Hirdetés

A DDR4-es Kingston Value RAM, a Skylake és a memóriatuning

Tuningeredmények, beállítások

Mielőtt bármilyen tuningnak egyáltalán nekiálltunk, megnéztük, milyen értékeket kaptak memóriamoduljaink az alapórajeles használathoz. A rendszerbe helyezve és bekapcsolva az alaplap a memória SPD profiljában található információk alapján igyekszik beállítani az órajelet a lehető legmagasabbra. Az XMP profilok az SPD kiegészítését képezik, és a JEDEC szabványban nem rögzített, annál magasabb értékek beállítására használatosak. Az alaplap – felhasználói utasításra – kiolvassa azokat, majd lehetőség szerint automatikusan beállítja az abban foglaltakat. A szereplők SPD és XMP profiljainak kiolvasásához az AIDA64-et hívtuk segítségül, a kiolvasott értékek a két alábbi képernyőmentésen szerepelnek.

A két szereplő SPD és XMP profiladatai. A két szereplő SPD és XMP profiladatai.
A két szereplő SPD és XMP profiladatai [+]

Az SPD profilok kiolvasásakor elsőre nem sok érdekesség tűnik fel, másodikra viszont annál több. A KVR modulok 1066 MHz-hez (ez a DDR működésből kifolyólag 2133 MHz effektív órajel) tartozó második időzítéscsoportja alacsonyabb értékeket tartalmaz, mint a HyperX-é. A bordával ellátott RAM-ok viszont kaptak 1333 MHz-es SPD profilt, egyből négyet is, ez felel a 2666 MHz-es üzemért. Sajnos ha olyan alaplapba helyezzük őket – mondjuk X99-esbe, Z170-esbe –, ahol magasabb a beállítható memóriatempó a JEDEC 2133 MHz-es alapértéknél, akkor ezt akarja a rendszerünk alkalmazni, feltéve ha a CPU memóriavezérlője engedi ezt a szorzót – akkor is, ha hivatalos adatok szerint nem ennyi volna a megengedett üzemfrekvencia. Jó esetben örülhetünk, rossz esetben viszont nem indul el a gép a memóriavezérlő túlterhelése miatt. Ha ezt kombináljuk a Skylake-hez még nem optimalizált SK Hynix MFR chipekkel, elgondolkozhatunk, miért nem indult el nekünk a korábban tesztelt Z170-es Shuttle XPC barebone a HyperX Fury kittel.

Hirdetés

A kiolvasott értékekből látható még egy, a chipek alapján evidens adat: a Value RAM kitet majd' háromnegyed évvel később gyártották. XMP profilt nem tartalmaz, de ehhez a frekvenciához ez nem is szükséges. A Fury modulok típusneve egységes, amiből kikövetkeztethető, hogy a dual kitekhez is ugyanezeket használják, mint a mi négycsatornás csomagunkhoz.

Néhány fontosabb BIOS / UEFI beállítás. Néhány fontosabb BIOS / UEFI beállítás. Néhány fontosabb BIOS / UEFI beállítás.
Néhány fontosabb BIOS / UEFI beállítás [+]

A tuningolt órajel stabilitása érdekében a már ismertetett irányelveknek megfelelően állítottuk be az alaplap BIOS-át, az alábbi képeken a Kingston Value RAM tuningolt esetben alkalmazott főbb paraméterek láthatók. A processzor magfeszültségét, ezáltal vele együtt a vRing-et is fix 1,2 V-ra emeltük. A System Agent, a memóriavezérlő (VCCIO) és az órajelgenerátor (CPU PLL) is kicsit több mint 100 mV-os emelést kapott, hogy az első képernyő értékei szerepeljenek. A memóriaidőzítéseket átállítottuk manuálisra, ahogy a frekvencia emeléséhez szükséges RAM szorzót is 28-ra. Alaplapunk lehetőséget ad a Memory Enhancement Settings pont alatt a középső képernyő jobb oldalán olvasható értékek kiválasztására, és a normálhoz képest növelt stabilitást vagy nagyobb teljesítményt tudunk beállítani. Szűkszavú figyelmeztetést is kapunk, hogy a nagyobb stabilitásért cserébe némi teljesítményt, a nagyobb teljesítményért cserébe némi stabilitást veszíthetünk.

A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei. A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei. A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei. A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei. A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei.
A Kingston Value RAM és a HyperX Fury alap- és tuningeredményei [+]

A kétféle memóriát végül öt beállítással teszteltük összesen. Mindkét kit esetén a processzor alapértéke szerinti 2133 MHz beállítást alapul véve (első és harmadik), valamint mindkettőt a beállítható maximális stabil tuningolt órajelen (második és ötödik). Ehhez hozzájön a HyperX Fury kit XMP beállítása (negyedik). A CPU-Z memória fülön olvasható adatokból minden lényeges kiderül. Az alapórajeles és XMP időzítések az AIDA screenshotok pontos másolatai. A második és az utolsó ablak hordozza az igazi érdekességet, megmutatja, meddig jutottunk a túlhajtással. A lentebbi AIDA64 memóriaidőzítés ablakok sorrendje ugyanaz, de egy picit több adatot olvastak ki, egy-két másodlagos időzítést is találunk itt.

Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest. Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest. Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest. Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest. Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest.
Az AIDA64 RAM időzítés modulja kicsit részletesebb képet fest [+]

A szemfülesek már minden bizonnyal ki is szúrták az eddig titkolt részletet: 1,4 V-ra állítottuk be a tuninghoz a memóriák üzemfeszültségét. A Value RAM kittel 2800 MHz-ig jutottunk, emellett az alapórajelen szereplő időzítéseken is szinte minimális mértékben kellett csak lazítanunk. A CL 15-15-15-36 helyett CL 15-16-16-36 volt a stabil, komolyabb emelésre a tRFC szorult, azt 278-ról 335-re kellett módosítanunk. Akárhogy is számoljuk, ez egy derekas 31%-os emelés. Nem szégyenkezhet a HyperX kit sem, ott kerek 3000 MHz-et értünk el, méghozzá az alapórajelhez képest is alacsonyabb időzítésekkel: CL 13-15-15-30. Még a 2666 MHz-hez tartozó tRFC-t is sikerült letornásznunk hét órajelciklussal, így adódott 340-re az emelt frekvencia ellenére. Ha az XMP-s értéket vesszük alapul, akkor csak 12,5% az emelés, de az igazi csodálat a chipek 2133-as besorolásához képest mért 40%-ot illeti, a derekasan csökkentett időzítésekkel egyetemben.

Bevalljuk, a KVR modulok AFR chipjeitől még ennél is többet vártunk, így minden bizonnyal az újabb HyperX szériákra kerülnek a válogatáskor izmosabb darabok. A HyperX-ek MFR-jei hozták a formájukat, átlagosan alacsony késleltetéseket lehet elérni velük tuningban. Érdekes, hogy korábban is előfordult már ilyen, méghozzá a híres Elpida Hyper chipek esetén. Ott is az elsőként kiadott MNH-E tudott alacsonyabb időzítést elérni az újabb, javított MGH-E változatokhoz képest (megjegyzendő, hogy az előbbi az idő múlásával szériahibásnak bizonyult). Kiemelendő még, hogy a Value RAM kit tuningja első pár próbálkozásunk során sikeresen stabilizálásra került, míg a HyperX Fury csomag jóval nehezebben adta magát. Volt, hogy egy korábban stabil értéken el sem akart indulni a rendszer, vagy instabilitás jelentkezett, ami ismételt beállítással megszűnt. Ezt az MFR chipek kisebb fokú Skylake-optimalizáltságának tulajdonítjuk, mert az X99-es Asus lapban ugyanolyan kezesen viselkedtek, mint az AFR-ek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés