- Bővíti HAMR merevlemezcsaládját a Seagate
- Az Office-t is elengedi a terméktámogatás nélküli Windows 10-en a Microsoft
- Fagyos hangulatú, Intel B860-as deszkák a Colorful receptje szerint
- AMD Strix Point platformra épül az AOKZOE közelgő kézikonzolja
- NAND flash NAS-ként használható mini PC jön a GMKtec berkeiből
Új hozzászólás Aktív témák
-
Robitrix
senior tag
azért egyre nehezebb előre lépni a CPU generációk közt. architekturában nehéz forradalmian új dolgokat kitalálni. a zen 4-esek jelentős részbeen jelentős órajel emelkedének köszönhetik a teljesítmény nővekedést. Amit jórészt az egyre kisebb csikszéleségen csökkenő áramfelvétel tesz lehetővé. Az én ZEN 3-as CPU-m 4600 Mhzen boostol. igaz 65 wattos TDP mellett. a haverom ZEN 4-es 7900x3d-je 5.6 Ghz ig felmegy boostban igaz 120 watt TDP mellett. A ZEN 5-ös CPU-k esetében azért túl ütősen már nem lehet emelni az órajelet. Minden esetre a zen 4-> zen 5 előre lépés nem lesz olyan ütös, mint a ZEN 2- zen3 vagy zen 3->zen 4 volt.... Bár van még némi tartalék az órajelben, ahogy az intel példája mutatja a 6 GHz környékével, de az már igen jelentős áramfelvétel töblettel jár. Ráadásul a ryzen procik nem használnak E magokat, amivel azért lehet cvsökkenteni a az áramfelvételt és melegedést. Azért egy csupa P magból álló proci magasabb órajalen nem kevés áramot venne fel. Amit mégis csak vissza kéne hüteni nagyjából egy gyufás doboznyi felületről.....
-
hokuszpk
nagyúr
-
Feri1984
tag
Sziasztok.
Reagálnék pár kommentre.
Előre leszögezem,5600x és 7600x tulaj voltam/vagyok.
Először is,én nagyon meglepődtem.Én egy 6000MHz-et ostromló proci családot vártam.
Ehelyett az órajelek nagyjából maradtak és kaptunk egy elfogadható IPC növekedést.
Tudom, :-de hát kissebb lett a fogyasztás!65W TDP a 9600X/9700X esetén!
Már a 5000X és 7000X családnál is egy kis feszültség görbe optimalizálással elérhető 65TDP és nem,nem jár teljesítmény csökkenéssel.
Az én 7600X-em is 65W TDP-én van.
Persze ha ezt a 65W-ot le lehet majd tornázni 45W/35W-ra teljesítmény vesztés nélkül az már más!Vagy ha brutál tuning potenciál lesz benne!
Majd kiderül.martonx :"-Gyanúsan nagy a csend a 9xxx ryzenek GPU-járól"
Talán 1 éve már szállingóznak a pletykák.A legutolsó pár napos.
A 2025 CES rendezvényen lesznek bejelentve és a 2. negyedévben kerülnek a polcokra.
A baj az,hogy a legerősebb kártya a 7900XTX szintjén lesz csak jelentősen kevesebb fogyasztással.
Baj ezzel az,hogy én kinézem az nvidiából,hogy ehhez mérten lesz skálázva az 5000-es sorozat.4090 +10% = 5090.Hisz minek erőlködjenek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- Xbox Series X|S
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Íme az új Android Auto!
- Crypto Trade
- További aktív témák...