- Bluetooth hangszórók
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanzi89
addikt
A LAN-ban jobban bízom, mint bármilyen WIFI-ben, és a TV-t is direkt olyan helyre raktam, hogy ott van a falban az RJ45, így a WIFI nem szempont. Mivel nem akarok még egy távirányítót vagy bármilyen kütyüt - ezért is a HDMI-CEC - ezért őszintén nem is tudom, hogy mire tudnám használni a BT-t.
Az RPI3-ban erősebb a CPU és talán jobb egy kicsit a grafikus gyorsító is, kérdés, hogy ebből észrevennék-e bármit is sima 1080p-s .mkv lejátszás esetén... Az RPI2-őn a Youtube beépülőt használom még néha, de azzal sincs semmilyen teljesítménybéli probléma.Őszintén ha nem sokkal jobb, vagy sokkal olcsóbb akkor nem választanék más "architektúrát", én sem leszek fiatalabb, sokkal kevesebb az erre fordítható szabadidőm, egyszerűbb egy fajta kütyü, OS változásait követni, telepítgetni, beállítani, stb. Gondolkodom, hogy miben lehetne fejlődni, de tényleg teljesen beváltotta az RPI2 a hozzá fűzött reményeket, kb. mindent lejátszott hiba nélkül, amit elindítottunk rajta Openelec-kel.
-
sanzi89
addikt
Sok-sok éve vettünk egy TV-t, amire egy Openelec + RPI2 van kötve, mint média lejátszó, tökéletesen meg vagyunk vele elégedve, hibátlan, mindent tud amit szeretnénk. Most vettünk egy második TV-t, ez már okos, azonban még így is sokkal hülyébb, mint az Openelec. Direkt olyat néztem, ami tudja a HDMI-CEC funkciót, így ehhez is fogok szerintem venni egy külső média lejátszót.
Kérdésem, hogy most 2016-ban is ajánlott a 1080p-s mkv lejátszásra vezetékes hálózaton keresztül az RPI2, vagy ennyiért már van jobb választás? Nem az ár az elsődleges, de lényeges szempont. -
sanzi89
addikt
Nézem az Arch Linux-ot, de nem találom, hogy Windows-os gép alól miként tudnám felpakolni az SD kártyára.
Valamint ha jól olvasom még Android sincs rá, amivel esetleg próbálkozni lehetne. -
sanzi89
addikt
Most kipróbáltam freerdp-vel, ez egy kicsit jobb, de ezt se bírnám huzamosabb ideig használni... Görgetéskor eltűnik a kurzor, be-be akadnak bizonyos grafikai elemek, stb. Használható, de arra, hogy egy iskolába ilyenre építsünk mondjuk egy tantermet, hogy ezen dolgozzanak a gyerekek informatika órán, vagy, hogy egy kisebb titkárságon kiváltson egy alap elhasználásra szánt irodai gépet, arra - nagy bánatomra - nem alkalmas.
Megnézem majd Archlinux-szal is, azzal milyen eredményt kapok. -
sanzi89
addikt
válasz
gábor-ka #642 üzenetére
Én is tettem egy gyors próbát. Raspberry Pi 2-ön a legújabb Raspbian, amire telepítettem a rdesktop-ot. Hát, mit mondjak... használhatatlan. A windows asztal is akadt jobbra-balra, a ph-n görgetve folyamatos röcögés, akadás.
Nagy csalódás, hogy ezek az olcsó egybe cuccokból nem lehet jó vékony klienst építeni. -
sanzi89
addikt
válasz
gábor-ka #652 üzenetére
A BananaPi-n egy teljesen hétköznapi Realtek RTL8211E/D chip van, továbbá olcsóbb is, mint egy RP2, szóval vékony kliensnek szerintem jobb választás.
-
sanzi89
addikt
válasz
gábor-ka #642 üzenetére
4/0.25-ös neten keresztül egy felhasználóval már használható az RDP alap Windows-os feladatokra.
Egyébként nekem is tervben van egy vékony kliens próba az RP2-vel, ha esetleg beválna lehet rendelek egy BananaPi-t, elvileg azzal jobb eredményt érnék el olcsóbban. Suliban Tiszaszoftver ad liszenszet és így lényegesen olcsóbban lehetne mondjuk egy tantermi gépparkot összerakni. A szerverbe kellene sok ram, proci, ssd, de lényegesen olcsóbb, kevesebbet fogyaszt és könnyebb karbantartani a rendszert.
-
sanzi89
addikt
válasz
gábor-ka #648 üzenetére
"Csak manapság nagy divat az eszközökből kispórolni az eth vezérlőt, mert "ma már mindenhol van wifi."
Ha bármilyen döntéshelyzetben lennék, akkor azokat a cégeket egyszerűen kitiltanám az EU-ból, akik szándékosan gyengébb teljesítményű hardvert tesznek az eszközeikbe. Erre egy tökéletes példa az NIC. Szerintem fillérekben mérhető különbség van egy 10/100-as és egy gigás chip között, ha egyáltalán van.
-
sanzi89
addikt
válasz
Ereshkigal #520 üzenetére
Így már egyértelmű, köszi.
-
sanzi89
addikt
válasz
Ereshkigal #518 üzenetére
Pont Te írtad:
"Ezeket a kártya PC-ket nem lehet kikapcsolni, csak áramtalanítani (ha lehúzod a kábelt),"
De egye fene, kap egy telefon töltőt, ezen nem múlik.
-
sanzi89
addikt
Akkor veszek egy ilyet és kész?
RASPBERRY-PI-2-Model-B 13.000
Kingston 8GB Class 10 microSD 2500
Valami doboz hozzá 2000Tápegységnek megfelel a TV USB portja? A két port együtt 2A. Szoftvernek a Kodi Raspberry Pi-s verziója jó? Windows-os home szerver hálózati megosztásán ott csücsülnek mappákban a 1080p-s mkv fájlok, a TV távirányítójával vezérelve rákattintok és megy minden, mint a mesében?
-
sanzi89
addikt
Van egy Home szerverem, aminek a hálózati megosztásán található 1080p-s mkv fájlok meg van egy "buta" Samsung TV-m. A cél az volna, hogy valami olyan cuccot tegyek a TV mellé, ami a különféle "kölcsönző" oldalakon fellelhető mindenféle mkv fájllal boldogul - akkor is, ha több hangsáv van, többféle kódolással, ilyen-olyan fps-sel - tehát ne akadozzon nekem semmi. A TV tudja a HDMI CEC-et, tehát a cuccot a TV távirányítójával használnám.
Ehhez milyen hw-t és milyen szoftvert ajánlotok? Kinéztem eBay-en 10k környékén lehet venni Banana Pi-t, és elvileg az XBMC-t rá lehet rakni. Ez tényleg megoldható volna, hogy a fenti igényeket kielégítse? Mennyire kell belemélyedni a dolgokba, hogy működjön minden normálisan? Igazából nem tartom magamat hülyének, csak egyszerűen nem akarok vele napokat szarakodni, hogy jó legyen.
Illetve kb mennyi idő mire bekapcsol egy ilyen cucc? Továbbá van-e valamilyen mód arra, hogy távirányítással bekapcsoljam? Tudom, hogy keveset fogyaszt, de van, hogy egy héten egy sorozatot ha megnézek rajta...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bluetooth hangszórók
- LED világítás a lakásban
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Androidos tablet topic
- Synology NAS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i7-14700KF - RTX 5070 - 32GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 5060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- Asztali PC , i5 10400F , RX 6600 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-14400F - RTX 5060Ti - 16GB RAM - 1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- INGYEN POSTA - ÚJ GAMER PC - DDR5 - i5-12400F - RTX 5060Ti - 16GB RAM -1TB SSD -www.olcsogamerpc.hu
- Vidd haza a jövő RAM-ját már ma!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest