSB, akkor nem hallottam még olyat, noname tápnál pedig a 350W kevés is lehet akár (mert az valójában nem minőségi tápnál jó ha a fele a ráírtnak amit le tud adni), tápos topikban érdeklődhetsz...
Mindezektől függetlenül XP/rendszertulajd/spec/indítás-helyreállítás fülön vedd ki az aut újraindítást, hogy megtudjuk a reset az kék képernyő, vagy súlyosabb hardver/táp hiba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Dell Latitude 5550 üzleti -Intel Ultra 7 165U16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged