Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hokuszpk

nagyúr

válasz S_x96x_S #6373 üzenetére

valahol erre mondta ABU, hogy mindket cput a szamara legenergiahatekonyabb beallitason futtattak, az 5800U -nal ez 15W hiaba emeled a tdp -t, nem jon ki belole sokkal nagyobb performace. Peldanak tudnam hozni a Vega zsugamat, -50% powerlimittel 44fps korul megy az UE5 Petra demo, defaulton meg 50 fps, szoval dupla fogyival jon ~+10% fps.

• HSM

félisten

válasz S_x96x_S #6373 üzenetére

"manapság már ezekben a marketinges táblázatokban se lehet megbízni .. "
    Sajnos nem. :( Tizenéve tartó trend, hogy egyre lazábbak a specifikációk, és egyre meredekebb dolgokat engednek meg a gyártók a különböző tech szektorokban.

Egyébként ezt a semiaccurate cikke is kiemelte: "One big problem SemiAccurate has is the unethical way AMD compared product lines and tried to bury it in the (actually quite good) footnote disclosures. The claims of high performance and better everything than the preceding Ryzen 5000 line compares 15W R5K CPUs to 28W R6K CPUs" [link]

Szerintem egyébként a háttérben megszüntették a 6800-asoknál az alapértelmezett TDP-t, korábban ugyanis "Default TDP" néven futott a kategóriára jellemző, "közismert" TDP (pl. 15W, 35W, 45W), és mellette volt egy "AMD Configurable TDP (cTDP)" érték, ami azt jelentette, hogy a gyártók hova módosíthatják a megoldásaikon a gyári értéket. Nem újdonság, Intelnél is régóta jelen van, pl. a hatodik generációban a 15W-os CPU-k specifikálva voltak 25W-on és 7,5W-on is, pl. [link] , sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.
    Ami a pirosaknál érdekes, hogy a "Pro" modelleknél eddig csak a "Default TDP" volt feltüntve, nem volt cTDP, és külön ki volt emelve, hogy nem "unlockolt" a CPU, pl. [link] . Ennek ellenére pl. nálam szépen ketyeg a Pro 4650U 15W helyett 10W vagy 23W-on is a gép gyári drivereivel.
    Az új nem-PRO 5800-as is ezt örökölte: [link] , eltűnt a cTDP, és megjelent, hogy nem "unlockolt". :F
    Ami pedig a legérdekesebb, hogy a 6800U-nál eltűnt a "Default TDP", helyette csak cTDP van és hogy nem "unlockolt". [link] :Y

Bár azt azért hozzátenném, hogy az AMD eddig is szeretett elég érdekes módon hozzáállni ahhoz, mi is egy Watt: [link] .

Én egyébként azt gyanítom, hogy az új, erősebb IGP-hez kevés lehet a 15W (a korábbi tempójához is jól jött magasabb keret, nálam legalábbis szépen meglódul 23W-on a 4650U, pedig az csak hatmagos, vágott IGP-vel), így ezzel próbálják "bátorítani" az OEM-eket, hogy inkább kicsit magasabb TDP-t illetve hűtést rakjanak ezen CPU-k köré. Így persze a számokkal is többet lehet játszani a bemutatókon. Én azért örültem volna, ha maradt volna egy publikus, alapértelmezett TDP, legyen mondjuk akár 20W, amit aztán a gyártók kedvükre konfigurálhattak volna 15 és 28W között, így viszont nehéz objektíven hasonlítani a terméket bármihez, hiszen ingatag lábakon áll, hogy milyen TDP-n is kellene egyáltalán megmérni, mi is az, amihez a gyártó optimalizálta a terméket.

Új hozzászólás Aktív témák