Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- BIOS frissítés
- Mellényzsebbe csúsztatható retrokonzol közeledik az Anbernic színeiben
- Powerbank topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pit221
csendes tag
Sziasztok
12V ról (autó szivargyújtó) szeretnék egy 9V os wifi routert táplálni. Ellenállásal közbeiktatásával megoldható volna? Ha igen,akkor milyet lenne érdemes keresnem,hogy ne melegedjen?
-
kismokesz
tag
hello érdeklődni szeretnék hogy ez tökéletes lenne-e arra hogy 5v-ból 1,8v-ot csináljon?
bios ic meghajtására kellene ami 1,8v.
az ic iróból kapná az 5 v-ot
https://www.fasttech.com/products/1005/10002934/4798800
https://www.fasttech.com/products/0/10022778/4917600-ch341a-24-25-series-eeprom-flash-bios-usb -
And
veterán
válasz
kismokesz #209 üzenetére
Azt inkább felejtsd el! Ahhoz, hogy tönkremenjen, nagyon rövid idő is elegendő. Ez nem egy ventilátor vagy izzó, aminek esetleg a névleges érték alá lehet csökkenteni a tápját, hanem egy alacsony tápfeszültségű flash, meglehetősen kicsiny tápfesz-tűréssel. A normál működési feszültségtartománya adatlap szerint 1,8 ±0,15V, vagyis 1,65..1,95V. Ez sajnos normális stabilizátort igényel. Még a hagyományos párhuzamos Zener-diódás megoldás sem nagyon jöhet szóba, mivel ilyen alacsony letörési feszültségű Z-dióda típus nincs, és általában azok szórása sem annyira kicsi, amekkorát a feladat megkívánna. Lehetne még kísérletezni hagyományos - az IC tápáramát bőven meghaladó alapáramú - ellenállásosztóval meg Zener helyett több hagyományos Si-diódából álló kapcsolással, de a céleszköz áramfelvétele működési módtól függően elég széles skálán mozog, úgyhogy ezek a módszerek könnyedén a halálához vezethetnek. Egy stabilizátort meg bekötsz, a kimenetén ott a kívánt 1,8V vagy akármennyi, esetleg egy-egy hidegítő kerámiakondenzátor a be- és kimenetére, és meg van oldva. Nem túl drága mutatvány egy ilyen LDO beszerzése, az más kérdés, ha messzire kell érte menni, vagy a postaköltség miatt nem éri meg.
-
kismokesz
tag
Ellenállásal nem lehetne csökkenteni az 5v-ot? Kb 2 perce kellene csak
-
kismokesz
tag
Winbonbd 25Q64FWSIG bios ic-hez kellene nekem 1,8v.
-
And
veterán
válasz
kismokesz #205 üzenetére
Mivel nem közölted, hogy mi lenne vele a cél (vagy legalább azt, hogy mekkora áramterhelhetőségre lenne szükséged), így nem válaszolható meg egyértelműen. Amúgy a lehetőségek, kezdve a hatékonyabb, pontosabb és stabilabb kimeneti feszültséget eredményező tételekkel:
- DC-DC konverter, feszültségcsökkentő / step-down kivitelben,
- LDO, lineáris üzemű feszültségstabilizátor IC változtatható vagy fix (létezik 1,8V-os) kivitel,
- soros zener-dióda (3,3V körüli letörési feszültséggel, relatív kis áramokhoz),
- soros ellenállás (csak állandó áramú terheléshez). -
kismokesz
tag
hello
hogyan csökkenthetek 5v-ot 1,8-ra?
-
Algol
senior tag
Az ellenállások meghatározásához mindkét esetben ismerni kell a fogyasztók áramfelvételét a lecsökkentett feszültségről. A két eset hasonlónak tűnhetne első ránézésre, de mégis lényeges különbség van köztük.
Először kezdjük az egyszerűbbel, a LED-del. Felteszem, hogy ennek a nyitófeszültsége 3 V, ha már egyszer arra akarod csökkenteni a feszültséget. Meg kell tudni, hogy ezen a LED-en folyamatos üzemben, nyitóirányban mekkora a maximálisan megengedett I(max) áram. Ez katalógus adat. Tegyük fel, hogy I(max)=20 mA. Ekkor én
15 mA-nél (75 %-os terhelés) nem terhelném jobban a LED-et. Persze, ha alacsonyabb fényerővel is beéred, akkor ennél kisebb árammal is hajthatod. Most én 15 mA-rel fogok számolni.12 V-os a telepfeszültség, 3 V esik a LED-en, akkor a LED-del sorba kötött R ellenálláson 12 V - 3 V = 9 V feszültség lesz. Az R ellenálláson ugyanaz az áram folyik át, mint a LED-en, 15 mA. Ebből az ellenállás értéke:
R = U/I = 9V/15mA = 600 ohm.
Az E24 5 %-os tűrésű sorban ehhez legközelebb a 620 ohm áll, válasszuk azt. Az ellenálláson disszipálódó teljesítmény pedig:
P = I^2*R = I*I*R = 15mA*15mA*600 ohm = 0,135 watt.
Ide elég lesz egy 0,25 W-os esetleg 0,5 W-os ellenállás. Tehát 620 ohm 0,25 wattos 5 %-os ellenállást fogunk használni.
Láthatjuk, hogy a számított 600 ohm helyett 620 ohmos 5 %-os ellenállást használunk, ami azt jelenti, hogy ellenállásunk tényleges értéke 589 ohm és 651 ohm között bárhol lehet. Ennek megfelelően a LED-en hozzávetőleg 13,8 mA és 15,3 mA közötti áram fog folyni.
Azért számolhattam így, mert a LED-ek nyitóirányú feszültség-áram karakterisztikája exponenciális függvény, ami ebben a munkapontban már eléggé meredek, tehát a LED áramának 1,5 mA-es megváltozása a LED nyitó feszültségének kicsi, mondjuk kisebb mint 0,1 V-os megváltozásával jár. Azt is mondhatjuk, hogy maga a LED stabilizálja a nyitófeszültségét ebben a kapcsolásban.
Mindezt azért írtam le ilyen részletességgel, mert ez rámutat a következő eset, a 4,5 V-os belépésjelző kapcsán felmerülő problémára. Előrebocsátom, mivel nem ismerem az adott belépésjelzőt, ezért feltételezésekre fogok hagyatkozni.
A belépésjelző nyugalmi, várakozó állapotában nem fogyaszt sokat, áramfelvétele ilyenkor kisebb lehet, mint 0,2 mA. Ha esemény van, akkor meg 5 - 10 mA-t is felvehet. Emiatt nem jó a fenti módszerrel kiszámolni egy előtét-ellenállást, hiszen azt a riasztási áramfelvételhez kell méretezni, például (12V-4,5V)/10mA=750 ohm. De ez az ellenállás várakozó állapotban jóval 4,5 V fölé húzná a belépésjelző feszültségét. Ide kis differenciális ellenállású eszköz kell, például z-dióda.
Az 5 %-os tűrésű sorban pont szerepel 7,5 V-os példány, az jó lehet ide. De mindenképpen kísérletileg kell ellenőrizni, hogy mindkét üzemmódjában működik-e így - egy z-dióda előtéttel - a készülék. Esetleg több példányból, a letörési feszültségük mérésével kell kiválasztani a megfelelőt. Ez persze annyira macerás lehet, hogy inkább megéri egy kis teljesítményű szabályozható kimenetű, TO92 tokozású feszültség stabilizátor IC-t, például LM317L-t használni a 4,5 volt előállításához.
-
bando66
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy 12V-os elemet szeretnék lecsökkenteni 4,5 és 3 V-ra. Ezt ellenállással szeretném véghezvinni de nem tudom mekkorát vegyek. A 3V-ról egy magasfényű led működne a 4,5V-ról pedig egy belépésjelző. A 12V pedig egy kapucsengő adója működne.
Előre is köszönöm a segítséget! -
x.geo
aktív tag
ha valakit érdekel van ellenállásom, 5w-os 33, és 39Ohm-os
30 ft/db -
Csaba_20_
őstag
Csak figyelmetlenek voltunk.
Nem hiába nem szeretek én 24 óra folyamatos munka után komolyabb munkákat végezni. Egyszerűen nem tudok annyira odakoncentrálni, hogy ne hibázzak. Legutóbb hasonlóan voltam, igaz akkor 35 óra munka után, egymás után 3-szor kötöttem be rosszul egy zener diódát, úgy hogy közben mondogattam, hogy ''záró irány...záró irány''. Szerencsére hiába volt hajnali 3, bekészültünk zenerekből, mert tudtuk, hogy ilyen problémák adódhatnak majd.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AliExpress tapasztalatok
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Politika
- iPhone topik
- Fejtörők, rejtvények, feladványok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gitáros topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" M3 2024 24GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest