Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Chevotarevic

újonc

válasz ESP #1 üzenetére

Sziasztok!

Sajnos elég mélyen benne vagyok a témában, a lehető legmélyebben. Csak egy kis korrigálást fontosnak tartok ESP úr szavaiban. Az őssejtkutatás napról-napra fejlődik. sajnos még ma is elég sokan azt hallják, hogy csípőcsontból nyerik a csontvelőt, ami természetesen nem zárható ki. de ez csak az esetek 10- max. 20%-át képezi. vagy, ha valaki nagyon ragaszkodik hozzá. manapság a a procedúra a következőképp zajlik: 3-4 napig az csontvelő gyűjtése előtt sejtnövelő injekciókat(reggel és este naggyon picike tűvel bőr alá) kap a donor. ez lehetővé teszi, hogy ne csontból kelljen kinyerni a szükséges őssejtmennyiséget, hanem az kikerül perifériára(vagyis a véráramba), és így egy remek kis gépezet ''kicentrifugálja'' a kellő őssejtmennyiséget. szerintem ez sokkal kevésbé tűnik brutális módszernek. persze a fertőzésveszélyel itt is számolni kell, mint minden egyes tűszúrásnál. de vegyetek csak elő egy gyógyszeresdobozt és nézzétek meg hány oldalban foglalják össze annak mellékhatásait. ja és ha már a gyógyszereknél tartunk, Andienek üzenem, hogy többszáz fehérvérsejted látja kárát a véred minden milliliterében ha beveszel mondjuk egy algopyrint. mégis egyből hozzányúlunk, ha fáj a fejünk. ezt csak a ''nem természetes'' kijelentés kapcsán írom.
    Eszem ágában sincs kampányolni, csak mégis elgondolkodtató, hogy 4000 ember van mindössze a magyar donorlistán, pedig egyáltalán nem kerül az életükbe a dolog. a csontvelő -tapasztalatból tudom- újratermelődik. ehhez nem fér kétség. a véradást pedig sokszor ajánlják, mivel így valóban kizárhatók esetleges vírusfertőzések, és szó szerint frissül a vér.

Új hozzászólás Aktív témák