- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
- Amazon Fire TV stick/box
- Mini PC
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- És akkor a memóriapánik után beköszöntött a HDD-pánik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Erasmus
őstag
be van kapcsolva a compiz?
nálam így jött elő hasonló. a fedora repóból ment az update, és úgy frissített kernelt, hogy a videokártya megfelelő kernelmodulját nem telepítette. újraindításnál login még volt, majd a 3d desktop helyett (mivel az inkompatibilis nvidia-drivert nem töltötte be) nagy fehérség fogadott. az egyszerűbb megoldás az volt, ha a bootnál a korábbi kernelt választottam (press any key to enter boot menu), majd kikapcsoltam a compizt. utána restart az új kernellel, és manuálisan telepítettem a megfelelő kernelmodult a videodriverhez.
-
Erasmus
őstag
újratelepítettem az openofiszt nemrég, mert a frissítésével gondok voltak. mivel a fedora 9 repóban nem találtam az add/remove software modullal, az angol nyelvű verziót húztam le az oo.org oldaláról. azóta viszont gáz a helyesírás-ellenőrző, sok helyes (többnyire toldalékolt) alakot is aláhúz.
mi itten a gond? aspell-hunspell problémába futottam bele?
előre is kösz.
-
Erasmus
őstag
ez kicsit off, mert nem a fedorához köthető problem...
a nagyjából belőtt fedora 9-emen az zavar baromira, hogy openoffice-ban (sokat írok szövegszerkesztőbe) nem tudom billentyűkkel előhozni a gondolatjelet (–). windowsban ez baromi egyszerű (alt + 0150), de ez a trükk linuxon nem müx. és hiába van beállítva az automatikus javításnál, hogy a két kötőjelet (--) cserélje le, lufact se csinál. ez baromira bosszant.
nincs ötletetek?
-
Erasmus
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
nálam van változatlanul, de nem tart vészesen sokáig, kb. fél percet reszel a vinyó.
a suspend és hibernate nálam sem müx rendesen, de legjobb az, hogy az nv-driver feltelepítése óta kétszer ugyanolyan felbontásban még nem láttam a splash screent
a legtöbbször a userválasztó ablak nem is látható a képen (gondolom, elqrja a frissítési frekvenciát), úgyhogy emlékezetből választok és gépelem be a jelszót.a szívásokért cserébe viszont gyönyörű a desktop.
(alapból is, de szépen csinosítható különféle cuccokkal.)winhez szokott userként először én is meglepődtem az mplayer parasztos megjelenésén, de szépen bekonfigolható a dolog, és mióta ezt megtettem, semmi bajom vele.
-
Erasmus
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
nálam is van ilyen tekerés, de én is a firefoxra gyanakodtam. azt mondod, az az nv-driver sara lehet?
-
Erasmus
őstag
vagy lehet usb-ről is telepíteni (nekem baromi tetszett, hogy ennek megkönnyítésére írtak is egy külön progit), és akkor még kisebb állományt kell letölteni (Fedora-9-i386-netinst.iso, 116 MB), meg cd-t se kell elpazarolni.
-
Erasmus
őstag
engem a driver telepítése után még kétszer ugyanaz a desktop nem fogadott boot-up után
ez már csöppet irritálóbb. hol a felbontás nem stimmelt, hol a refresh rate, stb. szóval
az nv-nek, de azért van még mit... 
-
Erasmus
őstag
kicsit bugzik nálam. például az inaktív ablakok fejléce néha sajátos színekre vált, és ilyenkor az átlátszósággal is gond van.
-
Erasmus
őstag
le vagyok nyűgözve!
a korábbi linuxos próbálkozásaimnál mindig elvette a kedvem, hogy sok, a mindennapi munkához használt progim csak windowson fut. de most először kipróbáltam a wine-t, és leesett az állam, amikor elindult a gib szótár win32-es exéje...
a fejlesztőknek.más: van egy érdekes baki a dual-bootos rendszeremmel. külön hdd-n van a win xp (sdb1) és a fedora 9, de a fedora nem az első partíción van, egy ntfs van előtte. bootparttal csináltam meg a dual-boothoz szükséges .bin-t.. amikor a fedorát kiválasztom a win bootloaderéből, először azt írja: nem talál oprendszert a hdd-n, de press any key-re mégis elindul a boot. ez csak apró kényelmetlenség, de zavar. mi lehet itt a gond?
-
Erasmus
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére

-
Erasmus
őstag
azt nem tudjátok a desktopon lévő nautilus, amivel a könyvtárakban tudok navigálni, hogy konfigurálható úgy, hogy ne nyisson mindig új ablakot, ha bekattintok egy könyvtárba? baromira idegesít ez a fícsör, de nem tudom, hol lehet kikapcsolni...
előre is kösz!
-
Erasmus
őstag
kösz, az órával, tényleg ez volt a gond, windowsos dual boot van nálam.
nem akarom szétoffolni a topikot egy olyan vitával, hogy mennyire érett hétköznapi használatra a linux, de annyit azért reagálok rokefeller válaszára is, hogy:
persze, nagyon szép dolog, hogy a linux (most már alapból a fedora is) támogat egy proprietary fájlrendszert, miközben a windows nem a nyílt alternatívákat. de ettől még az megáll, hogy az messze nem egy mainstream oprendszer, aminek a telepítéséhez és a használatához advanced usernek kell lenni. egy normál user használni akarja a rendszert, nem hegeszteni, és a netes fórumokat, how to-kat böngészni minden piszlicsáré beállításnál. márpedig a linuxnak és a nyílt forráskódnak általában is talán éppen ez a filozófiája: a lényeg az a szabadság, hogy a többé-kevésbé hozzáértő felhasználó a maga igényeire szabhatja a rendszert. nem tudom, hogy ezt az elvet valaha is össze lehet-e békíteni a normál user elvárásaival.
egyébként a linuxos kísérletezésem már évek óta tart, bőven túlvagyok már három release-en

-
Erasmus
őstag
feltettem én is, és egyelőre csak feleannyira b#szott fel, mint az ubuntu, ami nem kis eredmény
szóval még mindig nagggyon messze vagyunk attól, hogy a linux mainstream oprendszer lehessen.rólam azt kell tudni, hogy egyáltalán nem vagyok guru, de évente legalább egyszer megpróbálok belőni egy működőképes linuxot. csak mert szimpatikus az egész openszósz mozgalom stb. az eddigi gyakorlat az, hogy több-kevesebb ideig hegesztgetem, majd amikor megunom a sok szívást, ledúrom a francba. mindig annak reményében kezdek hozzá, hogy az újabb kiadásokkal a szopási szint a toleranciahatár alá csökken. eddig nem így volt.
a fedora 9-cel az első benyomásom az volt, hogy elképesztően szép (én gnome-os felülettel használom). de néhány, számomra érthetetlen hülyeségbe már az elején belefutottam:
- alapból átállítja a rendszerórát két órával előre. a visszacsináláshoz adminnak kell lenni (miért???), de így sem müx, mert végtelen ciklusban dobálja fel a jogosultságkérő ablakot (amíg cancelt nem nyomsz), és persze a 2 óra plusz marad. végül megoldottam, már nem is emlékszem hogy (késő volt).
- a fájlkezelő szép ikonokkal mutatja a gépen lévő összes idegen (ntfs) partíciót, de sima userként nem tudom mountolni őket. és a progi nem ajánlja fel a váltást adminra. ez miért van? én vagyok béna?
előre is kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500 XT 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- 153 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- BESZÁMÍTÁS! Asus Z390 i7 8700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Corsair 550W
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
kösz még1x!
ez már csöppet irritálóbb. hol a felbontás nem stimmelt, hol a refresh rate, stb. szóval
szóval még mindig nagggyon messze vagyunk attól, hogy a linux mainstream oprendszer lehessen.