Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
eziskamu
addikt
Lehet monóként használni hídkapcsolással, és úgy 1-2 watt max.(tápfesz függő, ha jól láttam).
-
eziskamu
addikt
TDA2822M: ''SUPPLY VOLTAGE DOWN TO 1.8V'' Egyes aktív hangszórók és walkmanok (na nem a Sony) tartalmaznak ilyet, plussz egyszerü és stereó!
-
PeliScan
addikt
Pontosan.
Mono mindenképp, mert számít a hely, és két tárcs már semmiképp nem fér bele. Meg minek is sztereo, ha úgyis 2cm lenne a két tárcsa között..?
A 3V pedig úgy értendő, h minnél kevesebb. Ha meg lehet oldani 1.5ről, akkor azt.
És igen, lenne kedvem megépíteni, ha nem túl nagy feladat ez egy semmi ezirányú szakképzettséggel nem rendelkező, ám érdeklődő laikus számára.Forrasztópákám van.
-
DcsabaS
senior tag
Jól értem, hogy itt egy 3 V-ról működő, minél jobb hatásfokú, kis teljesítményű, egyéni szerelésű, lehetőleg diszkrét félvezetőkből megépíthető, és nem túl bonyolult monó végerősítő a cél (:-)?
-
PeliScan
addikt
Nah, úgyis szépen süt a nap
kimászok a kinaipiacra, megnézem milyen jóféle rádiók vannak, és mennyiért.
-
PeliScan
addikt
A trafó mindenképp a dobozon kívül lenne, de akkor már 1xűbb vmi adaptert venni ~500ért a kínaipiacon.
Ez az akkutöltő mint adapter egy nagyon jó ötlet ismétcsak, nagyon köszi!Bár kicsit bonyolúlt lesz megtaláni, hogy a sok ér közül melyik melyik, és szerkeszteni hozzá egy csatlakozót... de megold6ó talán, és nagyon praktikus lenne ez így!!
-
Tisztázzunk valamit... az elején még 230V-ról meg trafókról volt szó, a végére meg két ceruzaelemről... most akkor mik a specifikációk?
1 Ötlet! Ha telefonhoz kell, érdemes lehet úgy méretezni az erősítőt, hogy tápfeszültség és áramfelvétel illeszkedjen a telefon akkutöltőjéhez. Két legyet egy csapásra! Persze ez nem jelentene túl nagy teljesítményt, de szerintem azért elég lenne ( erősen függ a töltő adataitól, ezek micsodák is? ). -
PeliScan
addikt
-
VIPowER
őstag
Még 1 javaslat az LM 386-os ez 4-12voltról lehet üzemeltetni. Lehet 3-mmal is elmegy. 0.5W-os 4ohm-on. {azért szól:-) } de 3voltról nem is lehet többet várni max feszültségkonverterrel.
-
PeliScan
addikt
Köszönöm; dehogy tettem le teljesen, a hozzáértőbbek tanácsát megfogadva viszont ez látszik/látszott helyesnek, bár... ez pl érdekes lehet, bár én sajnos alig értem.
http://users.otenet.gr/~athsam/headphone_amplifier_class_a.htm
Bíztató a 6V-24V... lehet h megeléxik 3al is.És szerintem biztos van rajta pár fölös cucc.
Bár ha ezt egyedül kellen megépíteni, akkor is marad a rádióberhelés...
-
ch.peter
aktív tag
Szia,
ha esetleg még nem tettél le teljesen a saját építés tervéről akkor nézd meg ezt: http://users.otenet.gr/~athsam/#Headphone
Ch -
pojakcs
senior tag
Ha mindenáron ragaszkodsz a szóljon valami valahogy és pici legyen, én egy zsebrádiót belenék ki. Kb. 1 ezresért kapsz valamit, ezek 2 ceruzáról mennek, és egészen jól bírja némelyik.
-
PeliScan
addikt
Látom már, itt télleg az energiaellátás lesz a legfőbb probléma.
Akkor először ezt kéne kitalálni. 3V sehogysenem? 4.5..? Az nem baj, ha hamar megeszi az elemeket, van akksim, majd használomarról, meg nem is használnám nagyon gyakran... -
pojakcs
senior tag
Nem lenne a TDA 2003 rossz választás, de oda is kellene power rendesen, ha meg van, akkor lehetne ''rendes'' erősítőt is faragni.
-
VIPowER
őstag
3volt helyett meg használj 9-et mert ilyen elem is létezik. 3voltról ez meg se mukkan
-
PeliScan
addikt
Hajj-jaj, akkor 4.5 lapsoelem..?
Alkudozzunk.
Nem kell sztereo csatorna, úgyis csak 1 hangszóró lesz benne, 2 már túl nagy lenne. Én egy pici dobozra gondoltam, benne az elektronika, és hely az elemnek, meg egy adapter-bemenet... -
VIPowER
őstag
Ha már annyira unatkozol és annyira nem értessz hozzá akkor ajánlom figyelmedbe a TDA 2003-as végfok IC-t. Ettől egyszerűbb bekötésű IC-t még nem láttam és a minősége is jó. 2 db kell belőle hogy két csatornád legyen. 10W 2 Ohm-on 6W 4 Ohm-on. Hídba 20W 4 Ohm-on. 12 V elég neki de jobb ha kicsit több.
-
PeliScan
addikt
Értem, gondolhattam volna, h nem adják ''ingyen'' a feszültséget.
Kár.
Viszont fontos szempont, h kicsi, és könnyű legyen... 2*cerkaelem tudna biztosítani mondjuk 40%os hangerőt? (Magyarul maxon tudná azt leadni, amit ''rendesen'' 40%nál?) -
pojakcs
senior tag
Nem fele, kb. negyede lesz a kimenőteljesítmény, bár az sem egyenesen arányos a hangerővel, sőt. Ha szerencséd van, akkor 4 elemről, 6V-ról elketyeg. Kissebb lesz a max. teljesítményed, és valószínúleg nagyobb lesz a torzítási tényező.
Szerintem ebből az összegből, amiért a boltban megveheted eme távolkelet csodáját, nem lehet otthon sem kihozni semmit. -
PeliScan
addikt
Igen, ez egy kérdés volt, föl is tettem volna, csak még egyelőre az építési technikát kéne eldönteni.
Mármint h az alapoktól én építem, vagy csak átépítem.
Tehát, ami én néztem, annak a trafója 9Vot adott le. Ugye naivitás azt gondolni, hogyha mondjuk csak 4.5Vt kap, akkor feleolyanhangosan fog szól, és ennyi? -
pojakcs
senior tag
Nos, én építettem már pár erősítőt régebben, bár mostanában egy múzeális gyári B&O-t használok. Ha egy ''igényes'' sztereó erősítőben gondolkodsz, akkor értelmes alternatíva az építés, pláne ha adott némi szakértelem.
Ahogy kiveszem soraidból, az aktív hagfalpár a mecélzott igény. Ebben az esetben egyszerűbb mevenni 2k-ért a boltban, esetleg átalakítani elemes üzemre. Mondjuk a 2 ceruzaelem karcsú lesz, láttam ilyet , de 4db góliáttal.
-
TitiRii
senior tag
Annak idején én 5.1 erölködöt akartam építeni, van is topic valahol, és jött is a segítség egy nagyon hozzá értő ph user kolegától akiről sajnos egy ideje semmit nem hallotam
pedig ö nem is 1 db erősítőt(monos stereo házimozi) épitett már
aztán az 5.1 erősítő építésem azért hiusult meg mert tudtam venni egy gyári 5.1 es(ami erősebb is mint amit én terveztem építeni, szebb is és van benne rds rádio meg távirány) alacsonyabb áron mint az épitetnek az alapanyag költsége
ha szétnézel tuti rálelsz a topicra kb 1 éve volt
és talán a Kolega is elő kerül ha jol emlékszek Kira? Klira? vagy valami ilyesmi volt a nickje
ha esetleg olvassa még a pht várjuk a jelentkezését -
PeliScan
addikt
Szia!
Nah, ezt az, nem nagyon akarom egységcsomagban megvenni, emrt akkor tényleg egyszerűbb venni egy aktív hangszórópárt, és azt berhelni. Trafóm nekem is van, egy szabályozható feszültségű adapterből, szóval jó lenne vhogy összehozni. De ha túl nagy munka, vagy nincs rá jeletkező, akkor télleg marad az 1. opció.
Kb ilyennek képzelném:
-egy bekapcsológomb (esetleg hangerőpoti formájában)
-egy 230V bemenet, egy kapcsoló, ami átvált 2xceruzaelem-üzemre
-egy jack bementet
A hangminőség nem túl lényeges, mármint elég egy rádióminőség biztosítása is, mivel úgyis 112Kbs mp3ak vannak fent, meg amúgy is.
Kivitelezhető ez? És mennyire bonyolúlt? -
hát, lehet venni egységcsomagban. tehát az alkatrészek és a nyák be van zacskozva, neked csak össze kell forrasztani, a mellékelt beültetési rajz alapján.
és van hozzá kapcs.rajz is, ha nagyon kiváncsi vagy a részletekre is.
vehetsz hozzá trafot is. amugy a gyári pc hangszórókban is egy pici trafo van, azt nem tudom, hogy ? wattos, de az biztos, hogy alegkisebb teljesitményü. de ugye ehhez kell még egy grätz+pufferkondi.
én régen a walkmanomhoz csináltam. a trafot egy vetitőből bányásztam.
a kapcsolásban egy TDA7262/?/ 2x20 wattos ic volt a föszereplő.
szinte fillérekből megusztam. annak ellenére, hogy stereo volt, én csak 1 hangszóróval használtam. egy szürke videoton auto hangszóróval. /sok öregfaternak van a zsigájába/. mindez kb 5 éve volt. akkor még koleszos voltam.
és olyan ütősen szólt, hogy jöttek fel a 2.-ra a földszintről, hogy vegyem halkabbra
kb 1 ezres volt az össz kiadásom -
PeliScan
addikt
Sziasztok!
Bocs mindenkitől a megtévesztő topiccímért; nem, én nem fogom tudni elmondani hogy hogy kell.Viszont szeretném legalább sejteni a lehetőségeimet...
Tehát, van egy SL45ös telefonom, amiben van beépített MP3 lejátszó. Szeretném, ha lenne hozzá egy picike aktív hangfalam, amin lehetne hallgatni. Kéne hozzá egy erősítő és egy hagszóró. Hangszóróból van sok, és sokféle, ez nem is probléma, de az erősítő..?
Eleinte az volt az ötletem, h megveszem 1300.- ért a leggagyibb aktív PCs hagfalpárt, szétkapom, csinálok neki egy apró fadobozt, és legyen.
Viszont, mivel érdekelt az elektronika, és a hangtechinka is, szivesen megépíteném magamnak is, márha nem sokkal drágább (3e alatt jó lenne megúszni) mint az előző megoldás, és ha meg tudom csinálni. Érdeklődés, lelkesedés és többé-kevésbé idő is van, tapasztalat és hozzáértés kevésbé. Szerintetek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPad topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Gaming notebook topik
- Építő/felújító topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen videókártyát?
- VoLTE/VoWiFi
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- További aktív témák...
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest