Új hozzászólás Aktív témák
-
katt777
félisten
válasz kennyke #44278 üzenetére
Nem, mert a játékok többsége csak 1-2 magot használ, és a többi sem sokat profitál a + magokból. Tudom, mert 4 magosom van, és egy játék sem terheli a procit 50%-nál jobban, pedig a VGA-n nem múlik. E8-asok is csak akkor, ha az adott játék képes minden grafikai effektet a maximumon futtatni, amúgy mehet a tuning azoknak is. Viszont a 6MB cache soxor nagyon jót tud tenni, főleg, hogy az X2-nél ugye 2 VGA-t kell adattal kiszolgálnia a procinak. Játékokra ma is erős 2 magos kell, ezt nem győzik PH cikkekben is hangsúlyozni, és nekem is van fönt cikkem logout-on, mennyire jelentéktelen a kor legerősebb 4 magosa is egy E8400-hoz képest, ha egy VGA kihajtásáról van szó.
[ Szerkesztve ]
Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz kennyke #44271 üzenetére
HAF932 kell, aztán bármilyen VGA mehet bele. A nagy/magas oldalhűtős házak nem feltétlenül jók, ugyanis visszanyomják a lapra a meleget, sőt, még a VGA-ét is odatolják. Ha tehát házat nézel, olyat keress, amely csak a VGA alá tol befelé levegőt, fent/hátul meg kifelé nyomatja.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Lóf.szt nem tudja, csak nem default beállításokkal kell tesztelni, és nem feltétlenül 3D06-tal...
Ha már, akkor tedd fel a legmagasabbra a felbontást, 16XAA Edge-Detect és 16XAF Full precision-ra a beállításokat, rögtön elég lesz az E8200 alapon. És akkor még mindig csak 1 magot, ill. 2 felet terhel a 3D06.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz aelfwine #44250 üzenetére
IGP-vel is megy a dolog, viszont amire figyelni kell, hogy 0 v. 1 lesz a VGA. Mindig az 1. ATI kártya a 0 (ATIFlash-nek), tehát ha az IGP AMD, akkor 1, ha más, akkor a karid 1-lesz, ill. a dual bios ugye +1.
Ja, biosban természetesen IGP-re kell tenni a vezérlést.popey37: És? Ez is egy teszt. Nem azt állítottam, hogy mindenben X előnye van egyik v. másik karinak. Nyögvenyelős 1 tesztet kiragadni, aztán arra hivatkozni. Mellesleg a mi tesztünk idején nem is volt Heaven teszt, így értelemszerűen driver sem hozzá. Az sem kizárt, hogy más beállításokkal más eredményt kapnál, de nyilván meg sem nézted. Javaslom a tesztünkben a FC2 tesztet, ahol beállítástól függően teljesen össze-vissza ugrált a két kari teljesítménye. Szóval számomra 1 teszt, 1 beállítással semmit sem ér.
Mellesleg mind2 kari DX10.1-es.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz aelfwine #44224 üzenetére
ATIFlash-t én inkáb sima DOS-boot-tal próbálnám, arra van kitalálva. Force-oltad? Mert arról továbbra sem szóltál.
Winflash-ből van 2.017-es is.
Esetleg betehetnél egy másik VGA-t, arról bootolni a rendszert, és úgy flashelni a karit?
Többet sajna nem tudok ötletelni.person: Teljesen kártyafüggő, hogy meddig veheted vissza. Ha csak alacsony fordulaton jelentkezik a zaj, akkor ott ne járasd, mert lehet, hogy a motor melegszik túl az alacsony légáramlás miatt (és kínlódik), ugyanis ilyen hiba is előfordulhat!!!
proci985: Hát nekem rég volt 3870-em, de ATT már akkor is szépen kiírta az adatokat belőle. Persze nem régi verziókat kell használni belőle.
GoodSpeed: Hát, 8.7 Vista x64-et ajánlanám, de ez csak tipp a 3xxx szériát ismerve. Ha mindenképp W7 kell, akkor a lehető legrégebbit, ill. 9.9 és 9.12hf HD4xxx-en jó, de ez nem feltétlenül mérvadó HD3xxx-t illetően. 9.11 úgy szar, ahogy van. Ha meg ugye SB driver-t is használsz (AMD), akkor bármilyen hiba előfordulhat, 3870-es korszakom elején sokáig AMD-s konfigom volt. Most már rég nincs ilyen gondom.
-
katt777
félisten
válasz bishopx2 #44203 üzenetére
Mazochista vagy, vazze? Sok jót egyik ATI kártyáról sem fogsz olvasni, főleg a meghajtóikkal összefüggésben. HD5770 talán majd jó lesz, ha végre írnak hozzá legalább elfogadható drivert, én mindenképpen megvárom a GT4xx-okat.
proci985: Igen, oda mindenképpen jó a külön hűtés. Sokaknak halt meg kártyájuk attól, hogy megnézték szépen, milyen hűvös a GPU-juk, aztán VRM stb. meg megfőtt.
person: Talán egy pucolás is segítene. Ha megsérült vmelyik lapát, akkor persze nem.
aelfwine: Ilyen kártyákhoz ildomos egy jó hűtésű házat beszerezni. HAF932 nyerő!
Célszerű GPU-Z-vel lementeni a 2 biost, és winflash-sel felírni, természetesen a megfelelőeket. -f (force) opcióval menni fog ATIFlash biztosan, Winflash 2 esélyes. Van, akinél megy, van, akinél nem. Ja, és ne fussanak ATI szoftverek, amikor flashelsz.
A "rossz mag" hibás bios-t jelent. Pl. ha akár egy sima ATI kártyán módosítod a túlhajtás-határértékeket, akkor ue. hibát kapod: felismeri a VGA-t, de használhatatlan lesz akármilyen driverrel. Szóval több oka is lehet a problémának.Boxi88: A levegő 70%-a N. Csak hűtsd le.
GoodSpeed: Tegyél fel régebbi meghajtót, ne az 5xxx szériára gyúrtat.
-
katt777
félisten
válasz bishopx2 #44200 üzenetére
Könnyen lehet, hogy még simán is jobban járnál egy 5770-nel (DX10+ mindenképpen), és akkor a táp sem gond. Ha meg beújítanál egy Intel konfigot, az még alulfeszelésel is menne rendesen. Az i7-em 0.94V-on viszi a gyári 2.8GHz-et, de a Wolfi procik is visszavehetők, a régebbiek kevésbé takarékosak.
1680x1050 csak kicsit csökkenti a CPU-igényt, fullba pakolt grafikával már jobb lehet, úgy a 6000+-om 3.3GHz-en éppen kihajtott anno egy 3870CF-t, de ha a VGA-kat tuningoltam, vagy vmelyik program nem tudott 8XAA + 16XAF-t (vagy csak azzal már játszhatatlan volt), akkor simán CPU-limites volt a rendszer, nem is kicsit. És persze fogyasztott is a cucc, de 550W-os chifi elvitte.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
Hát én még bátrabban állítom egy rakás teszt alapján, hogy véletlenül sem hasonló a 3 kártya teljesítménye. Akkor nem látsz különbséget köztük, ha gyenge procid van alájuk (ez nálad nem áll fenn ), vagy nem használod ki a grafikai lehetőségeket (azaz relatíve ekkor is gyenge procid van). Ha meg mindegyik játék 30FPS fölött fut, megint hasonlónak, de csak látszanak! Későbbiekben bizony elválik az ocsú a búzától!
A régebbiekről már szóltam, de havernál teszteltünk 5770-et, és annak kell egy jókora tuning, hogy utolérje a 4870-et, viszont Vmod-dal (ASUS) még annál is gyorsabb lehet, és még mindig kevesebbet fogyaszt, halkabb, és hűvösebb.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz popey37 #44191 üzenetére
Ja, hát Markokat is tudni kell használni, nem egyszerű a dolog. Egyszerűbb azt mondani, hogy "mindenki tudja, hogy a VGA-gyártók szája íze szerint készülnek", de ez hozzáértők számára max. mulatságos. A szint. benchmarkok a kártyák 3D képességeit hivatottak bemutatni, ha egy játék nem ezt produkálja, akkor szarul programozták le a hardvert. Ahogy miközben 3DMarkokban van +98% teljesítmény is CF-rel, játékokban még sincs. Ergo LEHETSÉGES a duplázás CF-rel, de nem programozzák le v. hanyagságból, vagy hozzá nem értés miatt (az ATI meghajtóiról nem is szólva, amelyeket külön-külön kell foltozgatni minden alkalmazáshoz ahelyett, hogy egy egységes szoftverrel kezelnék a hardvert).
HA elolvastad volna a cikket, te is tudnád, hogy egy nagy kamu ez: "a 3870x2 mindent összevetve kb 10 %-al lassab a 4870-nél". Számos játékkal teszteltünk. DX9-ben simán kb. 25-30% a HD3870X2 előnye "mindent egybevetve", DX10-től meg vice versa. Persze nyilván össze lehet válogatni olyan programokat, hogy csak 10% legyen a 3870X2 hátránya, de az efféle tesztekkel a tököm tele van, ezek az igazi parasztvakítások (lásd még: CF). Anno szintén a cikkben írtam is, hogy ki-ki az alapján döntsön, hogy DX9-et v. újabbat, azaz milyen játékokat használ, vagy tegyen mind2 kariból egyet a gépbe, hogy a megfelelővel játszhasson.
Nem arról volt szó, hogy szaggatásmentesen fut-e valami (sehol nem állítottam, hogy kevés lenne az X2), hanem hogy milyen erősek ezek a kártyák.
Az 5-ös szériával még szívnál pár hónapig.szumo: Néha netem nincs, néha meg időm. Üdv!
-
katt777
félisten
válasz bolcsodal #44179 üzenetére
Arra gondoltam, amir az össz-teljesítményről grafikonizáltak, hiszen éppen a leglényegesebb különbség a DX9 vs. DX10 teljesítmény a két kártya között, azaz, ha egyben tünteti föl valaki az egészet, akkor a két kártya hasonlósága jön ki, ami hatalmas tévedés.
Hát, az ATi drivereinél nem lehet biztosra menni, és ezeknek köszönhetően más játékokkal tesztelve is homlokegyenest más jöhet ki. Pl. anno teszteltem a CF-t, és alig 1-2 játékban lehetett értelmét látni, míg a netes tesztekben mindenütt hatalmas CF fölény látszott 1 kártyával szemben, mert gondosan válogatott programokkal és meghajtókkal teszteltek. Ez is a megtévesztés egy formája.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz popey37 #44174 üzenetére
Mondtam, hogy ME2 alkalmatlan tesztelésre. Grafikája kb. 3dfx, kivéve a lényeket, de még ha hipertetszene is a gama, az irányításáért jobb helyeken kötél jár. ME1 fan barátom úgy dobta ki a szarba, hogy a tokja sem érte a földet.
20k talán egy kicsit alacsony ár érte, ha pusztán az erőt nézem, sajnos DX10-ben elveszik az egész, ezért egy 30-k-s használt HD4870 inkább megéri.bolcsodal: Ha csak nem úgy működik, ahogy szokott (pl. AF a Crysis-ben), hogy meg nem jelenik, de mégiscsak lassítja a gépet.
A lemosást illetően inkább olvasd el az erről szóló tesztemet, ne ezeket a parasztvakító teszteket linkeld be.
Ízelítőül a HD4870 előnye pár igazi tesztben:Alap órajeleken, és vízhűtéssel agyontuningolt 3870X2vel szemben a HD4870:
Ill. vice versa DX9, amiről beszéltem:
Remélem, ez már mindenkinek érthető. A többi a tesztben.
-
katt777
félisten
válasz bolcsodal #44166 üzenetére
Hát még Clear Sky-ban, ahol DX9-ben egy csomó minden meg sem jelenik!
Hurkafej: Ált. a HDR-es megoldásoknál javulást tapasztalsz majd sebességben, SM2-nél azonos szintet, vagy minimális romlást. 3D06 szépen kimutatja, persze megfelelően igényes beállítások mellett, hogy meglegyen a kihajtás.
popey37: Csak föl ne ébredj! Nézd meg a honlapomon a HD4870 teszteket, v logoutomon külön föltéve a HD4870 vs. HD3870X2 tesztet. DX9 fölött a HD4870 lemosta a pályáról a vízhűtéssel támogatott, agyontuningolt 3870X2-t (kb. fordítva, mint XP-n), ergo 5750-től bizonyosan esélytelen a nagy étvágyú öreg fószer, még ha két töke van is. XP alá persze mindig is az egyik legjobb kártya marad teljesítményben, de azért erős túlzás azt állítani, hogy a valamit is számító kategóriában odaverne az újdonságoknak.
-
katt777
félisten
válasz geza12 #44159 üzenetére
Nem tol az meg semmit (Dirt 2-ben pl. lassulást tapasztaltak többen), az viszont többek szerint igaz, hogy nincs benne annyi bug, mint a 10.1-ben és az 10.2 RC1-2-ben. OGL tesztet nem árt tolni, mert abban fexenek meg leginkább.
drr: Egyesek soha nem értik meg, hogy az ATI egy újabb VGA-széria kiadásával már nem fejleszt a régebbi kártyákra, lutri, hogy egy HD5xxx-re foltozott meghajtó milyen hatást gyakorol (ált. rosszat) a régebbi hardverekre. Nem annyira a sebesség lényeges (hiszen a 10.1 is gyors volt), hanem, hogy milyen megjelenítési anomáliákat produkál sok játékban. Ha persze nincs ilyen programod, akár jónak is hiheted az adott drivert.
-
katt777
félisten
válasz capulet75 #44064 üzenetére
Sajnos a kevés cache miatt hiába tekergeti a CPU-t fölfelé, főleg, hogy a VGA alá nem is kell nagyon húzni.
drr: Z600 nem feltétlenül a tuninghoz kell, amúgy még a 4GHz-en járatott E8400-amat is 82°C-ra hűtötte PASSZÍVAN stress-teszt alatt. Szóval csöndes géped lenne vele.
Sonky: Honlapomon v. logoutomon mindent megtalálsz ATI kártyák vezérléséről a bios modtól RivaTuneren át ATT-ig.
-
katt777
félisten
Nem egy hőerőmű az, alap feszültségen nyugodtan tuningolhatod gyári hűtővel is. Csak figyeld a hőértékeket. Mondjuk feltolod 2.7GHz-re, nyomsz neki egy LinX tesztet, aztán máris látod, mennyire melegszik. A másik megoldás meg, mint írtam, a grafikai összetettség növelése.
-
katt777
félisten
Nos, akkor nálad is ott vannak a driver-problémák, csak az XP-re fogtad őket. Mellesleg egy rakat játék csak XP-n fut, az azokat használóknak hiába mondod, hogy használjanak W7-et v. Vistát.
MSI úgy szar, ahogy van, bármit csinál.Nem oktattam ki én senkit, csak nem szeretem, amikor egyesek lehülyézik azokat, akiknél problémáznak az ATI driverek, csak mert ők nem szembesültek egyetlen hibával sem. Láthatod, kapásból írták többen is, hogy náluk ugyanúgy driver gondok voltak. Segítsetek ti is, és segítek én is, de ha nem látunk valami hibát, ne állítsuk, hogy nincs, és akinél mégis, az nem tudja a Windowst használni.
drr: Miért kell személyeskedned? Az egy tény, hogy gyenge a konfigod a VGA alá, azért nem melegszik a kártyád, én csak erre tudok következtetni az adatlapod kitöltése híján. De még így is, hogy megírtad, mid van. Ez teljesen független attól, hogy ki mit engedhet meg magának.
Alap órajeles E8400-am default VGA órajeleken ezt tudta még a 8.6 Catalyst-tel:
C2D 3.0 HD3870 777/1126 C8.6: 10850 (4557/5036/2819)
Azaz alapból gyenge a konfigod a VGA alá, akár tetszik, akár nem. Tuningold a procit 3GHz fölé, legalábbis ha 3DMark-ra gyúrsz, játékokban elég az az E5200 alacsonyabb órajelen is a VGA alá.
Amit még megpróbálhatsz, hogy feltolod maximumra a beállításokat, 8XAA Edge Detect és 16XAF, full precision, max. felbontás, és így tesztelsz, így már kevésbé lesz relatíve gyenge a procid. Összehasonlító eredményeket találsz a honlapomon.capulet75: Ez teljesen alkalmazás- és beállításfüggő, vsz. 3D06-ban annyi kell neki. HD4870 vs. HD3870X2 tesztemben (logout v. honlapom) találsz 3870X2 eredményeket alapon és tuninggal is. Mindenesetre a 3870CF-ömet alap VGA-órajelen még az X2 6000+-om is kihajtotta maxi grafikával. Ne vérezzen a szíved, 3870X2 csak DX9-ben brutális, DX10-ben még vízhűtéssel agyonhajtva sincs sehol egy sima HD4870 mögött. (Szintén a tesztekben.)
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Podpupi #44041 üzenetére
Kattints a honlapomra, vagy a logoutomra, megtalálsz mindent. Nem kell pénzt kidobni, csak jól beállítani a kártyát.
drr: Gondolom, van alatta egy jó gyenge konfig, amely nem képes rendesen meghajtani a VGA-dat.
proci985 & capulet75: Az okos tojásoknak úgyis hiába mondjátok. Használnak 1-2 szoftvert, és ha azok működnek, akkor szerintük a meghajtó tökéletes. Hát, attól Catalyst topicban még hemzsegnek az ellenkező irányú tapasztalatok.
-
katt777
félisten
válasz ADAM1337 #44036 üzenetére
Az a TE tapasztalatod, amit én írtam, az meg SOK más emberé.
s1ru2: Ezt lehetőleg azokkal is próbáld meg elhitetni, akik szűz windowsra felteszik az ATI drivert, és a játékot, és máris hibázgat nekik a megjelenítés. Mint már említettem, erősen szoftver- konfigfüggő a dolog; egyik gépen lehet, hogy semmi gond, másikon meg hibák tömkelege, pl. Sapphire VGA-nak volt gondja ASUS lapban az egyik meghajtóval, ugyanolyan VGA-val másik srácnak meg nem egy GB-ban.
Az is megesik, hogy ua. a játék uolyan konfigon nagy felbontásban jól fut, kisebben (!) meg rosszul, mert arra elfelejtették optimalizálni.
Az is gyakran előfordul, hogy ASUS, MSI, stb. VGA-t ref. driverekkel hibázik, gyárival meg nem. Persze sokan felteszik az előbbit, mert az a frissebb, és azt hiszik, hogy jó, és máris produkálja a bugokat. Anno 1950XT topicban szidták sokan a meghajtókat, míg én mindig ASUS-t használtam a kártyámhoz (még ha régebbi volt is), amellyel semmi nem bugzott.
Mindegyik fenti hibával találkoztam már személyesen, és másoknál is, többféle ATI VGA-val.
De attól, hogy nálad minden rendben van, még nem kéne azt hinned, hogy másoknál azért lépnek fel hibák, mert hülyék a számítógéphez, és mellesleg a pucoló programok sem szednek le mindent a gépről, v. ki a registry-ből.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
válasz ADAM1337 #44031 üzenetére
Mint már többször írtam, nekem többen ilyen hibáról számoltak be (pü. és itt a topicban is régebben), nem feltétlenül az amúgy alapból gázos 9.11-gyel, és régebbi meghajtók segítettek a problémán. ATI-nál sajna lutri, hogy melyik driver-rel melyik program hibázik, úgyhogy a "jó" meghajtón akár addig lehet vitázni, amíg az AMD létezik, csak nem érdemes. Én azért szoktam a régi játékokhoz - hiba esetén - a 8.7-es meghajtót javasolni 3-as karikra, mert az jó a legnagyobb valószínűséggel.
-
katt777
félisten
Mert Jézus úgy akarja.
Amúgy kérdezd meg az AMD-t, hogy miért nem képesek egy olyan drivert írni, mint az nV szokott, hogy bármi normálisan fut rajta. Persze 1-1 baki ott is becsúszik, de legalább nem állandó szolgáltatás a bug-csomag. ATI-nál meg ahogy kijön egy új játék, máris szólnak, hogy majd a következő meghajtó fogja rendesen futtatni (mert ugye nincs komplex driver, ezért hozzá kell csapni pár kódot a cumóhoz, amitől persze a régebbi alkalmazásokban lesznek bibik). Persze, nem kell secperc minden új játékot lewarezolni, és akkor semmi gond, mert mire kaphatók lesznek a boltban, úgyis lesz újabb meghajtó.
Az érdekes még, hogy bizonyos konfigokon jelentkeznek ezek a hibák, másokon meg nem, pl. a 10.1-es egér-bugja HD5xxx specifikus (AMD vs. Intel ellentétekről nem is szólva), és akkor is mákod van, ha csak olyan játékokat használsz, amelyeknél nem jön elő semmi hiba.[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz donjohnson #44016 üzenetére
Csak ki kell hajtani a VGA-t.
drr: Win7-en érdekes a kérdés, erről nem tudok nyilatkozni, de könnyen lehet, hogy oda is kellhet régi játékokhoz régebbi meghajtó. Alapból a C9.1 van benne, ha jól rémlik. Az egyébként elég sok játékot támogat, amelyek más meghajtókkal nem feltétlenül mennek. Próbáld azzal, ill. frissebbel, ha meg nem OK valami, akkor a Vistás meghajtót elfogadja a rendszer.
-
katt777
félisten
válasz donjohnson #44013 üzenetére
Nálam ezek az eredmények vannak meg ebből a korból:
3D06: E8400 3.0 HD3870 777/1126 C8.6: 10850 (4557/5036/2819)
3D06: E8400 3.0 HD3870 877/1287 C8.7: 11861 (5092/5691/2824)
3DMV: E8400 3.0 HD3870 777/1126 C8.6: 4573 (4209/6174)Hasonló eredményhez a te procidat 3.2-3.3GHz körül kéne hajtani, e részről a CPU score-ok nyújtanak támpontot.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz bolcsodal #44010 üzenetére
Nem biza! Privátban is rengetegen jelezték, meg én is tapasztaltam, hogy mivel nincs komplex, bármit futtatni képes meghajtó, csak időről időre optimalizálás, ezért egy újabb játékhoz faragással régebbi játékok kezdenek el bugzani, és persze vice versa, de gyakran tesztprogramokban is látszik a visszaesés, ahogy pl. 9.9 után elkezdenek csökkenni a 3DMark eredmények. Ilyen esetben érdemes az adott szériára optimalizált utolsó meghajtóval próbálkozni, mielőtt az ember újabbakat kezd el fölöslegesen installálgatni, és csak azt látja, hogy minden szar.
Az összes ilyen programhibát (alapbaj: "feltettem az új drivert, és X program belassult, vagy megjelenítési hibákat produkált") 95%-ban megoldja a régi driver visszatelepítése, viszont ez meg nem feltétlenül segít az újabb játékokon. Nálam pl. a Republic Commando meghal az első pálya betöltésével, és kilép, de az még 9.9-cel, szóval sztem simán a HD4870 nem jó már neki (lásd még: régi hardver/szoftver le van szarva). Lefogadom, hogy nV kártyán menne.donjohnson: Lásd fent. Vagy lásd régebben e topicban, amikor sok ilyen probléma vetődött fel. Lehetett persze azóta is, csak régen néztem be.
10.1-ről: 3DMark06-ban erősen csökkent a HDR teljesítmény, SM2 kevésbé, 3DMark Vantage viszont erősen javult, Heaven benchmark megint romlott, de azért, mert a füves teszttől 3-ban 1/4-ére esik vissza a driver teljesítménye (minden maxon 1680x1050-ben 16XAF 4XAA 28-30 helyett 7-8FPS), ill. +1-nél tapasztaltam ugyanezt, OpenGL-ben meg ismég jön a feketeség, viszont ezúttal csak némelyik teszt felső felét takarja ki. Játékban még nem tudtam meg nézni, de az tuti, hogy XP-n érdemes a 9.12 hotfixnél maradni (ill. 4xxx szériások a 9.9-nél, 3xxx-asok pedig a 8.7-nél), W7/Vistára viszont érdemes lehet tenni egy próbát vele, és csak aztán visszatenni az előzőek valamelyikét.
Ja, és többnek tűnnek Vantage-ben a sziklák az űrben, és bizonyosan több a fény effekt, valamint Heaven-ben sem emléxem, hogy anno minden kéményen lett volna füst.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
8.7, és az is marad, mert az volt az utolsó, amelyet erre a szériára optimalizáltak (ahogy 4xxx-re a 9.9). A tweakforce-os verzióval még lehet próbálkozni. Ha meg valami nem megy rendesen, fel a 9.12 hotfix, ha meg megint régebbi progihoz kell, akkor vissza a 8.7. Ez van, AMD így kényszeríti a vásárlóit a hardvercserére.
job-: Remélem, rendben lesz.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Nézd meg, milyen fájlokat jelez ki system32 könyvtárban a Driver sweeper (ill. +1-et máshol), és kézzel töröld ki őket, mindezt csökkentett módban. Aztán fogd a regeditet, és pucold ki belőle az ATI-s bejegyzéseket.
A mentési pontokat amúgy cseszheted, használj partíciómentést. Mondtam már párszor e topicban is, hogy amíg a komplett rendszer nincs fent, semmiféle ATI-s VGA cuccot nem szabad feltenni. Ha kész a windows, akkor egy teles partíciómentést kell csinálni, AZTÁN mehet a VGA driver.
Maguk a driverek (pucolással is), de a CCC főleg rengeteg galibát képez okozni.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
PhysX mindenképpen csak nV karival fog menni. Az AGEIA/nVidia PhysX és a Havok/ATI PhysX (amit már másképpen is írnak megkülönböztetés végett) két különböző dolog. Játékokat is vagy erre, vagy arra gyúrják. UT3-ban pl. eredetileg Havok van, aztán adtak ki hozzá PhysX-es pályákat, stb. Előbbit teszteltem 3870 CF-rel, és a CF-rel (anno) szemben ez működött is.
Azt nem tudom, hogy 2+1, azaz CFX felállásban mennyire használható, asszim CF-ben ment.
-
katt777
félisten
válasz TomBoy1986 #40593 üzenetére
Bocsi, dupla, megint dolgozik a RIOS engine...
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz TomBoy1986 #40593 üzenetére
Azokkal a narancs hátterekkel sztem kezdjél valamit (pl. törlés), mert iszonyatosan néznek ki. Főleg, hogy sárgásak a grafikonok egyes oszlopai is.
-
katt777
félisten
válasz westcoastog #40591 üzenetére
Van benne leírás. De csak fel kell telepíteni, és semmit nem állítgatni rajta, még az időzítést sem!
-
katt777
félisten
válasz westcoastog #40588 üzenetére
Az ATT 64-bites rendszereken is műxik. A gebasz a Vista aláírás-követelésével van. Engem nem zavar, hogy a Ready Driver + miatt 5 mp-cel lassabban bootol be a gépem. Nem tudom, mi a bonyolult a progi feltelepítésével.
-
katt777
félisten
Hát ez most azért ciki neked.
A Catalyst egy szoftver-csomag, amelyben van driver, kezelőszoftver, és egyebek, amelyeknek még a verziója sem egyezik. A VGA driver az csak ATI VGA driver, a kezelőszoftver meg Catalyst Control Center, ahogy lsc is írta (van ott még OpenGL driver és egyebek is). Ehelyett pedig nyugodtan lehet ATT-t használni, tekintve, hogy több a beállítási lehetősége, az AVIVO kódolója mellett meg elsüllyedhet a CCC a pokol fenekére.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz chegauvara #40579 üzenetére
1.5.9.1294 a legutolsó stabil, szvsz.
-
katt777
félisten
válasz Drexler #40566 üzenetére
Nekem nem kell mondanod, tudom, hogy szórakoznak a garos cuccokkal, mert nekik egy (neked) megtagadás egy újabb saját zsebre eladott VGA. Ezért nem törődnek vele. Max megvárod, amíg megfő a kari, és akkor azt mondják, hogy túlhajtottad.
-
katt777
félisten
válasz Drexler #40563 üzenetére
Nem, csak kis hazánk forgalmazói olcsó raktárakban tárolják a karikat (mert ki nem szarja le a vásárlót); most gondolj bele, egész nyáron szárad egy 60°C-os fém épületben... A HIS 3870-emen porzott az AMD ragacsa, azt is kapásból újra kellett pasztázni.
-
katt777
félisten
válasz zkiss0 #40558 üzenetére
A Lite annyit tesz, hogy csak driver lemezt kapsz a kari mellé, Vantage-t és Ruby ROM-ot, stb. nem. De a tartozéokoat hiánytalanul megkapod. Már ha Sapphire-re gondolsz. A procid mondjuk szűkös lesz alá, nem kapsz akkora teljesítmény-növekedést, mint azt a tesztek mutatják.
vergilx: Attól függ, hogyan. De lényegében simán mennie kell benne. DX10 és hiányots támogatás miatt viszont egy 4850-nel már nagyrészt jobban járnál.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz grunge #40547 üzenetére
Abba is kellenek jó ventik (ráadásul az "egyebek"-ből ez csak a ház), de ha ez rendben van, akkor nem lehet veled különösebb problémád. Nálam még a 4870 sem melegedszik 80°C fölé terhelten (és ezen még RAM sünik sincsenek). Mondjuk az igencsak jó szellőzésről én mást gondolok (szintén adatlap).
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Tudtommal a zalmi közé is kell valami a CF chipre, amúgy meg víz.
Valami ilyesféle létezik, de nem tudom, ki gyártja.
Viszont durván felmentek az árak! Az AC TT 7400-ról van 7200-ra leárazva, amikor 1 hónapja 6500 volt, A GFX Chilla 9300-ról 8800-ra, amikor én tavaly 6300-ért vettem... Éljen a Ft!!!
grunge: Igen. Gyártótól, bios-tól, háztól is függ, úgyhogy ilyen remekül megparaméterezve a kérdést annyit lehet válaszolni, hogy 90°C-ra, vagy kevésbé, vagy jobban. A tökéletesen egyforma Sapphire és HIS ref. 3870-em közül az utóbbi ugyanabban a házban 6-8°C-kal jobban melegedett pl., mégis a Sapphire adta be a kulcsot.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz András1980 #40531 üzenetére
Még jobb, ha valaki megnézni az őt érdeklő topic 1. hsz-át.
Lacpac: TV-sektől úgy tudom, hogy ATT-ban aktiválva a képernyőkezelést már megoldható a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz Laceeeee18 #40482 üzenetére
2db 3870 kihajtásához kell egy erős proci (azaz Intel), nem egy olyan, amely 1 alá is kevés. A 6000+-om, amely némileg erősebb volt a Phenomodnál, 1680x1050-ben, 8XAA 16XAF és minden más graf. maxon beállításokkal hajtotta ki a CF-t, de ezt is 3.2GHz-en, és tuningnál már kevés volt alá. És ha egy játék nem tudja ezt a max. grafikát...
Megj.: a MSI K9AP-omban 8.3-as drivertől felfelé a CF lassabb volt, mint 1db 3870 (az AMD chipset és a driver miatt).
-
katt777
félisten
Azért hidd el, jó páran sírják vissza azóta is a játékélményt! Az valahogy szinte teljesen kiveszett már a hiper-szuper tecnhikával. PhysX-ről meg annyit, hogy amilyen gány grafikát mellékelnek hozzá (Hell's Highway), inkább kíméljenek meg tőle, és élvezem a DX10.1-et Clear Sky-ban. Mert az szép és gyors is.
-
katt777
félisten
válasz monosz #40467 üzenetére
Hát, abba a felbontásba tényleg állat kell alá. Ha jól emléxem, még a 4GHz is kevés volt neki anno. Akkor E8500, az nem sokkal drágább, és a magasabb szorzónak hála nem fog olyan sokat fogyasztani tuninggal. Amúgy én inkább átruháznék egy 4850-be a helyedben.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz monosz #40462 üzenetére
Szeretem ezt a kérdést paraméterek nélkül... És még az adtalapon sincs monitor...
A mostani rendszered elég, ha 1920x1200-as felbontást használsz, maximum grafikával (szűrők is). Ha kisebb felbontású a monitorod, akkor egy E8400 körüli proci (azonos órajelen kb 10-15%-kal jobban meghajtja a VGA-t), szükség esetén pedig semmi gond a tuninggal.mirkokovi: Talált, süllyedt. W-ban elég, de A-ben lehet, hogy kevés. Ha 12V ágra csak 14-15A jut, akkor érdemes a cseréjén gondolkodni. De mindenekelőtt meg kellene nézned egy erősebbel, ha tudod.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz fatal` #40457 üzenetére
Nálam a gyakorlatban csak a readydriver+ működik. Az UAC-ot meg maximum a DOOM-ban tűröm el , bármiféle formában. Lesz.rom a MS marketingjét, miközben minden szarsággal veri a nyálát, az OS-ei meg (nem véletlenül) védtelenek.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz fatal` #40455 üzenetére
Kaptam kölcsön egy Hell's Highway-t. Nálam máris elnyerte az elmúlt évek legrandább játékának címét, pedig volt ezek között Turning point, Instinct, Stalin subway, és más vacak is. PhysX-re biztos jó lehet, de ha az nV-sok ilyen hányadék grafikát (2D növények, levelek a levegőben, stb.) kapnak a fizikával, hát, nem irigylem őket...
Az ATT-os észrevételeid régóta bent vannak az erről írt cikkemben, a cikk meg pár radeon-topic 1. hsz-ában is. SP1 Vista óta muszáj a ReadyDriver.
-
katt777
félisten
válasz Gaboman #40445 üzenetére
Ceruza és víz. Nálam semmit nem ért, hiába adtam neki + feszt. Persze lehet, hogy 1.4V-ra már reagál, de én nem kockáztattam meg. Vagy Photoshop...
más:
Úgy fest, az ATT-hiba ASUS specifikus, mert a régebbi verzióval is kijön. De azért jobb odafigyelni rá.
v.tom: Kártyánként változhat a feszültség.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Honlapomon és ATT cikkben is benne van: 1.3V, régebbi biosokban 1.327V. Nem véletlenül nem tudtál tuningolni ATT-ban, de ezt már mondtam.
Gaboman: Biosban emelhetsz feszt, de hardveres korlát miatt nem alkalmazza. Ezért cerkáztak annak idején 3850-eken, és tudtommal 3870-nel sem működik. Én ATT-szal próbáltam anno, semmi hatása nem volt.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz SpyK333 #40426 üzenetére
GFX Chilla. Elfér +1 slot helyen (azaz 2 slotot foglal a VGA), és egy 3870-et is tökéletesen behűt. Tudom, nekem volt (és + 100 MHz-et jelentett VRAM-tuningban, GPU-ban csak kb. 30-at). Mindemellett lényegében hangtalan.
Gaboman: Hát, elgondolkodni így is lehet.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Úgy értettem, hogy azzal nézted-e, mert már írtad, hogy 8.12.
Gaboman: Hiába gyúrnak a CF-re, ha mindezt a 48xx karikhoz teszik. De ezt már mondtam párX. Vagy nem használ valaki olyan játékokat, amelyekben kijönnek a hibák (és akkor mázlista), vagy kénytelen a 8.7-esnél maradni. No persze vehet nV-t is, azzal nincsenek ilyen gondok. Ez van, AMD-nél szarnak a régi cuccokra, és azokra a vásárlóikra, akik nem tudják megvenni a legfrissebb hardvereket.
-
katt777
félisten
ATT leírásom frissült az újabb verziók feszültség-állítási és bővítési lehetőségeivel, valamint egy nagyon-nagyon fontos figyelmeztetéssel! Olvassátok el az újabb verziók leírásánál, mielőtt hazavágjátok a VGA-tokat!
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
Persze, mondanak mindent, hiába igazolja a gyártó is akár, hogy előfordulhat ilyen hiba. 48xx kariknál is soxor. nV-t kell venni, és no problemo. Már kezd annyira tele lenni a tököm az ATI szarságaival, hogy egy idő után a DX10.1 + az AVIVO hiánya sem fog visszatartani attól, hogy egy megbízható VGA-t vegyek.
Álló gépben hogyan is mozdul ki a VGA a slotból? Főleg, hogy egy kis pöcök megfogja a végén, és ha nem húzod el, ki sem tudod venni... A másik végét te látod, hogy rendesen benne van-e, vagy esetleg egy gagyi ház miatt kiemelkedhet, mert láttam olyat is, hogy hiába csavaroztam be föntről, mélyebben volt a lap, ezért aztán az alaplap alá kellettek alátétek a rögzítő csavarokra.
Persze, hogy többet, éppen azt írtam.
AMD csinál sok szemét trükköt; lehet, ez is egy olyan, hogy AMD chipsetes cuccra, és persze AMD procira kényszerítsék a usereket. De velem besz.pták, mert már volt AMD-s konfigom, még 1x nem szívatom meg magam. A Q9-es procik ára most zuhan a PhenomII-esek alá, szóval nem aggódom...
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
Igen, találkoztam vele. Ezért van garban 2 hónapja a 4870-em (egyébiránt a 3870-em is ilyen hibával állt le végleg), csak azzal baszakodnak, hogy azért nem boot-ol, mert javítottam a biosban a hűtésen. Majd egy drága KERMI vizsgálat jobb belátásra téríti őket. Egyébiránt a 3870-emen komoly bios mod volt, mégis szó nélkül cserélték, mert abban a nagykerben egyrészt tudták, hogy nem bios-hiba a gond, másrészt senki nem lopta a garos cuccokat. DVD nálam nem zavart be, talán próbálkozhatnál a kábelek átdugásával is, ill. a DVD lekötésével.
Mellesleg a VGA-hibajelzés mellett a kari rendben "működik", és 3 zöld LED van rajta, mindegyik a rendes működést jelzi. Még sincs kép.
A tápom nekem is hasonló, csak az erősebb szériából, de nem az a hiba oka. Mindkét karim az ASUS P5Q-ban produkálta ezt a hibát, szóval kezdek erősen gyanakodni az ASUS-ra, bár eddig a kedvenc gyártóm volt. Bár GB EP45 1. slotjában sem ment.
Meg kéne nézned másik lapban, mert az én karim nem PCI-E2.0X16 slotban tökéletesen működik, illetve AMD chipsetes alaplapban is. Ha így nincs gond, akkor cserélj lapot.
ATT nem szabályozza mindkét GPU-t, ha használod az overdrive-ját, ezt megnézheted, ha az ATT-ben beállított magot ezzel, a másikat meg RivaTunerrel monitorozod, ez is lehet hiba.
Persze lehet driver-keveredés is, de te tudod, milyen a rendszered.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
válasz szitaati #40384 üzenetére
Ez a legokosabb hozzáállás. Egyébként lassulás a downgrade-től lehet, upgrade-től inkább csak elmarad a gyorsulás. Visszaolvashatod a topicban, régebben volt szó róla, hogy többen nem tapasztalták a tesztekben bemutatott gyorsulást 1-1 újabb driverrel, aztán tisztán tették fel, és máris megvolt a +. Persze az is igaz, hogy ha úgyis min. 40FPS-szel mentek a játékaid, akkor tök fölösleges új drivert feltenni bármi módon.
Driverekkel ált. X2-esek szívnak, mert a CF-t még fejlesztik, a 38xx karikat meg nem, így aztán vagy lassabb megjelenést kapnak, vagy bugokat, számos alkalmazásban. Én anno azért szabadultam meg a CF-től, de részben még az AMD-s laptól is, mert 8.3-as (SB) drivertől elszállt a CF (mindenben lassabb volt 1 karinál), a 38xx karik első jó drivere meg a 8.5 volt. Na, mondtam, AMD ettől kezdve bekaphatja.
Miért kéne újratelepíteni? Az egész rendszerem, minden programmal és beállítással, el van mentve, így ha driver szarakodna, 10p alatt nyomok egy partíció visszaállítást, és minden OK.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz MATEO6600 #40374 üzenetére
Ilyen akkor fordul elő, ha a régi drivert rátelepíted az újra (hiába egy eltávolítás is). Tiszta rendszerre kell pakolni (elvileg). Egyébként az MSI specifikus opciók miatt javasoltam. Azt is soxor hozzátettem a 8.7-es driverhez, hogy mivel az az utolsó 38xx szériához fejlesztett, az a legstabilabb (de nem a leggyorsabb). A 8.12-vel lehet, hogy néhány játék gyorsul, viszont egy csomó másik nekiáll bugzani (a topic tele vele). Ha ilyeneket nem használsz, akkor semmi gond az újabbal.
A másik: az azonos verziójú Catalyst-eket van értelme összehasonlítani, nem egy 5 hónappal frissebbet a régivel. Egyébként érdekes, hogy sem az MSI, sem az ASUS, sem a HIS, és a többi gyártó sem törexik a frissebb driverek integrálására, ASUS-nál pl. a 8.8 a legfrissebb még a 48xx szériához is (pedig az a 8.3 után a legrosszabb volt tavaly, amit ők vsz. javítottak). Azért a gyártók tudnak valamit ezek problémáiról (akadások, grafikai hibák, stb), ha nem adnak ki újabbat. Kísérletezni persze mindig lehet, a mai számítástechnika elég szar minőségű ahhoz, hogy ne lehessen biztosra menni.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
Nem tudom, támogatja-e a 2 GPU-t, a topicjában biztosan megmondják. Viszont a 4 CPU-t igen.
Sickboy25: 3D06 nem mérvadó. Nyomj rá egy Furmarkot szépen, vagy GPU-CV Fur Renderinget. Aközben nézd a hőértékeket. Ha 90°C alatt marad a kari, akkor rendben vagy.
-
katt777
félisten
Nem, mert 3Dmark csak 2 magot használ, azokat is fele-fele arányban, illetve csak 1-et fullon. 4 magos proci csak néhány alkalmazásnál segíthet. De értsd már meg, marhaság így hajkurászni a pontszámokat és a karit. Tedd fel maximumra a felbontást és a grafikai beállításokat, szűrőket, akkor már elég lesz ott 3.0GHz-en a procid, és a VGA is ki lesz használva. No meg tesztelj játékokkal.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz ErőVarázsló #40289 üzenetére
Mit értesz bios-lementés alatt? Csak mert ha szó szerint veszem, az egy századmásodperc sincs, nehezen fagy le alatta a gép, amiatt meg főleg.
Másik gépben kipróbálni a VGA-t.Funkcionális analfabéták kíméljenek!
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz Sickboy25 #40244 üzenetére
Nem kell bocsánatot kérni; azért írtam, hogy mert sokszor láttam, hogy fórumtagok következetesen ismételnek tévedéseket/elírásokat (és németesek pl. rutinból pont a markt-ot mark helyett, noha semmi közül egymáshoz), és aki ilyesmit tesz, azt nem mindenütt veszik komolyan. Másik topicban pl. valaki következetesen WRM-ezett...
-
katt777
félisten
válasz sanokan #40242 üzenetére
Ami persze eloszlik. Rá van írva a táp oldalára, hogy hogyan. Ezt kéne megnézni. Ha csak 14-15A-t találsz a 2. +12V-on, az már gázos lehet. A VGA dobozán egyébként rajta van, hogy hány W-os és hány A-es tápot ajánl a gyártó.
[ Szerkesztve ]
-
katt777
félisten
-
katt777
félisten
válasz TomBoy1986 #40223 üzenetére
Hakos1987 rekordja asszem 11 hét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jövőre érkezik az új Agatha Christie: Death on the Nile játék
- TCL LCD és LED TV-k
- Parfüm topik
- Tea
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple asztali gépek
- Path of Exile 2
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest