Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    A dekopírfűrésszel kapcsolatban: pár éve volt nálunk egy verseny itt a barkácsban, ahol többek közt dekopírfűrésszel kellett időre dolgozni. A legtöbb ember - köztük állítólag asztalos végzettségű vásárló is - őrült módon tolták a gépet. Olyan kanyarokat produkáltak, hogy az valami fantasztikus. Rögtön eszembe is jutottak az asztalosinas éveim, amikor 3 hét gyakorlat csak azzal telt, hogy füvet nyírtunk a műhely körül, aztán rámás fűrésszel kellett egyeneseket vágni lucfenyőn.

    Nekem egy halál egyszerű, gagyi Einhell dekopírfűrészem van. "Tanulógépnek", illetve otthoni barkácsolásra viszont bőven megfelel. Viszonylag nehéz a súlya, azonban a súlyelosztása nem a legjobb, szóval hajlamos néha a berezonálásra. Ez ugye már önmagában elég arra, hogy félrehúzzon a gép. A talprésze erős, nem hajlik el, azonban nem túl széles, ami szintén hátrány. Annyi változtatást végeztem rajta, hogy egy vékony tűfilcet ragasztottam az aljára, így talán picit egyszerűbb korrigálni vele (aztán lehet, hogy valójában semmit sem ér :DD ).
    Az előtolás és a sebesség viszont szerencsére állítható rajta. Ez a két tulajdonság nálam nagyban beolyásolja a végeredményt, és arra is rájöttem, hogy ahány féle gép, annyi féle recept. Vastagabb munkalapok (38-) kivágásánál például kizárólag a max előtolás és "9-es" skálán a "7-es" sebesség kiválasztása jött be. Így egy picit jobban "szaggatja" az anyagot, de nem szalad el oldalirányba, és tartja a derékszöget is. Más anyagnál aztán megint más beállítást igényel. A volt kollégám Kress gépe kevésbé érzékeny, de azért ott is lényeges a megfelelő előtolás-sebesség megválasztása.

    Ami a pontosságot illeti, szerintem a dolog egyértelmű: mivel a vékony, hajlékony fűrészlap csak "felülről van vezetve", ezért túlzott elvárás lenne vele a precíz vágás. Bár egy mosogatótálca helyét simán ki tudnám vágni úgy, hogy a tálca pereme takarjon, és alul a karmok is kapaszkodni tudjanak, mégis inkább felsőmaróval tisztázom a végén az anyagot. Azt a pár perc plusz ráfordítást simán megéri, és sokkal esztétikusabb a végeredmény.

    A Boschról: menjetek be egy barkácsüzletbe, és nézzetek meg jól a gépeiket! Hogy lehet az, hogy amíg egy olcsó AL-KO fűnyíróra tiszetsséges acél kést szerelnek, addig egy 40-50 ezres Boschra csak egy "hajlított lemez" kerül? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Bosch, mint márka rossz lenne (sőt!), de nagyon sok eset van, hogy ugyanazért az árért a konkurens márkák közt termékei közt jobbat lehet találni.

Új hozzászólás Aktív témák