Új hozzászólás Aktív témák

• VaZso

senior tag

Sziasztok!

Volna nekem egy törött kijelzõs IBM és egy rossz akkumulátoros Mitac notebookom. Szeretném a Mitacba berakni az IBM akkuját.
    Ehhez volna néhány kérdésem, hátha valaki ismeri az aksik és gépek mûködését ezen a téren.

Szóval a két akkumulátor mindegyike 6 érintkezõvel rendelkezik (Mitac: TEMP, CTRL, SMBC, SMBD, GND + ''VCC''), a másikat még nem szedtem szét.
    Az IBM esetében végülis csak 5 érintkezõ van, a 6. csak egy szimpla bevágás, nincs ott érintkezõ.

Kérdéseim:
    - Az akkumulátorok kommunikációja mennyire szabványos? (Lekérdezhetõ a gyártó, kapacitás, stb. De különféle gyártók közt ezen a téren lehet kompatibilitás?)
    - Elsõsorban mi akadályozza meg egy akkumlátor túltöltését, illetve túlságos mértékbeni kisütését? Az akkumulátor elektronikája? Esetleg magának a gépnek kell ügyelnie rá?

Ez elsõsorban azért érdekelne, mivel a Mitac aksija (bár létezik hozzá Li-Ion változat) NiMh, az IBM gépben pedig Li-Ion van. Valamint úgy észleltem, hogy a Mitac addig eszi az akkut, amíg az utóbbi nem unja meg. Tehát e tekintetben, ha nem az akkumulátor elektronikájának elsõdleges feladata az ezirányú védelem, teljesen értelmetlen a csere is, mivel elsõ lemerítés alkalmával tönkre is tenné az ''új'' akkut.

Tervem, hogy a cellákat elektronikával együtt cserélném, az elektronika megfelelõ kivezetéseit pedig értelemszerûen a megfelelõ helyre forrasztanám.

Mûködhet ez a dolog? Kinek mi a véleménye?

Zsolt

Új hozzászólás Aktív témák