Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Cassidey

senior tag

A topic inditasa ota megtalaltam a megoldast mindenre: Aperture. :) (Ugyanolyan elven mukodik, mint a Lightroom.)
    A sok konyvtar es mappa helyett baromira leegyszerusiti a kepek tarolasat, kereseset, nem kell menteni es tarolni RAW-ot, JPG-et, PSD-et.. Igy nez ki a folyamat:
    - kamera bedug, a raw fajlok importalom az Aperture Librarybe egy uj project-be, itt project nevnek datumot szoktam megadni esetleg nemi tamponttal (pl.: 2008.06.22 - Opera fesztival)
    - vegigszaladok a kepeken, csoportosan-egyedileg is keywordoket kapnak, amikre konnyeden kereshetek. Nagyon sok keyword van tampontkent alapbol a programban de barmennyi uj is hozzaadhato termeszetesen
    - csillagozom a legjobbakat, ezeket feldolgozom, kb minden megvan az Aperture-ban ami szukseges, pl levels, WB, edge sharpening, monochrome mixer, crop, straighten tool stb
    - ha szukseges egy kep tovabbi szerkesztese, akkor megnyithato Aperture-bol Photoshopban pl, ha befejeztuk a munkat eleg egy save-t nyomni, es lathatjuk a master mellett a feldolgozottat psd formatumban, mintha aperture-n belul szerkesztettuk volna
    - ha szukseges a jpg nyomunk egy exportot, megadjuk hova tegye es kesz

Csak igy nagy vonalakban. :) Ami nagyon tetszik pl a kereses Aperture-on belul, beirom pl, h portre, es villamgyorsan elottem van az osszes, bejelolhetem, h csak az 5 csillagosakat mutassa es valogathatok. Kerhetem az osszes 55mm-en vagy iso400-on keszult kepet stb.

Erdemes belenezni ezekbe a videokba, gondolom a Lightroom is tud ilyeneket de az nekem annyira nem allt kezre, h nagyon.:) Fototarolasban es feldolgozasban ez a tokeletes megoldas szerintem.

[link]

ps.: ja es archiv. Kulso vinyora, ill dvd, de valoszinuleg a dvd-t egy ido utan elfogom hagyni. Dvd-re pl kiirom a megfelelo projecteket, es minden ugyanugy hasznalhato es keresheto mintha a gepen lenne. :)

Új hozzászólás Aktív témák