Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
Új hozzászólás Aktív témák
-
bteebi
veterán
Nekem csak 40"-os TV-m volt FHD-vel (azt néztük vagy 2,5 méterről, és a lenti kép alapján már a 720p is elég lett volna hozzá - én is így tapasztaltam), aztán meg egy 55 és egy 65"-os, de azok már 4K-k. Igen, vacak a 40 ppi, de nem monitornak kell. Amúgy vagy 2,5 méterről néztük.
Egyébként az ajánlások (felbontás vagy látószög) alapján baromi kis távolságok jönnek ki a legtöbb esetben. Vegyük most az RTINGS matekját. A már említett 50" FHD pl. 2-2,8 méteres távolságból ideális; közelebbről már jobb a 4K, távolabbról már a 720p is "megfelelő" hozzá:
Már nem tudom hol olvastam, de - valószínűleg a látószög és a felbontás alapján - bennem az nagyon megmaradt, hogy 55" alatt nem nagyon van értelme a 4K-nak.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
dabadab
titán
A microled önmagában köszöni szépen, jól van, ha szép nagy videófalakat kell építeni stadionokba, repülőterekbe meg hasonló helyekre, akkor nincs igazán ellenfele - sőt, nagyon ütős "mozivásznat" lehet belőle csinálni.
A microled, mint lakossági TV-technológia az persze már más kérdés, ott egyelőre nem igazán tud semmit sem felmutatni - a kérdés az, hogy ezen tudnak-e változtatni.
DRM is theft
-
eszgabor
aktív tag
Jól gondolom, hogy elkésett dolog a micro led technológia?
Az oled fényereje, élettartama folyamatosan javul, így mire lenne a micro led-ből valami megvehető példány értelmes áron, addigra nem lesz különbség köztük. Akkor meg minek fejlesztené tökélyre a Samsung a micro led-et, ha nem lesz előnye? Hogy elmondhassa, hogy van egy alternatív technológiájú tévéje is? Nem hiszem, hogy ezért beleölnének a fejlesztésbe egy csomó pénzt. Megjelenítőfalakat építeni modulárisan is drága.Van élet a Dokumentumok mappán kívül is...
-
törölt tag
Szerintem az se rossz, ha a 63-as vagy akár csak a 76-os már 4K. Tavaly 89"-ig tudtak lemenni. Csak ahogy ezeket elhallgatják, az olyan... samsungos, amennyiben a kicsinek tényleg alacsonyabb a felbontása. De Vincent nem szokott a levegőbe beszélni. Csak fura, mert mintha szemre állapította volna meg, azt sem mondta, hogy akkor milyen felbontású az 50-es méret.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
-
opr
nagyúr
Na igen, igy mar hirtelen vihar a biliben az egesz. Eddig is kicsi panelekbol raktak ossze oket, tehat lehetseges volt a nagyon kicsi kijelzo is, a keppontsuruseg volt a problema mindigis. 50"-on 4k az egy tenylegesen akkora attores lett volna, ami erdemleges. Az, hogy kisebb, es ezzel aranyosan a felbontasa is kisebb? Hat, az konkretan a "melyik markomba szarjak" kategoria.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
dabadab
titán
talán nem véletlenül maradt ki a cikkből a felbontás
A cikk címe: "CES 2023: 50 hüvelykes 4K Micro LED tv a Samsungtól"
De egyébként a szövegben is ez van: "a dél-koreai konszern ugyanis a CES 2023 kiállításon bemutatta az eddigi legkisebb, működőképes, 4K felbontású Micro LED megjelenítőt. A szóban forgó, 50 hüvelykes eszköz"
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dabadab
titán
Vincent Teoh azt mondja, hogy az 50"-os méretű panel nem 4K volt
Az kifejezetten érdekes lenne, mert ennek a hírnek nagyjából az egyetlen érdemi része az lett volna, hogy a Samsung már 50"-re le tud kicsinyíteni egy 4K-s panelt.
DRM is theft
-
Joshi
titán
"...a dél-koreai konszern ugyanis a CES 2023 kiállításon bemutatta az eddigi legkisebb, működőképes, 4K felbontású Micro LED megjelenítőt"
Vincent Teoh azt mondja, hogy az 50"-os méretű panel nem 4K volt amit sokan nem vettek észre, illetve a Samsung egyelőre nem kívánja kiskereskedelmi forgalomba hozni az ilyen kis méretű paneleket. Ez csak egy farok mutogatás volt a részükről.
[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
"akkor mi az értelme, ott vannak az Oled tévék vagy a lézer vetítők"
Az, hogy neked olyan cuccod van, ami most még egészen rétegterméknek számít (ráadásul brutál drága is, ez pedig csak fokozza a büszkülhetőségi faktort). Ma már OLED-ből is sok millió példány van.
-
opr
nagyúr
Jahogy ez az egesz OLED konkretan ugy indult, hogy eredetileg monitor meretek voltak belole... LOL. Akkor teljesen ertheto, mirol beszeltel.
"Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
veterán
Ezzel nekem van bajom
1.Az ára kiindulva a nagyobb modellek árazásából, nem otthoni használatra lesz kihegyezve.
2.Soha senki nem beszél a fogyasztásáról pedig kellene, ennyi led a plazma tévéknél is nagyobb fogyasztást feltételez.
3.Tehát drága és sokat fogyaszt akkor mi az értelme, ott vannak az Oled tévék vagy a lézer vetítők.duree54
-
Ixion77
addikt
"Mindenesetre a lényeg az, hogy a Samsung bebizonyította, hogy a Micro LED is életképes"
Azt nem bizonyította hogy életképes, csak azt hogy lehetséges. Még ha átvitt értelemben nézem is, akkor is szükséges az életképességhez az olyan áron és mennyiségben történő előállítás, amennyiért van rá fizetőképes kereslet.
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
zetor2000
őstag
Egyet ne felejts el:
Vannak nem él-led világításos kijelzők. Ezeknél rendesen hátul van egy rakás led, akár néhány száz - pár ezer db, és ezek változtatják a fényerőt a képtartalomnak megfelelően. Ez egyfajta kontrasztnövelésre is jó, mert nem világít annyira / nem folytonosan világít a háttérfény. Ez a "local dimming", itt el tudom képzelni, hogy foltos lehet a kép, mert mondjuk egy része folyton világított, másik meg nem, és itt a ledek fényereje nem egyformán öregedett / fakult.
Nyilván hosszú idő kell, mire előjön, de laborban némi túlvezérléssel biztos ki lehet herélni relatív rövid idő alatt, hogy teljes fehér kép az foltos/felhős legyen.Egy másik probléma, amit nem hittem el, amíg előttem ki nem javították, az a por.
Egy Philips 65" DS kijelzőt javítottak, mert a képe felhős volt. 2 csávó szétkapta, lapjaira szinte az LCD panelt, és a háttérfényt szétszóró fóliát / filmet megpucolták, és elmúlt a felhős kép. Azt hozzá kell tenni, hogy egy építkezés vége felé már feltették a kijelzőt a falra, de még vidáman fúrtak / gipszkartonoztak / gletteltek / festettek mellette, így juthatott bele a por. Irgalmatlan vékony lerakódás volt csak, de ez is tud ilyen jelenséget okozni.Ez a dal a lelkünk közötti híd kövei között a malter közötti szeretetet átitató áldás közötti békesség.
-
dolon75
senior tag
egy apró, hegyes csipesszel majd javítható lesz a pixelhiba, ugye?
[ Szerkesztve ]
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dabadab
titán
2005-ben már létezett oled monitor, akár csak techdemo szinten is?
Szerintem nem, az első nagyjából létező cucc a Sony XEL-1 volt 2007-ben: egy 11"-es, aprócska TV.
Aztán pár évvel később a Sony kijött az OLED referenciamonitoraival: képzelj el ilyen 24"-es fullHD monitorokat tíz-húszezer dolláros árcédulával (ezek azóta is vannak, csak már persze a sokadig generációnál tartanak, 4K, HDR meg ilyenek) - szóval aki akart, az az elmúlt tíz évben tudott venni OLED monitort.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
dabadab
titán
Amikor tönkremegy, az más.
De egy LCD monitoron nem használódnak máshogy az egyes háttérvilágítás-LED-ek, mindegyik ugyanakkora fényerővel megy. Az ilyen szubpixelenkénti saját megvilágításnál viszont nagyon eltérő tud lenni az, hogy ténylegesen mennyi üzemóra van egy-egy kis LED-ben.
Ami a lényeg: a microled is ugyanúgy ki van téve a "beégésnek", mint az OLED.[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
arn
félisten
A szokasos… hogy hamarosan gyartani fogjak, es tok olcso lesz, es jobb lesz mindenben ehhez kepest ket eve is visszakuldtem az oledet, es lcdt vettem, este pazar, nappal meg szart se lattam belole. A monitorok meg tobb betegseggel kuzdenek igy 17 ev utan.
ps: visszaneztem, 2004/5 kornyeken jottek az elso mukodo demok.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
opr
nagyúr
Szerintem 2005-ben én még nem is tudtam, hogy létezik olyan, hogy oled. Számomra akkor még az ips volt az álom, nekem és kb minden ismerősömnek is (leggazdagabb arcot kivéve) tn paneles laptop, és / vagy crt-s asztali gép volt.
2008-10 között lett általános az, hogy lcd monitora van a népnek, nem crt.
Olyan 2013-15 volt az, amikor ez már általában ips volt annak, aki újat vett.2005-ben már létezett oled monitor, akár csak techdemo szinten is?
-
dabadab
titán
Az LCD esetén nincs ilyen, mert ott az egyes pixeleknek nincs saját világítása. Persze, a háttérvilágítás fényereje csökken, de attól még nem lesznek minták a képen, mivel itt minden pixel fényereje ugyanabban az ütemben csökken.
Igazi beégés meg OLED-en sincs, azt igazán csak a CRT-k tudták produkálni.DRM is theft
-
hardzsi2
aktív tag
Hát, ha a fogyasztás nagy, az a márciusban életbe lépő EU-s energiahatékonysági követelmények miatt komoly gond lesz, konkrétan meg sem jelenhetnek így Európában.
A Samu új 8K-s TV-i is csak trükközéssel (SDR módban gondolom mindent kikapcsolnak, ami nem létfontos) tudják megugrani.
Persze ezzel tisztában vannak és nyilván most erre gyúrnak a további miniatürizálás helyett, mivel 50" alá menni (első, TV-s körben legalábbis) semmi értelme. Majd ha már kiforrta magát a technológia, utána jöhetnek a tökéletes (OLED-verő, beégésmentes) 24"-32" monitorok is.
[ Szerkesztve ]
flood-resistant mirror driller (cuccok: Skylake NUC és Xbox One X)
-
opr
nagyúr
Na, ez mar nagyon jol hangzik!
Csak azt remelem, hogy ~5 ev mulva, mikor mar elerheto lesz az atlagbelanak mondjuk a harmadik generacios termek, akkor picit lejjebb fogja nyomni az OLED arakat, nem siman be lesz arazva a csucs OLED fole harommal."Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin
-
ttt
senior tag
Gyanítom, hogy a fogyasztás, melegedés ami még megoldandó probléma.
De ezen felül egy ekkora méret már egyenesen áttörés! -
törölt tag
"Samsung’s MICRO LED lineup will be offered in 50, 63, 76, 89, 101, 114 and 140-inches in 2023."
Press release, ez a lábjegyzetben van. Más kérdés, hogy ezek a gyakorlatban kaphatóak lesznek-e. Én teméknevet se láttam még, csak azt, hogy "Micro LED".[ Szerkesztve ]
-
bteebi
veterán
Vóv, na ez már valami! Készítsenek belőle még mondjuk 65, 75 és 85"-os méretben is, és jó is lesz. Amúgy minden bizonnyal az 50"-os is drágább lesz a legtöbb, ha nem az összes 65"-os OLED-től is. Idővel persze valós OLED alternatívává válhat majd.
-
-
flexxx2
őstag
van élőben microled mondjuk egy mediamarktban, meg lehet valahol nézni 1et?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest