- Mini-ITX
- Milyen videókártyát?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Autóhifi
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen egeret válasszak?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ RX Vega 64 / 56 Téma összefoglaló !
Új hozzászólás Aktív témák
-
-FreaK-
veterán
válasz
Kristof93 #3879 üzenetére
Ott van a Samsung C34H890, ami az F791 utódja, azt nem nézted? Olcsóbb is és talán mentes az előd nagyobb hibáitól. A panel az előd QD nélküli variánsa, ugyan ami az én Asusomban is van.
-
-FreaK-
veterán
Szerintem nem lehet ezt ilyen egyszerűen számszerűsíteni.
1: Nem csak a Vega56-ot kell nézni, hanem a 64-et is. Nekem is pl. az utóbbi teljesítményére van szükségem.
2: A ref Vega-t nem biztos, hogy érdemes figyelembe venni (arra gondoltál Sapphire alatt vagy customra?), mert az csak annak jó, akit nem zavar a hangerő, vagy custom hűtést tervez rá (de akkor meg jóval drágább lesz).
3: A Custom Vega64-ről kijelenthetjük, hogy 1080Ti árban van.
4: A monitor kérdés nehéz, mert kevés (2db) modellnek van Freesync és Gsync változata egyaránt. Az általad is linkelt Asus-nál itthon az árkülönbség ~80e Ft ha jól emlékszem (170e vs. 250e), de a másik LG-nél (34UC89G) viszont jóval több, 120e körül ha jól rémlik.
Ha nagyobb Ultrawide monitorokat nézünk, akkor nincs azonos modell a két Sync-el, de hasonló paraméterekkel van, ott is nagy a különbség árban.Viszont mivel a Custom Vega64 árszintjén az 1080Ti van, a cust. Vega56 meg az 1080 ára fölött is van, így hiába jössz ki esetleg olcsóbbra a Freesync-es oldalon, kevesebb teljesítményt kapsz.
Nem egyszerű ez így, de azt szerintem nem lehet vitatni, hogy Gamer kártyának a Vega jelenleg túlárazott, akárhogy is csűrjük-csavarjuk.
-
-FreaK-
veterán
Azt néztem én is, hogy jeez milyen tesztek ezek.. az egyik szeptemberi driverrel tesztelt... no UV (Vegánál no UV??), stb. A Tomshardware tesztben meg olyan kicsit a képek hogy alig látni valamit rajta, a színeket alig lehet megkülönböztetni stb. Jöhetne valami komolyabb teszt róluk.
-
-FreaK-
veterán
Értem köszi. Így már csak azt nem értem, hogy 60Hz-es monitor fölött mi értelme van egyáltalán
(#2883) Walter_White Most már kezdek rájönni, hogy elb***tam, hogy nem vettem az elején ref.-et.. na nem játékhoz, hanem befektetés céljából! Olyan ez a Vega mint a ritka szupersport autók, a megjelenés után csak felfelé megy az áruk
(mondjuk a bányászláz miatt sok VGA volt ilyen
)
-
-FreaK-
veterán
Azt tudod szabályozni, hogy milyen fps-t tartson? Vagy ez mitől függ? Az eltérő monitor frissítések miatt erre azért szükség lenne.
Nem jobb ennél a frame rate target control? vagy az annyira nem veszi vissza a kártya fogyasztását?Bocsi a sok kérdését, még nem olvastam utána rendesen a működésének
-
-FreaK-
veterán
-
-FreaK-
veterán
Milka 78, itt azt írja, hogy elég veszélyes vizek ezek a bios flash-ek. Ellenpéldaként ugye a Ref. esetében működik.
-
-FreaK-
veterán
Itt meg az 1080.. (#2757) Shkiz0 alapján meg főleg.. most már a Freesync sem érdekel. Nem fogok 200fölött Vega64-et venni mikor annyiért már egy 1080 Ti-t lehet venni használtan, ami nem kicsit erősebb. Akkor már inkább 160-170 körül egy új 1080.
Szerintem a karácsonyi szezont is elbukja az AMD. Egészen hihetetlen hogy hogy lehet ilyen bal***ul piacra dobni egy terméket. Elképesztő.
-
-FreaK-
veterán
válasz
#45185024 #2586 üzenetére
Ez jó hír. Év végén tervezek vga-t venni, de ezeket az árakat elnézve már az aprót nézegetem 1080-ak után :/
A Wundertriber-től én nem várok semmi teljesítmény növekedést, csak a plusz funkciók bekerülését. Ugye nyáron, meg a Vega megjelenése körül írta még Abu, hogy ebben a decemberi driverben lesz aktív minden Vega fícsör, ehhez képest mostanában erről egy szó sincs, csak a plusz funkciókról amik bekerülnek. Szerintem nem lesz itt semmi extra teljesítmény
de csak a pesszimista beszél belőlem
-
-FreaK-
veterán
Aztán el is mondja, hogy azonnal beszéltek utána a gyártóval, aki elmondta, hogy az sajna egy előszériás modell, és ezt a problémát még sorozatgyártás kezdete előtt megoldották, küldtek is róla egy képet.
Ennek ellenére mondjuk a magasságkülönbség ott van a hbm és a gpu között, több paszta felrakásával oldották meg a dolgot, azért ez sem annyira bizalomgerjesztő
-
-FreaK-
veterán
Jó ötlet!
Engem nagyon érdekelne, hogy hogy alakul a Vega 56/64 teljesítménye egymáshoz viszonyítva az újabb játékokban, OC és UV hatására. Volt ugye korábban az a GamersNexus videó, miszerint nem éri meg megvenni a 64-et, mert az 56 pont ugyan azt tudja tuningolva, kíváncsi vagyok, hogy az az új játékok alatt is áll-e (pl.Wolfenstein).
-
-FreaK-
veterán
Azért itt még hiányzik az optimalizált driver, ami tippre pár napon belül jön. Ez a Vega-n szerintem többet fog gyorsítani mint Nv-nél, de azért kicsit így is csalódás, ez lett volna ugye a nagy idei AMD-s cím...
-
-FreaK-
veterán
Ezt láttátok? Fall Creator Update | 20% MORE Gaming Performance
Vega56 hatalmasat gyorsult a frissítéstől.
-
-FreaK-
veterán
válasz
#45185024 #1471 üzenetére
Oké, igazad van , hogy a tiszta gallium olyan, de ez az ötvözet konkrétan folyékony szoba hőmérsékleten, ahogy azt az általad is linkelt videóban láthattad..
gondolhatod hogy nem 30 fokban vették fel, de megnyugtatlak nálam sem volt 30fok a szobában, mikor használtam.
A mérgezéssel kapcsolatban meg helyesbítenék akkor, bőrrel érintkezve nem mérgező, ellentétben a higannyal.
Ha lenyeled, akkor valszeg igen, vagyis ahogy a cikk is írja enyhén mérgező.Ez azonban nem változtat semmit az előző hsz-em lényegén, miszerint aki használja az nyilván tudja, milyen, és nagyon megéri használni.
-
-FreaK-
veterán
válasz
#45997568 #1460 üzenetére
Szuper, köszi!
Ráadásul akkor ezek a peak-ek, tehát akkor 600-650-es jobb táp is simán jó lesz hozzá, mondjuk túl sokat nem akarok rá költeni, 20e alatt szeretném megúszni a táp kérdést. Végül is a 750 sem lenne túlzás, ahogy mondod a tartalék miatt, mert jól befürödtem a mostani tápommal is, azt mondtam, hogy mivel a 400W bőven elég a 970 alá, és a jövőben is ilyen kategóriában fogok VGA-t venni, ezért elég lesz. Persze nem lett.. nem számoltam a Vegával, mondjuk 2015év végén még nem is lehetett(#1461) BReal: Nemsoká meg az új Wolfenstein fog jönni, ha jól emlékszem, ha ott is jól fog szerepelni, akkor szerintem kijelenthetjük, hogy ez egy trend
még a végén igaza lesz Abu-nak, és az új játékok alatt marha jó lesz a Vega. És még a Wunderdriver-t sem kaptuk meg, ugye rupsz?
-
-FreaK-
veterán
válasz
#45997568 #1457 üzenetére
Köszi! pont azon filóztam, hogy milyen tápot kéne vegyek alá, elég-e egy 600W-os mondjuk.
Pár kérdés azért:
- A cpu-d az ugye Ryzen 7, a gpu meg a Vega 64, ha jól látom, ugye? Mert nekem jelenleg egy 4.4-en ketyegő 6600K van, de tervezek majd valamikor Ryzenre váltani, így jó viszonyítási alapnak.
- Ez a teljes gép fogyasztása, monitor nélkül?
- Az értékek az átlagos értékek, vagy a peak-eket fényképezted inkább?
- Undervoltot kapott a gpu vagy stock fesz.-en üzemel?
Mondjuk egy minőségi tápnál is úgy van megadva a teljesítménye, hogy az a tipikus, hosszan fennálló igény amit le tud adni és ezt írják rá, de a kézikönyvben vagy a dobozon szokott szerepelni asszem, hogy azért a rövid ideig tartó peak-ek lehetnek úgy 10-15% magasabbak, azt elbírja.
-
-FreaK-
veterán
válasz
#45185024 #1455 üzenetére
Ez most így honnan jött?
Nem csak a higany az egyetlen szobahőmérsékleten folyékony fém, hanem az itt használt gallium is. Az olvadáspontját amúgy remekül lehet szabályozni a benne feloldott "ötvözőanyaggal" ami jelen esetben az indium és ón.Viszont ez szerintem mindenkinek tiszta, hogy igen, elektromosan vezető, tehát vigyázni kell vele, hogy hova kerül, meg arra is, hogy pl. alumíniummal ne érintkezzen, mert elektrokémiai korrózió lép fel. Ez mind rá is van írva, benne van a használati útmutatóban is.
Mellesleg nem mérgező, úgyhogy nem baj, ha az ember bőrére kerül."Mi a különbség a Thermal Grizzly Conductonaut és a Thermal Grizzly Kryonaut között ?"
Azt az "apróságot" azért kifelejtetted, hogy míg az előbbi 73 W/mk hővezetési értékkel rendelkezik, addig az utóbbi (ami egyébként a legjobb a hagyományos paszta) 12,5 W/mk-al. Az igen népszerű MX4 paszta csak 8.5 W/mK amúgy. Ezért használják az emberek.Egy régi, akár több éves, kiszáradt gyári paszta helyett ezt felkenve egy gpu-ra pl csodát művel..
Szóval össze lehetne ezt foglalni két mondatban is, de aki használja az nyilván tisztában van vele..
-
-FreaK-
veterán
válasz
X Factor #1447 üzenetére
Én is azt javasolom, hogy próbálj ki egy új pasztát, vagyis konkrétan folyékony fémet
sokat dob a hőátvitelen, nekem a 970-en 10-12fokot javított ahogy emlékszem. Thermal Grizzly Conductonaut
(#1450) Pepeeeee: Nem kellett volna azt az unboxing videót linkelni, most csorgatom rá a nyálam, pedig nem szoktam ilyet csinálni egy VGA esetében
jövő héten legalább egy kicsit enyhítem a dolgot egy 580-al, öcsém jóvoltából az én gépemben lesz pár hétig.
-
-FreaK-
veterán
Joker legutóbbi videójában azt mondja az eredeti Francia cikkre hivatkozva (bár szerintem kicsit félre értette, mert nem pontosan ezt írják), hogy a custom gyártók lehet meg sem kapják a chipeket október közepéig, ami azt jelentené, hogy legkorábban is csak novemberben lennének piacon a custom kártyák. 3 hónappal a start után..
-
-FreaK-
veterán
Nem értem, miről beszéltek?
-
-FreaK-
veterán
válasz
Malibutomi #1014 üzenetére
Ez jól hangzik, de akkor ha ez aktív lesz, akkor azt kell lássuk majd, hogy a 56 és a 64 között jelentősen megnő a különbség, valamint mindkettő sokat lép teljesítményben előre, annyira, hogy az 56 az 1080 szintjén lenne, a 64 meg a Ti szintjén, kb.
Mármint szerintem ennek kellene történnie (eltűnnek/csökkennek a limitációk) ha a primitive shader hozza azt amit mondasz. De szerintem nem lesz ilyen szerencsénk.. -
-FreaK-
veterán
válasz
#85552128 #1011 üzenetére
Ezt már többen sejtették korábban és beigazolódott, valami nagyon el van kefélve a Vega-val.. már csak az a kérdés, hogy driverrel fel lehet-e oldani ezeket a limitációkat (vagy legalább is csökkenteni rajta), vagy tisztán hardveres probléma és nem.
Ezt így nem kellett volna kiadni szerintem, inkább várni kellett volna pár hónapot, igaz akkor meg a késés miatt sírt volna mindenki, de szerintem még így is az lett volna a kevésbé rossz opció. -
-FreaK-
veterán
válasz
#45185024 #955 üzenetére
Ahogy nézem, nagyon ingadozik össze-vissza a teljesítmény, nem nagyon látom az összefüggéseket, kb. olyan mintha mind mérési hibahatáron belül lenne, vagy legalábbis random ingadozás. Nem konzisztensek az eredmények. Lehet látni, hogy van ahol magas a pontszám, de alacsonyabb az fps, és vice-versa.
Vagy rosszul látom? -
-FreaK-
veterán
Igen, én meg nagyon felhúztam magam rajta, nagyon csúnyákat is tudtam volna írni, de aztán nyeltem egy nagyot és hagytam a fenébe én is..
Most nyáron a nagy kánikulákban volt hogy két hétig nem ment a gépem, mert így is épp hogy csak tudtunk aludni a melegben. Ezen érezhetően tud rontani, ha játszok is a géppel. Na mindegy, biztos nem úgy működik a fizika, ahogy én azt tanultam meg elképzelem.. -
-FreaK-
veterán
Nem, az nem lehet. Itt többen is megmondták, hogy az nem számít, és érthetetlen, hogy miért érdekel bárkit is a fogyasztás...
Volt aki konkrétan leírta, hogy az nem lehet hogy megemeli a szoba hőmérsékletét.
Ettől féltem amúgy. Nálam már a 970 is érezhetően melegíti a tetőtéri szobát, ez meg kétszer annyit fogyaszt.
-
-FreaK-
veterán
Igen lehet: LG 24GM79g-B
-
-FreaK-
veterán
Nekem meg az ugrott be erről, hogy lehet a driverben még nem aktív (vagy nem teljesen aktív) funkciók alatti stabilitás miatt. Szóval, hogy ha majd ha teljesen funkcionális lesz a driver, akkor is stabil legyen. Nem tudom ennek mennyi valóságalapja van, csak egy ötlet
(#535) Szaby59: Egyre gondoltunk akkor
-
-FreaK-
veterán
válasz
Malibutomi #315 üzenetére
Na erre én is nagyon kíváncsi lennék. Így már akkor csak egyetlen tényező maradna negatívumként, az pedig az ár. Egy ilyen fogyasztással már én is kibékülnék szerintem, ha cserébe lehet Freesync-em.
(#323) Pepeeeee: Lehet, hogy ez lesz a "csodadriver" legjobb előrelépése, hogy ezt javítják
-
-FreaK-
veterán
Teljesen egyet értek, nekem is pont ez a megérzésem. Ezt tesztelni lehetne nem? Be kellene állítani a Vega-t a FuryX órajeleire (ha lehetséges), és megnézni, hogy mit mutat a teljesítmény és a fogyasztás. Nekem is az az érzésem, hogy nem igazán javult a clock to clock teljesítmény.
-
-FreaK-
veterán
Nem tudom, hogy így konkrétan volt-e már, de magyar idő szerint, holnap 15:00-kor jár le az NDA.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest