- CES 2025: elkészült a HDMI 2.2-es verziója
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AI a játékokban és azon túl
- Dell notebook topic
- Projektor topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ASUS blog: TUF A14 notebook, a mini játékgép
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hyperion
senior tag
válasz fericske #91114 üzenetére
Egyik nap hallgattam egy riportot Hans Zimmer-el. Megemlítették a Spatial-t. Ő ugyebár sztereóban nem nagyon kever zenét, nyilvánvaló okokból. Spatial sem volt nála a Düne megjelenéséig.
Nos mikor elküldték neki a Spatial plugint?Processzort? egy förtelmes, élvezhetetlen valami lett. Majd a Dolby Lab-el közösen hegesztették a kódot.
A végeredménytől ledobta a haját. Ő egy mérföldkőnek tartja ezt a dolgot.
Azt hiszem az érdemei tekintetében kijelenthetem, hogy ami neki tetszik az tényleg jó.Én botfülű zeneszeretőként is majdnem besírtam mikor a macbook pro-n meghallgattam pl a Blinding Lights-ot.
Szóval abszolút nem igaz az Apple Spatial-ra az amit leírtál. Ez vmi más. -
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #91111 üzenetére
Köszi, hogy segítesz!
Apple. Szóval sok buherálást nem enged szerencsétlen usernek. Digitális, HDMI kimeneten nincs hangerőszabályzás. Teljes nyitott állapotot továbbít. Projin 2 lehetőség van optikai szabályozásra. PCM stereo, és sorrund. Nem vagyok elkényeztetve
Mind1, rendeltem egy hdmi separatort. Meglátjuk.
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #91109 üzenetére
Nagy dinamikájú basszusoknál, robbanásoknál, magas frekvenciás énekeknél jön elő. Korábban is hallottam, de a korábbi DAComat hibáztattam. Most lett egy profibb külső hangkártyám, optikai kapuval. Mivel részletezőbb a hangkártya, hatványozottabban hallom a hibákat. Szinkronjelet talál amúgy...
Applet TV 4K a forrás egyébként. Felmerült bennem, hogy esetleg a Spatial audio miatt valami extra dolgot is küld ami zavart okoz. De nincs erről infóm. PCM stereo egyébként a kiadott hang.
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Gőzöm nincs, hogy jó topikot találtam e meg a problémával, ha nem kérem töröljétek.
Apple TV 4K-ból kellene Toslink-en keresztül sztereo hangot kiszednem. 96Khz
Tehát egy HDMI extratorra van szükségem. ( Súrolja DAC kategóriát? )Tudnátok nekem ajánlani az itthoni kínálatból? Átnyálaztam őket, de vagy noname, vagy irdatlan árú, számomra fölösleges tudásukat találtam csak.
4k, analog out sem kell, csak toslink.
Előre is köszönöm, ha segítetek!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Korábban segítettetek DAC választással kapcsolatban(U8 lett a vége [link]).
Ma meghozta a postás, szóval 1-2 friss élménnyel, remélem segítem a hasonló cipőben járókat.Komolyabb DAC híján, egy behringer UCA volt az A-B egyik ága, és kizárólag az analóg kimenetet vizsgáltam.
Paraméterek:- Linux + Deadbeef, direct hardware output-al.
- Flac forrásbólA boardról:
A linkelt képhez képest jelentős változásokat tartalmaz. Kapott egy teljes kondicserét a lap. Panasonic FM kondik a táp oldalon, és ELNA silmic II az analóg oldalon.Ezzel gyakorlatilag megspóroltam egy csomó időt, mivel magam is ezt terveztem.A hang:
Nagy tapasztalatom nincs, de egyértelműen lejött az, hogy sokkal-sokkal részletesebb és szellősebb az egész hangkép. Több, de sokkal részletesebb magassal, és kevesebbnek tűnő, de igazából csak más méllyel.Összességében drasztikus a változás a Behringerhez képest, még úgy is, hogy a hozzáértők által rossznak tartott analóg oldalt vizsgáltam!
Egyszóval köszönöm szépen a segítségeteket, nagyszerű DAC-ot kaptam 10e Ft-ért!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A tanacsotokat kernem DAC valasztassal kapcsolatban.
Korábban már feltettem e kérdést, az akkori tanács alapján kutakodtam tovább.Leginkább filmnézésre használnám USB-n, de időnként zenehallgatasra is kellene, az alábbi összeállításban:
Raspberrypi, DAC, lehmann bcl clone, superlux HD660.
Sajnos a keret szűkös: 9-15e.
A lehetőségek:
kiskínai (jól bevált, de nem mai technika, kérdés hogy az xmos hoz képest jobb/rosszabb e.)
xmos u8 ( tetszik az USB integràltság, talan a hangban is jelentkezne a kihagyott alkatreszek pozitív hatása)
xmos u8 + wolfson (mivel trafó is kell hozzá, ez túlmutat a kereten, de ha lényegesen jobb, bevállalnám)
xmos L1(ugy ahogy ismert, és tuningra is van lehetőség)
9v-os jó minőségűnek mondott kocka tápom van, szóval a betápolást olcsón meg tudom oldani.Szakértelmetek/ tapasztalatok alapján melyiket ajánlanátok?
előre is köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Javaslatokra/tanácsokra volna szükségem, DAC vétellel kapcsolatban.
Amire használnám:
- PC játék, HTPC házimozi > Fejhallgató erősítő (Lehmann alapra épült klón)Sajnos anyagilag nem engedhetek meg 10e nél többet, viszont ebből szeretném a legjobb megoldást kihozni.
DIY/eBay nem akadály. Későbbi tuning lehetőség pedig isteni lenneSegítségeteket előre is köszönöM!
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #27910 üzenetére
Az utolsó kivételével ismertem őket. El is mesélem a helyzetemet, talán egy szakértő tisztábban látja a jó megoldást.
Lovely Cube: Itthon van egy másik is készre építve, viszont még sok alkatrészt lehetne cserélni. Ellenállások, panasonic kondik helyett silmic, alps poti, stb. Viszont így is imádom a hangját. Vajon milyen lenne, ha mégjobb cuccokkal rendelkezne...
Mivel van egy üres PCB-m, a régit már nem bolygatnám. Valami hasonlót szerettem volna:HV-2: Egy ilyen PCB-m is van itthon. Nagyon ígényes munkának tűnik, de van benne 1-2 egzotikus alkatrész is, ami megdrágítja a végeredményt úgy, hogy KB nulla infóm van a hangjáról.
[link]
Viszont nagyon hajt a kíváncsiság
Kapcs rajz:
[link]Kumisa: Régóta figyelem a munkáidat, és tőled hallottam róla először. Tetszik, viszont elég drága lenne.
PCB+ a 4db JFET 12k szállítással. És még hol a többiSZóval ezekből kellene gazdálkodnom. Szívem szerint Pandát vennék, de egyszeri kiadásnak sajnos túl drága :/
Köszöm, a segítégedet!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
AKG K550 -hez milyen DIY erősítőt ajánlatok max 30k-ig, Ház + Trafóval!
Vagy csak a kit, trafó és ház nélkül, max 20k.Panda ez miatt sajnos kilőve :/
Mindenképpen otthon összeforrasztós cucc kellene!Köszönöm szépen!
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #27617 üzenetére
Pont kapóra jött a "zajos" téma, így kihasználom az alkalmat.
Van egy TA2022-es erősítőm fém házban. Alatta szintén fém házban a jelforrás(RaspberryPI).
A jelforrás házában egy USB HUB, a házon kívül egy mini WIFI modul.Nos, ha működik a wifi modul, tehát adatáramlás megy át rajta, az erősítőm jobb csatornájában sercegés hallható. A bal süket.
Leválasztottam a forrást az erősítőtől, ugyan ez a helyzet.Hogy tudom leárnyékolni az erősítőmet, hogy ne halljam? Feltételeztem, hogy a fém ház elegendő neki.
Köszönöm szépen!
-
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #27570 üzenetére
Jelenleg úgy működött, ahogy írod. Tehát 5V-ok negatívja közösítve.
Szerettem volna azt, hogy a hangkártya teljesen külön tápot kapjon.Ajánlások szerint nem ildomos kapcs. üzemű tápot használni a dacocnál, ezért is csináltam stab tápot.
A negatív közösítés nem fogja ezt "beszennyezni" ? -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Lazán kapcsolódik a fórumhoz, ezért kérném a segítségeteket!
Van egy kis készülékem ami az alábbiakkal rendelkezik:
1x12V kapcsolóüzemű tápbemenet
1x5V Kapcs. tápbemenet
1x220V Stabilizált tápnak (5V)A kütyü összetétele:
1db Raspberry pi (ARM-os minigép) ami az 5V-os kapcstápról kapja a betápot.
1db USB switch, ami szintén a fentiből táplálkozik
1db LCD modul, ami HDMI-n van összekötve a pi-vel és a másik 12V-os tápból él.
1db USB-s hangkártya, ami egy stabilizált tápból nyeri az erőt.(A pi-be csak adat megy róla(1/5-ös láb kiiktatva))
A kérdésem a következő:
- Jelenleg csak akkor működik a hangkártya, ha a stab 5v és a kapcs. 5V egyben van. Miért? Ez nem rontja a stabilizált táp "áram minőségét"?
- A fentiek alapján az összes bejövő táp negatívját közösíteni kell?
Struktúra:
[link]
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket! -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Hobbielektronika fórumban már feltettem a kérdést, megoldást nem kaptam, ezért tőletek is megkérdezem hátha voltatok már hasonló cipőben:
Sziasztok!
Egy apró segítséget kérnék tőletek.
Helyettesíthető típust keresnék ebből a két diódából:
E-152
[link]
E-452
[link]
Sajnos egyik sem kapható itthon, eBay pedig nagyon drága lenne...
Előre is köszönöm a segítségeteket! -
Hyperion
senior tag
Ha már Canamp.
Megtalálható a neten, az eredetihez legjobban hasonlító nyákrajz?
Szívesen megépíteném, de szeretnék az eredetihez legjobban hasonlót készíteni.Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
válasz vodkaboy22 #21941 üzenetére
Köszönöm, hogy segítesz!
Tehát. Magyarul fogok egy kis amperteljesítményű falbadugós tápot, majd rákötöm és méregetem a feszültségeket, vagy az esést... Ezzel nem füstöltetem el az egészet, mivel kis amperrel táplálom be.
Ha jól értelmezem... -
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #21927 üzenetére
Beépítés előtt ezt tettem. Eddigi tudásom szerint is ez volt a járható út. Ott szépen emelkedett mindegyik, kivéve 4db 220uF-os. Igaz ott diódavizsgálóval néztem, csippant, majd 1-re váltott. Ebből én azt következtettem le, hogy mivel alacsony a kapacitása, feltöltötte a mérőfeszültséggel. Este megpróbálom kimérni ellenállásmérővel is.
-
Hyperion
senior tag
válasz Deadzone41 #21920 üzenetére
Azért utolsó mondatoddal vitatkoznék.. Az a meglátásom, hogy egy jó minőségű plazmánál, normál használat mellett nem szabadna beégésnek lennie..
Az Én tévém (Pan. TH-50PV70) 2007 óta megy, hibátlanul. Soha semmi beégést nem tapasztaltam. Volt olyan, hogy a popcorn-om státuszképernyőjét ott felejtettem 1 órára. Az valóban ott maradt, de csak addig míg nem kapott újra aktív tartalmat. Szóval TV-je válogatja
-
Hyperion
senior tag
Kicsit off...
Összerakott nyákon, hogy tudom kimérni, hogy egy kondi zárlatos-e vagy, sem? Multiméter dióda vizsgálón jónak tűnt minden, ennek ellenére mégis zárlat van valahol...
A kimenetek testje zárlatot mutat a betáp minden egyes pontjával: 22V 0 22V.
Azért gyanítom hogy kondi lehet, mert egy korábban kapott, elfüstölt erősítőből(Egy csavar kiesett majd zárlatot okozott) lettek kimentve ezek az alkatrészek.Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz matyi94 #21391 üzenetére
Helló!
Nekem jelenleg is ilyen van. A hozzá adott alkatrészek finoman szólva is középszerű hangot adnak. Jó-jó, de mint ahogy Guppy is írta van nála jobb. Viszont ha kicseréled a kondikat, kimeneti ellenálásokat, opamp-ot stb. nagyon kellemes végeredményt kapsz
Ez a fórum sokat segített nekem:
[link]Plussz még annyit hozzátennék, hogy a BCL-nek nagyon szép, jól értelmezhető rajza van. Rendkívül sokat segít megérteni, hogy mi-mit csinál egy erősítőnél, mire kell figyelni.
Én ajánlom, de csak ha kidobod a kit cuccait...
-
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #21385 üzenetére
Annó kellett rendelnem egy másik pcb-t, és mivel sok volt a szállítás rendeltem mellé vmi mást. Megkérdeztem az eladót, hogy Ő szerinte melyik a legígéretesebb darab. Ezt javasolta.
Még egy projekt a listámon :/ -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Van esetleg tapasztalata valakinek az alábbi DIY erősítővel?
[link]
Elméletileg Audio-Technika erősítő az alap.
Van itthon egy pcb-m, de veszett sok alkatrész kell hozzá, ezért tologatom.
(A komolyabban érdeklődőknek, kapcsrajzal is tudok szolgálni ) -
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #21098 üzenetére
Köszönöm, mentettem
-
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #21091 üzenetére
Későbbi terveim között szerepel egy ZEN építés. A Te kittedről, tudsz egy linket adni? Nem nagyon találom.
Esetleg a sajátodról képet, vagy egyéb infót ha megosztanál nagyon megköszönném.Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Talán témába vág. Kapcsolóüzemű de EMI védett tápegység mennyire felelhet meg, akár fejhallgató erősítőbe, akár egyéb, érzékenyebb eszközökbe? (Házon belül)
Az alábbira gondoltam: [link]Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Ismeri valaki közületek, ezeket a hangkártyákat?
LINK
[link]A cél az olcsóság lenne, a hangminőség csak ez után következik.(Ez látszik az árán is.)
RaspberryPi ocsmány analóg kimenetét szeretném feljavítgatni. Mivel az esetek 90%-ban webrádiót hallgatunk róla, jó esetben 128k-s mpc formályában, nem vágyok semmi komolyraEsetleg a 2704 helyett egyéb javaslat?
Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
Csak, hogy a belső kábel témát ne felejtsük
Nagyobbacska 10000uF -os kondikhoz légvezeték gyanánt elégnek tartjátok a duplán tekert CAT7-et, vagy inkább a sodort 1,5-ös nagyfesz kábel?Neten keresgélve, nagyon megoszló a vélemény.
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #17442 üzenetére
Hát az 1mp szuken van meg :-) a korulotte levo kondikat feltem, igaz 105fokosak. Nem akarok a turelmeddel jatszani, de azt el tudnad nekem magyarazni, hogy a kimenetnel miert van szukseg az indukciora? Meg csak fejeserositovel van egy keves tapasztalatom, es ott nem nagyon fordulnak elo. A nagyobb kimeneti teljesitmenyhez van koze?
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #17440 üzenetére
Igy mar vilagos! Kb fel ora google alatt nem tudtam meg ennyit, mint most tõled :-)
DIY cucc, az ertek rendben van es az indukcio 10amperes, szoval birnia kellene...
Eredetileg radiális induktivitas volt benne, az lett cserelve toroidra. Az elkepzelheto hogy a radialis, feltetelezhetoen kisebb vasmagja miatt kevesebb ho kepzodne?nem szeretnem csak az induktivitas miatt huteni a rendszert. -
Hyperion
senior tag
Talán témába vág...
Erősítőkben lévő induktivitásnak, mennyire szabad felmelegedniük?
A kezem közé került egy Tripath chipes erősítő, aminek a 22uH-s indukciója süti a kezet.
Látszólag minden más rendben van vele, csak ez ami fura.
Egyáltalán miért melegszik? -
Hyperion
senior tag
Ennek tűnik:
[link] -
Hyperion
senior tag
Nem találtam itt a PH-n megfelelő topicot, itt pedig akad jópár DIY user, szóval OFF-ban kérdezném:
2x22V-os 250VA-es toroid trafót itthon hol tudnék venni? Lomex, HQ, SOS kilőve. A gyártatáson kívűúl van alternatíva?Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #15895 üzenetére
OPA előtti jelútba kellene. Nem szeretném, ha túlzottan belenyúlna a hangba (számomra kellőképpen átformálódott a Styroflexektől + Carbon ellenállásoktól ), viszont a basszusokba szeretnék egy kis dögösséget. Ehhez pedig kellene egy jobb fajta input cap.
-
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #15893 üzenetére
Hmmm értem. Túl egyszerűnek tűnt elsétálni, és megvenni egy itthoni boltból :/
Nem szeretnék tiltott vizekre evezni, ha így érzed ne válaszolj, de ha nem titok elárulod, hogy melyik márkát preferálod? -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Hallott már vki közületek Bennic kondival szerelt erősítőt? Elviselhető az ára, pl a Mundorf-hoz képest, csak kérdés hogy milyen.
-
Hyperion
senior tag
Kicsit off, de meg lett említve, ezért bátorkodom megkérdezni
Farnell-nél hogy megy a rendelés? Túl azon, hogy brutál drága minden (Legalább van) a szállítás összegére is kíváncsi lennék.
Van 1-2 dolog amit nemtudok itthon beszerezni, ezért jó lenne ha lenne egy ilyen alternatíva is. -
Hyperion
senior tag
Házon belüli kábelezésnél, próbáltatok már az ezüst szálnál olcsóbb alternatív megoldást?
Annó emlékszem, sokan használtak, építettek CAT-6-os UTP kábelből hangfalkábelt.
Ronda volt, de működött. -
Hyperion
senior tag
A lehmann kapcsolás low-pass filter kondijának ( 100pf ), milyen irányú cserélésével érek el több mélyet, vagy több magasat?
Tegyük fel, cserélem egy 180-asra akkor mit fog kiemelni, megváltoztatni?
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #14725 üzenetére
Győztünk!
Benéztem a rajzot. Nem párban raktam a BC-ket, hanem felváltva.
Elég lett volna csak kettőt kicserélni, de akkor ugrik a párba válogatás, meg különben sem bíztam a többi épségében sem..
Szóval elvágtam az összeset, majd ónszívóval az összes furatot kiszívattam. Sokkal jobb lett az eredmény, mint elsőre. Szerintem az én általam odaolvasztott ón segített, kirántani a régit.Egyszóval OK minden 30mV-os offsettel üzemelünk.
Köszönöm bkercso-nak és mindenkinek aki segített a megoldás keresésben!
-
Hyperion
senior tag
válasz szaszayanou #14712 üzenetére
azt is próbáltam... annál nekem jobban bevált az ónszippantó.
Valószínű a gyakorlatlanságom miatt nem megy még... -
Hyperion
senior tag
bkercso!
Esetleg praktikát tudsz ajánlani, hogy hogyan lehet szépen ónmentesíteni egy 1-es nél kisebb furatot? Azért is szenvedtem sokat a bc-s tranyókkal mert nem tudtam normálisan kipucolni a furatot.
Ónszippantó is csak a gyűrűt tisztította le, de a furaton sajnos nem segített. -
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #14706 üzenetére
Ha jól értelmezem az ellenállások eltávolításával, kiiktatom a tranzisztorokat, valamint az egész mögöttes elemeket, ezzel megtudhatom a hibás kört?
Ha ezek után visszaáll normál állapotba az opamp akkor a tranyók környékén kell keresni a problémát. Azt hogy miért esik 1,5V-ot nemtudom. Forrasztási hiba miatt előfordulhat ilyen? Elég elképzelhetetlennek tűnik. Köztes alkatrész, ha jól látom nincs.
-
Hyperion
senior tag
válasz Hyperion #14702 üzenetére
Az LC rajza szerint az opamp 8-as lába +15V-ot kap. Esetemben 3.37-et.
Azt sem értem, hogy a 6-os és az 5-ös lábon miért van 13.8V és 16V, ott kellene egyáltalán lennie? Hiszen ott a bejövő jelnek kéne lennie, nem feszültségnek.. Vagy teljesen rosszul értelmezem a rajzot? -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket kérném, ismét...
Gyakorlás, plussz tapasztalatszerzés képpen szétszedtem a lehmann clone-omat, és gyakorlatilag az ellenállások kivételével minden alakatrészt cseréltem, ilyen-olyan ajánlások alapján.. Habitusomból kiindulva, nem egyenként, hanem mindent egyszerre
A jelenség a következő:
Visszajelző led világít, opamp nagyon meleg, és ami a legnagyobb baj, hogy a DC offset-en 15-16V egyenáramot mértem...
5-10mp-re merem csak bekapcsolni így mértem az alábbi adatokat:LM317T:
in:21.7
ADJ:15.3
out:16.5LM337T:
in:21.6
adj:15.5
out:16.7opamp:
1:15,6
2:4.3
3:3,87
4:14.98
5:16
6:13,8
7:3,9
8:3,37(A fentiek, V-ban értendők, és egyenáram)
A feszstab-ok be és kimeneti feszültségét, jónak ítélném, viszont az opamp minden lábának, referencia értékével nem vagyok tisztában.
(Mentségemre legyen szólva, ezt a lapot annó pont azért vettem, hogy amit lehet átalakítok rajta.. Nem baj, ha nem lesz jó, eddigi tapasztalataim szerint mindig abból tanultam a legtöbbet, ha hibakeresést kellett végeznem.)Annó bkercso említette, hogy a DC offsetért a tranyók a felelősek. Zárlatot náluk nem csináltam, viszont sokat szenvedtem a beültetésükkel. Próbáltam odafigyelni, de volt hogy meglehetősen forróak voltak. Lehet, hogy leégettem 1-2t?
Tudtok iránymutatást adni nekem, hogy merre induljak el?
Előre is köszönöM!
-
Hyperion
senior tag
Köszönöm a segítségeteket!
-
Hyperion
senior tag
-
Hyperion
senior tag
Használ valaki közületek, olcsó <12.000Ft -os állítható hőfokos forrasztó állomást?
EBay tele van hakko clone-okkal, aminek a minőségéről semmit nem tudok.
Itthon a Solomont ajánlják. És Ti? -
Hyperion
senior tag
Puff neki. Pont most döntöttem el, hogy javítok a BCL-en, erre jobb a JLH
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
A BCL kapcsolásnál, az input oldali 2 nagy poliészter kondi, mi célt szolgál?
Az esetlegesen a forrás oldalról jelentkező túlfeszültséget "töri" le, hogy ne sérüljenek a későbbi alkatrészek?Kérdem mindezt azért, mert több helyről is olvastam azt, hogy a LC vagy BCL kapcsolásnak az egyik lehetséges tuningja, a kondik eltávolítása, patkolása...
-
Hyperion
senior tag
Ma volt alkalmam face to face összehasonlítani a kinai bcl clone-t és a bravo v2-t...
Sajnos a jelenlegi formájában a bcl csúnyán elvérzett. A bravo-nak istentelen jól all a nôi ének, és lenyegesen nagyobb térrel is rendelkezik.
A bcl jobb lett, bkercso bypass modjával, de messze nem tökéletes. Olyan mintha egy fátyol lenne a zenén. Magasra megy, de mégse annyira szellôsen mint a bravo.Megpróbálom minôségibb alkatreszekre cserelni, a problémásakat remélhetôleg az segít.
Javaslatokat, ötleteket szívesen fogadok....Köszönöm!
-
Hyperion
senior tag
válasz bajnokpityu #14278 üzenetére
És itt mutatkozik meg a precizitás és a szakértelem...
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #14272 üzenetére
hmmm a kiforrasztási komplikációval, kicsit elkedvtelenítettél... Mindenesetre, egyéb alkatrészek cseréje miatt szembesülnöm kell majd ezzel a problémával, de ez esetben akkor az ellenállás forrasztást fogom inkább végrehajtani.
A lelki nyugalmamat zavarja. Lehalkított állapotban semmi pattanás nincs. Hangerőn, persze már más kérdés, de nem ezen ok miatt akarom megcsinálni.
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #14270 üzenetére
Értem.. Ezek szerint ezt az offset értéket, részben a tranyók okozzák. Tehát, ha összeválogatok, közel hasonló kimeneti feszültségű tranyót, akkor akár plusz ellenállás beforrasztás nélkül is megoldható lenne a problémám?
KB 40FT/db 1 tranyó. 10 darabból, csak ki tudom választani a nekem megfelelőt. A többit, meg félrerakom a későbbi projektjeimhez
Tervbe vettem azt, hogy az alkatrészeket, az anyagi lehetőségeimhez mérten, jobb minőségűre cserélem, közben figyelve a változásokat. Ezért is ódzkodom a plusz ellenállástól.Köszönöm bkercso!
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Olvasva, a tegnapi hozzászólásaitokat, Én is utána mértem a kimeneti feszültségnek, a BCL clone-on.
Meglehetősen nagy különbség volt a jobb és a bal oldal közt:Bkercso féle, opamp bypass-al:
bal ~110mV
jobb ~ 30mVopamp-al:
bal: 35mV
jobb: 6mVSejtéseim szerint ezek az értékek, nem túl egészségesek. Mivel tudtommal teljesen szimetrikus felépítésű a két oldal, ezért gondolom valamelyik alkatrész lehet a ludas.
Lovely cube-ban, ha jól tudom lehet utánállítani a pozitív oldal feszültségét, így szinkronba hozható a kettő. Ez a megoldás lenne a megfelelő az Én esetemben is, vagy inkább mérjem ki a párban lévő alkatrészeket?Az LM317-et és az LM337-et kimérve, 3 tized különbséget tapasztaltam a jobb oldal javára. Más, jelentős különbséget nem tapasztaltam.
Próbálom értelmezni, tanulgatni ezt a kapcsolást, nulla tapasztalattal, ezért ha bárkinek 5lete van, hogy merre induljak el a hibamegoldásban, kérem jelezze
Köszönöm szépen!
-
Hyperion
senior tag
válasz bkercso #13922 üzenetére
Nincs elfelejtve
Kérdés, hogy mennyire tudja majd meghajtani a Slux-ot.. Bár bodz szerint DT770-el ok volt....Amúgy jól tudom, hogy az opamp tartalmaz fejhallgató védelmet is?
Nem hoz a poticsere hangban? Eddig boldog-boldogtalan azt szajkózta hogy csakis jó minőségű poti, ha igazán jó végeredményt szeretnénk..
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Elkészült Guppy által már korábban megépített BCL clone-om. Először is köszönöm mindenkinek a segítséget! Képeket töltök fel, majd a napokban...
Tapasztalataim a fenti egységgel kapcsolatban:
-Az első, türelmetlen belehallgatózás, még a munkapadon totális csalódás volt. Magasak rendben voltak, viszont a mélyek összefolytak és erőtlenek lettek és a közép sem volt meggyőző.
Most már minden mindegy alapon összeraktam műszerdobozba, majd kapott egy LM4562-es műveleti erősítőt.
Röviden: a korábbi állapothoz képest WOW
Eszméletlen részletessé tette a zenét. Az eddig zajnak vélt dolgok beazonosíthatóvá váltak. Az ének pedig iszonyúan közvetlen lett. Talán a tér ami nem túl tágas, de simán elfogadom...Egyszóval a gyári opamp csere után megérte jelzőt kap tőlem
Viszont kedvet kaptam a pákahasználathoz, és szeretnék még fejlesztgetni rajta.
Gyári poti cseréje Alps RK27 50K-ra evidens.
Ezen kívűl miket érdemes még? Stab IC-ket? Ha jól tudom ez is különbözik az eredetitől.Anyagilag nem szeretnék elszállni, de a maximumot ki szeretném hozni a DIY BCL + Superlux HD660 párosból.
Köszönöm szépen nektek!
[ Szerkesztve ]
-
Hyperion
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- CES 2025: elkészült a HDMI 2.2-es verziója
- Jelszókezelők
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Elektromos autók - motorok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AI a játékokban és azon túl
- További aktív témák...
- Philips 24B1U5301H/00 Monitor
- ÚJ Bontatlan Mac mini M4 chip16-24GB 256-512GB SSD 1év Apple Garanciáva AZONNAL Átvehető Deák Térnél
- OHH! HP EliteBook 850 G8 Fémházas "Kis Gamer" Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD HUN
- Olympus E-M1X + objektívek
- Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - ELEKTROMOS ROLLER
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest