Kaby Lake és az extrém tuning

Az ASUS Absolute Zero rendezvényen a Maximus IX Apex alaplap és a folyékony hélium találkozott a válogatott Core i7-7700K processzorokkal.

Lassan hagyománnyá válik, hogy az ASUS egy-egy új Intel processzorcsalád és elit alaplapi vezérlőchip érkezésekor összecsődíti az extrém tuningosok krémjét egy jó alapos első próbára. Néhány napja startolt az asztali gépekbe szánt, hetedik generációs Core i processzorcsalád és velük a Z270-es vezérlőhíd, aminek örömére kilenc nemzetközileg elismert extrém tuningos látott neki az ASUS bázisán a megahertzek csiszolásának. Nem véletlen, hogy ezt a rendezvényt Absolut Zero néven illetik, ugyanis a „mezei” -196 °C-os folyékony nitrogén mellett folyékony héliumot is használnak, aminek -269 °C-os hőmérséklete közelíti a Kelvin-skála nullás értékét, vagyis -273,15 °C-ot, az abszolút nulla szintet.

Az ASUS a Z270-es vezérlő köré épített alaplapjai közül a legkülönlegesebb, a ROG Maximus IX Apexet adta az alapot a tuninghoz. Kimondottan extrém, bőven fagypont alatti hőmérsékletekhez igazították ezt a modellt, számos olyan komponenst – például az USB vezérlők és a hangkodek egyes részeit – száműzték róla, amikre a tuningosokak nincs szüksége, így stabilabb, letisztultabb, többet bíró nyomtatott áramkört tervezhettek. Memóriamodulból például csak kettő van, a második memóriacsatornára egy DDR3-ra hasonlító csatlakozóba M.2 foglalatos SSD adaptert lehet tenni, és ezzel még bőven nem értünk a különlegességek listájának a végére.

A szigorúan kupaktalanított, szorzózármentes Core i7-7700K processzorokat a coolice, Dancop, der8auer, elmor, Fredyama, Raja, slamms, Shamino és Xtreme Addict művésznéven tevékenykedő úriemberek vették kezelésbe, a végeredmény pedig rengeteg liternyi különösen hideg hűtőfolyadék kilocsolása révén nyolc abszolút világrekord és tizenhárom ranglistabeli első helyezés lett. A maximális CPU órajelet sikerült 7383 MHz-re felsrófolni, négy aktív maggal pedig 7328 MHz-et értek el, amivel egy majd hétéves rekordot sikerült nyugdíjazni. Memória terén a G.Skill Trident Z moduljaival 2530,9 MHz-t hoztak ki, a legmagasabb alaplapi órajel (BCLK) pedig 584 MHz lett.


[+]

A hazai extrém tuningosok is kezelésbe vették az új platformot. Achill3uS-tól kaptunk is pár ízelítő számadatot. Neki „csak” folyékony nitrogén, Asus Maximus IX Formula alaplap és egy széria Core i5-7600K processzor állt a rendelkezésére, de így is látványos dolgokat tudott felmutatni. A Formula alaplapot elsősorban lég- és folyadékhűtéses tuninghoz igazították, számos olyan funkciót nem kapott meg, amikből az Apex profitál fagypont alatt. A maximális CPU órajelet sikerült 6598,42 MHz-re beállítani, amivel egy izmos SuperPI 1M pontszám is született. Hasznos infó a tuningos kollégáknak, hogy a kupaktalanítás ennél a Core i sorozatnál is kulcsfontosságú lesz. A fémsapka eltávolítása Achill3uS-nál léghűtés esetén  20 °C-kal csökkentette a CPU hőmérsékletet.


[+]

Világos, hogy ezek az eredmények világviszonylatban és a magyar mezőnyben is csak amolyan erős kiindulási alapot jelentenek a következő hetekben, hónapokban meginduló versengéshez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés