Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sk8erPeter

nagyúr

válasz Siriusb #153 üzenetére

Jaja, a variable_get() a core része, ez mindenhol elérhető, a includes/bootstrap.inc fájlban található függvény. Kukkants bele phpMyAdminnal az adatbázisba, és nézd meg a `variable` táblát, na ez a függvény onnan szedi ki az adatokat. A második paraméterrel default értéket lehet megadni neki, ezt fogja visszaadni a függvény, amennyiben nincs beállítva érték a variable táblában (pl. nézd meg a site_frontpage nevű értéket, ehhez tartozik egy bizonyos érték, ha beállítottad a /admin/config/system/site-information oldalon. Példa: variable_get('site_frontpage', 'node') - megnézi, van-e a variable táblában site_frontpage nevű változóhoz beállítva valami (itt serialized értékek találhatóak, ami unserialized lesz), ha még nincs, akkor visszaadja a 'node' stringet. (Itt egy globális $conf változóban tárolódnak a beállított értékek, korábban állítja be a Drupal.)

Még egy, amit érdemes ismerni, ha nagyon egyszerűen akarsz tárolni (pl. modullal) adatot, és ugyanilyen egyszerűen akarod kiszedni:
    variable_set($name, $value);
    Egyszerűen megadsz egy nevet és a hozzá tartozó értéket. De vigyázz, ezzel a core modulok által beállított értékeket is felül lehet bírálni.
    Törlés pedig a variable_del($name) függvénnyel történik.
    Tényleg egyszerű használni, ha modult fejlesztesz, akkor pl. ez beállítások tárolására a legegyszerűbb mód lehet. (Komplexebbhez már nyilván saját táblák kellenek.)

"echo l(t('Home'), variable_get('site_frontpage', 'node'));
    Csalsz :), idáig <front>-ról beszéltünk."

Igen, de ezt csak alternatívaként említettem meg. :) Inkább használd a <front>-ot, én azt mondanám, az szerintem beszédesebb. Ez csak azért volt érdekes, hogy mutassak ms módszert is, mert ilyen módon más változókat is ki tudsz kotorászni, ha kell.

===
    Más: a PHP filter használatát meg kerüld. Eleinte, amikor időre kellett csinálnom dolgokat, és f*ngom nem volt még a hookok megfelelő használatáról, saját modulfejlesztésről, stb., akkor én is használtam kényszerből, de senkinek nem kívánom azt a szopást, amikor átnézi a régi tákolmányait, amit PHP filterrel kódolt, és aztán ültetheti át normálisan. Adatbázisban tárolni PHP-kódot? Fúj. Nekem nem nagyon mondták el ezeket (bár persze olykor kérdezgettem azért drupal.hu-n, drupal.stackexchange.com-on), csak szorgos utánaolvasás, kódkotorászás, beletanulás után jöttem rá, hogyan is kell normálisan használni a Drupalt, pedig mennyire más lett volna, ha van egy pörgős Drupal topic PH!-n akkor is... :( Brühühühühühűűűűűű, most felszakadtak a régi sebek, brühühühüűűűű!! :O :DD :))

Új hozzászólás Aktív témák