Hirdetés
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Fujifilm X
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lewzke
őstag
válasz TomMusic #45665 üzenetére
Nincs általános tendencia az életartamra, sokminden változott nem csak a MLC/TLC/QLC a tényező. Számít a hibajavító algoritmus, a csíkszélesség, a 2D/3D design: hány elektront tárol a charge trap, mennyire van áthallás, a szigetelő réteg mérete, stb. Inkább az a szabály, hogy kerülni kell azt, ami szar. (nem ajánlott szériákat vagy 2D TLC-t pl)
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz ubyegon2 #45639 üzenetére
Ugyanmár ne dramatizáld túl, a 7% ajánlott kevésbé megjegyezhető és intuitív ezért írtam 10-20-at. Sok overprovisioning szoftver is 10%-ot lő be egy átlagfelhasználónak, lásd Samsung Magician. Az, hogy 20-ra emeli növeli az élettartamot, de persze nem lineáris az összefüggés, egyébként is QLC SSD-ről beszélünk, van értelme ráhagyni ha sokat ír. Amíg a 3D TLC-k élettartamát egy átlagos user alig éri el, azért a QLC még a határeseten belül van ha sok adatot mozgatsz. Majd eldönti ő, hogy mit szeretne.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Graphics #45577 üzenetére
Hát gondolom a tömörítésre utal, hogy reklámozták tömöríthető adattal és a valóságban nem mindig hozta azt a sebességet. De egyébként, nem volt rossz koncepció, igyekeztek a write amplificationt csökkenteni. Régi Corsair Force GT-k úgy mennek még mint az állat. Megbízhatóak. Volt egy szomorú időszak, amikor a 2D nand elérte a határait és a 15nm-en a TLC megadta magát, ugyanakkor hígult a minőség ellenőrzés a darabszám emelkedése miatt és ezzel együtt a vezérlők is hullottak, de úgy néz ki a 3D nand teljes uralma után újra megbízhatóbbak az SSD-k.
[ Szerkesztve ]
-
-
Lewzke
őstag
válasz Permet Elek #45438 üzenetére
Kell írni a Samsung-nak, hogy mi a helyzet, hátha cserélik. Adatokat ments róla.
Azt ajánlom Magician szoftverből a SMART fülből küldj nekik helyzetjelentést, hogy ne azért dobják vissza az eseted, mert nincs kedvük harmadik fél szoftvereit értelmezni. Szériaszám és SMART jelentés Magicianből.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz ledgeri #45374 üzenetére
Igen, ha Magicianben indítasz hosszú smart self tesztet az az ingyenes Sentinelben is látszani fog hogy fut, pedig abban fizetős indítani, ott csak a rövid ingyenes. Ez a teszt két dolgot művel a meghajtó belsô tesztje a dram-ra és a vezérlőre, hogy minden ok velük, meg a flash felületet végigscanneli csak olvasással. A hosszú teszt 2 órát is fut nagy kapacitásnál. A rövid nem olvassa végig.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Jack Oneill #45350 üzenetére
Igen, ezek már bírják a gyűrődést mert 3 dimenziós nandok, azért is vállalták be QLC 4 bitet. Én is most vettem egy 860 PRO-t és az elkopásért főleg nem aggódom, de nagyon kicsi eséllyel elhasalhat a vezérlő vagy az elekronika többi része ami persze aligha történik meg. Extended smart self test a Magicianben nem árt egy új meghajtónak, írást úgyis kap az elején: Windows meg a többi adat.
-
Lewzke
őstag
válasz Jack Oneill #45346 üzenetére
% élettartamot tudsz számolni ha megnézed mennyi TBW-re garantálja az adott kapacitásra a Samsung és mennyi írás van jelenleg benne. Vagy Sentinelt raksz fel de az sem mindig pontos ebből a szempontból. A 45 fok még teljesen rendben van, azért nem kell stresszeld magad. A Magicianben a cache az a RAPID mód, a RAM-ból hasít le szeletet magának és azzal gyorsítja a rendszer működést, de nem nagyon használja ezt senki mert csak benchmarkokban előnyös, mindennapokban aligha. Bekapcsolhatod ha 16GB RAM-od van, de ha 8 inkább ne. Adatvesztést is eredményezhet ha nincs akksid vagy szünetmentesed. Szóval off, kivéve ha laptopod van jó akksival és 16GB+ RAM-od.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz AsakuraDave #45333 üzenetére
Nem kell újratelepítsd a Windowst ha szeretnéd hogy az nvme-ről bootolj, akkor csak klónoznod kell pl. Acronis-al vagy egyéb klónozóval és utána arra állítod a bootot. Klónozáskor még formáznod sem kell. Ha viszont marad így játékra, akkor kell formázni az új meghajtókat gyorsformázással. A lassú formázás csak akkor kell, ha eladod. Hogy az ténylegesen törölje.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Attól függ milyen modell, minden SSD modellre kapacitás függvényében ad TBW garantáltat a gyártó. Azt jelenti egész addig az írásig nem kopnak el a cellák benne, de ezt a határt szerencsére egész alol húzzák meg probabilisztikusan. Ékes példa a Samsung 850 Pro V-NAND MLC széria ami pár száz TB-re volt garantálva, de majdnem 10 PB-t is kibír. Ezzel szemben van ellenpélda is, planár (2D) ~15 nm TLC SSD-k esetén voltak gondok már a garantált TBW előtt is. Samsung 840 EVO vagy régi TLC-s Kingstonok, vagy minden amiben még 2D TLC ~15nm van. Az újabb TLC-k már tudtommal 3D NAND-osak mind (vagy mégse?), amelyek strapábbak, mivel vertikális irányban terjeszkedtek a cellák rétegesen és így nem a problémás 15nm csíkszélesség maradt, ahol gond volt az elektron szivárgás. Ezért ennyi a szabály: kerülni kell a 2D TLC-t és minden rendben lesz, a 3D TLC nagyon rendben van. Minden más sok száz vagy akár ezer TB-t kibír. A 3D QLC elég új, arról még kevés a valós tapasztalat. Talán az is jó lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
-
Lewzke
őstag
válasz Sirandrish #45288 üzenetére
Az is lehet, hogy csak kontakt hiba, vedd ki, wd40 fülpálcikára és tisztítsd meg a kontaktjait az SSD-nek, majd rakd vissza.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Sirandrish #45284 üzenetére
Nagyon érdekes ez a szám nálad, mert nekem is van egy SSD-m aminek volt ilyen hibája, de amikor kaptam már akkor benne volt és amióta megvan megy gond nélkül de 1267 kapcsolati hibája van a számlálóban változatlanul, a tiedben 1268.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Sirandrish #45284 üzenetére
M2-es foglalat szemre rendben van? Nincs valami szennyeződés vagy ergörbült pin benne? Helyén van a foglalatban rendesen? Rakd át a másikba. Ez SATA hiba, ami vagy érintkezés - vagyis nem SSD hibád van, vagy az SSD-n valami döglik a kommunikációs részén.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz #72688384 #45263 üzenetére
storagereview és the ssdreview, de egy az egyben nem ismerek jó összehasonlítót. az a gond, hogy alig találni méretben ugyanakkora teszteket, mert nem lehet összevetni egy 1TB és egy 256GB SSD-t, mivel a nagyobb kapacitás mindig előnyös.
az UV400-ban volt DRAM amikor itt tesztelték: [link] Nem hiszem, hogy azóta változott a belseje akkorát, hogy most már anélkül gyártják. Vagy az SLC mód nand write cache érdekel? Az is van benne.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Raymond #45239 üzenetére
Ebben igazad van, de nem értelmetlen ha teljesen formáz egyet vagy ezt a tesztet végrehajtja, mert megjáratja A-Z-ig írással a meghajtót, ami azt eredményezi, hogy a gyengélkedő cellák ki fognak hullni a szektorral együtt persze, a vezérlő műveletein belül és ki fog derülni, hogy nagyon kezdenek elkopni a cellák (újabb és újabb hibák jelentkeznek) vagy ez valami lokális dolog volt. Ha kopik akkor az SSD-nek lőttek, mert a weak leveling szerint minden része ugyanúgy elhasználódott, ha meg lokális hiba akkor örülhet mert még használhatja valamire. Amikor már egy tömböt a hibajavító algoritmus nem tud korrigálni, akkor az megy a "temetőbe". Igen a flash az determinisztikusan kopik általában, de egyedi esetek történhetnek itt is. Nem tökéletes egy flash sem.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Részletes ön teszt és felület teszt (Lemez felületének újrainicializálása) is legyen , ha már van jó Sentineled. Az újrainicializálásos dolog után már nem kell formázás, mert az már elvileg ír is.Kezd a felületessel, majd a részletes önteszt. Vagy mehet előtte és utána is önteszt.
HD sentinel szerint a felület teszt: A lemez felületét meghatározott inicializáló mintázattal tölti fel, majd törlést hajt végre. A teszt így felülírja a tárolt adatokat, majd a szektorokat visszaolvasva ellenőrzi azok olvashatóságát és épségét. Az esetleges gyenge szektorokat és rejtett problémákat felülvizsgálja és a hibás szektorokat áthelyezi a tartalék területre (ez a művelet a regeneráció).[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Hát ha még meg akarod próbálni játéknak, akkor ments róla mindent el: megnézni van e újabb firmware rá. Ha nincs, akkor kellene egy sima TRIM és ellenőrizni, hogy mikor volt utoljára TRIM-elve és egy hosszú önteszt Sentinelben csak a fizetősben lehet, de pl az Adata SSD toolboxja ingyenesen tudja. Nem tudom, ha a Kingstonban van hosszú, talán a 64 bites újabb tooljukban vannak tesztek. De az Adata programja működik más SSD-vel is. Ha az lefutott s úgy sincs hiba, és nem emelkedik az újra allokált szektorok száma, akkor esetleg egy nem gyors formázást, de ugye ezzel írsz rá (viszont így kihullhatnak a rossz szektorok, amiket leselejtez a vezérlő). Ezzel gyilkolod, de legalább megmarad az, ami még életképes benne.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Szerintetek lesz 860 Pro SATA utód vagy sem? Év elején jelent meg a 870 EVO. 870 Pro készülőben? Kicsi az esélye gondolom.
-
Lewzke
őstag
válasz geckowize #45212 üzenetére
Én sem annak, de mégis kicsit "visszafogja" a bootot az indulási ideje, tehát nem róla bootolok, csak tárnak használom. Ilyent nem tapasztalsz? Engem is érdekelne hasonló méretű enterprise ssd, természetesen nem ingyen. Nekem is megadthatod az elérhetőségét. Álmomban ingyen kapok 7TB SSD-t.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Lewzke #45193 üzenetére
Azt írja az ADATA hogy az SU900 discontinued, ezért nem tudnak firmwarert küldeni. Dehát azt kérem tőlük, ami kb 2019 végétől jelent meg erre a modellre. Biztos Jin barátunk kitörölte véletlenül. Gondolom kapnék egy TLC-s SU800-at garanciában... Na ez.
"The particular model SSD you have is a discontinued model hence firmware update is no longer available. Should you believe that your SSD is not operating normally, we would be glad to replace it for you under warranty. Please advise should you wish to proceed to do so."
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz isti732712 #45195 üzenetére
Na és mi a helyzet a trimmel? Ez olyankor jelentkezik, ha nem megy a trim vagy túl későn trimmel a felhasználásodhoz képest. Aktív a trim? Beállíthatod a windows meghajtó optimizálót napi trimre a heti helyett.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Lewzke #45192 üzenetére
Közben válaszolt az Adata az SU900 anomáliás ügyemre, azt mondták nincs újabb firmware amikor több adatbázis szerint is van újabb (smarthdd, cpu-z jelentésekben) Nem értem, miért ráznak le ezzel, de úgy látom kezd elfogyni a türelmem velük, a terméktámogatásuk messze nem ok. Az ssd tooljuk nem működik update-hez, a support leráz és még a hibalehetőséget sem zárhatom ki ezzel, hogy felrakok egy más firmwarert. Még várok pár hónapot, de át fog kerülni más gépbe, ezek után nem ajánlom az ADATA-t.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz geckowize #45190 üzenetére
Tudnál nekem egy kis infót adni arról, hogy amikor bootolsz mennyi idő alatt kezd el bootolni? Mármint az én SM843T Samsung-ommal van egy kis késés, 3-5 másodperc amíg "feláll" s csak utána kezd el a rendszer indulni, a merevlemez led full ég addig. Nálad van ilyen? Azon agyalok hogy ez normális vagy sem egy ilyen datacenter meghajtónál. Vannak benne kondik, de elvileg az fél másodperc alatt feltöltődik, lehet valami extra önteszt vagy kitudja. Nincs referenciám más szerver ssd-hez, de örülnék ha tudnám ez micsoda: FTL OPEN. Ez egy PM883 datasheetből van:
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45179 üzenetére
Van különbség! Bocsi azt hittem neked az EVO van.
[link] Itt van egy cikk, hogy a 840 simára is jött fix, de valamiért nem került bele a Samsung végső listájába, lehet megvan az oka ... maradjon így szerintem, ami most van és trimmeld.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45174 üzenetére
https://www.samsung.com/semiconductor/minisite/ssd/download/tools/
Itt van a hivatalos végső firmware amit említettem, ISO EXT0DB6Q | 2.97MB -
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45174 üzenetére
Samsung Magician 4.6-ban van EXT0DB6Q firmware (elvileg) ami megoldja az éves szunnyadó adatok olvasási belassulását, ha már updatelsz erre kellene végső soron, mert ez a fix. Próbáld meg megkeresni a 4.6 Magiciant a frissités erejéig.
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45171 üzenetére
Egyelőre úgy tűnik TRIM-re szorul a 840 EVO, azért gyenge az írás. De majd a firmwarert elvégzed ha akarod (ha olvasási lassulást tapasztalsz régi file-oknál). A Magicianben van alul egy update, nem ír semmi frissebbet rá? TRIM-hez: Töredezettségmentesítő és optimizáló Windowsban, ez végzi a trimet időszakosan, de lehet manuálisan is vele.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45162 üzenetére
Ami a 840 EVO-t illeti tudtommal a EXT0DB6Q firmware volt a végső fix, amit később nem tudom, ha beraktak a sima Magicianbe, de erre kellene frissíteni a meghajtót hogy ne lassuljon be idővel se. De ha nem lesz ott, akkor megtalálod a softpedia.com-on. Egyelőre old meg a "felismerést" és működjön a TRIM. A hotfix az olvasási belassulást is orvosolja (az anomáliát) a trim csak az írást hozza rendbe. Kell egy pendrive és rá telepíted a firmware .iso fájlt bootolhatóként, majd USB-ről bootolsz és telepíted a firmwarert.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45158 üzenetére
"Vélhetően azért nem indul el az SSDOK(pontosabban azért nem talál SSD-t), mert NVidia/NForce chipset-es az alaplapod és telepítetted a hulladék chipset driver-t is. (Az ebben a chipset-ben található IDE/AHCI driver meg nem támogatja a TRIM-t amúgy sem)Szóval cseréld le az IDE vagy AHCI driver-t az OS alap driverére: 4. pont. Azt követően az SSDOK is el fog indulni és a TRIM is működni fog."
Egy régi hozzászólás alapján. Régi NVidia chipseted van az alaplapon? Az eszközkezelőben az IDE ATA-ATAPI kontroller alatt mi van? Standard AHCI controller? Microsoft driverű? Ha nem Microsoft, akkor töröld a drivert és felrakja a gyári Microsoftot. Ez a művelet kicsit rizikós, de safe módban vissza lehet állítani ha valamiért nem tudsz bootolni. De neked eleve nem stimmel. Adatot nem veszítesz, annyiba futhatsz hogy boot hibád lesz. De ez a gondod lehet, az AHCI driver.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
A WD-t venném a kettő közül, hangyányival gyorsabb, meg elterjedtebb. Hogy miért lassúbb a rendszered az nehéz kérdés, de ha tudsz egy jobb ssd-vel próbát végezni megpróbálhatod. Lehet egyszerűen a Kingindian "csoda" a ludas.
PROTRON: Igen az ADATA sem fenékig tejfel, nekem is egy firmware update vár soron, de még nem küldték el ... A 840 EVO kivételével Samsung SSD-vel eddig nem volt gondom, azt ajánlom én is ahogy sokan mások.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45152 üzenetére
Húúú, hát valami nem stimmel nálad. Biosban nincs véletlenül kikapcsolva az AHCI? A meghajtóknál rakd AHCI-re, ne legacy-re. Friss a Magician? Sata-n keresztül van csatlakoztatva?
-
Lewzke
őstag
válasz Bulldoggydog #45148 üzenetére
Ments el minden adatot, ha véletlenül elveszne. Töltsd le a Samsung Magiciant és van valahol benne update firmware, kövesd az utasításait. Ha mégis friss a firmware akkor a Magician mutajta, hogy az AHCI aktív-e vagy sem + a Windows trimnek is működnie kell, hogy becsületes írása legyen. A Windows-ban a meghajtó optimizálása/töredezettségmentesítése végzi el ezt hetente/havonta. (Nézd meg mikor volt utoljára trim benne)
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Rakd újra a rendszert a legvégén, de keresd meg először mi okozza az akadást:
Windows-ban van valami (Event Viewer kritikus hibák) ? Alaplapi elem nem merült le (bios reset)? AHCI bekapcsolva? TRIM működik? Van valami HD Sentinel hibajelzés? SSD, CPU hőmérsékletek.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Inkább a DRAM-os ADATA SX8200 Pro rendszermeghajtónak (5 év garis), még sokmindennek elég az 512, ha nem halmozol játékokat rajta. A Kingindian elég az alja az SSD világnak, láttam már elhasalt darabokat. Nem láttam még senkit, aki ajánlja ezeket. Sebességben is vannak különbségek, de ez változó, hogy mit érzel és mit nem.
Edit: ja hogy ezzel rendelkezel már? Akkor se vegyél DRAM mentest.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Crvsh3R #45143 üzenetére
Nem lehet csak úgy lekérdezni, de a flash memóriák 16-32-64-128 GB méretűek, tehát ennek a többszörösei a "nyers tárhely". Tehát ha van egy 1TB SSD akkor leszámolsz 24GB-ot és azt átszámolod százalékba. Annyi az OP, persze ez csak hozzávetőleges, nem csak az OP-nak kell extra tárhely. Pl. az adatlap alapján 7% gyári OP van egy Datacenter SM843 960GB-ban, de consumer oldalon nem szoktak ennyi OP-t gyárilag beállítani. Egy átlagos Windows 256GB meghajtónál kb. 18GB a 7%. Az ajánlott OP 7-10% körül van. 7%-ot leveszel formázatlanba és az bőven elég a megtelés "ellen". De ha nem használsz OP-t és ügyelsz, hogy ne teljen meg a meghajtó, akkor az is elég. A firmware tudja, hogy melyik blokk van lefoglalva adattal és mi nem.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz King Unique #45125 üzenetére
Hát persze elfér a 60-on, nem vitatom, de még telepítesz programokat és van update az évek alatt, ami néha nem is törlődik ki hónapokig, ideiglenes fájlok stb. és így egy nem tudatos usernek főleg hamar kevés lesz. Ha valaki karban tartja a C meghajtót, akkor persze elég lehet. Én most újítottam fel egy Core 2 Duo laptopot és szándékosan egy Force GT 60GB-ot raktam bele és 32 bit-es rendszert, mert optimálisabb. Kevesebb tárhely igény, kevesebb memória igény. Nyilván nem rakok 32 bites rendszert egy modernebb gépre, de ez abból az időből van, amikor még a 32 bit volt az elterjedt. Raktam mellé egy merevlemezt, a CD meghajtó helyére, hogy oda töltögessen a kedves vásárló, ne az SSD-re.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Raymond #45093 üzenetére
AHCI bekapcsolva, több program is mutatja, hogy abban van és a default MS driver van, nem szoktam azt felülírni. Ezzel a géppel már ment Samsung SSD gond nélkül így. Ez a changelog amit találtam neten, de elvileg még van egy újabb firmware is. Nekem Q0125 van most. Amúgy a hőmérsékletre is gyanakodtam, mert volt már 60 fokon is, az egyik updateben mát thermal throttling is van ... a 0330C firmware tűnik elég komoly hotfixnek.
FW Q0710B
Add 3 Channel support
Modify for potential SSC disable issue
Fix LTS result issue in RDT
FW Q0525A
Fix ID table Word 69
Fix Sanitize issue
Add 0xFD command for DevSLP function
Fix download ucode PIO mode can’t return status issue
Modify DST feature flow
Enhance SLC wear-leveling policy
FW Q0330C
Support TCG function (enable by MP option). Industrial grade only.
Fix Security Erase flag non-update issue at WPRO meta-data.
Add bypass 1~3 bit ECC Adj. fail on Pretest
Fix EOB not complete issue
Fix false power on count when DevSLP
Modify DRAM VDT voltage
Add thermal throttling function
Fix erase count fall back issue
Record retry pass count and maximum hard decode count in RDT flow[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Pyttawrx #45091 üzenetére
Elvileg támogatott, gyakorlatilag most NEM. (Az SSD még garanciás.)
Ez van a toolbox log- fileban:
"00012421 Event ID: 401
Please upgrade firmware manually from the downloaded package.
00014140 Exit CUtilityPage::OnBnClickedButtonFirmwareUpgrade()"
Persze nem töltött le semmit a program, kerestem kutattam a folderjeiben, letöltés mappában, desktopon is, de van egy nagy Error ablak az update gomb után fél másodperccel, és egy OK gomb.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Raymond #45089 üzenetére
Persze, nem volt eddig sem fő meghajtó. Minden fontos adatot felhőbe mentek. Csak szeretném nyeregbe fogni és használni rendesen boot meghajtóként. Eddig csak fotókat szerkesztettem róla. És azóta van gondom amióta Windows-ot akarok róla üzemeltetni. A supportnak most annyit próbáltam elmagyarázni, hogy irányítsanak át a technikai oldalra, ahol valaki hátha rájön, hogy mi kell nekem, mert akiket elértem eddig, azok csak azt mondták töltsem le a weboldalról, fogalmuk sincs, hogy onnan csak a Toolboxot lehet letölteni. Valahogy szeretném megkerülni azt, hogy ne várjam a szentlelket a webes fejlesztésükön, ami akár fél év is lehet és semmi nem garantálja nekem, hogy majd erre a modellre felkerül a firmware és valaha is le tudom tölteni a toolbox-al. Próbálom nekik magyarázni, hogy valaki a tech oldalról végre küldjön egy firmwarert.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Szerintetek mit lehet kezdeni az Adata supportjával, adott a következő eset:
Van egy SU900 256GB-om ami fura dolgokat művel és annyira sikerült rájönnöm, hogy az első firmware van rajta, ami megjelenéskor volt használva, de azóta jött ki három firmware is ami nagy eséllyel megoldja a kékhaláljaim mert mindhárom bug-fix. Annyira már rájöttem, hogy meghajtóprobléma volt a kékhalál és természetesen a meghajtó SMART adatai tökéletesek, hibátlan minden benne. Az ADATA Toolboxja hibát dob az update-nél, a support szerint felújítják a weboldalt, de már várom tőlük hónapok óta a "felújítást". Szerintem csak kifelejtették ezt a modellt a firmware adatbázisukból, mert már discontinued. Elvileg a Toolbox csak átirányít és letöltöm és majd külön bootolási módszerrel telepítem. Próbáltam már elérni őket több pontból is, a live chat katasztrófa volt, írtam az US supportnak is de semmi, egy egyszerű firmwarert kérek tőlük ami pár éve volt megjelenve, de semmi technikai segítséget nem tudnak nyújtani. 2018-as SSD. Nagyon nehéz.[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz ledgeri #45085 üzenetére
És mi van a a haladó HDS beállításokat átlövi gyártói kiértékelésre? Az teljesen másképp számolja a kondíciót. Én is egy datacenter Samsungot haszálok és 15 tb után 99% kondíciót ír amikor ez a drive eléri majdnem a 10 PB-t. Azt hiszi, hogy valami consumer drive. A gyártói értékelése viszont 100%.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Tízpontos SSD kérdés, van-e különbség aközött, hogy 90%ig engedem megtölteni az SSD-t, vagy lefoglalok 10% formázatlan helyet? Az OP (overprovisioning) nem az aktuális szabad helyet használja? Vagy formázott de üres particióból nem profitál? Sosem találtam erre érdemi választ, ezért a Samsung Magiciannal mindig lenyesek OP 10%-ot, biztos ami biztos alapon, a 250GB 850 EVO-n. Ha nincs különbség, akkor védelem az ellen, hogy valami megtölti a rendszert. 6 éve nyomom neki Windows meghajtóként, de bírja magát 17 TB van benne. Azt jelenti ezzel a használati szokásommal nem tudom egyhamar elkoptatni.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Donki Hóte #45063 üzenetére
Acronis-ra váltottam, legalábbis ezzel klónozok. Particiókat viszont nem olyan jó kezelni vele.
-
Lewzke
őstag
válasz Donki Hóte #45061 üzenetére
A klónozás nem mindig "sikerül" a boot particióra, én is jártam így egy bootolható klónozóval, csak nem Macrium volt. Megpróbáltam másikkal és működött a boot.
-
Lewzke
őstag
Sziasztok, minap vettem egy használt Samsung SM843Tn 960GB DataCenter meghajtót és az adatai alapján van benne tantál kondis PowerLossProtection. Ebben az esetben a Windows beállításban nyugodtan kikapcsolhatom a Write Cache Buffer Flushingot vagy sem?
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz Frawly #28714 üzenetére
Most használok először SSD-t, eddig csak merevlemezem volt. Ja és megnyugtattál, meg amúgy is a gyártó által megadott TBW-nél sokkal többet bírnak a NAND flashek, ahogy számoltam én átlagosan napi 10-20 GB-ot írok rá, akkor hamarább lesz elavult mint halott. Szóval igazad van, azért van, hogy használjuk s nem a vitrinben üljön s akkor tényleg nem éri írás .
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
válasz aTe014 #28709 üzenetére
Telepítés előtt ajánlott kizárólag UEFI boot üzemmódra állítani a biost, hogy az SSD-re is EFI partíciót rakjon a telepítő, a pendriveról meg bootolni fog ígyis, mert van EFI az új Windows telepítőknek. Ha nem is automatikusan de kiválasztod a boot menüben, hogy bootoljon ideiglenesen a pendriveról. Szerintem maradhat a merevlemez benne, nem hinném, hogy bármi módon is bezavarna.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Pár nap használat után azt kell, hogy mondjam, miért nem használtam eddig SSD-t, soha többet lemez az operációs rendszer alá. Az ajánlott beállításokat természetesen elvégeztem, hibernáció ki, indexelés ki, automata TRIM, kisebb lapozófájl. Egyedül a superfetchet próbálgattam be és kikapcsolva, semmi érezhető különbség nincs a kettő között, egyedül talán a napi írásmennyiség az, ami többnek tűnik bekapcsolva, de az is minimálisan 1-2 gigabájttal ha több, vagy talán csak placebo . Megoszlanak a vélemények is, hogy érdemes-e kikapcsolni vagy sem, de szerintem erről lehetne egy tesztet is csinálni, hogy mondjuk adott idő alatt, ugyanazokat a programokat és weboldalakat betölteni és megnézni, hogy melyik állapotban került több írás a meghajtóra. Ha ilyen minimális a különbség akkor is megérhet egy próbát, mivel az újabb SSD-k garanciális feltétele íráshoz is kötött és nem mindegy azért, hogy 4 évig vagy 5 évig van egy garanciád a meghajtóra.
[ Szerkesztve ]
-
Lewzke
őstag
Sziasztok!
Ma vasaroltam egy Samsung 850 EVO 250GB-t es sikerult ra feltelepitenem a Windows 10-et lemezrol. Mivel a lemezrol kellett bootolnom a telepiteshez ezert nem az AHCI nativ modot hanem az AHCI hybrid CSM modot kellett valasszam a bios-ban, sikerult feltelepiteni a rendszert es a Magician program is mutatja hogy az AHCI es a TRIM megy. Szeretnem AHCI nativ modra allitani a rendszert de a biosban ha megvaltoztatom akkor nem bootol a rendszer, gondolom megkellene valtoztani a bootolasi modot a Windowsnak is. Van valami hatranya ennek a hibrid uzemmodnak, maradhat igy? Ha gyorsabb nativ uzemmodban akkor hogyan tudom atallitani a rendszert AHCI-ra?[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 8TB RED Plus - SATA3, 5640 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Seagate Exos 7E8 8TB - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - 100/100 -as - Eladó! 36.000.-
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest