-
PROHARDVER!
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geller72
veterán
A személyeskedés szerintem is kerülendő, sértő és amúgy sem old meg semmit sem. Ha lehet, akkor mellőzendő..
A szabályok, azok megvalósítása szerintem is a kezdetektől fogva nálunk egy bürokratikus, logikátlan baromság a mai napig.
Viszont:
-Lakott területen kívül, ha nem tiltott légtérben repülsz, és ott sem egy magánterület felett, normál esetben a kutya nem cseszeget. (Azaz ha van valakinek mondjuk egy külterületi birtoka, épületekkel, pl. egy tanya).
-Lakott területen belül kell az eseti. Ez logikus lenne, ha nem lenne ez is ennyire macera.
-Otthon, a saját telkeden ha woopozol, a kutya nem foglalkozik veled.
Ésszerű, logikus gondolkodással semmi bajod nem származik belőle. Nem egyszer gyakoroltam nálunk a faluban, az üres focipályán, a polgármester engedélyével versenyre, napokig (FAI licenszem is van) legalább 2x voltak ott rendőrök, de soha nem vegzálni, csak nézni, csodálkozni, mint a többi nézelődő. Szoktam kérni esetit, mindig ugyanoda, aminek az egyik része belóg a faluba, ahol lakom, mert onnan szállok fel, mindig megkaptam.
Szóval szerintem mindennek ellenére azért élhető a dolog. -
Geller72
veterán
Ilyen ennyiért nincs. Ahogy dévó tikóban sincs önvezető funkció..a temut meg vizsgálja már a GVH is, egy műanyag hatos anyát sem rendeltem volna onnan soha. Kamu az is. De a h36 is jó választás, elég sokat bír, de kell hozzá legalább plusz 5 akksi, egy multi töltő, és kb. 2 garnitúra tartalék motor, prop szett. Már pici szélben is felejtős, de ennyiért ez van. Én is szeretnék egy ezres gsxr-t 50-ért, de nem adnak.. 😂 Asszem, átment.
-
Geller72
veterán
-
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73801 üzenetére
Teljesen megértem, de azért az nem olyan kartondoboz, hanem "gyári" fejpánt, amibe bármilyen telót bele tudsz rakni és azért egy 14 pro maxnak nem olyan szar a kijelzője VR módban.
. És ha a kölcséghatékonyságot nézem, szinte minimális élményvesztés mellett, akkor azért sok mident kijelenthetünk, de azt nem hogy rossz választás lenne.
. Szó szerint a dolog anyagi része a 3k-s fejpánt...vs. ?? A fejkövetés adott a HT miatt, szal nekem teljesen megfelelt.
(Nem fillérbszó vagyok, van FatShark FPV szemcsim is, ami akkor 500 euró volt, plusz 100 euro a modul bele..cserébe az összes drónommal tudom használni, amire kamerát rakok. Egyszerűen erre nem akartam dedikáltan ennyit költeni, mert nem ad annyival több élményt, amennyivel többe kerülne egy plusz szett.) -
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73799 üzenetére
“Ja, és a mini4-et tudod repülni a goggles 2-vel és a motion controller 2-vel is, ami FPV élményt ad.”
-Bocsi, ha megmosolygom, de akármelyik régi phantommal, vagy az első mpro-val már így repültem akármelyik aktuális telómmal és egy 3k-s cardboxxal, litchiben.
11 éve fpv-zek, drónozok.
De értem, miről beszélsz, viszont nekem ennyit egy mini kateg nem ér meg. -
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73796 üzenetére
A hivatalos ára cirka fél milla. Szerinted ennyit nagyon megér? Szerintem meg nem. Ez egy mini. Fél milláért. Nem, nagyon nem ér meg ennyit. Szerintem. Az első minimet vmi 150k-ért vettem, rögtön utána FMC-ben sem volt 200..most egy 2 SE 120 k újan. Egy mini 3 169 k...(nem FMC).
-
Geller72
veterán
válasz
kabalababa #73742 üzenetére
A fentebb linkelt vidiben erről is van szó. Mármint, hogy ennek az időnek a megnövekedésére lehet számítani..Havernak hétfőn lesz 3 hete és még semmi..
-
Geller72
veterán
válasz
MaCS_70 #73728 üzenetére
A kéményt megnézni elég egy Tello szintű gép is. Sztem még lehet venni vhol, ahhoz meg mocikat rendelni, akkut tarcsiba. Lehet amúgy legál, ha kérnek esetit adott területre, nagy rá az esély, hogy ha nem extrém a kérelem jellege, az adott körzet, meg is kapják. Én is szoktam kapni. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy arra a területre eddig évek óta mindig megkaptam. Minden alkalommal. Nyilván ez egyedi elbyrálás kérdése, hogy arrafele milyen a légtér, ki mikor használja..stb. Alacsony magassággal nem szoktak szarozni, sztem egy mininek (is) bőven elég a max 120 méter. Sőt, az 50 is. Belőnek az eseti kérelemhez egy 200m sugarú, GND - 400 ft AMSL-t (ez a 120m) és ennyi. De mondom, lehet, hogy ha betelcsiznek, az is elég, legalábbis tuti infót fognak kapni az adott területről és a lehetőségekről. Mondjuk én nem Dji appal, hanem Litchivel repülök.. (
).
-
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73729 üzenetére
Ha a "srácok" nem igazán nyomják az angolt, akkor még lent (vagy fent), ahol az információs részleg van, tudsz segítséget kérni, ott amúgy is nagyobb az esély az idegen nyelvtudásra és a legtöbbször ők is tudnak minden infót, sztem a drónozással kapcsolatban is.
.
-
Geller72
veterán
válasz
MaCS_70 #73725 üzenetére
Én a következőt tenném, ha ott állandóra szepkedni szeretnék.
-Megcsinálnám az osztrák, kattintgatós online vizsgát.
-Biztosítást kötnék, reggelném a gépet.
-Kideríteném, hogy aktív e és foglalt e a légtér, ha csak foglalt is, de nem aktív, felhívnám a légügyiseket. Vagy mindenképpen felhívnám, és elmesélném nekik a mizut. Mivel full legál vagy a vizsgáddal, kategóriás gépeddel, biztosításoddal lakott területtől kellően távol, elméletileg ha a légtér ok, nem lesz gáz, és amúgy sem gond, ha tudnak rólad. (Mivel ugye nem kötelező az eseti ebben a kategban. Lásd a fentebb linkelt videóban elhangzottakat is..)
-Lakott területtől legalább 4-500 méterre (tudom, hogy kevesebb a kötelező) indítanám a gépet (kalibrálás után) és maradnék 120m alatt, látótávon belül.
Ez a full legál megoldás... -
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73723 üzenetére
Vágom, amit írsz. Nem is feltételeztem volna rólad ilyet, gondolom, ha mégis fusiba csinálnád, leszarnád és nem itt kérdezősködnél a legál megoldásért.
Azt is tudod - gondolom - hogy az általános szabályok ugye bármelyik országban elérhetőek, azonban ahogy bárhol (nálunk is) az adott szitutól függnek. Az olaszoknál sípályák közelében nem szoktam repkedni, de ha valahova megyek és nem tiszta valami, akkor a körzethez tartozó, helyi hivatalba be szoktam ballagni (ami általában a yard) és megkérdezem. Ez országtól függetlenül így van.
Olaszban, akik repülni akarnak legálba, azoknak regisztrálniuk kell az olasz polgári repülésért felelős hivatalnál (Enac).
És még valami:
"a drónszabályok megsértésért 516 eurótól (193 ezer forint) 64 ezer euróig (24 millió forint) terjedő bírság szabható ki."
Hogy mennyit változott ez és miben, az passz, ahogy említettem, nem igazán repkedtem manapság arrafele.
Valamint, ami tudom, hogy változott.
"Tájékoztatjuk a felhasználókat, hogy 2024. január 12-től az ENAC összes online fizetési szolgáltatása elérhető lesz a PagoPA nemzeti digitális fizetési rendszeren keresztül, amely közvetlenül elérhető erről a webszolgáltatási portálról, a „Szolgáltatások” menüpont alatt."
Szal, az ENAC. Itt tudsz reggelni és minden mást is. -
Geller72
veterán
válasz
MaCS_70 #73722 üzenetére
Ez semmi mást nem jelent, csak annyit, hogy ez egy aktív, államilag használt légtér. Még azt sem mondanám biztosra, hogy aktív, az is lehet, (és nekem ez a tippem inkább) hogy simán csak benne van a Dji No Fly Zone adatbázisában és csak ezért vinnyog az app. Ez egyébként nagyon könnyen és gyorsan kideríthető, mert a légtér.hu-n ha kezdeményezel egy esetit mondjuk, akkor ha azt az adott területet és magasságot kijelölöd, kiderül, hogy kaphatnál e rá engedélyt. Az a telszám, amit meg ilyenkor megad, csak annyi, hogy a foglalt légtérhez tartozó engedéllyel rendelkező kontaktszemély telszáma.
-
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73720 üzenetére
Azt hittem, logikus.. Tele van emberekkel, drótkötélpályákkal, elektromos vezetékekkel, és egyre több helyen felügyelik a pályákat saját drónokkal. A legtöbb helyen helikopterleszállók vannak a hegyi mentőknek..stb..A hegyi terepen tele van kommunikációs tornyokkal, ripiterekkel a hegyi viszonyok miatt, és erősen be tudnak zavarni.
-
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73716 üzenetére
A síterepeket engedd el..
-
Geller72
veterán
válasz
SeniorTilla #73711 üzenetére
Ez már azért nem a mini 1 kategória, jobban bírja, de eddig sem volt jellemző ilyen kamerás gépekkel szélviharban repkedni. Ez a kateg a hobbistáknak van, aki elmegy nyaralni és ha jó idő van, meg lát valamit, akkor felengedi egy kicsit, megcsinálja amit akar, aztán lejön, összepakol és ennyi. És nem kell hozzá komolyabb vizsga, eseti..stb.
Engem a 3-6”-os gépekkel 4-6s-en különösebben nem hat meg a szél, mégsem szeretek ilyenkor repkedni.
-
Geller72
veterán
A mydrone ha jól rémlik, jelzi, tudja. Kb egy hete volt egy live vidi, abban pont erről beszélt az illetékes csaj. Yt-n fent volt, de hogy hol nézhető vissza azt most nem tudom megmondani, akkor a vidi alatti infosávban benne volt a link. Ha én most vennék drónt, akkor c0-st vennék, 250g alattit. Mondjuk mini 4 pro-t. Az is igaz, hogy eszement ára lett ennek is, nem véletlenül. A kategória miatt. Ebből a fullos csomag majdnem fél milla.
A #73704-es kommentemben a vidit megnézted?
-
Geller72
veterán
Amúgy ma fent voltam mavic pro-val (litchivel) és semmi extra nem volt.
-
Geller72
veterán
Amúgy nem tudom, hogy ezt mennyien tudják egyáltalán. Dji ide vagy oda..
-
Geller72
veterán
A szimulátor jó ötlet, ha ott megy (mindenféle "asziszt" nélkül - aka Acro) faszán, akkor élőben is menni fog. Én külön vettem meg mindent, ami jó minőségű és kompatibilis egymással, a későbbi építési szempontok ugyanezek voltak. Kell egy jó táv, (Nekem FrSky van) egy jó szemcsi (nem tudom, most mi a "menő", nekem még FatShark van). A woop vonal is jó ötlet, 2s-en max, de ha találsz, akkor az is jó, ha 1-2s-en is működik, mert akkor kezdenél mondjuk 1s-en, aztán ha flottul megy, akkor lépsz 2s-re akkuban. Vagy egyel feljebb kezdesz, de az szerintem kezdésnek lehet hogy sok lesz. (3-4s-es mini gép).
-
Geller72
veterán
válasz
MaCS_70 #73664 üzenetére
A kettesnek sokkal erősebb motorjai vannak, az első széria már egy gyenge szellőben is szinte használhatatlan, ha netán jelvesztésed lenne, az RTH esetében ugye nem sport módban jön haza, ami azt jelenti, hogy egy kis ellenszél is esetleg elfújja az ellenkező irányba, és ahol elfogy a szufla az akkuból, ott szépen jó esetben földet fog. Tapasztalatból írom, haverom első szériás gépét jópárszor kerestük jel alapján, mert elfújta a szél a francba, ráadásul nem is volt még messze, amikor jelet vesztett. Az első szériára ez nagyon jellemző volt, előfordult, hogy közvetlen feletted 10 méterre jelet vesztett. Nem véletlenül jött ki szinte azonnal a V2.
-
Geller72
veterán
Hasonlóval, hasonló árban ugyanígy fogsz járni. Ezek a leggagyibb kategória, fos töltővel és egy darab fos akkuval. Az is lehet, hogy 4 éve a raktárban állt. Kb annyira, vagy régebbi konstrukció ez a gép.
Egy akkuval ilyet nem szabad venni. A gyári töltő egy vicc, de abból is a legroszabb. El kell hinni végre, hogy a drágább megoldás az olcsó. Hény ilyen szart akarsz még venni? 4-et, ötöt? Láthatóan a gyerkőc részéről igény lenne rá, szeret vele játszani. Kell egy gép, ami nem ilyen szar, vagy ha igen, akkor be kell készülni pár dologgal.
Meg kell nézni, milyen motor van benne. Ha tippelnem kellene talán 8520, vagy annál is kisebb. Inkább kisebb, kefés. Ami elég hamar tönkremegy. Ebből is kell tartalék. Pár garnitúra, nem drága.
Akkuk. Legalább 5-10 db, egy olyan töltővel, ami fasza, tud egyszerre akár többet is tölteni, akár mindet. És összesen pár perc alatt, nem egy darabot két óra alatt, kétszer, aztán ennyi. Az akkukat váltogatni kell. Ha feltöltesz 10-et, akkor sorban repüljétek ki mindet és legyen pihentetve, töltés előtt. A pihentetésnek elég annyi, hogy kirepülöd mindet, mire az elsőt felteszed töltőre. A válasz a kérdésedre: az akku már fos, azért nem emeli meg. Ha prop irány-hiba lenne, akkor földhözverné magát a gép. -
Geller72
veterán
válasz
valkesz93 #73648 üzenetére
A 2.8 Ghz-et nem értem, annak 2.4-nek kell lennie. A VTX elöl van, a vevő antennáit hátra, a lábra szoktuk rögzíteni. A VTX-en frekit is tudsz állítani. A legtöbb VTX-en semmi nem kell a freki állításhoz, szokott lenni kapcsoló, váltó kapcsoló. Nem tudom/nem mondtad, hogy milyen VTX van a gépen.
-
Geller72
veterán
válasz
Mtomasz81 #73647 üzenetére
Ennyi idő alatt a nedvesség full dolgozott, az FC java része réz. Az alkatrészek alatt, körül kristályosodás kezdődik, ami egy idő után zárlatot okoz. Ezért halnak meg a telefonok vízbe esés után akár 3 hónappal. Kínlódhatsz vele, de én elengedném. A motorok elvileg működőképesek, azokat védi ami a tekercseken van, azok nem szoktak olyan hamar kinyiffanni, még egy ilyentől sem. Nem tudom, de régebben lehetett hozzá külön FC-t rendelni, nagyjából minden azon van. Ha hozzájutsz ilyenhez olcsón, akkor talán, de akku szerintem akkor is kuka lesz. Ami benne volt.
-
Geller72
veterán
válasz
valkesz93 #73644 üzenetére
Nem lehet, hogy egy kicsit kevered a dolgokat? Az ia-6b nem vtx, hanem a távért felel, a vtx meg a videojelért. Két, különböző dolog.A 10g meg lfsz egy ilyen gépnek. Annak ellenére, hogy órmótlanul nagy. Súlyban semmit nem jelent neki.A vtx-en állíts, hogy erősebb legyen a jeled. lehet, hogy csak 25 mhz-en van és kell neki a 250. Rég nem drónozok, úgy hogy a többiektől fixme, de szerintem jól emlékszem még ilyenekre.
-
Geller72
veterán
.
-
Geller72
veterán
válasz
Dr. Romano #69394 üzenetére
-
Geller72
veterán
válasz
Johnny_vT #65708 üzenetére
"Egyébként másoktól is kérdezem: mi értelme akku, prop és csavarok nélkül lemérni a gépet?"
-Mert az a nettó, építési súlya, akku akármilyen lehet alatta. Ez az én véleményem persze. De akku nélkül szoktam csak, viszont a 6"-nál csak a propok nem jöttek még meg. Csupán annyival könnyebb a setup. Egy azonos kapacitás alatt is eltérő lehet egy akku súlya is. Azért is szoktam nettó, építési súlyt mérni, mert ha akkut rendelek hozzá, akkor még a rendelés előtt tudom, hogy mennyi lesz a bruttó súly. Ez főleg a 250g miatt lesz egyre fontosabb, 3"-on. Ezért pl, amikor veszek egy 4s/850mAh-s akkut, mondjuk egy Tattu-t, akkor látom, hogy a 75-95C-s verzió ebből 103-106g, ami még ok."A képen az RTF tömeg van mindenestül. 250g felszállósúly volt a cél a helyi jogszabályok miatt, erre én még rábólintanék"
-Te lehet hogy rábólintanál, azonban ha ez kérdés lesz valahol, akkor másnak úgysem lesz az, mert a kamionok tengelysúlyánál sincs olyan hogy még elmegy, hanem van egy határ, hogy -ig, aztán ami annál több, az már több és pont.
Nagy rá az esély, hogy nálam a 3" lesz a plafon és ami alatt van, azt tartom meg, a többi elad. És a baszogatási esély minimalizálva lesz. Nem kell engedély, jogsi, bizti, miegyéb. Kimegyek az ajtón és már tolom is neki. A saját tulajdonomon. 7400nm elég lesz erre, azt hiszem..
-
Geller72
veterán
A TC váza kísértetiesen hasonlít a M7 V3 vázra, a merevítések, hátsó LED tartó is szerintem u.az. Azt sem tartom kizártnak, hogy formailag az, max anyagában térhet el, ha eltér. Tegnap a fordulóknál kb 3x megvolt a szomszéd épület fala, miközben nyélen fordultam el - elég kicsi a hely, de ha lassabban mennék, akkor nem lenne gyakorlatilag szinte semmi íve a fordulásnak, szarul is adná ki. (A 3x nem sok, tekintve hogy kb. 200x
fordultam ott aznap el) Szal megvolt a fal többször is és semmi. Eddig ez tűnik a legjobb váznak. A 300/2S akku faján passzol a tartójába.(GNB) Az 1S/450-es és a 2x260/300-as lötyög, egyértelmű, hogy ezt 2s/300-ra tervezték. (350-em nincs, így arról nemtok semmit mondani)
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65604 üzenetére
Bétáéknak is van, ha jól láttam..
-
Geller72
veterán
Megjött a következő szállítmány V3-as M7 váz. Lényegesen jobbnak tűnik. Így elsőre. Azt hiszem, ez lesz a 2s-es vázam. És maradok a 080x-es mociknál. Valamint 2s-en. 3-4S-re ott a 3"-os gépem, 4-5-6S-re meg a 6"-os. Ennyi. F4-es 2-4S/12A-s BetaFPV FC-nél.
Ha nekik is jó lett a fogpiszkához, nekem is jó lesz.
.
Spec: (Úgy is tudjátok legtöbben, hátha még valaki annyira nem ismeri).
CPU: STM32F411CEU6 (100MHZ )
Six-Axis: MPU6000 (SPI connection)
Size: 26mm x 26mm, whoop mounting pattern
Firmware version: Betaflight MATEKF411 (MK41)
OSD: Built-in BetaFlight OSD (STM32 controls OSD chip over SPI in DMA mode)
Receiver: Support Frsky XM/XM+ Receiver/ Futaba Receiver/ Flysky Receiver/ TBS Crossfire Receiver. Add Frsky R9M Receiver and DSMX receiver since V1.2.
Support programmable LED like WS2812 etc
Built-in current sensor
Weight: 5.6gSPECIFICATIONS OF ESC
Support BLheli/BLHELI_S suite Pass-through ready
Support PWM, Oneshot125, Oneshot42, Multishot, Dshot150, Dshot300, Dshot600
Input voltage: 2S-4S Lipo
Continue current: 12A
Peak current: 13A
Firmware: BLHELI_S
Processor: SILABS EFM8BB21F16G
Motor Connectors: 1.25mm header pins connector
Factory firmware: G-H-30-16.7Ami érdekes, hogy szerintük sincs a piacon olyan moci 0x0x/1102/1103-on, ami stabilan ok lenne ide 4s-en. Még nekik sincs.:
"For the moment, no 0x0x/1102/1103 motors could stand 4S power for the moment in the market."
-
Geller72
veterán
válasz
Saccco #65544 üzenetére
6s-en ez nem nagy durranás azért. Egy 3"-os gép 4S-en már tudja a ~120km/h-t. Annál több meg ilyen méretben minek? 4S felett egy ilyen kis gép baxott órmótlan. Kb olyan, mint amikor a GT-R90-re 4S akkut raktam. Mint amikor egy méhecskének öklömnyi herezacskói vannak.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Mcrazy #65515 üzenetére
Ausztriában is csak forgalmi adót és a vámolási eljárás költségét fizeted meg, ami valszeg utóbbinál magasabb lesz, előbbinél nem tudom, mert nem igazán érdekelt hogy mennyi a forgalmi adó náluk.
. De VÁM ott sem lesz, mert EU-s tagország és ez az eljárás EU-s szabály, azaz minden tagállamára egyaránt vonatkozik.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Mcrazy #65511 üzenetére
Nincs VÁM. 27% ÁFA van, plusz ha MP-n keresztül jön, akkor 3500 ft vámolással kapcsolatos költség, ami nem egyenlő a vámmal. Ha futár, mondjuk DHL, akkor ez az összeg minimum 6000 ft, de ha tökölsz és nem küldöd vissza időben a papírokat, akkor nagyon cudar raktározási NAPIDÍJAT számolnak még PLUSZ a fenti összegre rá. A 6k huf minimum összeg, csak akkor ennyi, ha nincs semmi gixer. Ha valami nem egyértelmű és még kérnek be dolgokat második körben, akkor egyrészt szinte tuti a tárolási díj, másrészt akkor a 6k az nem 6k lesz. Akkor kellett volna feltenned a megfelelő kérdést, mielőtt rányomtál az Add to chart buttonra...
. Mert akkor megadtuk volna a tippet, hogy milyen szállítási módot válassz, Így jár az, aki nulla ft szállítási díjat szeretne, de ha megfogják (és megfogják) akkor ez jóval több lesz, mint az a pár euró, amibe a fizetős, de vámolási eljárás mentes szállítási mód kerül. Ha nem veszed át, visszamegy és elbukod a teljes vételárat. Ha mégis Eu-s szállítási módot választottál és kipipáltál mindent, ami ahhoz kell, hogy ennek a vámolási eljárásnak és az ÁFA megállapításának a költségeit visszakérd, akkor semmi gond. De attól tartok, hogy itt nem ez áll fenn.
-
Geller72
veterán
válasz
SpydeR3412 #65466 üzenetére
Nem azért linkeltelek be téged, csak szinte mindenki másfajta vázra esküszik. A hajlékony váz azért jobb elvileg, mert nem törik eleve olyan könnyen, rugalmasabb, mint a merevebb vázak.
. Ma törtem meg ismét egy vázat, az egyik karima tört el két helyen. Ugyanaz a karima. Ezt egy rugalmasabb váz lekezelte volna szerintem. Most úton vagy egy szatyor váz, megnézzük, mit tudnak.
. A Béta vázakba a picit vékonyabb GNB 450-es akkuk csisszre bemennek, az elég jól bírja, az a setup még nem rottyant meg, pedig ma is megvolt a vagy 4x a házfal a fordulónál a vihar előtt.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65461 üzenetére
-
Geller72
veterán
Az 38.4km/h. A 80j meg azért sok mindennek mondható, csak kevésnek nem. Ha a légpuskám 4.5j-ból indulok ki mondjuk..És annak a lövedéke nem 250g.
. Sutty koromban mentem moicival az erdő szlén, kb 60km/h körül és egy szarvasbogár - ami köztudottan nem egy száguldozós típus szügyön talált. Úgy levert a motorról, mint a xar.
. A 3"-os gépem szerintem 4s-en tudná a 120km/h-t. De 70-el sem állnék elé. Az 1-2s-el már zúztam le magam, és az mondjuk 28g+ az akku, 1s esetén tizen pár g. Ha elképzelem, hogy ennek tízszeres súlya kap el kétszer nagyobb sebességnél, akkor azért az durva. Senkinek sem kívánom. Ha ez bekövetkezik, az egyetlen esélye a szenvedő alanynak, ha nem fejbe találja. NB II-ben kéziztem. Egyszer fejbe dobtam a kapust, aki azt a meccs végéig nem hevertre ki, elvitte a mentő. És a labda az puha. De nem baj ez, ésszel kell menni és nem lesz baj.
. Ezért lett divat a tótpista is, mert bőven belefér, 2s-en, akár 3s-en megy mint a meszes, erre van időd és helyed is. 3" felett alig vagyok kint, mert az már nem nagyon fér bele a területembe, ki kell menni a prérire, ami ugyan nincs messze, de mégis macera, mert vinnem kell mindent magammal.
-
Geller72
veterán
Ha valakit érdekel. Érinteni mindenkit érint úgy is, így vagy úgy.
.
A mai napon megjelentek az Európai Unió Hivatalos Lapjában a pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó Bizottsági rendeletek.
Kicsit kínaiul van, mint az adóbevallásom, de szerintem hamarosan a mi szintünkre is "lefordítja" valaki.
Addig is lehet csemegézni.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65314 üzenetére
..majd ha a legelső S7-em motorjai elkezdenének hullani, akkor azt mondom, igazad van. A 11xx-eknél, az 1.0-s tengellyel szereltek hullanak, azért is kezdik egyre több helyen leváltani a másfelessel. De 0703/05-0802/03-nál ez annyira még nem jön elő. Az S7-ben annyi repült üzemóra van egyedül, mint az összes többi gépemben együtt sincs.. A csatlakozók szarok, de azok szarok mindegyiknél, nem motorfüggő. Amióta nem rakosgatom át olyan sűrűn másik vázakba, hanem inkább ragasztom a vázam, nincs annyi cumi vele.
. A Bétát lezsugoroztam, azzal semmi gondom nem volt, de az M7-el sem. Az S7-nél voltam türelmetlenebb inkább, no meg kétszer amikor berongyoltam a csipkebokorban, az megbontotta a rendszert.
. De azóta a kábelmenedzsmentet is megoldottam .
. A 3D nyomtatott váz jobban is védi. És többet is kibír.
-
Geller72
veterán
válasz
defy456 #65303 üzenetére
4 kábel, két csati és két, különálló akkud helyett egy akkud lesz, egy csatival. Szanaszét lóg a két akkus cucc. Nem szeretem, mert beleérhet bármibe. Ronda, és tök felesleges. Ezt a gépet úgy sem akarom 1s-re használni, arra ott az S7..még egy darabig.. A 2.0 csati amúgy is sokkal sérülékenyebb.
(#65305): Jó lenne egy 15%-os kupon rá.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65293 üzenetére
..nem is 2s-en paráznék ettől.
. De mindegyik úgy hirdeti, hogy 2-3s, de láttam már 4s kompot is valahol
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65292 üzenetére
"de horror drága sosem vt amúgy sem ez a gép"
-141 euró volt.. És akkor volt ár egy akciós kupon, amivel olcsóbb volt. Kb mint most, csak akkor valami 110 euróért sikerült megvenni. Nagyjából ekkor derült ki, hogy egy kalap xar.
. Ahog ynézem, talán két év alatt kiforrta magát. Ha kedvet kapnék hozzá, van hozzá pár garnitúra jobbfajta propom, mert ugye a gyári abban is tré volt.
. Ha jól látom, most is ugyanolyan gyér mocik vannak a nagy súlyhoz. Mamba 1105-5500KV. Ahogy írják is, 4S-en már menne szegény, de ott meg ilyen akkuval olyan, mint egy féltégla négy proppal, és úgy sikít, mint egy damilos fűnyíró.
És most is Mamba F405+Esc van rajta.
A 3"-os verzió már nem lenne rossz elméletileg, de olyanom már van, ami sokkal könnyebb és jobb is ezen az áron, és nem stock. Súlyban is jónak tűnik, ha igaz, mert 130g nem annyira rossz a 3"-tól akku nélkül. (Enyém 122g). Szal a 3"-t még meg merném venni, de lejjebb biztosan nem mennék ezzel. Arra meg ott a másfél coll/40 mm-es propokkal, 2S-en..
-
Geller72
veterán
válasz
Saccco #65288 üzenetére
..pedig ez is "csak" 0802-t használ. Ma ha lesz időm, megnézem, OSD szinten mennyit mutat a Mobula 2S-en, de emlékeim szerint az S7 1S-en is max körül nyalt be nekem, nem hinném hogy a nagyobb motorral szerelt M7 2S-en kevesebbel beérné. Pedig ez az Emax is csak 5A-s Esc-el szerelt..majd.
-
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65260 üzenetére
Az udvaron, a gyümölcsfák közt ez a tempó talaj közelben szerintem elég.
Sokszor így sem adja ki. Csodálkoztam is, hogy a héten nem lett újabb törés a legutóbbi vázon, csak a két ragasztás közül az egyiket kellett újra ragasztani.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65258 üzenetére
Dehogyneeeeem. Ki kell nyomni a szemét.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65251 üzenetére
Nekem 2s/300-GNB van XT30-al. Ezek 0802-03-ra pont jók. 1103-ra lehet hogy több kellene, de ugye a súly meg adott. :/. A Mobula 7-et nekem anno 2 db 260-assal és 2 db 300-as 1s akkuval adták, ézért is “hegesztettem” át xt30-ra, és használom a 2s akkuval. Nagyon szimpi. Szerintem ez a setup elbírná a 2s/450-et is, van olyan erős.
-
Geller72
veterán
Azt nézted, hogy 480g?
. Amúgy számomra egy kicsit hihetetlen, hogy pont egy alacsony(abb) KV-s mocival 2306/1800KV) egy ekkora böszme ne tudna neked 10 percet? Ráadásul 6S komp is, azaz ha nem pukkantod el a propot (
) baromi sokat elmegy ez. Még 5S-en is.De a 480g az valami rettenet akku nélkül.
. Bocs, de én mindig az én 6"-os, 280g-s gépemből indulok ki a maga 2306/2000Kv-s szettjével.
. Ok, ez 7", de akkor is, majdnem a duplája.
. Erre alap egy Runcam 3S (80g?), 5s/2200-as akku, GPS, etc, aztán egy kilónál vagy.
.
(Ok, FS gép nem könnyű általában. Most nézegetek róla Yt vidiket. Te néztél?)
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65232 üzenetére
Az SPC maker alja full karbon. Azért nem 40g...
És csavarból is van pár.
.
És a képen érdekes módon 11kkv-s mocik vannak rajta.. -
Geller72
veterán
válasz
"1103 nak ekkora súly egyszerűen sok...3s kell hogy valahogy menjen."
-Ne hülyéskedj már..Emlékszel a QX90S-re? Kefés 8520-as mocikkal, 1s-en majdnem (~51g a karbon és 39g a müa vázzal) ilyen nehéz volt és ment mint az állat a keféshez képest.
. Na nem a 600-as akkuval, amit adtak az első szériához.
. A 47g-s 2"-os géped nem 2s-en ment véletlenül, ha jól emlékszem, AMúgy ezeket már eleve valóban 3S-re is tervezik, ha elolvasod a leírását. Vannak nagyon faja vékony, 450-es Infinity akkuim ilyenre.
. De az 550 is jó még simán.
Az iFlight szinte összes szériája, ami ilyen, ilyen mocikkal van és szinte mind nehezebb, vagy ilyen nehéz.
Turbobee 77r, CinebEE 75Hd, etc. A tóthpistit megrepülném milyen, meg hogy mennyire pálcika, hogy törik, de mondom, az 5A elriaszt..
-
Geller72
veterán
válasz
A GT-R90 2"-os volt, nem 2.5. Ezért is volt 90 a neve. A 40-es prop sem 2"-os ugye, mert csak másfél. Tudta az a 4S-t is, hiába csak 3s-re írták utólag, az elején ki merték írni a 4s-t. Csak a mocik voltak ott elcseszve. Alacsony kv-s mocik voltak. Még a legutolsó (Nem R2xx) széria is csak 1105 5500KV-s Mabma mocival volt. (Most nézem, hogy az első szériás R239 is). Sokat elmond, hogy a mostani, már müa vázas verda is 72g. Előtte egy nehéz, karbon vázas széria volt ugyanilyen gyenge mocihoz. Most ezt képzeld el 2S-en.
. Viszont eszméletlen jó képe volt annak a kamerájának, előtte még nem láttam ilyen jót. (Ennek már ~2 éve?)
Eleve méret növekedés volt, a 2" helyett 2.5" lett, ami meglepően sokat számít, plusz a súlycsökkentést kombinálták a sokkal nagyobb KV-s mocikkal. Így a mostaniak már lehetnek akár jók is.
. De nem hiányzik a másfél perces repidő.
.
-
Geller72
veterán
válasz
syler123 #65223 üzenetére
Én ezt néztem ki, nagyjából szint koppra az, amit te néztél ki. 12A-Esc-ek, normális mocik, stb.
A 2.5"-os gépektől a Diatone óta herótom van, ólomverebet nem szeretnék még egyszer.
-
Geller72
veterán
válasz
-Ronnie- #65197 üzenetére
Szerintem beleér valamelyik motorfelfogató csavar. Vigyázni kell, mert a müa váznál simán túl tudod annyira húzni a csavart, hogy a másik oldalon beleér. És ha egyszer túlhúztad, akkor a műanyagot ellapítja annyira már, hogy az lesz a default. Az is lehet, hogy az egyik csavar eleve kicsit hosszabb. Szedd ki mindet és csekkold le. Ha van kisebb csavarod, rakd össze azzal. Ha nincs, akkor le kell szedned belőle, vagy belőlük, mert meg fogja enni a motort, ha előtte nem füstöl el.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65187 üzenetére
FS-ben nem "kétésfélpercezünk".
Az nekem eleve majdnem 5 a 3-as propokkal is.
Na jó, 4. 3.5 alá nagyon nyelezős tempóban megyek.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65181 üzenetére
Eleve a hangja valami kiba jó lesz tőle, meg mint írtam, majd a duplája a repidőd.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Saccco #65183 üzenetére
Kettes proppal durván ki lehet tolni a repidőt. A Dji gépein is azért van ilyen és a "bogarak" is ezért tudnak relatíve sokat fent lenni. Ha valami nagyon takarékos gépet akarnék építeni, akkor simán valami 7-8"-ban kezdenék neki és 8-900kv körüli mocikkal. A Dji pantomjain is ilyen mocik vannak, és 4 cellás, 5350mAh-s akkuk. (P4) És a Phantom másfél kiló.
. Ezt alsó hangon fél kilóval könnyebből meg lehetne építeni. És a Phantom ~fél órát fent van azokkal a paraméterekkel. A Fél óra közeli repidő egy 6"-os géppel és 5-6S-en, alacsony kv-s mocikkal is meglenne már a kettes propokkal. Amikor a Phantom 4-re felraktam a hérmas karbon propokat és sport módban odapirítottam neki (itt már nem csak 73-at ment ugye
) le is kellett szállnom 13-14 perc után, mert mire talajon voltam, 10% volt az akkum.
. Ez a kettes proppal ~25 perc körül lenne így.
. (Sport módban ~20).
-
Geller72
veterán
válasz
AMDaZERG_1 #65179 üzenetére
Ilyenekkel.
De ilyenre akarom lecserélni majd, bár két garnitúrát meghagyok ezekből is, mert nagyon "finomak".
A Dalproppokal több a repidő. -
Geller72
veterán
Ehhez nem kell annyira sokat agyalni. Ehhez a lényeg:
-Igaz, már kisebb géppel is megy, de én minimum 5, de inkább 6"-ban gondolkodnék
-2 ágú propok, azokból is a kisebb szöggel rendelkezőek
-Alacsony KV értékű, de kellően erős, jó hatásfokú mocik
-A nagyobb méret elbírja a több cellás akkut, azaz én minimum 5S-re építeném már, ha most építenék (És nem lenne)Nekem már az 5" is elmegy 4s/1500-as akkuval kettes proppal majdnem 10 percet, de 8-9-et simán. És az még egy régi 2300KV-s Emax mocis gép. A 6" ezzel az akkuval már minimum 12 percet tud. 2306/2000KV-r BR mocikkal, igaz nagyon könnyű vázzal. Lehet, hogy ennél többet is tudna, de nem éppen kíméletes tempónál mértem.
.
Kétszintes toronyból megvagy, kell egy jó vtx és egy vevő. Ha a "köret" megvan, akkor 868Mhz LBT, ha nincs akkor az a vevő, amihez van cuccod.
VTX-ből nagyon sok jó cucc van a piacon, Nekem mostanában AKK Tech és TBS van, de vannak mások is jó minőségben. Gondolom, a 10+ percet nem egy helyben akarod "lelebegni". ezért akkor inkább olyan VTX-ben gondolkodj, ami frankón paraméterezhető és tud mondjuk 800mW-ot. ha messzebb mennél. (AKK X2 pölö)
A helyzet az, hogy egy ilyen gép akár baromi fürge is tud lenni, mert mondjuk az említett 2306/2000-es mocik azért (már 4s is) 5s-en azért cefet tudnak menni. A kamerán se spórolj azért majd.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Geller72 #65139 üzenetére
Ilyen F4 boardot, bocsi, majdnem be is raktam abba a kommentbe.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65138 üzenetére
Én többek közt ezért vettem már tavaly (azt hiszem, év végén) F4-es boardot. A mostani már 2-4S/12A-t tud. ez alatt én akkor sem tennék mást fel, ha elhinném a füves mesét.
. Én elég sokszor borotváltam (sokszor direkt, poénból egy picit
) a füvet több géppel is, és nekem még egyszer sem pukkant el az ESC-em ezért. Ahogy már sokszor elmondtam, öreg hiba 2-3S alá 5A-es ESC-et rakni. Szép lassan, de biztosan egyre több ilyen lesz, ami véletlenül ARM alatt lefüstöl.
. (Amúgy ez ACRO-ban mióta számít? Vagy volt egy minimal alap fordulat állítva ARM-ra? (De az akkor sem akkora áramerősség növekedés, mint egy full gáz
) Nekem az 1s-es gépen a 1703-as mociknál szinte végig full közelében van amúgy is. 11xx/8xxx mociknál 3s-en minimum vicc az 5A-s ESC.
-
Geller72
veterán
válasz
Saccco #65134 üzenetére
Nem kicsi a képe, csak Pész írta, hogy a HD2-nél kisebb a FOV-ja de még így is szerintem jó, sőt szerintem pont jó. Nekem volt ennél sokkal kisebb FOV-al Fatsharkom, de az már nem annyira jött be. Pályázni biztos jó a kisebb FOV, de nekem ez a cucc jött be a leginkább. A csúszkákat mindig párban huzogasd, ne egyesével. Kezd el nagyon kint és úgy gyere befele ha kell, bár nekem mivel nagy a fejem és a szemeim is elég távol vannak egymástól, a padló legnagyobb állásában a legjobb. A dioptria szett ehhez sem kell. Nekem egyedül az zavaró, hogy az akkutok jobb oldalt a halántékomnál van és eléggé nyom. Jobban örültem volna, ha hátra teszik. De tervben van, hogy átrakom, de mindig halasztgatom.
. Ahogy írtam, hidd el, hogy ehhez a kategóriához fogsz kilyukadni.
.
-
Geller72
veterán
Nekem az egyik kis gépen a BetaFPV V4-es FC-hez a Z02-es AIO van, amihez ugye 200mW-os a VTX rész és a kamera sem annyira tré. Van náluk customized EOS2 is. De ugye ez is csak Cam.
-
Geller72
veterán
válasz
AMDaZERG_1 #65107 üzenetére
...a 6"-os gép 280g ellenére a karok 5mm vastagok..
Szal gizdának azt sem mondanám.
.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65105 üzenetére
Valami jó kamera?
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65099 üzenetére
mob7hd-ban nem csak az hullik.. No HD 2s-en szerintem jól eltalált gép. Át kell forrasztani Xt30-ra és hajrá. Megyek, ki is tolok vele pár akkut, mielőtt ideér a vihar.
.
Majd azért írjátok már meg, hogy ezekből a tótpikkekből melyik faja és milyen konfiggal.
.
-
Geller72
veterán
válasz
AMDaZERG_1 #65101 üzenetére
Nem cinkellek, ne értsd félre. Csak azt mondom, hogy még ha nem is látszik, óriási fejlődés volt az elmúlt két évben. 100 grammnál is több mínusz egy eleve bőven fél kiló alatti gépben, sokkal erősebb, nyomatékosabb motorokkal, már 4 cellán is óriási különbséget hoz. A tapasztalat annyi, hogy van egy ilyen régebbi generációs gépem még, egy 5"-os, ami még most is bőven megállja a helyét, de mozgékonyságban már a 3"-os gépem mindenhol megeszi. Végre talán nem, bár szerintem 4s-en mindegyiket megnézve lehet, hogy lenne meglepi. Nagyon észreveszem, ha a 3" vagy a 6"-os gép után felszállok a régi géppel.
Sokkal jobban sodródik, több kraft kell neki ott tartani, korrigálni, akármi. És ez még csak mondjuk vegyes használatban, inkább FS-en,mint talaj-közelben a gyümifák közt.
. Pályán szerintem nem tudnék végigmenni 10-ből10-ben sem, ha előtte sokat nyomom az új gépekkel. Ki kell repülnöm vagy 4-5 akkut, mire "rááll" a kezem agyam arra, hogy máshogy kell vele fordulni, ha nem akarom fél óráig keresgélni a susnyásban.
. Szerencse, hogy cefetül bírja, de akkor sem. A 6"-t inkább arra tartottam meg, hogy LR és egy ksi hűbmeg néha, de szinte mindig a 3"-al repülök, annyira tetszik ez a konfig ezekkel a bika mocikkal (1408) és a pille vázzal. (122g akku és propok nélkül).
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65095 üzenetére
Nos, igen, 1102-es 8700KV-os mocikkal, de 5A-s esc-ekkel 3S-re. Megint csak a füst lesz ebből is.
.
-
Geller72
veterán
válasz
AMDaZERG_1 #65089 üzenetére
Az X220-hoz hasonló, főleg régebbi gépekben az főleg a cumi, hogy nehéz, mint egy B30-as tégla. A 6"-os gépem (akku nélkül) 280g.
Az is igaz, hogy FS-re sokan építenek hasonló felépítésű - eleve nehéz - vázzal gépet. De ezekben már motor is van és akku is olyan, ami meg is mozgatja. 5-6S/2306-2kkv/2.35kkv pl.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65071 üzenetére
Azt akartam írni. És miben jobb az az sw? Majdnem azt vettem de aztán inkább a fúriusz jött be egy rakás yt vidit megnézve.
-
Geller72
veterán
válasz
Peaceliker #65068 üzenetére
Pássz. Neked mid is van, X58?
Új hozzászólás Aktív témák
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
- Bomba ár! HP EliteBook 735 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- AKCIÓ! DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- Samsung Galaxy A32 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó egy wittings steel hr sport hibrid okos óra dobozával töltővel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest