- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Néha nem egészen jól áll rá a monitor a DVI/DP órajelére. Három forrása lehet a problémának: kábel, monitor, videokártya... Próbálgatással lehetne eldönteni (másik gép, másik monitor, másik kábel).
Illetve, ha DVI-n van, próbáld meg ezeket: CC->Digital Panel (DVI)->Attributes->DVI Settings.
-
dezz
nagyúr
válasz
old_artist #1178 üzenetére
Jobb a kontrasztja!? Mennyi? Nálam kalibrálva 1002:1 volt az A00, ennyél még mennyivel jobb?
A többit mennyi minta alapján mondod? Mert ugye van egy bizonyos szórás. Ami nálam járt (bontatlan csomagolásban) A00, annak pl. igen jó volt a homogenitása. Az persze lehet, hogy a panel gyártója folyamatosan finomítja a gyártást, így egyre kisebb a problémák előfordulási aránya.
(#1203): Itt is az előfordulási arány változásáról beszélhetünk. (Hozzáteszem, itt kontrasztban az A00 volt a legjobb!)
Egy igen fontos dolgot kihagytál egyébként, ami hétköznapi felhasználásban is fontos: a kiegyesúlyozott wide-gamut, azaz a széles, nagy színtér! (U2410-ről beszélünk)
Te nyilván tudod, de másoknak elmondanám: így a színek még jóval "élőbbek". Teltebbek is, de nem úgy, mint amikor sRGB-ben egyszerűen felnyomjuk a szaturációt! Ezt sRGB-ben nem lehet utánozni.
Ez elsősorban filmezéshez hasznos, jóval "mozisabb" így a kép (szerintem a moziban sem sRGB-s, ill. annak megfelelő színtérrel mennek a filmek) -- még ha ez így nem is szabványos, mert ugye a DVD-k és Blu-ray színtere is az sRGB-nek felel meg. (Jelenleg, később az utóbbinál bevezetik majd az xvColort, amit ez a monitor szintén támogat, Video módban.)
A fényképek többsége és alapvetően a web színtere is az sRGB és itt adott esetben zavaró lehet a nagyobb szaturáció, de egy gombnyomás átkapcsolni sRGB-be, amit teljesen jól szimulál a monitor.
-
dezz
nagyúr
Nézd meg itt ezt a pontot 45 fokból: .
Eltűnik? Nem. A fekete pixelhiba is pont ilyen. (Feltéve, hogy nálad is egy pixelnyi a pont.) Ha a másik eltűnik, akkor az nem pixelhiba, hanem valamilyen szennyeződés. Mint írtam, nem csak kint lehet, nagyon ritkán előfordul belül is. De a helyedben nem csak fújdogálnám, hanem egy enyhén nedves ronggyal próbálnám eltávolítani. Sőt, akár körömmel is meg lehet próbálni, persze ésszel. (A felület keményített bevonatos.)
-
dezz
nagyúr
Nem hallottam még olyat, hogy utólag jelenjen meg pixelhiba.
Hogy érted, hogy RGB színben pompázik? Más-más irányból más színű? Mert akkor nem pixelhiba, hanem egy porszem, csak belül. Ez is igen ritka dolog, de egyszer már én is láttam ilyet. Próbáld meg nem túl erősen megkopogtatni, hátha leesik. -
dezz
nagyúr
válasz
likeaRAINBOW #973 üzenetére
Akkor itt szerintem nem a driver játszik.
-
dezz
nagyúr
Fura, mert a 720p (1280x720) a CCC-ben is megjelenik, szóval a monitor hivatalosan is támogatja, tehát legalább azzal "ki kellett volna egyezniük". Túl okos akart lenni a vevő firmware-írója, csak nem jól oldotta meg...
Nekrofil: Nocsak, akkor talán nem a Hz-től függ, hogy a driver engedélyezi-e, hanem a monitordriverben (.inf file) lehet erre valami kapcsoló. De ha jól értem, így is alacsonyabb beállításokra kapcsol (másoknál legalábbis), csak nem azokra az extra alacsonyakra, nem?
-
dezz
nagyúr
Úgy tűnik, ott azért jobb valamivel a kép, mert HD-ről méretezi át SD-re. Kérdés, miért? Szerintem nézd át alaposabban a menüjét, hátha mégis be lehet valahol állítani, hogy milyen legyen a kimenet!
Szerintem jól írta ki az értékeket a monitor, mert próbáltam PC-ről az 1080i-t, és itt rendesen írta ki.
Nekrofil: Az is egy megoldás, ha a desktop 60 Hz-en megy, és csak az MPC-HC-ben és DirectX-ben állítasz be más értékeket.
-
dezz
nagyúr
A HD adás attól HD, ha legalább 1280x720-as, illetve Európában mind 1920x1080i. (A 720p-nél az utóbbi, azaz a sorok száma a 720 [16:9-ben], nem a vízszintes felbontás.)
Megtévesztő tud lenni, hogy pl. az m1, m2, DunaTV SD változatánál is ki van téve fent, hogy HD, az (eredetileg) olyan műsoroknál, de az természetesen csak a HD-s csatornán közvetített változatra vonatkozik!
De amúgy elég jó, hogy az interlace-t is viszi, ezt a legtöbb monitor nem szokta.
(#962) LW: Ha Nvidiával jó, akkor nem igazán a monitor hibája. De írtam, más full-HD-s monitorral is előjön néha. Az ATI CCC-ben direkt ezért van benne az a két DVI-s opció. DP-nél pedig nem mindegy a kábel minősége.
-
dezz
nagyúr
Olyan nincs, hogy 100%-os megbízhatóság, sehol. Egy 0,1%-os hibaráta már nagyon jónak számít, de ugye ott is hibás 1000-ből 1.
Ja igen, más Full-HD-s monitoroknál is tapasztaltam néhány esetben. Azzal lehet összefüggésben, hogy itt már meg van közelítve a DVI max. sávszéle és egy nem túl jó minőségű DP kábel számára sem kevés.
Amúgy Nvidiával volt már ilyen eset, vagy csak "ATI"-val?
-
dezz
nagyúr
Nekem DP-n csak hetente egyszer csinálta. Próbáld ki-be húzni párszor a monitornál és a videokártyánál, hátha nem tökéletes az érintkezés! (PC és monitor kikapcsolt állapotban!)
Vagy próbáld meg DVI-n, hogy a CCC-ben bepipálod az alternatív módot és/vagy a csökkentett DVI-órajelet! (Nemrég volt róla szó, pontosan hol.)
-
dezz
nagyúr
válasz
Stauffenberg #949 üzenetére
Azért én alaposan megvizsgálnám a talpat, hogy nem-e lehet valahol, alul-felül valamit állítani rajta.
-
dezz
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #941 üzenetére
A 23"-as pixelmérete van azon a határon, aminél még nem tűnnek kicsinek normál beállításnál a betűk. (Bár ma már elég jó zoom van ahhoz a böngészőkben, hogy ez ne sokat számítson.) Ha néha több méterről is nézed, inkább a 23"-as...
-
dezz
nagyúr
válasz
Ł-IceRocK-Ł #939 üzenetére
Köszi! Végülis attól függ, mennyire jó a szemed, milyen messziről szereted nézni a monitort, illetve naponta mennyi időt. A 23"-ason kb. akkorák a pixelek, mint egy 17"-esen (nem wide), a 22"-esen kisebbek. Lényegében ennek köszönhető a 10k difi.
-
dezz
nagyúr
Stutter (normális esetben) a rövid expozíciós idővel (motion-blur [képelmosódás a mozgó képrészeken] nélkül) felvett, alacsony (pl. 24) fps-es anyagnál a mozgás remegő darabossága, illetve a mozgó éleknél jelentkező villogás.
De arra is használják, ha valamilyen oknál fogva (pl. teljesítmény hiányában) akadozik a lejátszás.
Judder: ha pl. egy 24fps-es anyagot 60 Hz-es frissítés mellett játszanak le, nem jelenhet meg minden képkocka ugyanannyi ideig, hanem hol 2, hol 3 frissítési ideig látszanak, amitől a mozgás nem lesz igazán egyenletes.
-
dezz
nagyúr
"bár lejátszásnál nem inditja el a coreavc-t gondolom azér mer a proci bőven megbírkózik a videóval..."
Nem ettől függ. Egy codec lehet preferred (user által előnyben részesített), akkor a rendszer először azzal próbálkozik, és ha a codec visszajelez, hogy mégsem kompatibilis a file-lal, akkor megy sorban a többire. Egy rendes playerben ki lehet választani, melyiket akarod használni, a WMP-ben nem (mint ahogy a megjelenítési felületet sem és még sokmindent). (Csak úgy, ha valami más programmal preferredre állítasz egy codecet, de úgy is kissé körülményes.)
-
dezz
nagyúr
Ez ma már sokkal jobb, mint annó... Átmenetileg legalábbis el lehet viselni, szerintem. De talán Nvidián is van arra lehetőség, hogy ő nagyítsa ki a képet (így kicsivel még jobb) vagy hogy nagyítás nélkül jelenjen meg a képernyő közepén.
Pl. 1280x1024-ben simán kiválasztható a 75Hz a 60 mellett. (Azoknál a játékoknál, ahol külön be kell állítani a képernyőmódot, és nincs külön opció a frissítésre, DirectX-ből kell kényszeríteni a kívánt frissítést. Erről egy gyakorlottabb játékos tudna mesélni.) -
dezz
nagyúr
Sajnos az árak nem az adott ország fizetéseihez vannak szabva...
Kint ez viszonylag olcsónak számít. És hát 200k-hoz képest, azaz relatíve tényleg az.
A profi monitoroknál eleve jobban megválogatják a paneleket, és (mint a zárójeles felkiáltójellel jeleztem is) külön technológia biztosítja kvázi tökéletes homogenitást.
-
dezz
nagyúr
Én úgy érzem, kicsit túl olcsón akartad megúszni az amúgy profi jellegű felhasználást... Nem tudom, élőben hogy néz ki a dolog, de ha csak annyi, hogy néha észrevehető, akkor szerintem a legtöbben, hétköznapi felhasználásban nem tulajdonítanának neki túl nagy jelentőséget. (Inkább élveznék, amit a monitor amúgy tud, mint a stabil, nyugodt kép, szép színek, stb.)
Amúgy nem kell ide 400k, pl. a NEC PA231W 200k-ért egy profi (sRGB) monitor! 24"-es testvére ~280k, már AdobeRGB színtérrel. Mindkettő tudja ezeket: 14bit 3D LUT, ColorComp uniformity control(!), Hardware Calibration support. Vagy ha elég az sRGB, ugyancsak 200k az NEC 2490WUXi².
-
dezz
nagyúr
Éppenséggel a TN-ek sokszor még ilyenebbek! De ha megnéztek pár alaposabb tesztet (többmezős, 100%-os fénymérésekkel), ez eléggé általános dolog, a jobb panelosok sem teljesen mentesek tőle (kivéve a profi szintet). Pl. nálam az EA231WMi-n is picivel sötétebb a bal oldal (világosszürke háttérnél látni), mint a jobb, pedig ez 100k. De hát nem ezért szeressük...
-
dezz
nagyúr
Mint már mások is írták, ez a ClearType-pal függ össze. Esetleg változtatva a beállításokon csökkenthető ez a "mellékhatás". Nézd meg ezeket az oldalakat: [link], [link], [link]
(#887) Laybee: Igen. (A stand az alsó gomb benyomásával szedhető le.)
(#889) Hooper: Tipikus LCD-s dolog, kisebb-nagyobb mértékben mindegyiken jelentkezik (kivéve a többszázezres profibbakat). Úgy tűnik, kifogtál egy rosszabbat. De egy idő után valamennyire hozzászokik a szem.
-
dezz
nagyúr
Nem valószínű, hogy kontakthiba, legalábbis a monitoron belül, szóval inkább ne bántsd, ez kevésbé bírja, mint a CRT!
Inkább az összeköttetéssel függ össze (órajel pillanatnyi elvesztése). Esetleg néhányszor húzd ki és dugd vissza a csatlakozót, az nem árt. De itt sem feltétlenül kontakthiba van, hanem talán valami elektromos zavar, pl. elindul egy hűtőgép a közelben, stb.
A bekapcsolást a teljes konfigra érted, vagy csak a monitor? Az első esetben valószínű a videokártyadriver állítgat valamit.
Milyen kapcsolaton van? Ha DVI, akkor a CCC-ben (Advanced View) a Digital Panel (DVI) alatt valahol van egy olyan, hogy Reduced DVI Frequency (Csökkentett DVI frekvencia) és Alternative Mode(?) (Alternatív mód(?)), vagy ilyesmi, ezeket próbáld átkapcsolni -- először csak az egyiket, aztán csak a másikat, végül mindkettőt. Minden variációt hagyj menni néhány napig, hogy melyikkel nem jön elő, legalábbis a random.
Ha DisplayPort, akkor talán nem elég jó a kábel, sávszélileg vagy árnyékolásban, esetleg nem aranyozottak az érintkezők.
-
-
dezz
nagyúr
válasz
likeaRAINBOW #852 üzenetére
Hmm, nálam ott minden ki van szürkítve (meg több egyéb beállításnál is), többféle megjelenítési felületen próbálva. Az új verzióval egyébként csak fekete kép jelenik meg a VMR-9 módokban. (Ami azért problémás a számomra, mert csak ott érvényesül a kalibráció, anélkül meg kicsit zöldes a kép.) XP alól vagyok jelenleg.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #847 üzenetére
Hmm, eddig az 1.3.18xx volt fent, de nem találtam ilyen opciót (eleve olyan sem, hogy "megjelenítés"). Most feltettem az 1.4.2499.0-t, de ebben sem.
Nekrofil: Minden darabnak eltérőek az optimális RGB gain beállításai. (És a rendes kalibráció az igazi, mert csak az kompenzálja a panel linearitási hibáit. Igaz, ez sokkal közelebb áll az ideálishoz, mint általában a TN-ek.)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #834 üzenetére
Hát, mivel csak most jött be a 10 bit, nem egészen értem, eddig minek kellett volna meglátszania, már ami a forrásképet illeti. (Félre téve tehát most a monitor belső ügyeit.)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #831 üzenetére
A 8 bitből nyilván nem tudja kitalálni a 10-et.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #829 üzenetére
Ja, bocs, a sima egyértelmű volt. Vagy mégsem? A sima nem azért sima, mert nem tud?
Nos, annak sem mindegy, mert ugye az is számít, hogy a kalibrációs adatok hány biten mennek tovább a LUT-ból a monitorba -- bár mint írtam, a Radeonok rá tudnak ditherelni az alap 8-bitre még 2-t, ami rendes távolságból nézve majdnem ugyanolyan, mintha 10 bit menne/csat. (De még ha a LUT üres is és egyszerű 8-bites adatok mennek, akkor sem mindegy a monitor belső feldolgozása és megjelenítése, hacsak nem 255, 255, 255 az RGB gain, alap kontraszt, natív gamma, stb. mellett.)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #827 üzenetére
Mire vonatkozik a tökmindegy és a sima?
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #819 üzenetére
Nagyon is látni! Az emberi szem többezer világossági fokozatot is meg tud különböztetni, ehhez képest a szokásos 8 bit/alapszín 256 fokozatot ad, a 10-bit/színcsat. pedig 1024-et.
Pl. az Eizo Monitortest 21-es lapján is jól megkülönböztethető a 256 lépcső, pedig egy Full-HD kijelzőn 1-1 szint csak 7-8 pixel. Kimentve a képet (és ditheres elmosás nélkül) belenagyítva még szembetűnőbbek lesznek! Az 1024 szint ehhez képest 4x több ugyebár, de halványan még ott is látszanak a lépcsők.
De, bizony az U2410-es képes megjeleníteni, mert hogy 12 bit/csatornás a feldolgozása és megjelenítése. (Teszteltem.)
Egyébként az U2311H-nak is 10-bit/csatornás a feldolgozása és megjelenítése (az utóbbit 8 bit natív + 2 bit ditherrel csinálja [ami sokkal kevésbé látszik, mint a TN-ek 6 bit natív + 2 bit FRC-je, mert hogy az utóbbihoz képest 1/4 világossági különbségekről van szó]), különben durva sávosodás (banding) jelentkezne az RGB gain, kontraszt, stb. csökkentése esetén. (Akár ezt is felruházhatták volna a 10 bit/csat. fogadásával DP-n, de ezt a képességet egyelőre a profi modelleknek tartják fent. Az is csoda, hogy az U2410-esnél lehetővé tették.)
Bővebben: 8 bit vs. 10 bit
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #816 üzenetére
Banding: a színlépcsők láthatóvá válása, a világossági szintek számának lecsökkenése miatt.
Az U2410-es képes fogadni és megjeleníteni 3x10 bites képet DP-n és HDMI-n.
HUNNIA1920: Fanatikus tagként ismerhetnéd már az off topic kapcsolót.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #813 üzenetére
(DSub): A pixelek nagyon szépen a helyükön szoktak lenni, de a 0-255 világossági szint belövése nem szokott tökéletesen sikerülni (olcsóbb monitoroknál kimondottan nem), ami bandingot okoz. Bár pl. az U2311H ezt is viszonylag jól csinálja.
LW: Egy átlag videokártyával és pl. egy U2410-essel már számít.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #807 üzenetére
Ahamm.
-
dezz
nagyúr
Csak néhány napja töltöttem le a legújabb verziót, nem tudtam a DXVA támogatásról, de most átnézve nem is találtam meg benne. Hol van?
Persze, mindenki használja azt, amit akar, csak ha akadozik, ne a monitort szídja.
Bocs, a #799-est még nem olvastam, amikor a #801-est írtam.
Egyébként amit néztél, 25p-s lehetett, nem 50i-s, mert az nem lett volna jó 75 Hz-en, csak 50-en.
-
dezz
nagyúr
Pedig beállításoktól függően sok különbség lehet.
De ami az akadást illeti, ha pl. feljebb veszem a taszkprioritását, nem hogy az akadás nem szűnik meg, de akkor még az egér is akadozik. Pedig, mint írtam, a prociterhelés (1mp-es átlaga) 40% körül van. Más lejátszóknál (persze biztos van még kivétel) vehetem akár Valós Időre is, az egér sosem szaggat. Szóval, a VLC valamit nagyon rosszul csinál. Lehet persze, hogy bikább procival ez nem jelentkezik, illetve kisebb felbontású video anyagoknál sem.
Párszor már volt róla szó: a 23,976 fps-t csak nagyon spéci módon lehetne teljesen akadásmentesen lejátszani nem annak egész számú többszörösét kitevő Hz-en. Utóbbi esetben minden képkockát ugyanannyi frissítésig kell megjeleníteni, így egyenletes lesz a dolog. Pl. 60 Hz-en úgy megy a dolog, hogy az egyik képkocka 2 frissítési ideig jelenik meg, másik pedig 3, aztán megint 2, és így tovább. Ez egyenetlenné teszi a mozgásokat, ez a judder.
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #792 üzenetére
Na, kipróbáltam a VLC-t különféle Hz-eken, HD filmekkel. Minden körülmények között akadozott (60 Hz-en is). (Pedig a prociterhelés 40% körül volt.) Blokkosodás és más efféle viszont egyáltalán nem volt (az dekódolási hiba lehet egyes file-oknál).
Ha most nem látod (be) a magasabb Hz-ek értelmét, később mitől fogod? (Bár ki tudja, fejlődhet még az agyad.
)
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #784 üzenetére
Igen, 1-2 ember. (Ha egyátalán erről beszéltek.)
Filmre miért a 75? Miért nem a 71,928, ami illeszkedik a mozifilmek 23,976 fps-éhez?
Már írtuk, hogy néhány lejátszó nem szereti, ha nem 60 Hz a frissítés. Nem azokat kell használni. (Vagy ha fontosabb, hogy milyen lejátszó, akkor maradjunk inkább a 60 Hz-nél.)
"amíg a monitor nem mondta azt, hogy nem ad képet"
Mikortól nem ad, miért nem ad?
"Utána vissza 60 - ra, amin most is megy, azon is ez volt."
Kicsit zavaró itt az igeidők keverése, de ha jól értem, 60 Hz-nél is vannak zavarok. Na hát ehhez tényleg nincs köze a monitornak és a driverének sem.
WonderCSabo: Lehet, hogy ehhez a 72/75 Hz dologhoz oda kellene írni, hogy haladóknak...
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #781 üzenetére
Az előbb még "sok" volt, most meg már "mindenki"?
A valóság meg 1-2. Vagy hol vannak a többiek? Kicsit konstruktívabb lenne, ha válaszolnál ezekre: 1. Kipróbáltad, amit írtam? 2. Hány Hz-en megy a lejátszás?
-
dezz
nagyúr
Néha bezavar valamilyen más process. Használj MPC-HC-t, és állítsd be, hogy lejátszáskor emelje meg a taskprioritást. Vagy ha mindenképpen más playert akarsz használni, akkor tedd meg ugyanezt kézzel (Feladatkezelőből).
(#765) Heffi: Nyomj egy automatikus beszabályzást! Közel olyan jónak kell lennie a képnek, mintha digitális kapcsolat lenne! (Minden pixel a helyén és a világossági szintekben is csak kevés sávosodás. Ebben közrejátszik a jó elektronika egyébként.) Ha nem így van, nem jól ismeri fel a Windows és a videokártyadriver a monitort. Fent van az analóg kapcsolati .inf?
(#768) HUNNIA1920: Már bocs, de ez eléggé techanalfabetisztikus volt... Már hogy a fenébe lenne ez a monitor hibája? Szerinted akadozva jeleníti meg a képet? Abból lenne még csak világbotrány... És persze mindenhol jelentkezne, nem csak akkor, ha éppen a lejátszóban full-sceenben van a kép.
Akkor lehet egyátalán köze a monitorhoz, ha MPC-HC-ben be van állítva, hogy pl. a ~24 fps-es filmek lejátszása közben ~72 Hz-re kapcsoljon, de akkor sem a monitor hibája, ha nem tökéletes a szinkron a lejátszás és a frissítés között.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #739 üzenetére
Akkor is hasznos a magasabb frissítés, ha a képkockagenerálás nem tudja tartani vele a lépést, mert az a kevesebb frame is hamarabb jelenhet meg.
De a régebbi játékoknál, mint pl. a CS, a mai kártyák szerintem full-HD-ben is jó gyorsak...
De amúgy, gondolom, főleg az utóbbiakról van szó, ill. az LCD "másságáról".
-FreaK-: A CRT-t hány Hz-en járattad?
-
dezz
nagyúr
Mitől lenne 16ms eltérés? Az egy teljes frame-idő (pontosabban 16,6ms) 60Hz-en! A 75 Hz 25%-kal több, mint a 60, így ha ez befolyásolja az input lagot, akkor max. ennyivel, és nem több lesz ennyivel, hanem kevesebb.
A clone módot fordítva is próbáltam, úgy sem változott az eredmény, szóval nem volt lemaradva az egyik képkimenet a másikhoz képest. Persze nem árt pl. egyforma felbontásra (és frissítésre) állítani a kettőt.
CRT-hez képest minden szokványos LCD lassúnak tűnik. Bár némileg megszokás kérdése is. Igazán profi játékosoknak persze jobb lehet egy kimondottan gyors TN, de abból is inkább a 120 Hz-esek. Csak éppen azok sem olcsóságukról híresek.
WonderCSabo: Arra gondoltam, hogy DP bemeneten nem nézi a monitor a DVI sávszél esetleges átlépését, mivel ugye DP-nek látja. (Már ha ez az esetenkénti "zsörtölődés" oka.)
Nem aktív konverterről van szó (mint pl. DP<->dual link DVI), vannak ilyen (single-link) DVI-DP kábelek, nem túl drágán.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #734 üzenetére
Igen, így is 74,6 Hz lesz a max., de lehet, hogy legalább a monitor nem fog néha hőbörögni.
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #730 üzenetére
Hozzászólásomban a DP a DisplayPortot jelentette.
-
dezz
nagyúr
A monitor tudja, mert hogy tudja...
Pl. Mac OS X alatt minden külön trükk nélkül használható. Csak nincs benne a hivatalos, Windowsos .inf file-jában (natív bontást illetően, mert egyes kisebb felbontásokon akármikor kiválasztható a 72 és/vagy 75 Hz). A néha a sleep módból való visszatéréskor megjelenő hibaüzenetnek szerintem az az oka, hogy a magasabb Hz-ek Full-HD-ben a DVI sávszélességének felső határán vannak, és a DVI meghajtó aktiválása közben át is csúszhatnak rajta. Vagy az is lehet, hogy egy kisebb firmware bug, pl. az EA231WMi-vel nem tapasztaltam, bár DP-n van, aminek sokkal magasabb a sávszéle.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #705 üzenetére
Némi különbséget jelent, hogy míg egy normál LCD-n folyamatosan kint van a kép, a moziban sötét "szünetek" vannak beiktatva az egyes kockák közé és (mivel így 24 Hz-en villogna az egész kép) az egyes kockák megjelenítési idejében is 2-3-4x. (Lényegében a CRT-s megjelenítés is hasonló, így ez erre is áll.) De a nagyobb, háttértől elütő színű, nem túl lassan mozgó objektumok széleinél bizony ott is olyan...
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #703 üzenetére
Úgy ám. Ez még CRT-nél is ilyen.
Először nem esett le, hogy erre gondolsz. -
dezz
nagyúr
A nyilvánvalót arra értettem, hogy ha 1/3 a felbontás, akkor a nagyítás hatására 1 pixelből 3x3 lesz. Bár itt a nagyítás interpolációval történik, ami által nem lesz annyira élesen recés, de a rendes anti-aliasinghez többlet információ kellene, ami ugye nincs.
Mondjuk az sem mindegy, hogy az előzetes 720-ról 6xx-re kicsinyítés hogy történt. Ha vacakul, akkor itt is bejön egy kis plusz rece.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #694 üzenetére
Nem az FRC-s judderre gondoltam, hanem arra a vibrálásra, amit éppen a mozgó, kontrasztos éleknél a 24 fps (vagy akár lehetne 25 is, lényeg, hogy alacsony) okoz.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #692 üzenetére
Ez nem a 24 fps-ből eredő 24 Hz-es vibrálás?
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #690 üzenetére
Ha VA panelről lenne szó, tudnám, hogy mire gondolsz. De így...
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #688 üzenetére
Az overshotot, egy ilyen halvány inverz árnyként.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #686 üzenetére
Annyira nem látványos a dolog, hogy olyan könnyedén meglásd. (Pedig úgy +8 ms...) Pl. a PixPerAnban tudod ellenőrízni. A filmlejátszást próbáltad úgy? Mindenesetre az OD nélküli 231-esen nem látok olyasféle ricegést, amit írtál.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #683 üzenetére
Akkor is látod azt a ricegésfélét, ha kikapcsolod az OD-t?
Ki-be kapcsolás után felejti el, vagy esetleg ahogy kilépsz a menüből? Mondjuk az első is kényelmetlen. De itt legalább ki lehet kapcsolni... Ma kvázi minden panelnél alkalmazzák ezt az OD-t és általában egyátalán nem lehet kikapcsolni.
BTW, időközben nálam az U2311H-t felváltotta egy EA231WMi (nem a nem túl jelentős minőségi különbség miatt), így már nem tudom ezeket próbálgatni. Nos, az utóbbin eleve nincs OD, ami miatt picivel lassabb, bár ez leginkább csak a PixPerAnban mutatkozik meg. Egyébként ez is tudja a magasabb Hz-eket.
-
dezz
nagyúr
Alapból mennyin megy a GPU? Mert ha már ez is a töredéke, nem sokat számít fogyasztásban, hogy 405 vagy 51 (pár watt). Legfeljebb, ha már ettől is hallhatóan hangosabban forog a venti.
(#659) nfsu17: Filmnézéshez inkább a 71,928 Hz-es kell, mert a legtöbb film 23,976 Hz-es, az pedig pont a 3x-osa, tehát egy képkocka mindig 3 frissítésig látszik, nem hol 2, hol 3.
(#661): Én autós játékban is simán látom a különbséget.
Egyébként 1280x1024-ben is tudja a monitor a 75 Hz-t. Ilyenkor persze nem olyan éles a kép, mint a natív Full-HD-ben, de ez a mikor mi a fontosabb esete.
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #646 üzenetére
Általában a 120 cd/m2 fehérszintet szokták megcélozni, és a kiadványszerkesztők sokszor tartják is magukat ehhez. A hétköznapokban persze érdemes a környezeti megvilágításnak megfelelően beállítani. (A jobb monitoroknál, mint pl. ez is, ez alig befolyásolja a fehéregyensúlyt.)
Kézzel akarod szerkeszteni a LUT-görbéket, vagy hogy érted?
Ezek inkább ellenőrzésre szolgálnak.
Hardveres kalibrációt (ahol a kompenzációs görbék a monitorban kerülnek tárolásra és LUT-olásra, nagy precizitással) csak a profi grafikus monitorok tudnak. Amire gondoltál, az a szoftveres kalibráció (a görbék a PC-n tárolódnak és a videokártya LUT-jában fejtik ki hatásukat).
-
dezz
nagyúr
válasz
HUNNIA1920 #644 üzenetére
Az RGB minden monitornál máshogy jó!
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #627 üzenetére
Ha ez az overshot, annak 60 Hz-en is jelentkeznie kell, bizonyos színkombinációknál.
Talán a service menüben ki lehet kapcsolni. (Nem tudom, ezen hogy lehet belépni, de a neten valószínűleg fellelhető.) Ha nem játszol, nem létszükséglet, nélküle sem éppen lassú. (Ellentétben a VA-kkal.)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #621 üzenetére
A panelek (a VA-k leginkább) alapból lassabban reagálnak az adott pixelen belüli kisebb változásokra, mint a nagyobbakra. Ezen úgy javítottak, hogy pár éve bevezették az un. overdrive áramkört, ami azt csinálja, hogy ha egy kisebb változás jönne, akkor először dupla annyit sötétít/világosít az adott szubpixelen, ezzel egy nagyobb lendületet adva a folyadékkristály átállásának, és csak utána állítja be a célértéket. Egyes árnyalat-variációknál ez látható túllövésként (overshot) jelentkezik, ami egyfajta negatív lenyomat.
Bár nem értem, ez miért jelentkezne jobban 72 Hz-nél, mint 75... (#623)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #619 üzenetére
De, az pl. igen.
Nem az overshotot látod? (Jelenleg én nem tudom kipróbálni, nincs fent Win7.)
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #617 üzenetére
Ezt te nem olvastad véletlenül valahol? Csak mert nemrég olvastam egy értetlen baromnak azon beírását valamelyik külföldi monitoros fórumon, hogy valójában minden panel 60 Hz-en megy, és punk tum. Senki semmivel nem tudta megygyőzni róla, hogy ez így hülyeség...
"Ezt meglesem, de mit kéne látnom, ha jó, vagy ha rossz?"
Azt hittem, egyértelmű: ha szép folyamatosan "suhannak" a mozgó objektumok (1-1 pozícióban 1x vannak), akkor nincs FRC, ha pedig juddereznek (totálisan szaggatnak, mert 1-1 pozícióban hol 1x, hol 2x látszanak), akkor van.
"Akkor most elvileg nincs frame-rate konverzió, ugye?"
Sőt, gyakorlatilag sincs.
"Viszont az MPC-HCt 72Hz-en futtatva ricegést látok az oldalirányú mozgásoknál, juddert, egy az egyben mint 60Hz-en."
Akkor vagy nem stimmel a freki, vagy az MPC-HC szúr el valamit.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #612 üzenetére
Már úgy érted, 71,928 Hz, nem? Legalábbis elméletileg. Lehet, hogy mégis a PowerStripnek volt igaza, és mégsem pont annyi? Vagy, ami a PowerStrip szerint annyi, az mégsem annyi?
Vagy ha ellenőrízni akarod, hogy a monitorban nincs frame-rate konverzió: nézd meg, mit látsz, ha sötét háttér előtt olyan sebességgel mozgatod (egyenes vonalban vagy körben) az egeret, hogy 1-2 cm távolságokban jelenjen meg? Vagy ott van az Eizo Monitortest mozgási tesztje vagy a PixPerAn...
-
dezz
nagyúr
Úgy érted, hamarabb akad, mint elérné a vízszintest? Szóval, csak a másik irányba lehetne fordítani rajta? Az U2410-esnél is előjön néha ez a dolog, de ott a talp valemelyik csavarjának meglazítása majd újboli meghúzása általában helyreteszi. Hogy alul vagy felül és melyik, nem tudom, kísérletezni kell. Vagy talán az elforduló tárcsán lehet állítani.
El Kebir: Ja, egy sötéten maradó szubpixel még mindig sokkal jobb, mint egy sötét képen világítva maradó. Az utóbbi sokkal zavaróbb!
-
dezz
nagyúr
Vagy a Windows7, vagy a videokártya korlátja. De szerintem próbáld ki, hogy letiltod azt az add-ont, és a Beállítások->Haladó->Általános->Böngészés->Finom görgetést kapcsolod be...
(#597) RiGS: Nem tudod véletlen, abban az árban benne van a pixelgari, vagy ha nincs, az pluszban mennyi?
(#598): "A dell u2311h betekintési szögei nem a legjobbak."
Na ne viccelj már! Éppen elég jók a betekintési szögei. Annyiban különbözik a 2209WA-tól, hogy felfelé 45 fokos szögnél (ahonnan max. felállás közben lehet látni egy pillanatra) van egy kis völgyecske a kontrasztarányban. Ez ott van az U2410-nél is, vagy pl. az Eizo többszázezres profi H-IPS monitorainál. Valamilyen kontrasztaránynövelő filter okozza, ami a 2209WA-nál hiányzik, így annak kisebb is a kontrasztaránya.
"Sötét színeknél még szemből is láthatóan sárgásan foltosodik a széleken"
Nem igazán jól figyelted meg:
- Nem a széleken, hanem a sarkok irányában. (Mivel hogy ez a rézsútos lapos szögekben jelentkező IPS glow.)
- Csak közelebbről nézve jelentkezik zavaróan (mert úgy laposabb szögből látjuk a sarkokat).
- Csak az egyik irányban sárgás, más irányokban más színben dereng (ami az U2311H-t illeti, és úgy emlékszem, a 2209WA-n is ilyen színes féle, ellentétben pl. a NEC 231WMi halványszürkésével + 30k-ért).
- A 2209WA-n nem hogy gyengébben, hanem erősebben látható. Főleg, hogy ott a kevésbé visszavehető háttérvilágítás és a valamivel kisebb kontrasztarány miatt eleve magasabb is a feketeszint. (De még így is egy elég jó monitor.)"és a ghostolás az én szememnek már kicsit zavaró."
Milyen ghostolás? Legfeljebb az overshotot veheted észre néha, de az a 2209WA-n is van.
(#599): 60 Hz. Befolyásolhatja (75 Hz-en 25%-kal kisebb lehet).
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #594 üzenetére
Az igaz.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #592 üzenetére
Oké, de mint az előbb írtam, ott van a DP is.
Egyébként az, aki nem akar (egyelőre) tévét venni, vagy van, de azon mást néz a család. -
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #590 üzenetére
Az lehet, de milyen nem-PC-s forrásból veszel olyat?
Bár nem tudom, hogy pl. a Blu-ray playerek milyen formában küldik ki a 24p-s jelet? (~24 Hz, ~48 Hz, ~72 Hz, stb.) -
dezz
nagyúr
Korábban valaki belinkelt egy cseh cikket, ami szerint a benne lévő elkók (elektrolit kondik) nem éppen egy megbízható gyártótól származnak, mert így is próbáltak faragni a költségeken. (Bár nem kellene elfelejteni, hogy mégis csak egy Dellről van szó.) Amúgy szerintem igazán jó kondik csak a jóval drágább, profi monitorokban vannak.
-
-
dezz
nagyúr
Bár néhol mást lehet olvasni, a prad.de szerint a 2407-ben S-PVA panel van. [link] Képszerkesztésre és főleg játékra határozottan jobb az IPS!
WonderCSabo: A HDMI hiánya orvosolható egy 2-3 ezer Ft-os HDMI-DVI adapterrel. A monitor 50 Hz és elvileg interlace-kompatibilis, ráadásul az RGB mellett YPbPr jelet is tud fogadni, így pl. set-top-box vagy asztali mediaplayer is ráköthető (bár ezt még nem tudtam kipróbálni).
-
dezz
nagyúr
Még nem láttam olyan monitort, ahol bedugás után ne kifelé (benyomhatóan) lett volna a gomb. Az U2311H sem ilyen. A benyomását sem találom nehéznek. Viszont jóval könnyebb betalálni a lyukba
, főleg a gép hátulján, mint a DVI-vel. Nagyobb felbontásokhoz (2560x1440+) is optimálisabb, mert ide már dual-link DVI kellene, ami talán még drágább is és nem is nagyon kapható. Aztán, mint WonderCSabo is írta, megy vele a 75.0 Hz 1920x1080-ban, magasabb frissítésekről nem beszélve.
Egyedüli kis negatívum, amivel találkoztam (többféle monitor esetén is, Hz mindegy), hogy néha bevillan egy félképernyőnyi zaj, mintha egy pillanatra elvesztené az órajelet. Nem tudom, hogy ezt az 1.1-ben javították-e (vagy eleve azt használom éppen), vagy a videokártya szabvány-implementációjának a hibája.
Amúgy én sem bántam volna, ha ehelyett itt is a HDMI terjed el. (Sőt, ez még akár be is következhet, mert sokkal több monitoron és videokártyán van HDMI, mint DP. Tévéken meg ugye csak HDMI van.)
-
dezz
nagyúr
Írni kéne neki, hogy "hé, haver, kicsit béna, hogy egy HD6850-essel is akadozik a scroll full-HD-ban".
De amúgy nem lehet, hogy nem minden hw-gyorsítás aktív? Valaki írta korábban, hogy egy régebbi monitor helyére betéve, ugyanazon a DVI kimeneten akadozósabb lett pl. az újraindítás közbeni felhalványodás v. áttűnés v. mi az.
-
dezz
nagyúr
Korábban egyébként már említettük, mitől van a beremegés videóindításnál, stb. Ha fontos, úgy lehet kiküszöbölni, hogy nem hagyod a kártyát alacsony fogyasztási módra (alacsony órajel) kapcsolni, vagy legalábbis a legalacsonyabbra. (Ez persze inkább csak eleve alacsony fogyasztású kártyáknál megoldás.)
Másik: nem a monitor a bűnös, hanem a felbontás, illetve az addon... Mivel Yet Another (kb. "mégegy újabb") a neve, nyilván van még pár másik, szerintem próbálkozz másikkal, hátha azok nem lassulnak be nagyobb képnél.
-
dezz
nagyúr
Ja, egyébként meg ne csúsztass, mert nem valószínűsítették, hanem csak esetleges lehetőségként említették. De így is csak okoskodás. És mégegyszer, nem ezen a pár filléren múlik a monitor árazása.
WonderCSabo: Úgy látszik, a beírás jól megy neki, de a kiolvasás nem. Bár szerintem itt is a videokártya driver lehet a ludas. Vagy nem támogatja tökéletesen az újabb (3-4-5-6xxx) Radeonokat.
-
dezz
nagyúr
Na, épp van nálam egy LG 2253LW javításra, megnéztem, milyen kondik is vannak benne.
Barna elkók: SamYoung, kékek: SamWha. Egyik sem japán, hanem átlag dél-kóreai gyártók.
Itt nem tudtam beazonosítani a gyártót, de ezek a legegyszerűbb, nem épp örökéletre tervezett kondik. Sőt, ezek a miniméretű SMD típusok még rövidebb ideig bírják (és még savkiengedésre is hajlamosak), mint egy hasonlóan alap, de nagyobb méretű nem-SMD elkó,
Kár, hogy nem tért ki rá a cikk, azok a bizonyos Lelon (ami egy átlagos tajvani gyártó, szóval nem kínai, amiknek valóban rossz hírük van) gyártmányú kondik a tápban vagy a főpanelen vannak. Csak mert ha az utóbbin, akkor főleg nevetséges a dolog, mivel ott olyan kicsi terhelés van rajtuk, hogy még a kínai szemetek is jópár évig bírják.
Valahogy nem hiszem, hogy a Dell rontani akarná a reputációját ilyenek miatt... Egyszerűen ezek az eH-IPS panelok már ilyen olcsón gyárthatók. A ház is egyszerűbb szerkezetű, mint a drága típusoknál (de legalább nem annyira, mint az átlag TN-eké).
Heffi: Szinte biztos, hogy a PS ír ki hülyeséget valamiért.
-
dezz
nagyúr
A DP-s valóban 75Hz, a másik 74,6-os, mert ott éri el a pixelclock a DVI-s maxot.
Mit jelent, hogy "kicsit remeg a kép"?(#514) Pantok: Engem speciel nem zavar a dolog (jobban tetszik annál a szebb egérmozgás, scroll, stb.
), de akit igen, azt javaslom, ne tegye be állandóra a magasabb Hz-t, hanem csak a MPC-HC-ben állítsa be pl. a ~24fps-hez a ~72Hz-t, stb. és esetleg játékoknál a 72-t vagy 75-öt, a desktop meg a szokásos 60.
(#515) Isi345: Szerinted pl. a TN-ekben jobbak vannak? Tapasztalatból mondom, hogy nem.
De szerintem még a jobbakban is ilyenek vannak. Jobbakat csak az IBM horror árú, üzleti célú monitoraiban láttam.
-
dezz
nagyúr
Az elég érdekes lenne, ha egy másik monitor ICC fájlját küldenék el...
A kalibrációs file egyrészt megadja a rendszernek a monitor színterét, másrészt lehet benne egy adathalom, ami a videokártya LUT-jába töltődik be, így kompenzálva a világossági görbék kisebb-nagyobb egyenetlenségeit. A monitor beállításait nem változtatja meg, hanem előzőleg állítják be őket manuálisan, a kalibráció előkészületeként.
(Csak a többszázezres, profi grafikus monitoroknál van olyan, hogy magának a monitornak a beépített LUT-jában tárolódik ez az adat, akár több profil-helyük is lehet.)
A Sharpnessnek egyébként semmi köze a dologhoz.
-
dezz
nagyúr
Nem tudod a CCC-ben sem átállítani 60 Hz-re? (Szal, ott, csökkentett módban.)
Pantok: Nem kell ahhoz túl sok szakértelem, normális esetben elég csak a Hz-t átírni a korábbiakban jelzett helyen, és a többit maga kiszámolja. Aztán először mindenképpen Alkalmaz, nem OK!
Persze csak akkor kell bajlódnod vele, ha kellően fontos a számodra a 72/75 Hz.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #472 üzenetére
Én sem tudom, de végső soron mindenképp az kapja meg az adatokat, hogy felprogramozza az adott portot. És úgy tűnik, egyes esetekben (régi vagy épp túl új hw) nem veszik mindet figyelembe, így pl. adott Hz-hez nem lesz megfelelő a default ilyen-olyan porch, stb., amit a monitor nehezményez -- pedig a magát a frissítést ugye vinné.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #470 üzenetére
A videokártya driverre gondoltam.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #468 üzenetére
Szerintem ilyenkor a tökéletlen driver nem vesz át minden paramétert az EDID táblából.
-
dezz
nagyúr
válasz
WonderCSabo #439 üzenetére
Annyira meglátszik, hogy még az egér is fogyamatosabban mozog.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Delta Force (2024)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Gitáros topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Xbox Series X|S
- Formula-1
- További aktív témák...
- MSI: Optix AG321COR. 2k
- Gyári ergonomikus monitor karral 31,5" 4K UHD HDR10 monitor 32UN880-B
- FÓLIÁS! LG UltraWide 34WP75CP-B VA Monitor! 3440x1440 / 160Hz / 1ms / FreeSync
- FÓLIÁS LG UltraGear 27GN800P-B IPS Monitor! 2560x1440 / 144Hz / 1ms / G-Sync
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GR95QE-B OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- AKCIÓ! Dell XPS 13 9305 üzleti notebook - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Iris Xe IGP Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest