Hirdetés
- Százmilliárd dolláros AI-fegyverkezésbe kezdett az Amazon és a Google
- Így tüzelt el százbillió forintot az AI a héten
- Kétféle módon harcol a forró helyzetekkel szemben az ASUS új, M.2-es SSD háza
- Mérföldkő a szilárdtest akkuknál: fontos lépést tett a QuantumScape
- Degeneratív kapcsolóval készül a Firefox
Aktív témák
-
Den
veterán
Kösz hogy ezeket leírtad, de ezeket én is tudon, ellenkezőjét egynek sem állítottam.
Amit mondtam hogy nem gyártanak 2 ütemű autót. Ez természetesen széria gyártásra vonatkozik. Az is tiszta hogy a 2 üteműt később fejlesztették ki a nagyobb literteljesítmény miatt.
Amivel viszont vitatkoznék, érzésem szerint kevered a fajlagos (liter)teljesítményt és a hatásfokot. Ugyanis a vankel és a 2 ütemű, valóbban a legnagyobb literteljesítményű motorok (rx7 - 1300cc 250 Le, 500-as gp motorok 500cc - 200Le) De sajnos a legrosszabb hatásfokúak is. A kétütemű a résvezérlés miatt csak egy szűk ford szám tartományban megoldható hogy a kipufogó rés záródása előtt ne ömöljön ki keverék a kipufogóba, ezt lehet kompenzálni kipufogó vezérléssel, a gázlengések kihasználásával, de tökéletes megoldást csak a több rétegű befecskendezés jelent, ami viszont a bimota v-due kivételével még csak kisérleti járgányokon műxik.
A vankelnél pedig az égéstér alakja jelent gondot, mert a csúcsaiban olyan nagy felületen érintkezik a keverék a hengefallal és a rotorral hogy kialszik a láng és a csúcskban elégetlen keverék marad, ami a kipufogóban ég el. Ezért izzik olyan szépen a norton versenymotorok kipufogója.
A wankel fő problémáit megoldották (mada rx sorozat) elterjedésének fő akadája az idegenkedés volt, nem volt megfelelő szervízháttér, magas fogyasztás...
Egyébként van dízel vankel, egy ausztrál csapat csinálja, nem dízelolajjal megy de önmgyulladásos. Hidrogénnel vizet permeteznek be az égéstérbe, állítólag eszméletlen jó hatásfokú.
Egyébként ha nem derűlt volna ki, 2 ütemű és wankel fanatikus vagyok :P
Részemről szívesen látnék újra 2ütemű széria kosikat, persze modern technológiával, fogyasztásban és károsanyag kibocsáltásban is lepipálnák a 4 üteműeket.
De az elektromos járgányokat is kedvelem, és is szoktam olyannal menni :P
Aktív témák
- Gamer PC - R5 5600X, RTX 3060ti és 16gb RAM + GARANCIA
- HIGH-END GAMER PC Ryzen 7 9800X3D / RTX 5080 16GB / 32GB DDR5 / 2TB NVMe - Beszámítás
- Lenovo Tab M11 / TB330FU
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bontatlan Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) + hűtött VRM-es Z890 alaplap! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- LG 55C5 - 55" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen8 CPU
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest