Hirdetés

Hivatalosan is vége az Intel tick-tock stratégiájának

Az Intel hivatalosan is bejelentette, hogy véget vetnek az évekkel korábban bemutatott tick-tock stratégiának, amely egy olyan fejlesztési modellt vezetett be, ahol a tick fázisban a gyártástechnológia, míg a tock fázisban az architektúra modernizálására koncentráltak. Ez az Intel kommunikációjában gyakorlatilag máig élt, de a valóság az, hogy a vállalat már már jó ideje nem épít rá, mivel a Haswell után megtört ez a fejlesztési modell.

Ha a tényleges termékmegjelenéseket nézzük, akkor elmondható, hogy a Haswell volt az utolsó lapka, amely a tick-tock modellben megérkezett, mivel ezután a Broadwellnek kellett volna következnie, de becsúszott egy extra tock fázis, ami a Devil's Canyon nevű Haswell frissítés lett. A részvényesek felé azonban az Intel végig a tick-tock modellt kommunikálta, és a Devil's Canyon egyfajta egyszerű megcsúszásnak lett minősítve.

Mára az Intel lényegében végérvényesen leszámol a tick-tock stratégiával, ugyanis az aktuális tock fázisnak tekinthető Skylake után is egy újabb tock fázis jön Kaby Lake néven, ami nem más, mint egy Skylake-frissítés. Itt már nem lehet egyszeri megcsúszásról beszélni, így a vállalat részletezte az új, PAO, azaz Process-Architecture-Optimization modellt.

Ez gyakorlatilag ugyanaz lesz, mint a média által tick-tock-tocknak gúnyolt aktuális modell, vagyis a process fázis a gyártástechnológiára fókuszál, az architecture fázis az architektúrát fejleszti csíkszélességváltás nélkül, míg az optimization az így születő lapkát optimalizálja. Radikális változást tehát senki sem vesz majd észre, a bejelentés csupán azt a célt szolgálja, hogy az Intel elmagyarázza a részvényeseknek a megváltozott stratégiát. Ezen belül is a vállalat arra próbál rávilágítani, hogy tovább maradnak majd egy adott gyártástechnológián, így hosszabb megtérülési idő áll rendelkezésre.

A valósághoz persze közelebb van az a nem túl sokat emlegetett álláspont, hogy olyan fizikai határokat ostromlunk, amelyek ellehetetlenítik, hogy a processzorok a korábban megszokott mértékben gyorsuljanak, emiatt a vásárlóbázisnak is egyre kevésbé éri meg az új termékek megvásárlása. Vagyis a tick-tock modellel egyszerűen képtelenség lenne kitermelni a korábbi bevételeket, így egy új gyártástechnológia megtérülése hosszabb időt vesz igénybe, főleg amellett, hogy a beruházási költségek is nőnek. A tick-tock modellt tehát pusztán elméleti alapon fenn lehetne tartani, de gazdaságilag már nem éri meg erre törekedni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés