Intel 8000p: újabb információk a 3D XPoint memóriás Optane termékekről

Egyre közelebb kerül a végleges állapohoz az új memóriatechnológia, már a sebességre vonatkozóan is vannak adatok.

Az Intel és a Micron még az elmúlt év nyarán jelentette be a 3D XPoint memóriát, amelynek a hivatalos márkaneve Optane, illetve QuantX lesz, és azóta közelebbi részletek is kiderültek a legelsőként megcélzott szegmens kapcsán. A legutóbbi hírünkben részletezetteket nem ismételnénk meg, de azóta még frissebb adatok láttak napvilágot.


(forrás: BenchLife) [+]

Az Intel 8000p lesz előreláthatóan az első fecske, ami fizikailag is elérhető. Ez a Stony Beach kódnevű tároló a rendszergyorsítók (ún. cache meghajtók) táborát gazdagítja, tehát a tényleges SSD-k és a rendszer RAM között valahol félúton helyezkedik el. Konkrétum továbbra sem sok van a kompatibilitást illetően, azonban jelenleg várhatóan csak a Kaby Lake és újabb rendszerek működnek majd együtt a 3D XPoint-alapú megoldásokkal. Mindez a kezdeti elterjedésre biztosan nem lesz kedvező hatással, de azt is el kell fogadni, hogy az ilyen új technológiák esetén nem mindig megoldható a teljes visszafelé kompatibilitás, így a támogatottság kapcsán az óvatosabb megközelítés indokolt.

Az Intel Optane 3D XPoint 8000p paraméterei
Kapacitás 16 GB 32 GB
Formátum M.2
Interfész PCIe x2
Szekvenciális (128 kB) olvasás 1400 MB/s 1600 MB/s
Szekvenciális (128 kB) írás 300 MB/s 500 MB/s
4 kB véletlenszerű olvasás 285 000 IOPS 300 000 IOPS
4 kB véletlenszerű írás 70 000 IOPS 120 000 IOPS

A két elérhető kapacitás közül ezúttal is a nagyobb a gyorsabb, ahogy ez gyakran tapasztalható a hagyományos NAND flash alapú készülékek esetén. A számadatok önmagukban nem sokat mondanak, főleg, hogy a piacon már most elérhetők ennél jóval magasabb kapacitású, és hasonló sebességi paraméterekkel rendelkező komponensek, mint például a frissen bejelentett Samsung 960 EVO, illetve az általunk is tesztelt Toshiba OCZ RD400. Az is az újdonságok mentségére szól, hogy ez csak az első próbálkozás, és a hasonló esetekben a számítástechnika más területein sem csettintésre jelentkezik az áttörés. Még jóval kisebb léptékű fejlesztéseknél is az új generáció sokszor lassabb, mint a kiforrott elődje, elég csak az SD-DDR, vagy bármelyik következő DDR generációváltást megnézni.

Amit azonban nem szabad elfelejtenünk: kis adatszeletek esetén a flashchipeken alapuló megoldások a technológia sajátosságai miatt belassulnak, hiszen ott a tárhely nagyobb részét is át kell programozni. A 3D XPoint itt is előnybe kerülhet, hiszen az apró adatokkal jóval könnyebben boldogul, és az Intel saját mérései szerint az elérési ideje is nagyjából egy nagyságrenddel kisebb az általános NVMe SSD-khez képest. Az új technológia versenyképességét jelenleg egy igen fontos paraméter – az árazás – hiányában jelenleg nem lehet megjósolni.


[+]

Jó hír, hogy 8000p szériás Stony Beach családba tartozó eszközök már 2016. végén megjelenhetnek, ezeket pedig jó eséllyel már 2017. első negyedévében követi majd a Brighton Beach (PCIe x2 NVMe) és Mansion Beach (PCIe x4 NVMe) kódnéven futó SSD-k piacra dobása. Utóbbi kettőről egy-egy hozzávetőleges IOPS műveleti sebességen és késleltetési adaton kívül nem sok információ látott ezidáig napvilágot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés