Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• HSM

félisten

válasz S_x96x_S #6396 üzenetére

"És ez bennem már "Goodhart's law" -ra rimmel."
    Nagyon jó meglátás. Ez már egyébként az első Ryzeneknél is előjött, hogy a 8 magjuk 4+4-es felépítése miatt nem igazán lehetett a korábbi mérésekből reálisan felmérni a teljesítményüket, mert a single és a mérésekhez tipikusan használt jól skálázódó multi appok is jól futottak rajta, de a szálak között többet szinkronizáló, problémásabb szoftverekkel lehettek gondok. :K

"Azért marketing szempontból ez ideális."
    Én is azt gondolom, ez lehetett a fő indok. A konkurencia 16 magja ellen mutatni kellett valamit, ami az egyszerű számok nyelvén is legalább annyi. Azért is írtam, hogy nekem ez nagyon izzadtságszagú lett #6335.

Én amúgy azt gondolom, nem lenne elég egy egyszerű mérőszám, ugyanis mivel ezek a megoldások sokban függenek a szoftvertől, így szoftverfüggő, jól fognak-e futni. Rossz esetben el sem indul pl. az Alderen (régi Denuvo), jó esetben viszont meg sem éreznek semmit (pl. Cinebench). Erre is gondoltam, hogy a hardveresek átdobták a problémát a szoftvereseknek, amiből ritkán szoktak jó dolgok kisülni. Az Alderrel még jobban, mint a Ryzenekkel, ahol azért az 5000-esektől már a 8 magos CCX már elég kevés vizet zavar a gyakorlatban, nem igényel különösebb szoftveres odafigyelést/optimalizálást.

Az ARM megoldása egyébként nagyon jól átgondolt. :K A gyakorlatban amúgy nem nagyon van 3 szintnél több, talán a legjobban kitalált, amikor van egy/két kicsit pazarlósabb, de gyors X1-es, mellé 2-3 gyors, de energiahatékonyságban sem rossz A78, és egy teljes 4-magos cluster energiatakarékos A55, ilyen pl. a friss 888-as Snapdragon: [link] . Ezzel meg van oldva, hogy a rövid, de intenzív terheléseket gyorsan el tudja végezni az X1, a nagyobb falat feladatokra ott vannak az A78-ak, a kevésbé sürgős dolgokkal meg elszórakoznak az A55-ök, és ezen processzorok között az android ütemezője könnyen tudja pakolgatni a feladatokat. Persze, ez sem feltétlen olyan egyszerű a gyakorlatban, mint ahogyan első ránézésre tűnik [link] .

Ugyanakkor fontos észrevenni, hogy egy telefon más terep, mint egy notebook, vagy PC. A telefonon pl. viszonylag könnyű megoldani OS szinten, hogy pl. lezárt képernyőnél ne mehessen háttérfeladat a nagy magokra. Óriási nyereség készenléti időben kb. nulla befektetett energiával. PC-n azért nem lehet ilyen trükköket bevetni.

Új hozzászólás Aktív témák