Hirdetés

Aktív témák

  • Clemi

    veterán

    Hi All!

    Tegnap, vagy tegnap előtt vészesen kértem a segítséget egy harveres gond miatt. Gyakorlatilag nem jött segítség, de a hibára 2 nap szívás után rájöttem. Okulásként közzéteszem a story-t.

    A konfig, egy ASUS P5LD2-Deluxe lap, benne 2 GB 800-as RAM, és egy P4 D820-as proci, valamint egy X1600XT 256MB-os videokártya. Oprendszer egy XP Prof, és egy W7 RC. Samsung T200-as monitor, amihez DVI kábelen megy a jel.
    A történés a következő. Este géphasználat rendesen (csak netezés, legfeljebb egy kis doc szerkesztés) majd gép elküld alvó állapotba. Reggel gép ébresztés, de nincs kép.
    Rémület nagy, gép ujraindít, és van kép, de csak addig amíg bootol, vagyis mikor az asztal következik nincs kép, monitor állapotjelző csak villog, de sötét marad.
    Oké, semmi pánik, elő egy másik videokártyával (HD3870), be a gépbe, de azzal már boot kép sincs.

    Kezdődik a pánik. Memória ki, be egy másik készlet, helyzet változatlan. Na kész, alaplap behalt. (úgyis elég elavult volt. asszonyt rábeszéltem egy új lapra). Irány az üzlet, új alaplap beújít Gigabyte GA-EP43-UD3L. Gép összerak, indítás, W7 csak boot kép, utána feketeség, és ujraindul, XP ugyanez. Mondom sebaj, új lap, kell egy új telepítés. Először XP telepítés, és van kép (az XT1600XT kártyával), majd miután felkerül a videokártya driver, kép megint csak addig van, amíg bootol a gép. Megint be az erősebb kártya, de azzal boot kép sincs. Gondoltam ez szívás, biztos lepusztította a kártyát az alaplap. Asszonynak telefon, venni új videokártyát is, kártya megjön, betesz, de már boot kép sincs. A pánik már hatalmas. :W Alaplap új, tápot kimértem hibátlan, memóriát cseréltem helyzet változatlan, minden perifériát lehúztam minden ugyanaz.
    Következő lépés, a saját gépemből átraktam a tápot, hátha valamit rosszul mértem, Hiába, helyzet változatlan. Már csak a proci volt a régi, így azt is kitúrtam az enyémből, be a másik gépbe, de a helyzet változatlan.
    Következő próba, az én gépembe bele a videókártyákat, és mindegyik hibátlan.
    A fejtörő nem kicsi, és már csak egyetlen egy dolgot nem cseréltem át, mégpedig a monito
    rt.
    Amint a szarakodó gépet rádugtam az én monitoromra, egyből minden megjavult. A gépet vissza a saját helyére, újabb próba, de eredmény nincs. A T200-on ekkor kicseréltem a DVI kábelt az analóg kábelre, és a megfelelő bemenet kiválasztása után megjött a kép a monitoron.
    Gondolt volna valaki erre a hibára? Ha abszolút nem lett volna kép, akkor gyanakodtam volna rá, de az X1600-as kártyával boot kép volt, csak menet közben veszett el a jel.

    Szóval a rejtélyes hibát a monitor digitális áramköre (vagy hogy nevezzem) okozta.

    Két napot elvett az életemből a dög!

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák