Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz Bendeboy #990 üzenetére

Szerintem arra gondol, hogy fullmanuálban fotózz panorámát (legalábbis így ajánlott). De abszolút kezdőként nem kis fába vágtad a fejszédet..

Leírok egy technikát (lehet van több is, a többiek majd megírják), ha érted érted, ha nem, legyen Benned késztetés, hogy megértsd :)

- fix fókusz: manuálban legyen, ne fókuszáljon újra minden kattnál.
    - vízszintesség: ha nagy kört akarsz leírni (neadjisten teljes 360 fokot mint én néha) akkor csutka vízszintesen legyen a gép, állványon, különben ami előtted van magasabban/alacsonyabban lesz, mint ami mögötted, és egy hullámos "gyűrűt" kapsz amikor a PS összerakja. Kisebb szelet (például 180 fok) eltűr némi függőleges szögeltérést, de itt sem ajánlott. A vízszint nagyon fontos (a vízszintmérők még profibbakon is csalnak, az állvánnyal pedig játszani kell egy darabig, de megtalálod majd a tökéletes vízszintest).
    - állvány NAGYON ajánlott, kézből csináltam már jó kispanorámát de ehhez gyakorlat kell és cselezni kicsit, ráadásul tényleg csak 4 képes lett, nem egy nagy móka..
    - expozíciós érték minden képen ugyanaz legyen, ha nem akarsz képhatárokat látni, tehát rekesz, ISO, fehéregyensúly, záridő egyezzen (ezért a fullmanuál, M).

Azt hiszem ennyi a szabályok (ha kihagytam vmit majd kiegészítenek).

Ha érdekel a neheze is, vagyis hogy mit miért kell így (a lényeges háttérinfó):

Íme egy vízszintesen elrontott panoráma, ugyebár a tó felszíne tökegyenes ideális esetben. :)

Íme egy vignettálós panoráma (gyenge lencsénél a szélek sötétednek), továbbá itt még az expó is eltér szerintem, jobboldal sötétebb lett:

Íme egy SZINTE tökéletes, de nézd meg a víz hol kezdődik baloldalt, és hol végződik jobboldalt.

Ez tökéletesnek mondható:

A másik gondod a dinamika lehet.

A mai fényképezőgépek érzékelőjének sokkal szűkebb a dinamikatartománya, mint az emberi szemnek. Összehasonlíthatatlan. Ha például Hortobágyra kiállsz a puszta közepére az egyik "fotós" toronyba naplemente mellett vihart fotózni (mint én pár hete), akkor a géped minden (fél)automata módban (Av, Tv, P stb..) az előtted lévő naplementére, illetve a mögötted lévő viharra más-más expozíciót kalkulál ki, a sötét vihar alatti bokrok jól láthatóak lesznek, míg a Nap(lemente) alatti növényzet majdnem töksötét, tehát tök más expozíciót kalkulál ki a géped. Egyenként a képek jók lesznek, na de Te egybe akarod fűzni őket, ez a "baj". A képeket összerakod egymás mellé programmal, és látni fogod a képek határait a végső panorámaképen, mert mindegyiknek más az expozíciója, teljesen gáz.

Ha fullmanuálba beállítod a géped, és így körbefotózol egy ilyen (dinamikailag) nehéz terepet, akkor ez a gond megszűnik. De még mindig csak félúton vagy, mert fellép egy új bibi, a panorámaképekre jellemző óriási dinamikatartomány. Vagy a naplemente ég ki, mert a géped a sötét viharra mér fényt és azt tartja végig, vagy a naplemente lesz jó, de a vihar teljesen beborul, alig látsz belőle valamit. Itt jön a mélyvíz, a köztes megoldás: manuálban fényt mérsz a naplementére, a viharra, a köztes régióra. Kb. a köztes ponton választasz egy nagyjából jó expozíciót, és ezzel lekattintod a panorámádat. Na, itt már jó úton vagy, főleg ha RAW-ban fotóztál (én szigorúan ezt ajánlom). A naplemente kicsit kiég, nem nagyon. A vihar kicsit sötét lesz, nem nagyon. A nagyja, a köztes rész egyensúlyban marad. PS-ben ebből összeraksz egy panorámát, majd a végső panorámaképből készít az ember pl. 3 különféle expozíciót, egyiken a Nap jó, a másikon a vihar, a harmadik az eredeti panoráma. Ezekből csinálható egy gyönyörű HDR (nagy dinamikatartományú kép) és mehet az eredmény a nyomdába :)

Kezdőként akkor csinálsz jó panorámát, ha kisebb körszeletet fogsz át az előtted lévő tájból, és lehetőleg a célképek fényviszonyai azonosak legyenek. Ekkor nem kell keményen izzadnod a dinamika miatti kiégésekkel/beborulásokkal, és örömet okoz a panoráma. Tipikusan ilyen mondjuk a szigligeti vár, ahonnan egy fél fordulatos panorámát kényelmesen lehet lőni csak mondok egyet, 40mm-en, tök azonos fényviszonyok mellett (délután 2 óra), kék tiszta ég, erős fény, hát ennyi.

Én így kezdeném.. kis szeletekkel először. Ha gyakorlatod lesz benne, mehet a fejsze a nagyobb fába.

Nem tudom, milyen extra különleges tudású gépek vannak még a piacon, amikkel lehet megspórolsz a fentiekből 1-2 lépést, esetleg más ember máshogy lövi ezeket. Nekem ez vált be, és leendő lakásom egyik falára pl. ezt a hortobágyi vihar-naplementés panorámát ki tudom tenni egy hosszú keretezett képbe foglalva, egyszerűen gyönyörű (2 méter x 0,4 méter).

Mellesleg, az asszony nyafizik mikor Te pöcsölsz a géppel már félórája, ő meg a kocsiban kushad a szúnyogok elől :D de mikor összeáll a végső kép, jár a puszi érte. :)

Végül egy gyorstalpaló, KATT (angol).

Új hozzászólás Aktív témák