- Milyen monitort vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen házat vegyek?
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- MWC 2026: Megérkezett a Xiaomi Pad 8 sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Projektor topic
Aktív témák
-
Den
veterán
Kösz hogy ezeket leírtad, de ezeket én is tudon, ellenkezőjét egynek sem állítottam.
Amit mondtam hogy nem gyártanak 2 ütemű autót. Ez természetesen széria gyártásra vonatkozik. Az is tiszta hogy a 2 üteműt később fejlesztették ki a nagyobb literteljesítmény miatt.
Amivel viszont vitatkoznék, érzésem szerint kevered a fajlagos (liter)teljesítményt és a hatásfokot. Ugyanis a vankel és a 2 ütemű, valóbban a legnagyobb literteljesítményű motorok (rx7 - 1300cc 250 Le, 500-as gp motorok 500cc - 200Le) De sajnos a legrosszabb hatásfokúak is. A kétütemű a résvezérlés miatt csak egy szűk ford szám tartományban megoldható hogy a kipufogó rés záródása előtt ne ömöljön ki keverék a kipufogóba, ezt lehet kompenzálni kipufogó vezérléssel, a gázlengések kihasználásával, de tökéletes megoldást csak a több rétegű befecskendezés jelent, ami viszont a bimota v-due kivételével még csak kisérleti járgányokon műxik.
A vankelnél pedig az égéstér alakja jelent gondot, mert a csúcsaiban olyan nagy felületen érintkezik a keverék a hengefallal és a rotorral hogy kialszik a láng és a csúcskban elégetlen keverék marad, ami a kipufogóban ég el. Ezért izzik olyan szépen a norton versenymotorok kipufogója.
A wankel fő problémáit megoldották (mada rx sorozat) elterjedésének fő akadája az idegenkedés volt, nem volt megfelelő szervízháttér, magas fogyasztás...
Egyébként van dízel vankel, egy ausztrál csapat csinálja, nem dízelolajjal megy de önmgyulladásos. Hidrogénnel vizet permeteznek be az égéstérbe, állítólag eszméletlen jó hatásfokú.
Egyébként ha nem derűlt volna ki, 2 ütemű és wankel fanatikus vagyok :P
Részemről szívesen látnék újra 2ütemű széria kosikat, persze modern technológiával, fogyasztásban és károsanyag kibocsáltásban is lepipálnák a 4 üteműeket.
De az elektromos járgányokat is kedvelem, és is szoktam olyannal menni :P
Aktív témák
- Mozilla Firefox
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- potyautas: Szomszéd
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Telekom mobilszolgáltatások
- OpenWRT topic
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen switch-et vegyek?
- MWC 2026: Rám nézett a Robot Phone, zavarba jöttem
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Gainward 4060Ti Ghost 8GB / 11 Hónap Alza.hu Garancia / Beszámítás OK!
- BONTATLAN Új Ipad 10th , 11th Minden szín 1év hivatalos Apple Garancia AZONNAL ÁTVEHETŐ DEÁK TÉRNÉL.
- BONTATLAN Új Iphone 17 256-512GB Minden Szín 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehet
- BONTATLAN Új iPhone 17 PRO 256-512GGB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Eladó SteelSeries Apex 3 gamer billentyűzet, új!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Deep Blue használt, karcmentes 100% akku (52 ciklus) Apple garan
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest