Hirdetés
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen videókártyát?
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
"Mint említettem, abban biztos vagyok, hogy a picopsu a 12v-os bemenő feszt egy az egyben kitolja a 12v-os ágán"
Ez nyilván nem igaz, hiszen kapcsolgatja. Leállított gép esetén a paneltáp a 12V-ot leveszi az alaplapról, vagyis egy félvezetős kapcsolóelem biztosan van az ágban, és azon esik feszültség is.De kíváncsi lennék arra is, hogy miért biztos, hogy a proci a 12V-ról megy? Az Asrockon nincs ATX12V csati, ami az ATX szabvány szerint a proci táplálására szolgál. A 24pin ATX két sárga drótja pedig a szabvány szerint a PCI-e 2.0 számára van fenntartva. 20W fogyasztás mellett a procit elvileg az 5V-ról is lehetne etetni, mint ahogy az a P4/AMDxp előtti prociknál volt általánosan elterjedt.
-
donat_sz
senior tag
tehát jól értem, hogy több ágot kell külön külön számolni és azokat összeadni?
vagyis a 12v-os ág zavartalanul halad át a paneltápon (100%)
+
a többi (nem 12v-os) ág esetén pedig érvényesül a 90%-os hatékonyság (a példa kedvéért minden nem 12V-os ág 90%-os hatékonyságú)?és így lesz a paneltáp sokkal hatékonyabb a sima szorzat helyett. köszi a magyarázatot.
-
donat_sz
senior tag
1. ahogy azt előbb is írtam visszafelé nem számoltam (bár kellett volna)
2. amit a kijelző kiírt egyből elhittem (bár kételkedhettem volna, de jobban esett örülni, annak amit látok)
3. a 13W fogyasztást a hdd-k és proci valós fogyasztása alapján már én se hiszem el.
4 nem lett volna egyszerűbb annyit írni az elején, hogy 13-15W fogyasztás lehet rossz mérés eredménye, mert hatásfokkal és egy-egy részegység fogyasztásával számolva ot hibázhat valami?
leírtad elhittem, megpróbálom amint lehet újramérniTovábbá a két hatásfokot miért ne szorozzuk amúgy szintén érdekel és köszi, hogy kifejtetted az alább, hogy mi nem stimmel. számomra ez egy kissé ismeretlen terület de érdekel éppen ezért az is, ha valahol hiányos tudásom alapján rossz következtetést vonok le. végül is a fórum vhol erre (is) való. köszi még1x
-
Guszti
aktív tag
Lejart a szerkesztesi ido en meg kicsit hosszura nyujtottam, de lasson midnenki egy kicsit tovabb az orranal, es szepen gondolja at ha valamit leir...
Csak hogy meg egy lapattal rategyek a temara, akkor irok emg ezt azt...
Ugyan irtam en mar pontos ertekeket, es konkret dolgokat, de ebbol mindenki csak annyit lat szinten amit akar, ugyhogy akkor kezdjuk:
Irtam konkret fogyasztasi adatokat, irtam hozza konnektrobol mert ertekeket, es multimeterrel a kockatap utaniakat, sot meg szepen el is osztottam a kettot, es moge irtam a hatasfokot, hogy ne kelljen senkinek szamolgatni. Aztan leirtam azt is, hogy a picopsu, es szerintem a penaltap is a 12V-os bemeno egyenfeszt atalakitas nelkul tolja ki a 12v-os again, azaz csak az adapteren van veszteseg, es akkor ehhez szamoljuk azt hozza, hogy egy mai modern gep 90%-ban a 12v-os agat hasznalja.
Ezek utan most lassan eljutottunk oda, hogy szepen le is kellene vezetni, hogy mi kovetkezik ebbol a par dologbol egyuttesen pedig ugy gondoltam regebben is hogy erre nincs szukseg, ezert nem is tettem meg. De nekem ne szorozza ossze senki a ket tap hatasfokat es irja azt hogy akkor a ket tapnak egyuttesen ennyi... -
nemszabad
tag
"Paneltáp megint más, szerintem az amit az adapter.hu árul 120-ast az a létező legdrágább és legroszabb megoldás..."
Legdrágább? 10600-ért vettem a 120W-os panelt és a 60W-os külső tápot egyben az adapter.hu-ról. Szerintem nem olyan vészes. Nem olcsó, oké, de egyszer kell megvenni.
Legrosszabb? Miért? A picopsu-k jobb minőséget képviselnek? Vagy tán az lc power házban jobb minőségű a táp? Nem kötekszem, csupán érdeklődöm.
-
donat_sz
senior tag
"szerk: picopsu-nál a sata csatlakozón nincs 3.3V, de asszem ez csak a hotswap miatt van, tehát ha erre nincs szükséged, akkor lényegtelen. 80-as picopsu-n asszem nincs atx12V-os csatlakozó, ami problémás lehet, ha a lapnak kell (asrock-nál nem kell, legalábbis a E350M1-nél), 90-estől fölfele ugyan van, de elég rövid, nekem MSI E350IS-E45 höz rövid volt, hozzá kellett toldanom. Sata csatlakozók száma is kevés lehet, de ha van régi tápból csatlakozód, és nem ijedsz meg egy kis forraszgatástól, akkor megoldható, és jóval olcsóbb, mint ilyen 1000 forintokért kész Y kábeleket vásárolgatni."
hotswap nem aktuális => issue solved
a lap asrock e350m1-usb3 => issue solved
sata csatik (4 kéne) de van 1 y csati, forrasztgatni nem szeretnéknem igazán csináltam még
a 90XLP-nél tényleg igaz, hogy gyengébb terheltség mellett hatékonyabb? tudnál adnál képet, hogy milyen adapter vég kéne neki?
amúgy mennyi sata tápcsati van rajta alapból? -
donat_sz
senior tag
"Paneltáp megint más, szerintem az amit az adapter.hu árul 120-ast az a létező legdrágább és legroszabb megoldás... Akkor bármi más, pl. lc-power ház 75-ös paneltáppal + 75-ös adapterrel 10K körül, és majdnem olyan jó, mint egy picopsu. Ha kidobod a kukába a házat, és csak a tápokat tartod meg belőle, már jobban játál, mint az adapter.hu-s 120-as paneltáppal+90-es adapterrel 13K-ért..."
na pont e fajta infók érdekelnek
mi a baj az adapteres paneltáppal? a szumma 13k? vagy a hatékonyság/fogyasztás? -
donat_sz
senior tag
odd méréskor ne mvolt a házban
volt egy 2,5"-os WD (rendszer) és 2x 1TB 3,5"-os a házban
a gépen ment a torrent meg a film az egyik terrásat lehet lekapcsolta ekkor a gép, de monitor nélkül a HTPC maga ennyit evett. igazság szerint a 11-12w közt ugrált. bekapcsoláskor ugrott fel 15w-ig ha jól emlékszem (de ebben nem vagyok 100%ig biztos már).
a 11-12W viszont tuti fix (monitor vagy tv nélkül) filmnézés és torrent közben.és igen a fogyasztás nagy érv a csere ellen, de a hang akkor is zavar, ami részben a tápból (150W gyári a házhoz jár) jön.
-
TamasM
csendes tag
Aszem en lettem megszolitva.
A velemenyemet tartom, almat almaval hasonlitsunk ossze, a legjobb, ha a tapbol felvettet merjuk, en speciel letojom, hogy vinyo nelkul mennyit fogyaszt az alaplap.
Amugy en csak arra irtam a 20 wattot, mert valaki irta, hogy a chieftec hazban levo 180as tappal neki 30 wattot eszik es hog ynem jo az a tap.
A NAS-t tovabbra is tartom, hogy fileservernek jobb. Nalam 10 watt idle , 20watt terhelve 2 vinyoval. Ez a 20/40~45 wattos brazos nem hozza vissza. Arban szerintem ha veszel egy normalis hazat, alaplapot kb ott vagy mint egy kisebb NAS.
Azzal egyet ertek, hogy egy 40 wattos gepet 400wattos tappal nem erdemes hajtani, ha a fogyasztas a lenyeg. Ha maradt otthon az mas kerdes.
Nekem pl ez ideiglenes gep, amire most kell megteszi. Tapot pl, nem akartam venni, de a 750 wattos tapom nem mukodott a brazossal. Elidul, majd leall, de ez mas kerdes. -
HeavyToys
senior tag
De ha veszel egy 10 ezer forintos házat táppal, akkor szemben vagy a 22 ezres pico psu plusz ház ajánlattal. 12 ezer forintot pedig 15-20 watt fogyasztási különbözeten sokára fogsz megspórolni. Értem az alapötletet de sokaknál egyszerűen nem megy annyit a gép, hogy ezt kidolgozza.
Plusz itt nálam egy 7200-as 3,5-es winyó, wifi stick, 2db 8cm-es ventilátor és normáls 3,5-es DVD író van rajta. Ha ezeket rátennéd a Picopsu-ra, szerintem ott is lenne 17-8w a fogyasztás.
-
iMaverick
addikt
Ha ilyen fura grafikai hibákat csinál, az simán lehet a VGA memória... Ami ugye jelen esetben a normál memó. Ilyesmit nekem is előadott, amikor elkezdtem az időzítéseket szűkebbre venni. Pár naponta csinálta. Aztán berágtam, és adtam még neki egy kis feszt. (Tényleg kicsit, annyit, amennyit az Asrock-os UEFI következő lépcsőben enged. Tán 0,1V?) Azóta nem tapasztaltam ilyen hibát, csak ezt az egész képernyős feketeséget.
-
sysrq
őstag
-
iMaverick
addikt
4GB a VGA-nak? Az UEFI nekem "csak" 512MB-ot engedett beállítani...
szerk: jah bocsi, így már értem. Tehát tettél bele 8GB-ot, de az egészből nem lát 3,8GB-nál többet a winfos + az 512MB a VGA-nak... Hmmm, érdekes... Egészen biztosan 64bites az a Win7?
szerk2: a max amit el fogsz tudni érni a 7,5GB + 512MB VGA! Ugye a rendszermemóból csípi le a VGA ram-ot...
-
raidx
őstag
Valamikor az XP telepítő lemezén volt egy erre is használható segédprogram. A lényege az volt, hogy driverek nélkül tudtál rendszermentést készíteni és az új gépen a driverek telepítése után működött a rendszer. Win 7-nél már nem található ilyen segédprogram a lemezen. Ott is megoldható állítólag csak bonyolultabban. Többféle progi kell hozzá. Még akkortájt olvastam róla egy cikket, mikor megjelent a Win 7, így a pontos részletekre nem emlékszem.
-
gallus
aktív tag
Sajnos választ nem tudok, viszont én is kíváncsi vagyok rá.
Azt sem tudom, pl, hogy különböző alaplap gyártók, de azonos chipsetek esetében megegyezik-e az a sata driver amit floppyról tettünk fel a telepítés eljén F6-ot nyokodva.Itt a PH-n olvastam, hogy partíció mentés előtt feltelepítesz egy programocskát,ami felkíszíti a win-t arra, hogy egy teljesen másik gépen is be tudjon röffenni.
Ha tippelni kell, akkor szerintem működni fog.
A drivereket pl nem a lap gyártójától szoktuk leszedni.
Ne csigázz, próbáld ki! -
-
MZperX75
addikt
Lap top vinyó az az 2.5"US3.5" közt ilyen sok külömbség lenne fogyasztásban ?
Nekem 20W körül megy idle
Cod MW2-multy 640X480 15elenfél max 27-29W
Torrentel 23-24W,+filmlejátszással is ugyan ennyi , egyszerre 25-27W
Paneltáp 65W-os!
MSI E-350 IS E45 alaplapomhoz+1 Nagy venti az alap proc ventin kívül+2 egérrel 1db 2 Gigás DDR1333 rammal,(távirányítos billentyűzettel adapteres rádiós ps)
+500Gigás 7200-es 3.5" vinyóval...
Ez most akkor nem jó?Mert neked nagyon jól fogyaszt a masinád! -
zhagyma
őstag
Ahogy elnézem a picoPSU doksikat a 12V-s ágra nem nagyon mondanak hatékonyságot sem a fix 12V-os táplásású, sem az xV-os betáplálású picoPSU esetén sem. Legalábbis amiket megnéztem azokban nem volt semmi. Abban azért megegyezünk, hogy a legnagyobb fogyasztás egy gép esetén a 12V-s ágat terheli, tehát ennek a hatékonysága lenne a döntő. Mivel se adat, se görbe a 12V-s ág hatékonyságról azért csak meg kéne mérni ...
-
Arwind
csendes tag
Hát ha lehet hűtést nem akarok! Ezért néztem ki az asus lapkát! Gondolkozom még azon hogy ház falára teszek hűtést és hőcsővel kivezet a hőt a prociról! Ez modjuk jó megoldás lenne csak sokkal drágább!
Ráadásul még fogalmam sincs hogy lehetne rászerelni az eredeti hűtő helyére a cuccot! Ha már vacakolni kell a hűtéssel, akkor elég lehet asrock alaplap is!
Még jó hogy ráérek kitalálni mi is legyen! -
zhagyma
őstag
" ... Ha már picopsu, ... minél kisebb annál jobb lesz szerintem a hatásfoka alacsony (20-30W-os) terhelésnél. ..."
Mint minden áramkör így a picoPSU sem teljesen lineáris. De a minél kisebb annál jobb hatásfok ... Ezt nem tudom miből gondolod, de e picoPSU-k kézikönyve semmit nem ír konkrétan a 12V-s ág hatásfokáról (a gép itt veszi fel a legtöbb teljesítményt). A 3,3V és 5V ág hatásfok esetén beszédesebb: minél kisebb, annál rosszabb (akár 86% is lehet). Azt is írják, hogy a működéséhez 12V-s szabályozott tápfeszültség és minimum 1A áramfelvétel szükséges. Tehát 12W-tól indul a buli. Ehhez gondolj hozzá egy nem dokumentált műszaki paraméterekkel rendelkező 12V-s AC/DC konvertert (talán 80%-os hatásfokú) ...
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Dell Alienware AW2523HF IPS 360Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest