-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
félisten
válasz Divinity #93785 üzenetére
> Persze jobb mintha nem lenne de azért ez messze van attól amit a Mac vagy natív Linux nyújt.
Nativ Linux. A Mac a fejlesztesi feladatok jo reszere konkretan teljesen hasznalhatatlan. Oke, csomo front-end dologra megfelelo. Tehat azt nem tudod szepen megoldani, hogy nativan Mac-en fusson X adatbaziskezelo, docker compose, mittudomen.
> Arról nem is beszélve, hogy kb 3 naponta nem csatlakozik a Docker backend sem és jó win módon 2x újra kell indítani mire felfogja
Nem kell Docker for Win-t felrakni akkor, csak siman hasznald a Linuxosat, es kesz.
> Én pl agyfaszt kapok tőle, hogy rengeteg toolt (git, maven etc) duplán kell beállítani na meg, hogy néha gondol egyet és nem indul el.
Miert kene duplan? Masreszt meg gondolom a beallitas eleve scriptelt.
De mindegy, el tudom kepzelni, hogy a Linuxos reszevel nincs eleg tapasztalatod (foleg h ilyeneket mondasz, h nem nativ Linux).
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Divinity #93776 üzenetére
> Ugye ez csak poén volt? A plain Windows Docker használhatatlan sz-r a mögötte levő virtualizáció miatt. Max úgy van értelme használni ha WSL2 backend van mögötte de az meg sokkal több overheadet okoz.
WSL2 backenddel, persze. Mi a WSL2 overheadje? A WSL1 volt lassu, a WSL2 teljesen nativ teljesitmenyt ad. WSL2 alatt a Windows meg a Linux egymas mellett futnak, type 1 hypervisor alatt.
> Na meg minek wsl alternatíva Mac-re? Épp az a lényege a Unix alapoknak, hogy ott van minden ami kellhet plussz dolgok nélkül.
Dehat rohadtul nincs. Docker muszaj a fejlesztesek nagyreszehez.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz #86564352 #93771 üzenetére
Mas-mas elonyeik vannak.
- asztalon nincs tiling / window snapping Mac-en
- Windowson szebb a hidpi font rendering
- OneDrive > iCloud
- Office > Maces cuccok
- WSL2 fejlesztoknek - nincs alternativaja Mac-en
- Docker for Windows >>>> Docker for Mac
- jatekok Windowson jobban tamogatottak
- resource monitor > activity monitor
- event viewer > console
- Win firewall > Apple firewall
- Edge > Safari... stb.
Szoval kinek a pap, kinek a papne. Nincs tokeletes megoldas.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz davidi #93620 üzenetére
Ha a Windowsos géped relatíve erős volt, akkor ne várj el olyan reszponzivitást, ebben a Mac szerintem gyengébb. (Az asztali nekem egy régi Ryzen 2700X/1080Ti/64GB RAM, és érzésre sokkal reszponzívabb).
Aktív böngészés mellett nekem se megy 7 óránál többet szerintem, ha a böngésző nem Safari. Főleg a videokonferencia eszi.
A külső HDD tuti sokat számít.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
Asszem a MacOS melypontja a halozatkezeles. Instabil szar, nincs kulonosebben komplikalt halozatom (van wifi, mesh VPN, LAN, kb. ennyi), es rendszeresen zavarba jon, ki kell huzni a kabelt, etc. hogy ujra megtalalja, hogy mi az az interfesz, amit hasznalni kene. Nevetsegesen gaz.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
válasz tothlp #93442 üzenetére
A Matebook szep gep, gyonyoru kijelzovel, meghat joval olcsobb. A Matlab felhasznalastol fuggoen eleg memoriaigenyes, szoval az alap M1-es Macbook lehet, hogy nem lesz eleg, ennek nezzetek utana. (Ha valaki azt mondja, hogy a MacOS memoriakezelese jobb, ugyhogy Macen eleg a 8 GB is, akkor azt hagyjatok ott, fogalma sincs, mirol beszel.)
16 GB-al viszont a Mac mar 500k.A Matlabbol csak a 2020b megy csak M1-en, es az is csak Rosettaval egyelore. Csomo akademiai helyen nincs meg a legujabb licensz, erre erdemes lehet figyelni.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Major Lion #93410 üzenetére
Kijelzo != font rendering.
Nekem kivalo asztali monitorjaim vannak itthon, es Windowson sokkal szebbek a betuk, mint MacOS-en ugyanazon a monitoron.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz #79563158 #93291 üzenetére
[:~] % file `which mc`
/opt/homebrew/bin/mc: Mach-O 64-bit executable arm64[:~] % find /opt/homebrew/bin -exec file {} \; | sed 's/.*\:\(.*\)/\1/' | sort | uniq -c
5 Bourne-Again shell script text executable, ASCII text
84 Mach-O 64-bit executable arm64
1 Mach-O 64-bit executable x86_64
3 Node.js script text executable, ASCII text
27 POSIX shell script text executable, ASCII text
2 POSIX shell script text executable, ASCII text, with very long lines, with escape sequences
12 Perl script text executable
24 Python script text executable, ASCII text
1 directory
1 empty[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Na, fasza, az egyik TB3 port megdoglott az M1-es Air-ben.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
- a browser extension forrasat megnezheted
- egy ilyen fontos szoftvernel termeszetesen a 'zart forrast' is megnezik rengetegen (ott az assembly)
- megnezheted, hogy mit tarol helyben (nyiltak az adatformatumok), pl. https://support.1password.com/opvault-design/
- megnezheted, hogy mit kuld ki a szerverreOlyan programnal, ami a gepeden fut, a nyilt forras csak extra kenyelem, de anelkul is ki lehet deriteni, hogy mi mit csinal.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ehhez kepest eBay-en vettem tavaly egy 3000 euros Dell XPS-t (tokmindegy a marka, lehetett volna Apple is), 1 het utan ugy dontottem, hogy a trackpad nem az igazi, visszakuldtem es visszaadtak a penzt (cegre vettem).
Amazonnal ugyanez, AirPods Pro neha reccsent, 3 het utan visszakuldtem, es a penzt mar akkor visszaadtak, amikor itthon postara adtam (termeszetesen a postakoltseget is). Meg se vartak, amig megerkezik.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
> Hogy egy külső cégnek is kiadjuk a jelszavainkat? Hogy még egy cégnek fizessünk havidíjat?
Az Apple jelszokezeloje nagyon szuk funkcionalitasu. Siman lehet, hogy ez pl. neked eleg, de nekem kellenek olyasmik, hogy:
- meg tudjam osztani a jelszavakat masokkal, pl. csaladon belul (termeszetesen ugy, hogy a szolgaltato ne ferjen hozza)
- kezeljen TOTP tokeneket
- kezeljen U2F-et
- integralodjon a ceges rendszerrel, tehat a ceges jelszavaimat is kezelje, meg a privatokat is (ugy, hogy nem keverednek ossze)
- legyen gyors (nalunk van olyan a cegnel, hogy egy site-ra 2000 megosztott user/jelszo paros van)
- legyen terminalos kliensEn 1Passwordot hasznalok erre, messze jobb, mint barmi mas, amit idaig probaltam (es sok mindent probaltam).
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
válasz Bazsee71 #92326 üzenetére
En vszeg Windowst használnék, ha lenne fanless ARMos gépük. Vagy meginkabb Linuxot, de nincs ilyen gép.
(Windows amiatt, mert 1) a font rendering 4K 32" monitoron Mac alatt otvar szar homalyos, 2) WSL2 3) window management).Igazabol rohej, de ami a Mac-en kivalo, az a BT eszkozok, foleg az Airpods tamogatasa. Mivel sokat ulok videocallokon, ezert ez fontos.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Hasonlo kerdes: megvasarlasa ota 2% battery health-et mutat a MBA M1 -- termeszetesen az akksi tokeletes. Mi lehet az oka?
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz MultiDoodad #91378 üzenetére
Google Drive kiábrándító MacOS alatt. (M1-en meg nem is megy).
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Meg ne tegyunk mar ugy, mintha olyasmiket vennenk, ami 'megfelel a celra'.
Ha tenyleg ez lenne, akkor senki nem venne mast, mint Dacia Logant, beleposzintu Xiaomi telefont, es a legolcsobb Asus laptopokat. Senki ne mondja nekem, hogy munkaba jarashoz muszaj az, hogy 11 helyett 8 masodperc alatt legyen 100-on az auto, vagy borboritas legyen a kormanyon.
Azert veszunk ilyesmiket, mert tetszenek, stb.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
Az normalis, hogy hetente egyszer crashel a Safari valami miatt?
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
> de ha csak azt a vetületét nézzük a dologoknak, hogy egy korszerű dízel a részecskéket kisebbre szűri, akkor az a tüdőben mélyebbre lejuthat.
Offtopic, de ez elegge furan hangzik. A szuro nem azt csinalja, hogy a nagy reszecskekbol kicsiket csinal. Ergo ha van 10 nagy reszecske, meg 10 kicsi, akkor abbol lesz mondjuk 8 kicsi. Ettol meg nem lesz rosszabb a vegeredmeny.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz vadászcsiga #90798 üzenetére
A bútorok is sokkal jobbak. Ami félrevezető, hogy sokkal olcsóbb minden, relatíve. Ergo régen kaptál X forintért egy mosógépet. Ma inflációt beleszámolva X-ért sokkal jobbat kapsz, de mivel már lehet kapni 0.2X-ért is, ezért azt veszik az emberek, aztán csodálkoznak.
Ikeában lehet annyiért étkezőasztalt kapni, amennyi nemtom, egy órai munkabér?
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Vasy09 #90781 üzenetére
20 éve sem volt máshogy. Én arra emlékszem, hogy 20 éve állandóan fagytak a számítógépek, hangos volt a hűtő, tejfölösdoboz műanyag volt minden. Alapvetően minden sokkal-sokkal szarabb volt. A monitor vibrált, a garancia intézménye szarul működött, a Windows 98 összeomlott.
Ma minden jobb. Csak ti emlékeztek rosszul.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz vadászcsiga #90773 üzenetére
Eleve megdobbentonek tartom, hogy sok munkahelyen, ahol a munka kozel 100%-a szamitogepeken zajlik, micsoda pocsoles megy a hardveren. Sokszor a munkaero teljes koltsege (irodaval, berrel, stb.-vel egyutt) evi 15-30 millio forint, de odaig nem jut el a kedves irodamenedzsment, hogy a jo munkakornyezet kb. minden fillert meger. Fizetjuk a mittudomen, programozot, de 5000 forintos billentyuzetet, 2000 forintos egeret es 50e forintos monitort rakunk ele. Nem mintha _barmit_ szamitana, ha 50k-s billentyu, 20k-s eger es 300k-s monitor lenne elotte, amit 3 evente cserelunk, igy havi 10e forinttal tobbe kerulne az egesz ... de valami miatt ilyesmiken probalnak meg sporolni sokan.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz Head88 #90769 üzenetére
Hobbigep eseten persze, hogy nem, de munkagepnel jo esellyel a kieso bevetel sokkal jelentosebb, mint amibe kerul a plusz garancia, stb. 3 ev NBD vagy 3 ev AC+ az 50-70e forintnak felel meg, azaz havi par ezer forintert van biztositasod.
Nalunk a cegnel aki Macbook-ot ker, ott kotelezoen kerjuk ra a 3 ev AppleCare Plus-t, teljesen jol mukodik a dolog. Sajnos ez a magyar kollegaknal nem mukodik.
HP-vel sem volt ilyen szempontbol rossz tapasztalat, ott konkretan kijelzot es GPU-t csereltek egy ZBook-ban 24 oran belul a lakasomon. (HP-val az volt a gondom, hogy par eve vettem toluk egy gepet ami akkoriban kerult 1.1M-ba, es dobozbol kiveve volt 2 hibaja, es a legjobb, amit tudtak javasolni, hogy kerjem vissza a penzt.)
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
válasz Head88 #90757 üzenetére
Szerintem meg aki munkara hasznalja a gepet, es tenyleg fontos, hogy mukodjon, az tartson +1 gepet talonban arra az esetre, ha epp javitani kell. Vagy vegyen olyan gepet, amit onsite 24 oran belul javitanak. Amikor a Dell gepemben elkezdett a ventilator fura zajokat kiadni, akkor delutan telefonaltam, masnap reggel 9-kor a nappalimban cserelte ki a szervizes a ventilatort.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Tovabbi M1 Air tapasztalatok: recseg az analog audio kimenet. Nem nagyon, de erzekelheto.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
> Air tulajok: a gép nem fekszik fel teljesen az asztalra. A bal alsó sarka (tehát szemben veled a gép, ha ki van nyitva akkor az Fn gomb oldali sarok) el van emelkedve kb 1 mm-t. Másnak is ilyen?
Asszem ez gyakori hiba. Van, akinek ilyen, van, akinek nem. Az enyem nem.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz vadászcsiga #90503 üzenetére
Minden uj gepben TFT van.
(TN-re gondolsz )
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz vadászcsiga #90498 üzenetére
> LCD kijelzővel
miert, az ujakban mi van?
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Senki nem tiltja meg
A kerdes, hogy mire kell. Szereny velemenyem szerint a MacOS maga nem egy tulsagosan jol sikerult szoftver, viszont az Apple hardverek kivaloak. Namost ha nem muszaj a MacOS, akkor en tuti nem vennek 2017-es Apple laptopot, mert draga ahhoz kepest, amit ad. A mostani M1-es gepek szerintem megerik a penzt, mert olyat adnak, amit mas nem, de egy 2017-es Air helyett vehetsz akar egy X1 Carbont, ami azert adott penzert sokkal jobb gep (szerintem, de izles kerdese).
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz GhettoChild #90491 üzenetére
Nem jó SSD helyett, mert a sok írás hamar tönkreteszi.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz SharpSA #90468 üzenetére
Hat egyreszt a legtobb dologban az M1 gyorsabb. Nem mindenben (linearis algebrai feladatokban peldaul az Intel kb. szenne alazza az M1-et). A fejlesztoi eszkozok meg nagyon docogosek, es hakolni kell egy csomo mindent. Nincs eGPU tamogatas.
Irodai felhasznalasra egyertelmuen jobb az M1.[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Igy egy masfel het utan azt tudom mondani, hogy az en felhasznalasom mellett 8 orat megy akkurol. Ez nagyreszt intenziv bongeszohasznalat. Egy Dell XPS 15 (2020) kb. 3-4 orat ment igy, egy Dell Latitude 7490 kb. 6 orat, egy Lenovo X1 Carbon 5th Gen kb. 6 orat szinten.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Tovabbi M1 Air info: a wifije szanalmasan szar a Dell Latitude laptopomhoz kepest. Szomoru.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Random info: az M1 Air komolyabb (65 vagy 90 wattos) toltorol sem tolt sokkal gyorsabban, mint a 30 wattosrol.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
válasz FIREBLADE78 #90227 üzenetére
Van benne ventilator, plusz egy mozgo alkatresz, ami elromolhat. Elonye szerintem nem sok van -- picit nagyobb az akku (de mar igy is sokat bir), meg a fenyero magasabb egy kicsit (de nem tudom, hogy ki az, aki maxon hasznalja a laptopjat egyebkent is). Plusz touchbar.
Az ara az kb. elhanyagolhato kulonbseg.
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
-
félisten
Egyebkent utoljara 2015-ben hasznaltam Mac-et hosszabban, es azt kell mondjam, hogy az M1-es Air uberfasza a hardver szempontjabol (akku, billentyuzet, a keszulekhaz, minden), de a MacOS bugosabb, mint valaha. Ami mukodik, az kivaloan megy (szep konzisztens UI, peldaul), de osszessegeben harom nap utan tobb bugot talaltam benne, mint amirol osszesen tudok kb. a Win10-ben. Bug alatt a tenyleges hibakat ertem, nem azt, hogy valami logikatlanul vagy izlestelenul van megcsinalni (ezekbol van eleg mindket OS-en, talan a Win10-en tobb).
- neha dokkrol lehuzva nincs hang Safariban ha a beepitett hangszorot hasznalom, mute-unmute utan ujra van
- USB kamerat ketnaponta egyszer eldobja egy masodpercre videokonferencia kozben
- a lakasban levo 2 access point 2*2 halozata kozott osszevissza valtogat, akkor is ragaszkodik az egyikhez, amikor mar reg elment a terero, neha azt jelzi, hogy van, pedig mar nincs is, stb.
- Zoom videocall kozben a kulso monitorrol nem tudom athuzni az ablakot a laptop kijelzojere (wtf)
- elfelejti, hogy hol voltak az ablakok a kulso monitoron, amikor ujra dokkolom
- a kompozitor eleve nem tokeletes, sok apro doccenes vanSzoval azert vannak bajok viszont teny, hogy a celra, amire vettem (elektronikus irogep), kivalo.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Nem tudom, hogy mennyire az M1 sara, valószínűleg nem, de egy csomó dolog azért az X1 Carbon-nal jobban működik.
- a wifi _kicsit_ instabil (24 oran belül kétszer leesett)
- a Thunderbolt docker kapcsolt USB eszközöket egyszer ledobtaÚgy nézem, az en felhasználásom mellett kb. 10 orat fog menni akkurol, ez szép.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Ez most nem egy benchmark, de: egy asztali, hatmagos i5-el rendelkező Mac Mini-nel ERZESRE sokkal-sokkal gyorsabb. Kb. olyan fluid a rendszer, mint a Ryzen 2700X + GTX 1080Ti-s desktopom WIndowszal (es ez nagy szó, mert a Windows eleve pörgősebb/reszponzivabb, mint a MacOS, nagy altalanossagban).
while (!sleep) sheep++;
-
félisten
Na, ez van nálam is.
https://discussions.apple.com/thread/252086955
"KERNEL - Failed to write key xxxxxxxxxx to SMC with error code 86" -- ilyenből másodpercenként 5 a system logban. Egyelore nem latom, hogy barmit okozna, de kíváncsi leszek
.. őszintén szólva itt mar elkezd hiányozni a Linux, ahol meg tudtam nézni, mit az a 'code 86'.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple Macbook Pro 13 Touch Bar 2019, i5 1.4 GHz, 8 GB
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 48GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Apple Apple Macbook PRO 512 GB Silver - 24 hónap Garancia - 091
- 16GB! VADIÚJ BONTATLAN, AKTIVÁLATLAN Midnight blue MacBook Air M3 16GB 256GB Magyar bill, GAR!
- Apple MacBook Air M2 Chip, 8/256Gb, 18 Ciklus 100% os Akumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest