- Steam Deck
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- RAM topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Teljes fényárban: Chieftec Apex Lumo gépház
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
Hieronymus #53 üzenetére
Igen, erről hallottam, sőt halovány emlékeim vannak is a dologról.
Sőt, amikor a criptoláz miatt magas volt a VGA-k ára, akkor pont a merkúrhoz meg a szoci autókhoz és áraikhoz hasonlítottam az akkori VGA piacot.
Hiszen ott is ugyanaz volt, mivel új kártyákból hiány volt, meg iszonyú árak, felmentek a használt VGA-k árai is. Némelyik 2-3-4 éves kártya drágábban cserélt gazdát mint anno az újkori ára volt!
Emlékszem mikor egy 8GB-os RX570 is 140 ezer ft volt használtan (az újkori ára sosem volt annyi), illetve a 2015-ben 58 ezerért vett 2GB-os GTX950-esemet 2021-ben 65-ért meghirdetve még akadt rá jelentkező... -
Az szoci érában forgalmazott autókra bármi okból hivatkozni teljesen megalapozatlan érvelés.
A Merkúrnál, mint egyetlen hivatalos Magyarországi személygépjármű forgalmazónál, az előleg megfizetése után bő 10 év várakozást követően lehetett menni például Trabantot választani. Ezért megborult a használt autók ára. A kormány három éves korig tiltotta a jármű eladását. Persze erre is volt okos megoldás. Üzembentartói jogot szerzett a jármű új tulajdonosa.
A három éves autók forgalmi ára, jelentősen haladta meg az új járművek árát. Ami az idősebb járművek árát is magasabban tartotta.Ennek a mai napig hatása van az árakra és a vásárlói szokásokra.
-
KROK640
nagyúr
Az általad felhozott autók sosem voltak egy árban.
A Trabant pl 1982-ben (találomra választottam ki egy évet, amikor az összes általad felsorolt modellt még újként is be lehetett szerezni) 55 ezer ft volt, míg egy Lada 100-105 ezer ft. Egy M24-es Volga pedig 170 ezer ft volt. Opelt pedig hivatalosan nem tudtál venni.
Később a használt piacon is a drágább modellek drágábban cseréltek gazdát, egy Volga ára mindig sokkal több volt mint egy Trabanté.
Az árak a 90-es években közeledtek erősen egymáshoz, ahogy egyre korosabbak lettek ezek az autók, de akkor sem ugyanaz volt az áruk. -
KROK640
nagyúr
Mikor én vettem az LGA1200-at (2021 február) akkor egyértelműen jó döntés volt, ráadásul mostanra az AMD oldalon is deszkát kéne cserélni.
Ezzel együtt igazad van abban, hogy az AMDvel sokkal nagyobb eséllyel fektetsz a jövőben. Ha mostkéne gépet vennem, akkor egyértelműen AM5+DDR5 platformban gondolkodnék. -
zebra_hun
veterán
Ok, leírtad, egy vélemény.
Mondjuk úgy is le lehet írni, hogy az Intel nem jó, nem éri meg az árát. Ennyi.
A vásárlók pedig nem hülyék attól. Gondolni gondolhatod, az magánvélemény. Én ugyan nem dicsérem egyiket sem, de nem is szólom le.Továbbra is a legjobb cpu, nincs mit szépíteni rajta.
-
arty
veterán
válasz
zebra_hun #45 üzenetére
nem értem, miért ne lehetne alátámasztott véleménnyel mások döntését kikezdeni, kritizálni? vagy egy fórumon mindenki hajtogassa a saját "hülyeségét" és egymásra ne is reagáljunk?
és ettől még nem lesz senki komcsi, de aki anno 200ezerért trabit vett a 200ezres lada helyett, az hülye volt
(az is aki 200ezres volgát vett, tekintetbe véve a 16 literes fogyasztását, ha már analógiák........ aki pedig a 200ezres opel helyett vette a 200ezres trabit, hogy azzal támogassa a komcsikat, na arra meg végképp nincs mit mondani
)
[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
Nem bánom abszolút. Jelenleg a világ legjobb procija, magamnak vettem a saját igényeimhez.
Elmondom kik a hülyék:
A ph kommunista vörös hadsereg tagjai. Agresszív tökfejek, rá akarják erőltetni az emberekre azt a vackot.
Direkt "kultúráltan" írok, mert az adminok is aztán...Én sosem hülyézek le senkit azért, mert nem trabit, hanem ladát vesz.
Ez ami itt a ph-n megy (agresszív viselkedés mert az), egy igazi suttyó stílus.
Az amd-t meg elvből nem szidom ahogyan semmit sem. -
arty
veterán
válasz
Hieronymus #42 üzenetére
Amikor az amd az opteronok után nem volt versenyképes az adatközpontban, egy gen alatt eltűntek. Na, azt a változást én is gyorsnak nevezném, ezt a mostanit meg nevetségesen lassúnak.
Pedig azt várná az ember, hogy aki adatközponti gépeket vásárol, értelmesebb ember, TEHÁT tuti nem vesz intelt.... és mégis. (a sap hana üzemeltetőknek nem inge, nem kell felvenni... meg biztos van még más ilyen intelre kárhoztatott app/alkalmazási terület, de na.)
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
válasz
zebra_hun #39 üzenetére
Amikor vetted az intelt, akkor voltál hülye. De ezt mostanra nyilván te is belátod
A hibáiból tanul az ember#41 tibaimp
Ez egy jó folyamat első állomása, amikor belátod a hibád.
Esetedben lehet egyébként, hogy amikor az LGA1200-at vetted, akkor az ott/akkor versenyképes cucc volt... nem volt mindig TELJESEN rossz döntés az intel (bár akkor is monopol-piacot támogattál a vásrlásoddal, szóval morális szempontból az sem volt jó döntés).Nekem is volt intelem, de mivel értelmes embernek tartom magam, az elmúlt években opcióként sem merült fel a kék gyártó, hiszen az AMD-vel a jövőbe is fektettem.
[ Szerkesztve ]
-
Ennek a vitának nem sok értelme van.
Fontos figyelmeztető jel, hogy a legutóbbi negyedéves jelentésben az örökös második AMD már felülmúlta az Intel bevételeit az adatközpontokba kerülő chipek terén. Ez megdöbbentő fordulat: 2022-ben az Intel adatközpontokból származó bevétele háromszorosa volt az AMD-nek.
Mindezt úgy, hogy az adatközpontokban működő CPU-k 75%-a még Intel gyártmány. Gyakorlatilag szabadesésben van ezen a piacon az Intel.
A Microsoft egyre inkább tolja át a termékeit az ARM irányába. Apple már átnyergelt.
Tavaly év végén vettem magamnak egy Chromebook-ot. Windowsra jelenleg nincs szükségem. Inteles processzorral, mert az volt az olcsóbb. Játékra kevésbé alkalmas, mint ugyan az a noti ARM kiépítésben. Nem játszok, nekem mindegy.Ha mindent bevet az Intel, képes lehet visszaszerezni a dominanciáját az x86 vonalon. De ez nem oldja meg a problémákat, mert erősen növekvő mértékben zsugorodik ez a piac.
Nem véletlenül kerültek elő pletykák egy esetleges AMD - Intel közeledésről. De ebben az AMD-nek kevesebb érdeke van.
A játékkonzolok piacát birtokolja, aminek van még jövője. Legalább is egy ideig. Több területen az Intel kárára bővül.Senki sem hülye. A változások sebessége emelkedett meg. Nagyon.
-
omfgk
veterán
válasz
Busterftw #36 üzenetére
Nova Lake kapcsán olyan pletykák vannak ,hogy már ez se 1851...
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-ships-nova-lake-cpus-to-partners-for-testing-samples-intended-for-validation-and-researchTehát az Intel-es 2 gen/socket se biztos, sőt...
Na az gyönyörű lenne még.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
"Az Arrow Lake kapcsán, kezdhetné azzal az Intel ,hogy akkor elmondják ,hogy meddig marad a socket."
En most emiatt valtottam vegul AM5-re, pedig 12600K utan nagyon erdekelt a 265K, konkretan kosarban volt launch ota.
De igy... lett inkabb 9700X.Arra nem kepesek, hogy megmondjak lesz meg 1-2 generacio, oke szarabb lett most az ArrowLake, de legalabb lett volna opcio a kovetkezore es a kovetkezore.
-
omfgk
veterán
válasz
Busterftw #34 üzenetére
GPU részleg totál odavan az AMD-nél.
Szerintem ők már nem is nagyon akarják ezt.
Így ,hogy DLSS és FG irányba ment a piac, így pláne nagy lesz a lemaradás.Eddig csak drivereresen volt szopás.
Szerintem nem tudnak úgy árazni már ,hogy a Nvidia versenytársai legyenek... Szóval szép kilátások ezek az árakra nézve.Proci versenyt nyerték a következő 1-2 évre. Intelnél remélhetőleg nem csak az orrukat túrják. Nem kéne úgy járni a diy proci piacon, mint a vga piacon.
Az Arrow Lake kapcsán, kezdhetné azzal az Intel ,hogy akkor elmondják ,hogy meddig marad a socket.
Mert így aligha ajánlható a platform.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Oke, de megint az volt, hogy launchra nincs kb sose felkeszulve az AMD, nincs eleg mennyiseg es ez ami igazan fontos az OEM-eknek.
Ugy altalanosan, most nem X3D specifikusan.Generaciok ota koztudott, hogy az AMD ovatosan rendelget, sot volt arra is pelda par eve, hogy GPU-bol mondtak vissza wafert.
Ezzel a strategiaval viszont nem lehet gyorsan piaci reszesedest szerezni, az OEM-eknek pedig rengeteg kell, minden evben. -
arty
veterán
válasz
Busterftw #26 üzenetére
mert az általános, korábbi 9000 kereslet alulmúlta a várakozásaikat?
és ahoz valszeg drágán gyártható, hogy utána csak a polcokon álljon....#27 zebra_hun
nem sérelmezni kell, hanem HELYESEN processzort választani (amd-t)
mert fogyasztóként ez a hosszútávú érdeked: A VERSENY.
verseny pedig akkor van, ha kiegyenlítettek az esélyek (van pénz, méret, részesedés), ezért pedig neked is tenned KELL. a prohardver közösségétől ez a MINIMUM, hogy aggyal választ számtek eszközt.egykor még abban is hittem, hogy akkor is amd-t kell venni, ha jelentősen szarabb, ma azért nem biztos, hogy ennyire elkötelezetten tudnék vásárolni (bár az intelt a korábbi piaci magatartása miatt örökre gyűlölni fogom, nevetséges mennyire nem nyerték el érte a méltó büntetésüket(szó szerint értve azt a bizonyospitiáner pénzbüntetést))
-
KROK640
nagyúr
válasz
Hieronymus #22 üzenetére
Így van. Pl most egy ideig a DDR4 miatt még az Intel lehetett a vonzóbb, mert az AMD AM5-el muszáj volt áttérni DDR5-re, ami mondjuk 32-48-64GB DDR4-es RAMmal fájó pont lehet.
AMDből ugyanis, - hacsak nincs valakinek egy meglévő AM4-es lapja memóriával - már semmiképp sem javaslok AM4-et. Intelbe még azért a 14th genbe is el lehet sütni a DDR4-et, bár nekem már a 12th genben is DDR5 van. -
zebra_hun
veterán
Én teszek rá nagyívben, hogy melyik milyen. A ph-n divatos intel tulajok lenézését sérelmeztem. Egy vacak mindegyik. Kicsit elrugaszkodott pár amd fanatikus ez ügyben.
Mást sem olvasni, hogy ki az a hülye (persze burkoltan) aki intelt vesz...
Kb. Trabant vs. Wartburg vita sok évvel ezelőttről. Azzal egy szint ami itt megy ebben a témában.[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
válasz
Busterftw #24 üzenetére
Marcinak is az erős piaci verseny az érdeke. Csak hülye hozzá, hogy ezt belássa
Attól még, hogy ÉPPEN nincs anyagi gondja az amd-nek, nem jó a helyzete.
A cpu termékei jók, sokkal erősebb piaci részesedésre lenne szükség hosszabb távon (hogy amikor majd nem nekik áll a zászló, legyen honnan zuhanni).
A GPU biznisz viszi a pénzt, kilátások nélkül.
A CPU biznisz korábbi másfél évtizedes minuszát is ki kéne fizetni....Ha fogy elég AMD, majd rendelnek többet a TSMC-től. De mivel kevesen árulnak kevés amd-s terméket, nincs miért rendelni
Nézheted több oldalról is.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Az AMD koztudottan csak annyit rendel mindig, amennyit el is tud adni, illetve naluk a szerver van a prioritasi lista elejen.
Ezt jol mutatja az APU szituacioja, amikor bejelentes utan 6 honappal kesobb erkezett, meg valamennyi eloszor a Framework laptopkba jutott.
Pontosan azert mert nem tud akkora mennyiseget kitolni, amekkora az OEM-eknek kell.Az OEM-eknek pedig minden evben kell valami uj, hatalmas mennyiseg az irodakba, hatalmas mennyiseg az iskolakezdesre. Az AMD-nek nincsenek mar anyagi gondjaik, kiemelt TSMC partner, ha akarna akkor tudna tobb wafert lekotni.
Marcinak netezni meg Minecraftozni pontosan ugyanolyan jo az Intel mint az AMD, ahogy Tecanak is Facebookozni es irodaban Excelezni.
Es ez a tobbseg, nekik tokmindegy. -
arty
veterán
válasz
Busterftw #19 üzenetére
Ez nettó
hazugságnem igazMivel a mediamarktban 20 laptopból 18 inteles, így arra van igény, így intel ad el sokat, így amd nem tud felpörögni, így a mostani kapacitásokkal valóban nem tudna intelnyi igényt kielégíteni. Ördögi kör.
Szerverpiac dettó. Ott az intel fél évtizede versenyképtelen, de hiába, mert amd-vel csomó szervermodellt nem szerelnek.
Én úgy mondanám: a többségnek az amd jobb választás lenne (vagy az állításod analógiájára: az amd ugyanugy jó lenne), mert a termék is jobb és kiegensulyozottabb versenypiachoz vezetne. De az emberek - ahogy említettem már - ostobák.
#22 Hieronymus
"megbizhatósági eltérés optimuma"
lefordítom az átlagparaszt nyelvére: az amd leég -> intel MINDIG jobb[ Szerkesztve ]
-
-
KROK640
nagyúr
Én nem korlátozom le magam ennyire. PC-s pályafutásom picit nagyobbik felében Inteleim voltak, de az egyik leghosszabban szolgáló gépem AMD volt, és igazából kb egyformán szeretem mindkettőt. Sőt, előfordul olyan is, hogy amikor több gépem van, az egyik ilyen, a másik olyan. pl 2005-ben a fentebb említett Athlon XP-t hajtottam, de volt mellette más kevésbé húzott Athlon XP és Pentium D805 4GHZ-re húzva is. Sőt, évekig az említett Athlon XP mellett volt két P4-esem egy Northwood 1600A 1600@2400MHZ és egy Northwood 1800A 1800@2400MHZ-en
Szóval nálam nincs így Inteles meg AMD-s felosztás, mindig épp azt veszem amelyik jobban megfelel az aktuális igényemnek vagy jobb vétel a helyzetben.
A két nagy versenyében pont az a jó, hogyha valaki nem márkahű, akkor némi változatossággal, de ott az esély, hogy az aktuális piaci helyzetből Ő nyerjen. -
arty
veterán
válasz
zebra_hun #13 üzenetére
Persze.
Az emberek maguk ellen vásárolnak.... 50-50% piaci arány lenne az ideális a TE/ÉN szempontodból, de ez az intel-vásárlók miatt csak szép álom.....#15 arabus
ez lenne a cáfolatod?gyenge....
#16 M@cika
hátperszenézzél már egy piaci részesedést/arányt.....
[ Szerkesztve ]
-
Tutti Georg
csendes tag
Igen kell a verseny. De azért 460 Watt az.... erős. Ja és mitől kacat az AMD?? Bocs..
[ Szerkesztve ]
-
rxmiss
tag
válasz
Alogonomus #3 üzenetére
volt rola szo korabban h az intel hajlamos lenne jol fizeto kivansagra 'egyedi' konfiguracioban gyartan a 4-lapkas processzorait. viszont ez a cikk szerint is eleinte a szerverprocesszorok sajatossaga lesz, jo esellyel akkor egy egesz tile-nyi (csempe?) processzormagot aldoznak fel, helyette lesz a BFG cache (copyright by Dr V
)
-
bteebi
veterán
"a következő években válaszolna"
Ööö... nem vagyok nagy szakértő, de nem-e lehet az a néhány év túl kései??
-
KROK640
nagyúr
Ha nem csúszik, akkor 2026-ban jöhet az asztali proci szegmensbe is ... az még úgy jól hangzik.
-
Dr V
őstag
Intel iBFG 9000
-
Alogonomus
őstag
Az csak a hiányosságuk kezelésének egyik lépcsője, hogy felszerelik a processzorukat extra cache lapkával. Az AMD asztali – és már mobil – termékvonalában azért jelenhetett meg a 3D V-Cache technológia, mert olcsón tudják rátenni a processzoraikra. Az Intelnek így azt is meg kell még oldania, hogy nem szálljon el az extra cache rászerelésétől a processzor gyártási költsége.
-
tibaimp
nagyúr
Ideje volt már lépniük....Mondjuk a 2026-2027 nekem pont jó lenne, kb. akkorra már cserélném a 10900-am...
bobalazs: Jó kérdés! Legyen mondjuk Games+ vagy AI+ vagy PRO+Ultra+MAX-4D
-
bobalazs
nagyúr
Vajon milyen elnevezést ad az Intel marketing csapata a cache tile-al rendelkező prociknak?
Új hozzászólás Aktív témák
ph Először a szerverek szegmensében, majd az asztali, legkésőbb pedig a mobil piacon érkezhetnek hasonló platformok.
- Külpolitika
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Steam Deck
- Milyen monitort vegyek?
- Kingdom Come: Deliverance II teszt
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Interactive Brokers társalgó
- Autós topik
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- További aktív témák...