Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• thon73

tag

válasz thon73 #2570 üzenetére

Úgy tűnik, mindig túlságosan elvarázsolt problémákkal találkozom... :(((

Hátha mégis valaki beleütközik ugyanebbe, megválaszolom magamnak.

Megdöbbentő módon az Android valójában csak kétféle módon tudja a bitmap színeket kezelni: ARGB_8888 és RGB_565 kódolással. (Létezik, de nem javasolt az ARGB_4444. Létezik, de nem működik a getPixel() metódussal az ALPHA_8)
    (((Nekem még nem okozott problémát, de a megjelenítés ált. RGB_565-tel történik, vagyis valahol az ARGB_8888 mindig átalakításra kerül.)))

Egy "térképet" szerettem volna megrajzolni (ezért nem jó egy tömb) 512 különböző színnel. A szinek nem lényegesek, az viszont igen, hogy pont azt a színt "vegyem ki", amit a képbe belerajzoltam. A korlátozott hely miatt arra gondoltam, hogy valamelyik helytakarékosabb kódolást fogom választani.
    Ez viszont egyáltalán nem egyszerű, mert a getPixel által visszaadott alapszínek(R,G,B) mindig 256 árnyalat terjedelműek lesznek - nem pedig a kódolással azonosak. Továbbra sem találtam metódust a "raw" színérték megszerzésére.

ARGB_8888 alatt persze minden tökéletesen működik, hiszen itt minden alapszín 256 árnyalattal kódolt. Ehhez azonban dupla hely kell...

ARGB_4444 alatt az alapszinek 4 bit terjedelműek, vagyis 16 árnyalatuk van. Ha azonos színt akarunk visszaszerezni, akkor a szinek 4 bites értékét dupláznunk kell: 2->22 8->88 c->cc (hexában). Az ilyen, hexában azonos számjegyekkel bíró színeket megadva (pont 16 van) ugyanazt a színértéket kapjuk a getPixellel, mint amivel rajzoltunk.

Persze, semmi nem elég, nekem az RGB_565 kódolású rajzból kellett azonos színeket kiszednem. A source kód a dithering miatt elég elvarázsolt, nehéz kideríteni, hogy pontosan hogyan kódol, ill. sokkal összetettebben kódol, mint amire ehhez a feladathoz szükség van. Matematikailag a következő összefüggést találtam:
    5 bites szinek - R és B, 32 árnyalat: setPixel( árnyalat * 8 + 5 ) beállítás után a getPixel() / 8 visszaadja az eredeti árnyalatot.
    6 bites szín - G, 64 árnyalat: setPixel( árnyalat * 4 + 2 ) beállítás után a getPixel() / 4 szintén az eredeti árnyalatot adja vissza. ((Megjegyzem, az első 32 árnyalatra az előző összefüggés is működik))

Bocs, ha valakit untattam ezzel, de nekem hosszas fejtörést okozott, hogy megtaláljam azokat a színeket, amiket beállítva ugyanazt az értéket kapom vissza. Megjegyzem, hogy több különböző alapszín árnyalatot ezek a kódolások nem is tudnak tárolni, az összes többi "bemeneti" szín ezen árnyalatok valamelyikére redukálódik.

Még annyit tennék hozzá, hogy amennyi info-t találtam, az Android ebben is elég egyedi. Vannak 565-888 színkódolás átalakítások, de mintha az android egyiket sem követné, hanem valami saját algoritmusa lenne. :C

Új hozzászólás Aktív témák