- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házi hangfal építés
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
-
PROHARDVER!
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16629 üzenetére
"Egyszerűen csak profibbnak érezné ha ESP/STM-en futna..."
Nem az a lényeg a váltásnál, hogy "profibb"!
A korszerűbb technikára való áttérésnek az az elsődleges előnye, hogy megtanulod.
Évek múltával úgyis mindenből a korszerűbb jön elő. Én használtam a Z80-at. Ami akkor kellett, meg tudtam vele oldani, mert nem is gondoltam olyan dolgokra, ami azzal ne lett volna megoldható. Ma már nagyon nem szívesen dolgoznék Z80-al, pedig még valószínűleg kerülne 1-2 darab belőle, és vannak olyan dolgok, amit azzal is meg tudnék oldani.
A jelen problémára visszatérve: Az, hogy egy csomó minden hardverben meg van oldva, ha azokat az emberfia megismeri, azok azért hasznosak.
Továbbá a multitasking szisztéma is olyan, hogy nagyon sok mindent világosabban, áttekinthetőbben lehet vele megoldani. Mondok egy példát a saját dolgomból.
Hőmérő méri a hőmérsékletet (akár Z80-al is meg tudnám oldani, de nem teszem), és időnként WiFi-n átküldi egy másik lapra, ami mindenféléket csinál. Hogyan oldjuk ezt meg? Időnként lekérdezzük a ciklusban, hogy jött-e új adat, ha igen, akkor azt beolvassuk, és beírjuk, hogy onnantól kezdve azzal számoljunk.
ESP32-n: egyik task semmi mást nem csinál, csak megnézi, érkezett-e új adat, ha igen, akkor azt beteszi a globális változóba, így mindig automatikusan a legfrissebb adattal történik a további meló. Az "időnként megnézi" azt jelenti, hogy semmi más nincs egyik taskban, mint "megnézi", ha van beolvassa, majd delay. Ugyanis a multitasking esetén a delay nem jelenti azt, hogy ténylegesen várakozik, hanem, hogy a várakozás alatt egyszerűen nem megy rá a vezérlés arra a taskra, hanem fut a többi. Az már csak hab a tortán, hogy két mag van, és megválogathatjuk, ha akarjuk, hogy melyik task melyik magon fusson. Így ídőkritikus dolgokat lehet tenni önállóan az 1-es magra, ami meg ráér, az mehet minden a 0-ra. Ha meg nem akarjuk, akkor rábízhatjuk az oprendszerre, hogy válogasson, azaz egyszerűen használjuk a C++ thread-jét
Például:thread szal1(helloWorld1);
thread szal2(helloWorld2);Ha kell:
szal1.join();
szal2.join();
Ő majd eldönti, mit hova tegyen.
Ha ezeket megtanulod, akkor jössz rá, mire is használd. Evés közben jön meg az étvágy."- 8 db PWM értéket mérek digitális bemeneten
- 10 db PWM értéket írok ki digitális kimeneteken"Nem tudom, mennyire jól van a PWM a Megán megoldva, de STM-en, ESP32-n például igen kényelmesen, hardverből.
-
válasz
tonermagus #16629 üzenetére
Egész pontosan mi az a jelenlegi konfiguráción, amit lassúnak talál? Lehet, hogy egyszerűen csak szoftver-optimalizálásra van szükség.
Amiket írtál, hogy másodpercenként 2 alkalommal, meg 10 másodpercenként csinálsz feladatot, ezeket gondolom aszinkron módon oldod meg, nem delay()-jel
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest