Hirdetés
- DUNE médialejátszók topicja
- Házimozi haladó szinten
- Samsung LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- CES 2026: máris tekert egyet HBM4 memóriáján az SK Hynix
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
Hehe, most olvastam én is a zindexet.

A modulárissal nem sok gond van. unmerge régi xorg, meg legjobb az x11apps, x11miscet is leszedni. Törölni az opengl-es cuccokat, ati- és nvidia drivereket leszedni. Semmi ne maradjno, ami az Xorg dolgaiba tett file-okat.
Aztán unmaszk, majd emerge xorg-x11 (jelenleg asszem, a 7.0-r1-et fogja). Annyi van, hogy hardened gcc-vel egyetlen xf86-input és xf86-video csomag sem megy fel, sem ax xorg-server - ezekhez vanilla kell. Valamint a telepítés során a mesa is felmegy, s nem árt megnézni, átvált-e az xorg-x11 openglre, mert az xorg-server csak ezzel fordul le. Ha fent van, majdnem minden ugyanúgy megy, csak a billentyűzetkiosztrások neveivel variáltak kicsit. Pl. nincs többé 101_qwerty_dot, csak 101_qwerty_dot_dead és 101_qwerty_dot_nodead magyar kiosztás. A /usr/share/X11/xkb/symbols könyvtárban lévő file-okban kell megnézni, az adott nyelvekhez milyen kiosztásokat ismer.
Ezután valahol találtam egy linket, ott volt egy SVN (cvs-szerűség) szerver, ahonnan a legújabb ebuildeket le lehet tölteni. A lokális portage overlaybe kell tenni, majd emerge mesa, cairo, glitz, compiz. Ezek is cvs-ből jönnek le, de az ebuild húzza le őket.
Ha megvan, át lehet váltani pl. nvidia openglre.
Ezek után annyi a móka, hogy van két X szervered. A régi X-org, és az új X-gl. Ezt kell elindítani, van pár kapcsolója. Erre épül a compiz, mint window/composite manager. Egy leírás szerint az xorg.conf-ban a compopsite extensiont ki kell kapcsolni, mert az xgl alapból kezeli, de máshogy. Az xgl és compiz együtt csak egy kék hátteret ad, de mellé el lehet indítani pl. gnome-ot, kde-t, xfce-t, akármit. Csak ezek WM-je nem indul el. Illetve az ablakok speciális effektjeihez el kell indítani még a gnome-window-decorator programot.
KDE-integráció tutira lesz, a compizban ott a kód, le is fordul, van kde-window-decorator is. Csak éppen indítás után annyit ír ki, hogy ez még nem működik, majd kilép.
(Ahhoz képest szép nagy forráskódja van...)
Sajnos, nem tudtam elindítani a gnome-configot, így nem tudtam kézzel állítgatni a compiz paramétereit.
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Robotporszívók
- DUNE médialejátszók topicja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Tőzsde és gazdaság
- Futás, futópályák
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- ÚJ könyv: Walter Isaacson Elos Musk - keménykötésű
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Hp Prodesk 600 G4/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen / Elitedesk 800 G4 /Win11- Számla, garancia
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest