- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA® driverek topikja
- ZIDOO médialejátszók
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
Aktív témák
-
epy
csendes tag
válasz
Ganz-[HUN] #107 üzenetére
Igen olyan kerek mint a második ábrán. Köszi a képet.
-
balu999
tag
Sziasztok
Kis segítség kéne. Kaptam egy commodore plus 4-est. Csak a gépet. Szeretném kipróbálni mielőtt bevásárolnék hozzá alkatrészeket. Akinek van hozzá táp, joy, stb. az jelentkezzen , átmennék hozzá és kipróbálnánk.
Budapesti vagyok.Üdv
Balu -
Bithunter
tag
Nincs itt olyan valaki, aki jártas az elektronikában és vágja a C64 hardvert is? Egy projectet tervezek, de mielőtt nekiállnék NYÁK-ot maratni, azért szeretném átnézetni egy hozzáértővel. Én sajnos megálltam a fejlődésben a Kirchoff-törvényeknél...
-
Bithunter
tag
Akkor a Star Commander nevű PC programra lesz szükséged és egy XM1541 vagy XA1541 típusú kábelre (Windows alatt csak ezek működnek).
Ilyen kábelt rendelhetsz itt: [link]
Azonban készülj föl rá, hogy WinXP alatt kell még telepíteni egy UserPort nevű rendszerprogramot, ám még ezzel is megesik hogy megbízhatatlan a rendszer működése.
Ezért mi legtöbben, akik viszonylag gyakran másolunk lemezeket a PC és a C64 között, inkább veszünk pár ezer forintért egy P2-es PC-t, amin DOS alatt atombiztosan működhet az átvitel már egy olcsóbb X1541 vagy XE1541 kábellel is. -
Bithunter
tag
Hát igen, jó volna pár dolgot tisztázni, hogy segíteni tudjunk:
1. Milyen típusú floppy meghajtód van?
2. Milyen számítógéphez akarod hozzákapcsolni (PC vagy esetleg más), illetve azon milyen op-rendszer van?
3. Mire akarod használni az egész kócerájt ha elkészül? -
WillChi
őstag
Pontosan mit akarsz csinálni ezzel a cuccal? Ezt azért kérdezem, hogy megtudjam, melyik kábelt érdemes beszerezned. Ha csak simán rádugod a 1541/II -t a PC-re, és fel szeretnél konvertálni pár lemezt (mondjuk Star Commanderrel), akkor simán X vagy XE1541 kábel a nyerő (úgy tudom, hogy a C64S is kezeli ezeket - bár ennek már utána kellene nézni).
-
Bithunter
tag
És az hogy szép a hangjuk, az csak egy dolog!
De a szerzők, akik a byte-okból zenét kovácsoltak valahogy! Az volt az igazi számítógépes zene... ma már ilyet nem találni, esetleg intrókban, cracktrókban.
Ben Daglish, Matt Gray, Thomas Detert, Chris Hülsbeck, David Whittaker és persze a halhatatlan Rob Hubbard! Soha nem lesznek már olyan művészek, akik olyan módon, olyan eszközökkel és olyan stílusban írnak zenét, ahogy azt ők tették. -
Bithunter
tag
Az elképzelhető, hogy ez egy előre nem látott esemény következménye lehet, amire a tervezők sem gondoltak, de én inkább az ok-okozati láncolatra lennék kíváncsi, hogy valójában hogy alakul ki ez az állapot.
Egyébként meg nem kell sokat görcsölni a megoldáson: drive négy csavarja kicsavar, fej kézzel kb. középállásba húz, oszt' jónapot! Ha a fej kiakadása volt a bűnös, akkor ezzel minden meg van oldva. A drive sehonnan sem tudja, hogy a fej éppen hol van a lemez fölött, csak ha előtte ''bumpolt'', vagyis a végállásban ütközteti a fejet (lásd formázás). Ettől kezdve a lépések számlálásával tudja meghatározni, hogy éppen melyik sávon áll. Amikor lemezt akarunk használni, akkor beolvassa az éppen aktuális sávszámot a lemezről, amin áll, és ehhez viszonyít. A gond akkor van, ha a 35. sávnál kintebb vagyunk, és a formázatlan területről nem tudja beolvasni a sávszámot. Ilyenkor még fél sávval elmozdul kifelé is és befelés is, de ha ott sem talál semmit, akkor feladja a keresést. Viszont én amikor reprodukálom ezt a hibát, közönséges ''74,drive not ready,00,00'' hibát kapok, ettől a C64 még simán tud kommunikálni a meghajtóval, szó sincs ''device not present''-ről! Csak éppen a behelyezett lemezzel nem tud mit kezdeni, de hibacsatornát lekérdezni, stb. továbbra is lehet minden gond nélkül. Szóval szándékosan sem tudtam előidézni a jelenséget. Nem lehet, hogy kevered a két hibaüzenetet? (drive not ready <-> device not present) -
WillChi
őstag
válasz
Nowhereman #78 üzenetére
OK, akkor kérlek hallgass meg egymás mellett egy CD-t és az Amigát. Természetesen nem 100W PMPO teljesítményű, műanyaghangú, stb. förmedvénnyel. Lehet hallani a mintavételezés és a freki hiányosságait, nem is kicsit. Egyébként a C64 hangja is olyan, hogy nagyon jól szól (emulálni sem lehet még közel tökéletesen sem), de annak sincs köze a CD minőséghez sem.
-
Nowhereman
őstag
A hangminőséget kissé nehéz számokban leirni. Nekem is van egy ódon ISA-s hangkártyám, ami lenyomja a Audigy2-t, szimplán csak mert az analóg része messze pöpecebb/analog szinti csip a midihez, analóg jelszűrés-simitás - csupa olyan móka, amit elfelejtettek a digitális és a bit minden jellegü kis világunkban...
-
WillChi
őstag
válasz
Bithunter #73 üzenetére
Én inkább arra gondolok, hogy a Commodore mérnökei nem számítottak erre a hibára, és azért van ez az effekt, különben kezelni is tudná a problémát a drive a saját erejéből, minden külső parancs nélkül is.
Mod.: Ha jól tudom, akkor az első C64 vírusok között volt egy olyan, ami ezt a fejkiakadás hibát generálta. Állítólag egy szervizes írta azért, hogy a környékről nagyobb legyen a forgalma. Lehet, hogy csak egy legenda, de érdekes.
[Szerkesztve] -
karly
csendes tag
A nagy floppys meghajtót bele lehet-e rakni a számítógépbe?
-
Bithunter
tag
Nagyon érdekes amit írtok, mivel semmi logika nincs benne, de mivel tapasztaltátok nyilván létező dologról van szó. Engem szerencsére még elkerültek az eféle X-aktás esetek.
Kíváncsi lennék, mit mond a drive valami olyan utasításra (mondju M-R: memory read) aminek az olvasófejhez semmi köze nincs?
Elképzelhető, hogy a meghajtó már a bekapcsoláskori öntesz során érzékeli hogy valami nincs rendben a fej körül (de ezt honnan tudhatja - nincs fej pozíció visszajelzés), ezért úgy dönt, hogy a mechanikai sérülések elkerülése érdekében láthatatlanná teszi magát a gép számára? Ekkor viszont a hibajelző LED-nek villognia kellene ha jól gondolom. Vissza kellene fejteni az adott drive ROM listáját, és akkor megtudnánk hogy miért van ez.
De mindent összevetve szerintem először még mindig a beállított egységszámot kellene ellenőrizni... -
WillChi
őstag
válasz
Bithunter #69 üzenetére
Tapasztalatból mondom, hogy a kiakadt fej effektusnál is azt írja ki.
Javaslom az ' OPEN 15,8,15,''N:NEW,01'' : CLOSE 15 ' parancs kiadását, ha lehet úgy, hogy legyen egy formázható lemez is a drive-ban, mert volt arra is példa, hogy üres meghajtóval még ez sem működött.
[Szerkesztve] -
Bithunter
tag
Szerintem felesleges próbálkozni az inicializálással. Ha csak a fej pozíciója volna problémás, akkor olvasási hibát produkálna a meghajtó. Ha a hibaüzenet ''device not present'' akkor egyáltalán nem is látja az egységet a C64 az adott egységszámon.Tehát vagy a készülék hibás maga, vagy az egységszám nem 8, hanem 9, 10 vagy 11.
-
szjoci
őstag
inicializálás: OPEN15,8,15,''I'' : CLOSE15
(ahol 8 az eszköz azonosítója)
emlékeim szerint...
[Szerkesztve] -
karly
csendes tag
Az önteszt végrehajtódik, és a kábellel sincs gond mert leteszteltem a voltmérőmmel és nem volt semmi baj. biztos a lejátszóval van valami.
-
Bithunter
tag
Ez arra utal, hogy a megadott egységszámon nem találja a floppy meghajtót. Két eset lehetséges: vagy hibás a meghajtó, vagy más az egységszáma, mint amit megadsz neki.
Tudni kellene, hogy te milyen parancsot használsz: LOAD ''*'',8 az alap, de hardveresen át lehet állítani a meghajtó egységszámát a 8-11 tartományban, tehát érdemes ezeket is megpróbálnod. Aztán ha egyik se, akkor vagy a meghajtó, vagy a kábel beteg. -
karly
csendes tag
Nekem is van c64-em, de amikor a floppyt be akarom tölteni kiír valamit. Nem tudom mi a baj.
Ezt írja ki:
searching for *
?device not present error
ready. -
szalai56
senior tag
Régi szép ídők. A C64-en volt hardreset, sima reset(1-3 láb megoldás), 1541/II reset, átkapcsoló írásvédelemre és mindez SpeedDos alatt. (természetesen a SpeedDos mindkét egységből kikapcsolható volt.
-
Bithunter
tag
Jaja, a SYS 64738 az a soft reset, ez gyakorlatilag a kernal inicializáló programrészletére ugrik. Csak hát ezt marha bajos beírni, ha már egyszer lefagyott a géped, vagy egy játékból szeretnél kiszállni, stb.
Ezért aztán divatba jöttek a hard reset megoldások. A reset vonal ki van vezetve a bővítő portra, a felhasználói portra és a soros portra is, így ezek bármelyikén lehet resetelni a gépet, van is példa bőven mindegyikre. A soros port előnye, hogy ezen keresztül a csatlakoztatott meghajtók is resetelve lesznek egyidejűleg. -
Padawan33
tag
-
-
szalai56
senior tag
-
ennek az a magyarázata, hogy rezetelni lehetett a gépet a hátlapján lévő egyik port két lábának rövidre zárásával (a ketridzsek is ezt csinálták). viszont volt egy másik kombó is, ami szintén rezetelt, viszont a rövidzár kiüthette a sid chipet is. mindkettő elterjedt megoldás volt.
-
Speccy
aktív tag
válasz
Padawan33 #38 üzenetére
Azért az Amigának szebb hangja van, mint a C64-nek
A Pinball Dreams kaki volt PC-n, de a Pinball Fantasies már ugyanolyan jó volt, mint Amigán (főleg a speaker hangja volt döbbenetes). Persze az Amiga korszakalkotó gép volt a maga korában, a WinUAE emulátor
100%-ban tudja emulálni a gépet.
Ha valakit érdekel, Amigás játékok zenéinek remixei : www.amigaremix.com
Ez meg csak úgy egy oldal Amigás játékokról : http://www.lemonamiga.com/ -
Padawan33
tag
Igen.Nekem még van is valahol egy csomó Sid valamelyik cd-men.Meg Amigás zenék is
mod,s3m-ben.A mi napig hallgatom őket.Annak idején verhetetlen volt a c64+amiga hangban.Meg az amiga azt hiszem még scrollozásban.Azért voltak olyan nagy játékok a Pinball-ok,mert pc-n nem tudtak úgy programozni.Az amiga hardware-ből megoldotta. -
Padawan33
tag
Persze hogy jó kis gépek.
Csak sokallom egy kicsit.Mikor el akartam adni mindíg kiröhögtek hogy ''mit akarsz ezzel a régi sz*rral?''Pedig nekem volt sok ilyen régi sz*r.Nem kellett semmit csinálni,boot-olt magától,nem akadt mert volt egy adott konfig és arra kellett írni a progit.Sokxor volt karikás a szemem,mert toltam egész éjszaka... -
Padawan33
tag
Amúgy ha valaki megválna a datasett+1541/II-től jó áron szóljon.
-
Bithunter
tag
Hát bizony abban elég komoly mechanika van...
Nem csak simán hátrahúzza az olvasófejet, hanem nagy pontossággal pozícionálja a lemez fölött oda-vissza.
Ráadásul ehhez kell egy szintén jócskán komplikált vezérlő elektronika is. Szóval korántsem biztos, hogy a hiba mechanikai javítást igényel. Ennél sokkal alaposabb hibefeltárásra volna szükség, de ma már alig foglalkozik ilyesmivel valaki. Arról nem beszélve, hogy ha alkatrészre van szükség azt sem egyszerű beszerezni.
Mondjuk nekem van egy komplett 1541 elektronikám eladó. Csak elektronika, a floppy mechanika és a ház nincs meg hozzá. Ha bebizonyosodik, hogy erre van szükséged, keress meg! -
bbucy
csendes tag
Sziasztok
Egy hozzáértő ember segítségét kérném. Az 1541-es floppy meghajtóm eddig működött rendesen, azonban tegnap óta nem hajlandó beolvasni a lemezeket. Szétszedtem, megtisztítottam, de semmi változás. Nagyon nem értek hozzá, de úgy vettem észre, hogy van benne valami mechanika, aminek az a dolga hogy hátrahúzza a leolvasó fejet. Mivel ezt nem csinálja meg, ezért nem érzékeli, hogy mi van a lemezen. Lehet ezt valahogy orvosolni? -
WillChi
őstag
válasz
Mlnr To'm #10 üzenetére
Pontosan milyen kártyáról van szó, amit a gép hátuljába 'tuszkolsz'? Az indítóképernyőjén kiírja (ált.). Ilyenek lehetnek pl.: Final III, Action Replay, stb. Azért ezeket írtam, mert ha két gomb van a kártya hátulján, akkor az jó eséllyel valami normálisabb darab, és az egyik egy resetgomb, a másik pedig freeze. Ha van egy LED is a kártyán, akkor jó eséllyel Final III v. valami hasonló. Segíteni egy pontos típusmegjelöléssel könnyebben tudnák...
-
td
senior tag
válasz
Mlnr To'm #10 üzenetére
Ja, az egy gyorstöltő cartridge, havernak is volt olyan, jól nyomta. De ha nincs kábel a drive-hoz, akkor egyelőre semmit sem tudsz csinálni vele, max. BASIC-ben programozni
Töltés:
load''$'',8
list
Ezután a katalógusból kiválasztod a progi sorát, az idézőjelek elé load-ot, mögé pedig ,8,1 -et írsz, PRG betűk maradhatnak, de törölheted is space-szel. Returnt nyomsz, aztán ha végez, run-nal indíthatod.
A gyorstöltő cartridge-nél spéci, rövid parancsok vannak, meg vezérlőbillentyű-kombinációk.
Pl. ami nekem van, azon C= gomb + Run-stop => első progi betöltése a lemezről
$ => lemez listázás (real-time)
% => progi betöltése
A tiéden is kombinációk vannak, de azokat nem ismerem. Lehet próbálkozni!
[Szerkesztve] -
Kraptor
őstag
http://c64.lap.hu/
-
Kraptor
őstag
Hú...ez jó régen volt már...volt valami Load $8 vagy valami hasonó meg turbó töltési mód is. Nekem csak lemezes volt, kazis nem.
-
Mlnr To'm
tag
Azt kifelejtettem az előző hozzászólásból, hogy van hozzá egy közepes méretű floppy meghajtóm, de ahhoz nincs kábel és van még hozzá egy piros izé két gombszerú bigyóval a tetején amit a hátuljába kell bedugni, ha be van dugva más lesz a kezdő menü. Ez mi a franc?
-
Mlnr To'm
tag
Elnézést hogy nem néztem a topikot. Kicsit kiment a fejemből.
Érdekelne az is hogy hogy lehet használni eggyáltalán.
Minden parancs érdekel.
Ja és eddíg nem használtam olyan gépet ami win98 nál régebbi oprendszert futtatott volna. Tehát nagyon kezdő vagyok ilyen téren.
[Szerkesztve] -
szjoci
őstag
húúú
nekem is van vagy 3 C=64-es a szekrény tetején meg 2 1541/2-es floppy meghajtó
van hozzá még vagy 200 lemez is
. De ha nosztalgiázni akarok akkor ellátogatok eme [link] -re ahol kismillió játék és pár emulátor is megtalálható
De azért a retro feeling akkor jön elő amikor beizzítom a jó öreget, előkapom a quickshot 2-esemet és nyomok 1 drag race-t a street-rodba
Az NFS Most Wanted a píííbe sincs
[Szerkesztve]
-
föccer
nagyúr
azaz. van a 3+1/2 colos; az 5+1/4 colos, és a ''nagyágyú'' Egy lemezt láttom életemben, de az valami brtutális darab. Havernak nagy gyüjteménye volt az ilyen régi cuccokbol. Sajna nem volt hozzá meghalytója, sual nem tudtuk meg, hogy mekkor a volt a kapacitása
pedig jó volna tudni, hogy honnan fejlődtünk... -
föccer
nagyúr
Tényleg c64-el akarsz foglalkozni ???
Tévé elő; kazettákat kézbe { ha van fozzá nagylemezes meghajtód, akkor te vagy a király}
-
Mlnr To'm
tag
A napokban kaptam egy C64-et de nem tudom használni.
Ehhez kéne nekem valami leírás meg ijesmik amikkel el lehet boldogulni, pl:internetcím, e-book,stb.
Előre is kösz és Boldog Karácsonyt Mindenkinek.[Szerkesztve]
Aktív témák
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10mag/16szál) +Új RTX 5060 Ti +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- AKCIÓ! GAMER PC: Új i5-14400F (10 mag/16 szál) +RX 6800 16GB +16-32GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Nagyon kedvező áron!Eladó Synology DS923+ Alza Gari 2027.10.23-ig
- Enermax Maxtytan 750W Titanium Moduláris Tápegység
- Cooler Master MWE Gold V2 1250W Moduláris Tápegység
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Lenovo Tab M10 HD 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest