Hirdetés

Négy Z270 vezérlőhidas alaplapot teszteltünk

Az új Intel Z270 asztali PCH-val felszerelt deszkák csak kisebb frissítésnek számítanak, de elég jól sikerültek.

Az asztali Kaby Lake végre megérkezett

Információmorzsák már szépszerével rendelkezésünkre álltak az Intel asztali Kaby Lake processzorairól, amikor a gyártóóriás lerántotta a leplet a mobilgépekbe szánt változatokról. Az új lapka illeszkedik a PAO stratégiába, ami a korábbi tick-tock ütemezést váltotta le; egy rácfelvarrásom átesett, optimalizált Skylake-ről van szó. A termékpaletta stratégiai átalakulásának megfelelően a korábban bemutatkozó mobil változatot volt alkalmunk közelebbről is megvizsgálni, elméleti és gyakorlati tudásával kifejezetten elégedettek voltunk.

Az új processzorokhoz azonban a legtöbb esetben új lapkakészlet is dukál, ahogy a hasonlóan kis fejlődést felvonultató Haswell Refresh CPU-k is megkapták a Z97-es PCH-t. Az érkező Z200-as szériába tartozó vezérlőhidakról viszonylag kevés információ állt rendelkezésre, a friss processzorokhoz hasonlóan leginkább ráncfelvarrások történtek, valamint az új adattárolási technológiákra készítették fel, mint a 3D XPoint (azaz az Intel Optane).


Négy Z270-es alaplap a Kaby Lake-hez [+]

A bemutatkozás alkalmából négy Z270-es alaplap érkezett szerkesztőségünkbe a négy legnagyobb gyártótól, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk az egyes megoldásokat, amivel a Kaby Lake processzorokat szolgálják ki. Egyet-egyet küldött az ASRock, az ASUS, a Gigabyte és az MSI. Az eddigi LGA1151-es foglalat mindegyikőjükön változatlan, és a Z270-es alaplapok ugyanúgy támogatják a Skylake architektúrájú processzorokat is, mint az újakat. A Z170-es alaplapok esetén a gyártó biztosíthat BIOS-frissítést, ami a szükséges mikrokódot tartalmazza, más elvi akadálya azonban nincs, hogy régebbi deszkánkba kerüljön az új CPU. A kompatibilitást természetesen mindig előzetesen kell ellenőrizni.

Az Intel Z270-es PCH-ja
Az Intel Z270-es PCH-ja [+]

A lapka kódjele QLJG, és külsőre nem sokban különbözik a Z270-től, de egyelőre a már összegzetteken felül nem sok információ áll rendelkezésünkre róla. Rövid bevezetőnk mellett – a Skylake IGP-jéhez hasonlóan – a később napvilágra kerülő részleteket a már ismerteken felül természetesen közölni fogjuk majd.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés