Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz DrJános #2486 üzenetére

Khmm... Legjobb tudomásom szerint az összes ATX-es táp 1 darab 12Voltos ággal rendelkezik. Ha kettő lenne, akkor 2 transzformátor kellene, 2 egyenirányító, 2 feszültségstabilizáló stb. csupán a 12 voltos ághoz. Ezen kívül meg persze kell mindenből 1-1 az 5Voltos ághoz is. De ha belenézel bármelyik tápba rögtön láthatod hogy csak 1 van mindenből 12Volt-on is.
    Itt van például a legutolsó PH! táp-teszt. Látszik hogy mindkét tápban csak 1 db 12Voltos transzformátor van (azt a legkönnyebb azonosítani: a nagy felülről nézve téglalap alakú sárga alkatrész az, ami körbe van tekerve szigetelővel. És mellette látszik egy kisebb ugyanolyan, az az 5Voltos.

Ez az egész 2 db 12 voltos ág sztem csak marketing. 2 ág csupán feleslegesen drágítaná a tápot és mellesleg csökkenne a hatékonyságot is... Arról nem is beszélve, hogy akkor tényleg számítana hogy melyik ágon mennyit bír a táp. Hiába bírna mondjuk 2*17 A-t, mert akkor egyik ágát 18-20 amperrel terhelve (pl proci + egy vga) simán behalna. De mivel egy ág van, ilyesmi nem fordulhat elő.

Ja és a kábelek melegedéséről annyit hogy egy 1m-es kábel ellenállása tippre (meg tudnám nézni, hogy mennyi de lusta vagyok kikeresni, a gyakorlatban mindig elhanyagoljuk a kábel ellenállását) legfeljebb milliohm-os nagyságrendű (pl legyen 1mOhm. Ha mondjuk 20A-t fogyaszt vmi akkor tehát a kábelen eldisszipált hő: P = I^2*R = 20^2*1 = 400 mW = 0,4W. Tehát kevesebb mint fél Watt 1 méternyi kábelen. Ez azt jelenti még csak nem is érzed hogy melegebb lenne mint a környezete, leolvadni biztos nem fog, sőt még akkor sem ha ennél 10-szer vagy 100szor nagyobb lenne az ellenállása (vagy a rajta átmenő áram).

• vzsryl

nagyúr

válasz DrJános #2486 üzenetére

Először kérdezz, és csak utána dönts el így ilyen dolgokat. Ezt azért írom, mert elég nagy badarságokat írtál. :DDD
    Egy részt ahhoz a 212W-os fogyasztáshoz nagyon brutális terhelés kell, amit játékokkal nemigen fogsz elérni. Más részt a 2db 6pines csatit külön-külön 12V-ról eteti a tápod, tehát bőven elég neki. ;)

A Cooler Master és Corsair nem gyárt tápokat, csak címkézik az általában jobb minőségű beleket, pl Acbel, CWT, Seasonic stb...
    A Corsair egybevont 12V-os ága nem tesz vmi jót a tápnak nagy terhelésen, mivel úgy a vezetékek túlmelegedhetnek. A Seasonic se árulja ugyanazt a bélt egybeágyazottt 12V-os ággal, pl VX450 1db 12V-os ággal renelkezik, de az SS400ET OEM Seasonic belet használja, ami amúgy 2db-al rendelkezik.
    A CM-el nem tudom mi a helyzet, de sztem. ők nem kontárkodnak bele az ilyesmibe.
    Ha már annyira akarod váltani a tápod valami igazán jóra, akkor Enermax PRO/MODU82+-t nézegess. Bár azoknak az ára sem egyszerű. :)

Új hozzászólás Aktív témák