Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Nem kéri tovább a nekik fejlesztett csúcs-GeForce-ot Kína?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Akciókamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen DVD-írót vegyek?
- Napokon belül váratlan versenyzővel bővül a VGA-piac
- ZIDOO médialejátszók
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tierbatyo
senior tag
Néhány jótanács telepítéshez a virtuális memória partíciót a fizikai memória kétszeresére érdemes választani. A linux nagyon erőteljesen használja a memóriát érdemes jól megtömni 512 MB fizikai és 1 GB swap jó szolgálatot tehet.
Használatkor internetezéskor nehogy root (rendzsergazda)( ként jelentkezz be mert ilyenkor a számítógép összes komponense módósítható. De vannak nagyon jó boot CD -k is amik meghajtóból indulnak a HDD -re csak egy 100-200 MB munka partíciót tesz le és onnan fut ezze teljes védelem a vírusok/támadások ellen. pl SUSE disztribúció is van ilyen.Hát a swapről saját tapasztalatom az, hogy nálunk csak akkor pakol swap-be, ha be vagyunk jelentkezve ugyanarra a gepre XDMCP-vel 4-en mondjuk 2-hete, elinditottunk egy csomó programot, meg csomót használunk is az adott pillanatban. Ha egy user használja a gépet, szinte felesleges a swap. Most is itt ülök egy 3 hete uptime gépnél és 0 swap-et használ, 512 M memória mellett. Mondjuk a mai HDD-k mellett 1G ide vagy oda...

-
tierbatyo
senior tag
Win particiot szeretnek mountolni, ugy hogy mar bootolas utan elerheto legyen a tartalma minden felhasznalonak. MP3 playing miatt.
/etc/fstab -ba beleirtam ezt a ket sort:
#/dev/hda1 /mnt/win ntfs dev,ro,user,auto 0 0
/dev/hda1 /mnt/win ntfs defaults,noexec,ro 0 0
semelyikkel se muxik, ha root jogra valtok, akkor rogton latom a tartalmat, ha sim felhasznalo jogban akarom mountolni, akkor meg root jogot ker. Mit rontok el?deafults helyett ro,user,umask=022
-
tierbatyo
senior tag
no, újrafordítottam a kernelt, és már 1gb ramom van

előzőleg akkor biztos az volt a baj, hogy nem volt devfs...azt hittem/hittük, hogy az ext3 támogatás nem lett rendesen befordulva, de ezek szerint nem
majd megpróbálok egy olyan 2.6.15-ös fordítást is, hogy rakok bele udev-et, meg ilyenek...
láttam most, hogy van olyan opció hogy ntfs írás...az mennyire megy?mert ha jól tudom, az ntfs írás linux alól még messze nem kiforrott technológia...Kernel szintű írás csak annyi, hogy ugyanakkorának kell lennie a file-nak, meg ugyanolyan nevűnek. Szóval semmit sem ér. Ez egy lehetőség: [link]
-
tierbatyo
senior tag
okés
az úgy elég ugye, ha a meglévő kernelt fordítom újra a memory-s modullal?
mert multkor teljesen új kernellel próbálkoztam(asszem 2.6.15-ös)Persze az teljesen elég. 2.6.13-től nincs devfs a kernelben, udev-et kell feltenni, hogy egyáltalán bebootoljon rendesen. Meg kell még dbus, hal hozzá. Lehet az volt a baj, hogy ezek hiányoztak neki.
-
tierbatyo
senior tag
ehh, ettől féltem...az előző kernelfordítási kísérletemnek nem lett valami szép vége

de akkor majd lehet rászánom magam újra...
köszi szépenAmikor én is elöször fordítottam kernelt, akkor nekem sem ment. Meg kell tartani a jól működőt, aztán új bejegyzést a LILO-ba/GRUB-ba, hogy a régit is tudjad bootolni, ha nem megy az új.
-
tierbatyo
senior tag
Üdv!
A problémám a következő: a debianom csak 850 mega ramot lát a gépemben, pedig 1gb van benne. Szerintetek az miért lehet?
A gép:abit kv-7, 2500+barton, radeon 9800pro, 512mb kingmax + 512mb kingston ddr400
a rendszer: debian sarge 3.1
2.6.8-2-386 kernel
win xp alatt rendesen látszik az 1 giga, szóval kizárásos alapon a linux-szal van valami gond
Előre is köszi a segítséget/tippeket.
CapriEz egy szokásos linux bug (?). Kernelt kell hozzá fordítani, hogy jól működjön. High memory supportnál be kell jelölni legalább 4G-t.
-
tierbatyo
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg Debian van a gépemen, de most Windows XP-t próbálnék rárakni. (úgy, hogy csak az legyen rajta, Linux nem). Viszont a telepítésnél elakadtam...
A Windows telepítője ugye a setup.exe, ami viszont Linuxon nem indul el. Beállítottam, hogy a CD-ről bootoljon, hátha akkor majd elindul. Persze nem jött be.
A legújabb ötletem, hogy formatálni kéne a winchestert. Ha üres lesz talán elindul CD-ről a Windows... (Bár igazából nem tudom, miért segítene az üresség ezen a gondon, de hát gondolom, a Linux kavar be...) Viszont itt akadtam el végleg.
Hogy a csudába lehet a winchestert formatálni Linux alatt?
Először azt hittem, hogy a boot képernyőn (vagy akárhogy is hívják) be lehet állítani - mert asszem Windowsos gépen is onnan oldottam meg a format C-t -, de nincs ott semmi beállítás. Ha viszont belépek a Linuxba, onnantól már végképp nem tudom, mit tudnék vele kezdeni.
Szóval van valakinek ötlete, hogy tudok XP-t varázsolni a Debian helyére?
---
Ja és mielőtt nekem ugranának Linux fanok, hogy miért akarom lecserélni a Debiant, elmondom, hogy csak azért kell most Windows a gépre, mert sürgősen használható állapotba kell hoznom. Mivel a Debiannal folyton problémák vannak, és nagyon sokáig tartana kideríteni, mi baja, és hogy lehet megoldani, gondoltam, gyorsabb felrakni az XP-t ideiglenesen. De úgy tűnik tévedtem, mert most ez sem megy...Baromi fura, hogy nem bootol a windows telepítő. Nekem ilyen még soha nem volt. Ráadásul az mbr-t is mindig sikeresen felülírta, lehentelte a lilo-t. Próbáld ki a z Ultimatebootcd-t [link] Ezen vannak Partition tools-ok, asszem fdisk is. De ha ezzel sem tudsz bebootolni, akkor ott más probléma is van.
-
tierbatyo
senior tag
Így már OK

Nem akarok nagyon lámának tűnni, de hol a túróban találom magukat a pekidzseket?
Mindenhol csak ''Packages'' nevű fileokat találok, benne packagelistával..de ez ugye elég kevés. Thx!Jó kérdés, hogy hol vannak a package-ok. De miért nem használsz testing-et? Abban is benne van, ami neked kell, meg is néztem. Szerintem otthoni gépen nyugodtan mehet testing, nekem kezdettől fogva az van rajta.
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
no. nem, nem voltak feltéve a kernel header-ek. felraktam és csodák-csodája települt az nvidia driver!!
de. mikor kiadom a varázsigét: startx panaszkodik. hogy a kernelmodul (ami amúgy ö csinált) nem azonos a nvidia installer verziószámával mennyek már a k... anyámba. különbenis.
meg a szokásos no screen(s) found.
most mivan.Bővebben: link Ezt nezted. A legfontosabb dolgok nvidia-nal:
If you have a working X config file for a different driver (such as the ''nv''
or ''vesa'' driver), then simply edit the file as follows.
Remove the line:
Driver ''nv''
(or Driver ''vesa'')
(or Driver ''fbdev'')
and replace it with the line:
Driver ''nvidia''
Remove the following lines:
Load ''dri''
Load ''GLCore''
In the ''Module'' section of the file, add the line (if it does not already
exist):
Load ''glx''
Ha egernel szeretnel gorgo-t is, akkor ImPS/2 legyen a protokoll. -
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
apt-get update : legfrissebb csomaglistat letolti
apt-get upgrade: ezen csomaglista alapjan upgradeli a rendszeredet
Ez a ket parancs kell nagyjabol a kesobbiekben, kb. ennyi a rendszer frissitese.
Nezegesd az apt-get manualjat: man apt-get. Itt le van irva az osszes opcio, meg hogy mi mit csinal.
Hasznos parancs az apt-cache search akarmi. Ezzel keresel a csomagok kozott.
pl.: nezd meg az apt-cache search kde mit ad vissza.
Egyebkent: apt-get install kde
Asszem ez a magyaritas: apt-get install kde-i18n-hu. De ebben nem vagyok biztos, nem hasznalok kde-t. -
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Fel kell tenni meg valami window managert is. pl.: fvwm: ez egy eleg egyszeru gyors. gnome, kde: ezek osszetettebbek, szinte minden olyat tudnak, mint a winfos desktop.
-
tierbatyo
senior tag
apt-get install xserver-xfree86
apt-get install mc -
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Mármint mód arra, hogy ntfs-t legyaluld? Természetesen telepítés közben megkérdezi, hogy hova akarod telepíteni, mekkora partícióra stb.
-
tierbatyo
senior tag
holnap szeretném felrakni a debian-t, és netinstall verzió mellett döntöttem, fogok-e szívni vele? úgyértem, egyszerű a telepítés? tehát mondjuk egy uhu-hoz képest mi a helyzet? mire kell figyelnem? a gépe egy xp-s gépen kersztül éri el a netet. előre is köszi!

ja! olyat lehet-e csinálni, hogy már egy meglévő ntfs partícióbol kivágok egy darbot a debiannak? a dolog bonyolultságát fokozza, hogy ez a rendszer partíció, amin ráadásul csak 3 giga szabad hely van.. elég ez neki, már ha egyáltalán megoldható?3G szabad hely mostanság nem nagyon elég, ha tényleg használni is akarsz rajta progikat.
-
tierbatyo
senior tag
Hello!
Sry ha volt már máshol ez a kérdés, de amit találtam ehhez kapcsolódót a hozzászolásokban az rajtam nem segített.
Szóval a problémám debian (kernel: 2.6.8-2-386) alá nforce4-hez tartozó driver telepítésével kapcsolatos. A drivert letöltöttem az nvidia honlapjáról, elindítottam az ''sh NFORCE......'' paranccsal, és végül is kaptam egy ERROR üzenetet az audio és a net telepítésénél is:
If you are using a Linux 2.4 kernel .... (ugyebár ez engem nem érint)
If you are using a Linux 2.6 kernel, please make sure that you have configured kernel sources matching your kernel installed on your system. If you speciefied a separate output directory using either the ''KBUILD_OUTPUT'' or the ''O'' KBUILD parameter, make sure to specify this directory with the SYSOUT environment variable or with the appropriate nvidia-installer command line option.
Eztán még leírja hogy nem sikerült az audio/net driver installálása és hogy a log fileba tudok bövebben utánna nézni, amiben igazából error ként csak ugyanez szerepel.
Előre is thx a helpet.Ebbol azt veszem le, hogy szerinte nem az a kernel fut, ami a kernel source config alapjan kellene futnia.
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
sziaszto! szeretnék uhuról debianra váltani csak nemtom létezik e olyan cd íro progi mint a k3b de b alá? ha igen mi a neve? hát sajnso parancssorból gyér vok ezért kéne graf fel is. (gyk oan eccerű és könnyen kezelhető de nagy tudású cd író progit akarok)
2. mplayer van alapból a debben?
3. hány cdt töltsek le ,hogy jól tudjam használni? (alapprogi + felhaszprogik)Termeszetesen van k3b Debaian ala. Mplayer-t forrasbol kell feltenni. 1 CD eleg, ha utana tudsz netes install-t nyomni.
-
tierbatyo
senior tag
-
tierbatyo
senior tag
Sziasztok!
viszonylag kezdő vagyok, és kellene egy kis segítség a Debian xserverével kapcsolatban. Szóval egy dvd-iso-s Debian Woody 3.0 r2-est telepítettem fel. a config: epox 8k3a+, amd 1800+ palomino, 512mbram, radeon9600. a többi most szerintem nem lényeg. Szóval annyi a problémám hogy a grafikus mód nem megy (nem is olyan kicsi) felteszem tényleg csak az alaprendszert, meg a C/C++ modulokat. utána 2.4.18as kernel source, majd ezt követően befordítom alá a 2.6.8.1es kernelt (audigy meg ntfs táogatás miatt). Mivel KT333as chipsetről van szó, ezért a dev/agpgart-ban via chipsetet fordítok be. asszem xfree 4.1 megy fel alapból, ezért a direct renderingnél az ati radeon drivert választom. a Frame buffer device-nél csak modulként fordítom be a radeont, mert különben blank screen-em van már karakteres módban is. uj kernel kész, lilo-ba berakom, bootok az uj kernelről. ezt követően dselect, majd az x11 package-k közül felteszek minden x szerver komponenst. (lényegilek minden x-el kezdődőt
). beállításoknál ati-t választok, meg xfree86-ot stb... eztán reboot és semmi. egyszer eljutott az xfree bejelentkező képernyőéig, de utána tovább ne megy. apropó, azt hol tudom elérni, hogy az xdm ne induljon bootnál automatikusan?
remélem mindent leírtam ami fontos, ha mégsem igyekszem korrigálni. apropó, nemtudok netinstall-t csinálni, otthon pár hónapig nincs most neten
köszi a segítséget!ATI kártyával én is küzdöttem rendesen, nekem ez müködött:Bővebben: link. A hozzá valo pecs :
Bővebben: link -
tierbatyo
senior tag
Hi all!
Lenne egy kis problémám az nvidia driverrel:
Debian-bol a ''testing'' verziót használom, és nem tudom felrakni az nvidia driverét. Miután lefordjtottam a kernelt, utána szoktam megpróbálni feltennia a drivert, de mindig azt a hibaüzenetet kapom, hogy vmi nvdida.ko file-t nem talál, és utána ki is lép a telepitőböl. Probáltam már a 2.6.7-essel és a 2.6.8.1-el is de egyikkel se volt jó.A kernel source a /usr/src/linux ?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Május 26-án érkezik a World of Tanks: HEAT PC-re és konzolokra
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Speciális kiadású AMD-s alaplapot villantott az ASUS a 20 éves ROG-jubileumra
- Gitáros topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nem kéri tovább a nekik fejlesztett csúcs-GeForce-ot Kína?
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Microsoft Excel topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel! 13 hónap ultimate - 45.000 ft
- Gyermek PC játékok
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest