Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Hobby elektronika
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konci79
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #9999 üzenetére
Adatlapomon a gépem. Igen, 16 gigánál talán csak 2 volt a max.
Telepíteni akartam a játékot, kiírta hogy kevés a vram.
Auto-n volt, adott kb fél gigát , át állítottam 8-ra fixen, így már jó lett, települt rögtön. -
-
konci79
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #9996 üzenetére
Már nem emlékszem, de nekem most 8 van beállítva, így engedte telepíteni az Arena: Breakout Infinite-t
-
-
konci79
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #9993 üzenetére
Be lehet, csak több memóriát kell beletenni .
2x16 és máris többet fog engedni. -
A 2200G-hez nem lehet 2 gigánál több vramot beállítani?
Ami van Gigabyte alaplapom régi bios-szal készül youtube videóban 16 gigáig ki tudták húzni, én csak a 2-t látom.
Bizonyos asus lapok pedig 3-mat tudnak. -
Goose-T
veterán
Itt írnak rá megfejtést, próbáld meg, hátha te is megtalálod:
I have registered just to answer your question, as I have been facing the same problem for years.
I have 4750G and I have installed the beta bios version 1.80a (available to be downloaded on official X300 page).
The setting you want then is here: OC Tweaker -> SMU Common Options -> System Configuration AM4 -> here I'm presented with a choice:
* 35W - SYSTEM CONFIG 1
* 45W - SYSTEM CONFIG 2
* 65W
* Auto -
lsc
nagyúr
Üdv
Létezik hogy nem lehet kapni 5-ös GE procikat, vagy csak rosszul keresek? -
HookR
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #9987 üzenetére
"Namost a DVI-on keresztül viszont csak 1920x1080 jön ki az alaplapon keresztül az APU-ból. Megnéztem az alaplap manuálját, ezt írja:
1xDVI-D port, supports a maximum resolution of 1920x1200@60Hz"
Úgy néz ki, hogy az alaplapod nem tudja a dual linket (2560 x 1600 @ 60 Hz) DVI-n keresztül, csak a single link-et (2560 x 1600 @ 30 Hz / 1920 x 1200 @ 60 Hz). -
Még egy érdekességet tapasztalok:
2 Monitorom van, mindkettő 2560x1440p IPS, az egyik csak 60Hz, a másik 144Hz és Sync-et is tud.
Pár napja utóbbit kötöttem rá HDMI-n az APU-s gépre, és nem 100% de úgy rémlik nem csak 60Hz ment.A terv a következő lett volna:
144Hz monitor: DP - gamer PC elsődleges, HDMI1 - céges laptop dokkoló másodlagos, HDMI2 - PlayStation, esetleg APU-s PC másodlagos
60Hz monito: DP - céges laptop dokkoló elsődleges, HDMI - gamer PC másodlagos, DVI-D APU-s PC (2200G)Namost a DVI-on keresztül viszont csak 1920x1080 jön ki az alaplapon keresztül az APU-ból.
Megnéztem az alaplap manuálját, ezt írja:
1x VGA port, supports a maximum resolution of 2048x1280@60Hz, 1920x1200@60Hz
1xDVI-D port, supports a maximum resolution of 1920x1200@60Hz
1xHDMI 1.4 port, supports a maximum resolution of 4096x2160@30Hz, 2560x1600@60HzNa de akkor hogy jött ki a rendes refresh rate a HDMI-n?
Ez mennyire általános, hogy így le van korlátozva? Akkor ez mitől DVI-D, mikor ezt a DVI-I is tudja (igen, DVI-D-s a kábel) -
TeeBee73
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #9982 üzenetére
Igaz, GPU-ról kérdeztél, közben rájöttem, elérem az otthoni NAS-t, amin vannak régebbi teszteredmények.
Itt csak a CPU-ról kaphatsz némi relevanciát:
2200G vs. 5600G.
Az IGP az 5600G-s proci teljesítményénél többet tolt a +100MHz freki, mint a RAM órajel emelés 3466-ról 4133/CL1-re.
(Forza Horizon 4-et FHD/60Hz/Low-on viszi, ha ez számít.)
(Van még más teszt eredmény is, ott látszik, a 4/4 sovány még egy RX6600-hoz is a 6/12-vel szemben.) -
jokeph
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #9984 üzenetére
Amit linkeltem a 9880-as hsz-emben, azt nyugodtan veheted valósnak.
Az 5600G CPU ereje még az IGP mellett is számít, ha olyan őskövület cuccokat futtatsz (mint pl. én, StarCraft 2, max 2 magot tud meghajtani), amik az egyszálas teljesítményre alapoznak, dVGA mellett meg szintén igaz.2200G-nek nálam a 3200MHZ ment (szóval, többet adott mint a gyári spec), nekem akkor is kevés volt, sanszosan a harmatos CPU része miatt StarCraft2-ben, mert ennek kb. semmi nem tud elég lenni adott esetben (az avult engine miatt egy 14900K sem fog virítani úgy amit az egyébként tud).
Másrészről, a 6mag/12szál sem hátrányos ma már, elég ha csak egy böngészőre gondolok.
Az i5-7600K-s konfigom sokat használtam, imádtam, de egyszerűen elfogyott Chrome alatt a 4mag/4szál, pedig az egy bika CPU (4,6 GHZ-en meg pláne, kb 4650G szint egy magon)...#9983libit: felállt a rendszer 4400-on is (IF=UCLK), de szórta a WHEA-kat. 4266-on kevesebbet, de hozta a hibákat, 4000-en lett stabil, igazából bőven jó is az, az IGP mérések alapján 3800 MHZ-re állított RAM felett már nem gyorsult, ahhoz már az IGP-t is meg kellett volna húzni, sok helyen a 2100 MHZ-ert láttam amit legtöbb esetben biztonságosan ki lehet hozni.
Jah, a RAM amiket használtam hozzá:
G.Skill Trident Z RGB 4400CL19-26-26-46.... -
Én nem mondtam, hogy nincs így, csak hogy eddig nem ezt láttam és a CPU teljesítménye szerintem számomra nem mérvadó, mert az IGP lesz a szűk keresztmetszet.
A Cinebench említése sem azt mutatta, hogy az IGP lenne kategóriákkal erősebb, hanem a proci, amit tudtam is és el is ismerem.
Azért az 5600G prociereje talán inkább akkor kap szerepet, ha beraksz egy VGA-t mellé.De mindegy, a linkelt oldalon vannak tényleg meggyőző adatok, van ahol +78% meg ilyenek, de van ahol csak +20%. Lássuk meg a teszteredményeket, én nagyon várom!
-
libit
tag
válasz
T0mBd1gg3R #9982 üzenetére
ha mar egyszer nem akarod elfogadni a forumozok velemenyet / tapasztalatat, akkor olyan osszehasonlitast keress, ahol nem varialnak a RAM sebessegevel...
anno a 2400G-nel is mar a RAM sebessege volt a szuk keresztmetszet (3200 fole nagy szerencse kellett) de inkabb 2933/3000-nel megallt, IGP-t ezert nem is volt erdemes tulhajtani.
2200G IGP + RAM finomhangolassal alulrol kozelitette a 2400G-t.
5600G "alapbol tuja" a 3200-at, de jobb modulokkal 3600 se gond neki,
lasd jokeph stabilan 4000-en futtatta...esetleg kiindulasnak: [link]
-
válasz
TeeBee73 #9981 üzenetére
Ennek nagyon örülnék, köszönöm!
Csak az iGPU-ra tettem ezt az állítást, és a legtöbb játékban úgyis az lesz a bottleneck.
A proci részét tudom, hogy sokkal gyorsabb.Szerk: De amúgy tesztekben én nem ezt látom, hanem hogy a számolóegységek számának és az órajelnek az eltérésével egyenesen arányos 2200G-től 5700G-ig minden, és nem történt IPC növekedés.
Ez alapján 2200G 8 mag 1100MHz és 5600G 7 mag 1900MHz közt kell lennie 51%-nak.
A 2200G elvileg simán fut 1600-on is, 1662-n már hoznia kéne az 5600G szintjét, ilyen mértékű OC-ra az 5600G nem képes, talán 2400MHz-et láttam 1-2 tesztben, de semmiképp nem kéne 50%-ot elérnie az előnyének. -
TeeBee73
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #9979 üzenetére
Van itthon egy 2200G-s és egy 5600G-s konfig is. Ha hazaérek, tesztelhetek Neked, de biztosíthatlak, nem 50, hanem minimum 120%-ot tol sebességben a 5600G. CPU-ban, és IGP-ben is.
MOD: Az 5600G CB23 alatt Multi hozza a 2700X-et (arról váltottam), Single-ben meg +40%.
-
jokeph
nagyúr
válasz
T0mBd1gg3R #9979 üzenetére
Az IGP-s rendszerek minden időben meghálálták a dual-channel jelenlétét, jó frekivel és időzítésekkel megspékelve, ez már az nForce2-es Soltek lapomnál is tettenérhető volt, amin az IGP egy GF4MX.
Vega 8: jaja, rossz volt az emlékem a típusszámot illetőleg.
Persze, nem tud 50%-al többet, ahhoz AM5-ös APU kellene már, az bőven sokkal többet tud.
5700G a platform csúcsa APU-ban (ha rosszul tudom, javítsatok ki), de az meg durván feláras.
5600G-vel szerintem ki lehetne hozni azt a 60 FPS-t 1080p-n, a CPU része klasszisokkal erősebb egy és több magon is.Titkos tipp: próbáld ki (ha a kijelződ engedi) 1600x900-on.
A GTA V-nek 8 GB RAM amúgy nem elégséges (ha annyid volt benne), dVGA mellett sem az igazi.
Forza Horizon 4-nek 12 GB a minimum amivel megy, de inkább 16 GB vagy több. -
válasz
konci79 #9972 üzenetére
és jokeph
Köszi a választ!
Nyilván nem azt modnom, hogy ugyan olyan, de ha jól tudom korántsem tud egy 5600G IGP-je +50%-ot a 2200G-hez képest.
Procierőben nyilván erősebb, de a gyári IGP-hez szerintem elég ez a proci.
Amúgy nem Vega3 hanem Vega8Tegnap el voltam először kicsit szontyolodva mert többre számítottam a netes videók alapján, pl simán futtatható GTA V.
Aztán beraktam a második memóriamodult is és megtáltosodottKapott egy kis OC-t (nem is a gyári hűtővel raktam össze mert van nekem egy Hyper 212-m amit még 3000-ért vettem, ilyesmire tökéletes)
Nem mondom, GTA Online-ban a CPU folyamatosan 85-100% közt van és nincs 60FPS
De egy 30-45-tel el lehet lenni.A jelenlegi célom vele:
- GTA Online fusson folyamatosan, kis áramfogyasztással, termeljenek a gyárak AFK
- Házi fájlszerver, akár később NAS ha bővítek
- A második monitoron menjen róla a film ha játszok, ne a rendes gépemet akassza meg a VLC, mert nem tudom mit mável a géppel a VLC de a 120 FPS 60-nak érződik tőle.
- Steam Controllerrel Big Screen módban lehetne vele kicsit retró játékokat tolniDe még azt is el tudom képzelni hogy megszabadulok a nagy gépemtől, annyira kielégítő volt tegnap a GTA-ban
-
jokeph
nagyúr
válasz
Viktor77 #9974 üzenetére
Kérdés az hogy mi a cél.
Nekem a StarCraft2-vel a 2200G csak dadogott (grafikától függetlenül, ez a játék régi és CPU igényes, DX9-et használ), az 5600G elfogadható sima élményt hozott közepes beállításokkal, FHD-n.
Én B350-es ITX lapban csapattam vele, 4400-es ramok 4000-re állítva.
Szükség szerint, lehet mellé tenni erős dVGA-t, pci-e 3.0-ból 16 sávot ad a pci-e slotra.A tesztben az 5600G mellett a ramok alapon mentek legtöbb esetben, azaz 2133 MHZ-en, na ez édeskevés az IGP-nek, 3600-as ramokkal már fitten hasít, 3DMark teszt alapján még 3800 is hozott, afelett már nem gyorsult számottevően.
A tesztben több címnél is változott az 5600G és a 2400G ram frekije, finoman szólva ez így megkérdőjelezhető.Játéktól is függ amúgy.
DX9-ben van nagy difi, és DX11-ben.
Jó játék és jó beállításokkal egészen jól hasít. -
konci79
őstag
válasz
T0mBd1gg3R #9971 üzenetére
Én 3200G-ről váltottam 5600G-re, van különbség azért mindkét téren.
Ryzen Master -t szed le inkább , én egyszer próbáltam, nekem is zűrt okozott. -
Sziasztok!
Sok éve tervezem kipróbálni a Vega APU-kat, volt hogy kitaláltam a rendes VGA feladását is egy ilyenért, hátha kevesebbet játszom
Most csatlakozok egy alap kis 2200G-vel, egy MSI B450M PRO-VDH MAX lapba dobtam be. Ramot 2933-ra lőttem be, többet elvileg nem nagyon tud. Egyelőre tetszik, bár nagyon megnyúzni (és meghúzni) még nem nagyon sikerült.
Amit furcsállok, hogy mióta felraktam a Ryzen Mastert, ha elindítom a CPU-Z programot elsötétül majd villódzik a kép, be épp nem fagy a gép, de csak a reset oldja meg.Ez most 8k-ba került, és ha jól néztem a teszteket még egy 35-40 ezres 5600G sem lenne sokkal gyorsabb IGP-ben ha adok ennek egy kis OC-t.
Persze a procierő más tészta, de úgyis az IGP korlátoz. -
Pityu.
nagyúr
Van itt valakinek ryzen 5500GT cpu-ja esetleg és tudja e valaki van e nagy különbség az 5500GT és 5600G között illetve olcsóbban megérheti e megvenni az 5500GT-t?
-
consono
nagyúr
válasz
racskobalazs #9959 üzenetére
Itt van egy kis összehasonlítás, többek közt 8600G, 1650 részvételével: [link]
-
konci79
őstag
válasz
racskobalazs #9959 üzenetére
Most éppen az adatlapomon lévő 5600G-s géppel az Aréna: Breakout Infinitel játszom Fhd- ban, 30-40 FPS kb.
Szerintem bőven elvagy a 8600G-vel... -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Szeretnék új platformra építeni, jelenleg laptopom van (1650Ti mobile-al, 4800H-val), meg egy félgépem (táp, ház, hűtés, ssd), így az lenne a kérdésem, hogy átmeneti megoldásnak egy 8600G mennyire lehet megfelelő? A tervem az, hogy 1-2 hónapon belül szerzek mellé egy dedikált gpu-t, majd cserélek valami 7 vagy 9xxx-re.
-
lsc
nagyúr
Egy kis szösszenet az x300-ról
Biosz frissítés kellett, először meg volt bolondulva rendesen, nem indult majd többször újra indult, de végül csak be tudtam lépni a bioszba, onnan már könnyebb volt.A szerelés a méret miatt kicsit nehézkes, de nem bonyolult, a ramokat is hajtja xmp2 profilban 3200-on, azzal sincs gond. Az ssd 3500 körül megy az 5000 helyett, de ugye ez csak pcie 3-as, bőven elég így is. Egyelőre jó cucc, majd a 6600-al lesz az igazi, de ha most feldobom az asszonynak akkor megöl szerintem. -
lsc
nagyúr
Srácok újabb probléma a kiskockával [link] . Ugye 5600 gt megy bele, viszont ezt csak a legújabb béta biosszal támogatja. A doboz szériaszáma szerint csak 1.4 biosz van rajta, frissitenék, de nem tudom hogy ezzel a procival lehet-e? Elméletileg egy finomhangolt 5600g de ugye murphy sosem alszik. A másik kérdés, frissitéshez kell bele ssd is vagy elég csak a proci és a ram. Pendrávjról akarom biszból.
-
jokeph
nagyúr
2*16 GB 3600CL16-al nem fogsz mellé, szerintem. Elég az IGP-hez is, a dVGA-hoz meg pláne.
Vagy, ha nem aranyárban van, 3200 CL14.Az 5700G jobb a 8 mag miatt, másban gyengébb (csak pci-e 3.0).
Milyen lapban lesz ?
Gondolom, azért "G"-s CPU-t kérdeztél, mert egyelőre kell az IGP.
Szigorúan nézve egy 5700X/5700X3D-vel járnál a legjobban (játéka válogatja), ha nem kell az IGP. -
lsc
nagyúr
Megjött a cucc, egész pofás, de ugye van pár kérdés.
Proci: 5700g vagy 5600 gt. Itt azért van árban különbség /az a baj a stalker 2-nél 8 mag ajánlott/.
Ram:16 Gb gyors /késleltetés/ 3200-as vagy inkább 32 Gb lassabb. Később egy min 6600 körüli kártyát kap majd. -
totomusic
tag
Azért az a 31 Watt összfogyasztás egy AMD Ryzen 5 8600G PC esetében igen komolynak tűnik. 100%-os terhelésnél sem igazán megy 75 Watt fölé. Nyilván kikapcsolt turbó mellett, szerintem nem sok értelme van, kevésbé lesz gyorsabb, de legalább többet fogyaszt, és jobban kell hűteni.
-
lsc
nagyúr
Üdv
Egy ilyen [link] gép képes kiszolgálni egy 5700g-t ? főleg a lap miatt kérdem, később kapna egy 6600 körüli videokártyát is. -
Jönnek az új, 890M IGP-s APU-k; már a 8700G-t is lehagyják: CBase, Videocardz.
-
Még lehet esetleg az egyik memória csatorna hibája is, ami a prociban van.
Ebben az esetben a jónak vélt memóriát beteszed a hibázó helyére az alaplapon, akkor azt is hibásnak kéne mutatnia a tesztben. Magyarul cseréld fel a kettő RAM modult, ha a hiba nem vándorol át, akkor az egyik memória csatorna megadta magát, vagy alaplap hibád lett. Ez már csak másik procival derülne ki.. -
JHC
tag
A hibás modulra 5 másodperc alatt vagy 2200 hibát adott, amikor is lekapcsoltam. A hiba tovább keresését azért gondolom, mert a BSOD Page Table Entry hibát írt, úgy ez emlékszem a memóriában tárolódik, de ha jól tudom, a proci be tudja tölteni a gyorsítótárába is, vagy is gyanakszok a procira is akár. Ha majd megjön az új memória azzal ezt tovább fogom tesztelni, természeten a memóriát is.
-
myke7
tag
Sziasztok,
szerintetek egy AMD 5600 kevés lehet egy 3070 RTX kártyához?
Játékok közben a min FPS és 1% low fps 0-7 között mozog. Nem igazán veszek észre micro lagokat. 1080p, Win11, 650w bronze táp, hűtés rendbe van, nincs throttling.Nem csak az erőforrás igényes játékokban, hanem, régi kevésbé gépigényes játékokban is hasonló értékek vannak stílustól függetlenül.
-
Crucio
aktív tag
-
palfitom
félisten
Ryzen 5 8600G 48 390 Ft az Alzán.
-
JHC
tag
Este összedobtam az asztalon a konfigot. Megküldtem Metest86+ 7.0-val. A végeredmény az lett, hogy az egyik modul kuka, a másik bármilyen beállítással hibátlanul működik. Azért én gyanakvó vagyok, úgyhogy rendeltem memóriát, szintén olyat ami rajt van az alaplap QVL-jén, de mást típust mint a mostani. Amíg megjön addig kipróbálom az ép modult másik teszt programmal is, meg majd oprendszerrel is, mondjuk az általad javasolt módszerrel is.
-
Crucio
aktív tag
Szia!
OIvasd el a hozzászólásaim, nekem úgy tűnik, hogy hasonló problémád lehet, mint nekem is volt az 5600G-vel: https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_5_3_2_g_raven_ridge_am4/keres.php?stext=&usrid_text=Crucio&usrid=&rto_usrid_text=&rto_usrid=&stext_none=
Nálam a megoldás a CPU (APU) csere lett, mert hibás volt.
Kipróbáltam:
- különböző oprendszerekkel (nem segített)
- különböző driver verziókkal (nem segített)
- egy csere RAM-ot (nem segített)
- egy csere alaplapot (nem segített)
- egy csere tápot (nem segített)A hiba tök rendszertelenül jelentkezett, de valamiért főleg böngészőben (később már máshol is, pl Wordben, Excelben). A memóriatesztek mind jónak jelezték a RAM-ot, a stressztesztek napokig futhattak, akkor sem történt semmi. Viszont egy csomószór hétköznapi felhasználásban jöttek ki a hibák. Pl. streetview-val kifejezetten hamar.
Én ezt a MapChannels oldalt használtam a hiba tesztelésére: https://www.mapchannels.com/AnimatedRouteMaps.aspx
Itt alul az Animated Route Map-nál rányomsz, hogy View Map és akkor beállítasz két címet, amik között lehet útvonalat terveztetni és azon végigmegy. Általában mikor elmentem itthonról, akkor indult a Balkán-expressz
Mire hazaértem, már itt várt a gép lehalt fekete képernyővel.
Mivel a stressztesztek soha nem okoztak problémát (emlékeim szerint), valamint sem a 3D játékok sem azok benchmarkjai, ezért én ezt használtam a hiba behatárolására.
-
Én közvetlenül a GSkill-el intéztem a garanciát, Hollandiába kellett küldeni RMA centerbe, kb. egy hónap volt az egész. Küldtem nekik memtest86 képet, amin látszik a hiba. Mivel mindkét modult vissza kellett küldeni, vettem valamit helyette, aztán meg eladtam itt aprón, mikor megkaptam a cserét.
-
JHC
tag
Köszönöm a válaszokat. Én is amúgy a memóriára gyanakszok, de DDR4-ből nincs itthon tartalékom. A memória frekvenciával próbáltam játszani természetesen, de mint írtam a legkisebb 2133MHz frekin sem ment hibátlanul, pedig meg küldtem 1,35V-tal is, hogy már mindegy. Még ami érdekes, hogy az AM1-es gépen mikor elkezdett hibázni a memória, mielőtt bármit észre lehetett venni már volt WHEA hiba a logban. Itt meg semmi előjele sem volt a dolognak, vagy oda csak olyanok kerülnek, amit javítani tud az oprendszer?
-
HookR
addikt
"...hozzá egy R5 2400g proci, és G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 KIT F4-3000C16D-16GISB memória."
Nálam ugyanezzel a memóriával a 2400G egy ASRock B450 Gaming-ITX/ac lapban 3000 helyett csak a gyári specifikáció szerinti 2933-on volt stabil, amit manuálisan kellett beállítani. -
hokuszpk
nagyúr
ha a konfigban van nvme ssd, akkor a soc feszt emeld meg egy lehelletnyit.
másik ajánlatom a testmem5
Anta extreme profillal menjen legalább 1 kört ; ha sok időd van, akkor 3 -at.
Adminként kell indítani, úgy az igazi.
ha hibát detektál, akkor modulonkent kulon is futtasd meg.apropos már elfelejtettem az ilyenkor szokásos alapkerdést : a 2-4 slotokban vannak a memoriak ?
-
JHC
tag
Üdv!
Kisregény következik, ha nem érsz rá ugord át.
Van egy asus prime b450m-k ii alaplapom, hozzá egy R5 2400g proci, és G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3000MHz CL16 KIT F4-3000C16D-16GISB memória. Ez egy 24/7-ben üzemelő gép akart lenni. Szóval akartam építeni egy új gépet ami az év nagy részében headless üzemel, kivéve nyáron. Ekkor ugyanis a nagy géppel nem szeretném tovább fűteni az amúgy is meleg lakást, így ilyenkor a meleg hónapokban ez a fő gép is, de ilyenkor sincs nagy terhelésnek kitéve, film nézés, böngészés, YT, vinyók tesztelgetése és mentése ami úgyis sokáig tart de ez megy éjjel nappal, úgyhogy belefér. Amúgy a fogyasztás is lényeges szempont, de nem minden áron. Jelenleg egy AM1 konfig teszi a dolgát már jó régóta, ugyan ilyen jelleggel.
Tavaly, jó sokáig gondolkodtam miből legyen a gép. Végül AMD lett a nyerő mert olcsóbban jött ki, és jövő állóbb. Az alaplap sem volt egyszerű, főleg mert ugye milyen Rysen-t fogunk venni. Az 1. gen nincs igpu-val, meg eléggé háklis volt az elején. Én már kinőttem a gép bütykölős korszakomból így 50 felé, és inkább úgy akartam választani, hogy összerakom, utána a BIOS-ban minden Auto-ra állítok, és működik míg csak ki nem dobom az ablakon. A 2. gen Rysen már sokkal jobb kompatibilitási szempontből, de ugye 3xx-es chipset-tel is megy, ha már olyan BIOS van benne, ami tudja, de ez nem a tuti. Legyen akkor B450 mert az a hosszá passzoló chipset. Nos ha procit sikerült a HA-ról megvenni, akkor hátha lesz lap is, hát nem. Ha van is eladó, az valamiért nem jó nekem, valamilyen okból, vagy csak azért mert majdnem a bolti árán akarták adni. Mivel, már a Rysen 3000-es széria megy főképpen, már jobbára az A520-al kezdődik a kínálat, de a 3000-es procik még használtan is drágák, ugyan nem tudom miért. A géphez jó lehetett volna egy A520-as alaplap is, de azok annyira minimál cuccok, hogy szinte épphogy csak működnek. Aztán végül a 2000-es széria nyert, mert a fent nevezett alaplap nyerte el a tetszésemet. Mint írtam nem szerettem volna szívni, így memóriát is úgy választottam, hogy legalább is papír szerint jó legyek. A fent nevezett memória rajta van a lap QVL-jén. Az alaplapot és a memóriát boltból újonnan vettem, mert csak ott találtam. Mikor megjött mindenklppen tesztelni akartam. 1-2 este linuxot nyomattam, majd amíg dolgoztam futott a memtest, ami hibátlan lett. Volt a Memtest86+, és a PassMark Memtest is. Majd a cucc ment vissza a dobozba, hogy majd egy ráérős hétvégén beköltözik a gépházba, és nemcsak a karton dobozon csücsül. 1 éve van meg lassan a cucc, és úgylátszk csak most bottlottam bele újra, de most márpedig csere lesz.A jelenlegi gép ssd-jét klónoztam egy másikra, hogy nem keljen a windows-t, meg a programokat újra telepíteni, majd összerakom a gépet, és indítás. A win felismer mindent, ahogy kell. Driver telepítés, és megy minden szépen, leszámítva a nyavajás Realtek hangot, amivel kb 2 órát küzdöttem mire kijött belőle a sztereo -> 5.1 felkeverés. Könyörgöm, miért kell a Store-ból letölteni a Realtek beállító panelt, és miért kell az alaplapgyártó oldaláról leszedni a hang drivert, mikor én letöltöttem a Realtek-től a legújabbat, de nem települ mert error van? Kellett is hogy a driver DCH verzió legyen mert csak az a jó valakinek. Vagy csak úgy van, ha különc akarsz lenni akkor szenvedj érte meg. Na mindezek múlva már használom is a gépet megy minden stabilnak is tűnik. Ez volt múlt szombaton. Egész héten ment 24/7, este ezen böngésztem meg zenéltem, filmeztem. Csütörtökön mikor haza jöttem, a nagy feketeség fogadott. Na akkor reset, aztán nézem az eseménynaplót, érdekeset nem találtam elsőre, viszont elég sok TPM-el kapcsolatos, vagy abból levezethető bejegyzést viszont igen, bizony elfelejtettem letiltani a TPM-et a BIOS-ban mert az előző win úgy volt telepítve így már kapcsoltam is ki. A fekete képernyőt én gpu driver mizériának gondoltam, gondoltam lepucolom a DDU-val, mert gépcserekor csak ráhúztam az újat a régire, mondván ha nem megy akkor úgy is win reinstall lesz, így legalább időt spórolok,másnap meg majd megcsinálom a tiszta driver telepítést. Aztán tovább olvasva a naplót, hát bizony bsod volt amikor fekete volt a képernyő a hazajöttömre. Mondom magamban talán egyszeri volt a dolog, és majd a DDU meg az gpu driver tiszta telepítése megoldja. Hát úgy néz ki nem sikerült a dolog.
Valami ötletet szeretnék kérni, mi lehet a baj. 1 éve lett véve alaplap, és a memória, szinte bolti új, a proci a HA-ról. Amikor megjöttek össze lett építve asztalon, és 12 óra memtest stabil, valamint pár estét gépztem is róla. Most egy évvel később elő véve, pár napot hibátlanul ment, majd elkezdett bsod-zni. A hiba tárgya változik, úgyhogy nem tudom mire vélni de a végére odáig fajult, hogy a régi gépre kellett visszalépni. A hiba tárgya nagyon változott. A legelső amit elkaptam a képernyőn Memory Management error, és a bsod kódja talán 0xbe, de nem biztos, de utána néztem ez PTE, vagyis Page Table Entry hiba, aztán utána volt irq-not-less-or-equal, a hiba tárgya, hogy readonly memóriahelyre akar valami írni a memóriában. Az első lehet akár proci is, de memória is. Úgy emlékszem a Page tábla gyökere lehet a proci gyorsítótárában, de lehet memória első megabájtja, bár már régen olvastam. A második lehet driver, lehet memória, de akár rootkit is. A dolog ódűig fajult, hogy most akkor win újratelepítés lesz. Pendrive bedug, telepítés közben mikor már másolja a fájlokat bsod, még ilyet úgy se láttam. Rápróbáltam mégegyszer, de csak azért se, akkor az ntfs.sys okozta a bsod-t. Mondom szar az ssd, nesze akkor mész hdd-re, de aztán nem sikerült.
Mondom mivel próbálkoztam:
A memória XMP 3000 1,35V ez Windows memória teszttel stabil.
A memória SPD csak 2133-ra van programozva Windows memória teszttel stabil.
A BIOS-ban szinte minden Auto beállításon.
Tehát a memóriát próbáltam XMP sebességen, alapórajelen, valamint alapórajelen 1,35V-on is.
A proci turbó vagyis a CPB kikapcsolva.
PSU idle control: typical current idle.
Nem tudom mi a neve a beállításnak, de próbáltam azt is, hogy a proci ne menjen C6-ba. -
Huge Boost to Performance! ASRock DeskMini X600 Update - Robtech
Rob érdeklődése nyomán az ASRock frissített a BIOS-on és a firmware-en, így elég szép javulást tapasztalhatunk teljesítmény terén (8700G). -
sb
veterán
válasz
AxBattler #9900 üzenetére
Remek.
Németeknél 56k egy 8500G és 70k alatt a 8600G.És talán némi reményt ad az új APU-k árához is. Azokról van valami hír, hogy mikor jönnek? Desktopon még csak a cpu-kat listázzák de notiba meglepő módon már most előrendelhető és júliusban már elvileg itt is lesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Synology NAS
- Azonnali informatikai kérdések órája
- iPhone topik
- BestBuy ruhás topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Hobby elektronika
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Super 6GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Új Dell 13 XPS 9315 FHD+ IPS i7-1250U 4.7Ghz 10mag 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest