Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• Bithunter

tag

válasz WillChi #77 üzenetére

Az elképzelhető, hogy ez egy előre nem látott esemény következménye lehet, amire a tervezők sem gondoltak, de én inkább az ok-okozati láncolatra lennék kíváncsi, hogy valójában hogy alakul ki ez az állapot.
    Egyébként meg nem kell sokat görcsölni a megoldáson: drive négy csavarja kicsavar, fej kézzel kb. középállásba húz, oszt' jónapot! Ha a fej kiakadása volt a bűnös, akkor ezzel minden meg van oldva. A drive sehonnan sem tudja, hogy a fej éppen hol van a lemez fölött, csak ha előtte ''bumpolt'', vagyis a végállásban ütközteti a fejet (lásd formázás). Ettől kezdve a lépések számlálásával tudja meghatározni, hogy éppen melyik sávon áll. Amikor lemezt akarunk használni, akkor beolvassa az éppen aktuális sávszámot a lemezről, amin áll, és ehhez viszonyít. A gond akkor van, ha a 35. sávnál kintebb vagyunk, és a formázatlan területről nem tudja beolvasni a sávszámot. Ilyenkor még fél sávval elmozdul kifelé is és befelés is, de ha ott sem talál semmit, akkor feladja a keresést. Viszont én amikor reprodukálom ezt a hibát, közönséges ''74,drive not ready,00,00'' hibát kapok, ettől a C64 még simán tud kommunikálni a meghajtóval, szó sincs ''device not present''-ről! Csak éppen a behelyezett lemezzel nem tud mit kezdeni, de hibacsatornát lekérdezni, stb. továbbra is lehet minden gond nélkül. Szóval szándékosan sem tudtam előidézni a jelenséget. Nem lehet, hogy kevered a két hibaüzenetet? (drive not ready <-> device not present)

Aktív témák