Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz hcl #24638 üzenetére

nincs btrfs-ről személyes tapasztalatom, első kézből, és ez mindent elmond róla.
    annyi bugról volt poszt, hogy eszembe sem jut felrakni.

• janos666

nagyúr

válasz hcl #24638 üzenetére

Arra én is azt mondtam lentebb, hogy RAID-5/6 módban semmiképp ne használd, mert ismerten hibásan működik jelenleg. Vagy amúgy is más RAID profilt szeretnél (pl 1 vagy 10)? :U

A lélegzés is egy hibaforrás. Ha veszel levegőt, akkor mozog tőle az egész tested, így könnyen elrontod a precíziós mozdulatokat, de ha sokáig nem veszel, akkor előbb-utóbb elszédülsz, és akkor biztos félremegy a kezed is. Csak a viccben működik az, hogy "stresszhelyzetben az emberi test képes előállítani az összes oxigént, amire szüksége van".

Semmi sem tökéletes, így szerintem azt érdemes keresni, hogy elvben mivel küszöbölöd ki a legtöbb lehetséges hibát (így kevesebb dologra kell figyelni az emberi oldalról, ahol a feledékenység és rossz párhuzamosítás miatt nehezebb több kicsi, mint kevesebb nagyobb dologra figyelni), miközben könnyen és egyértelműen/megbízhatóan felismerhetővé teszed a lehető legtöbbet a fennmaradó hibalehetőségből.
    A Btrfs és ZFS ezt tudják garantálni (vagy minden adat ismerten hibátlan, vagy ismerten és ismert mértékben hibás) olcsó consumer vinnyogókkal is (amiknek nem RAID-re van tervezve a vezérlője/firmware-e), míg a hagyományos RAID nem (legalább is nem mindig, nem egyértelműen, főleg nem random hardware-en és/vagy software-el, esetleg még emberi hibafaktorral).

Szerintem jobb, hogy elszáll a teljes filerendszer, mint ha látszólag ott marad minden sértetlenül, de nincs módod rá, hogy felismerd, ha tetszőleges mértékben hibás, aztán esetleg halmozódik is a hiba. A sima RAID adott esetben akár szó szerint tönkreteheti a részben még hibátlan adatokat is, ha hibázik/hazudik a HDD vezérlője, miközben sokáig semmi nem tudja, illetve nem is próbálja ezt felismerni és tájékoztatni téged róla.
    Az "okos" filerendszernél inkább az a veszély, ha összezuhan magába, de akkor legalább tisztán, egyértelműen teszi, így nem fogod tönkremorzsolt, hibás adatokkal felülírni a régi, jó biztonsági másolatokat, amiért fogalmad sincs még arról, hogy már tönkrevágtad az eredetit (ha már szar az, ami a lemezeken van, akkor nem adja neked őket oda úgy, mint ha hibátlanok lennének).

Új hozzászólás Aktív témák