Hirdetés

A DDR4-es Kingston Value RAM, a Skylake és a memóriatuning

Hirdetés

Félszintetikus mérések

A Cinebench a processzorral vagy a videokártyával renderelteti le a kívánt képet. Hogy a RAM beállításokat módosítva eltéréseket mérhessünk ki, értelemszerűen a CPU rendert választottuk. A régebbi (11.5-ös) verzió eredményei a hibahatáron belül egyformák, mindössze egy százalék eltérés van a leglassabb és a leggyorsabb között.

A 15-ös verzió már jóval későbbi kiadás, természetesen a modern utasításkészleteket is hatékonyabban képes kihasználni, és úgy tűnik, érzékenyebben érinti a memória-alrendszer sebessége is. Itt duplájára, 2% fölé emelkedett a differencia, ami még mindig azt mutatja, hogy azért a CPU az úr. Nyoma nincs a 3 GHz-es RAM beállítás esetén lassulásnak, rögtön az élre is állt.

Aki valaha tuningolt, jó eséllyel ismeri a Super Pi alkalmazást, ami a Pi értékét számolja ki megadott számú tizedesjegyre. Az alkalmazott 32M beállítás esetén ez 32 millió, és intenzíven használja a memóriát, aminek sebessége a számolási tempóra is hatással van. Sajnos a program csak egy processzorszálat képes kihasználni. Itt sem gyengélkedett a 3000 MHz-es HyperX, de a 2800 MHz-es Value RAM is kitett magáért. Az eredmények sorrendje az órajel szerinti.

A Hyper Pi nem más, mint a Super Pi-hez fejlesztett keretprogram. Annyi szálon indít Super Pi-t, ahányat beállítunk, majd a futásuk idejét átlagolja. Az i7-6700K processzorunk HT-vel nyolc szálat képes kezelni, így ezzel az értékkel futtattuk a Hyper Pi 32M-et. Bizony, alaposan felfordult a Super Pi alatt tapasztalt pedáns rend.

Míg a Super Pi alatt a KVR és a Fury is ugyanannyit teljesített 2133 MHz-en, itt számottevő az eltérés. Az előbb a 2800 MHz-re tuningolt KVR elverte az XMP-vel belőtt 2666 MHz-es Fury-t, itt kapott egy 16 másodperces pofont. Nem brillíroz a 3000 MHz-es beállítás sem. Utóbbinak a már említett, stabilitásra állított Memory Enhancement érték az oka, míg az előbbinek a Skylake esetén tapasztalt gyorsulás a kétoldalas memórimodulokkal.

A wPrime szinte semmit nem érzékel a gyorsabb memóriából, de nem is veszít a lassabbon. Ezért szokták tuningos berkekben single channel és alacsony órajel mellett futtatni, mert stabilabb lehet ezáltal a processzor túlhajtása. Nem is pazarolnánk rá szót, hiszen olyan szépen sorakoznak az azonos értékek egymás mellett, mint az orgonasípok, kivéve a 2666 MHz XMP-s beállítást. Akárhányszor futtattuk, vagy akár a gépet is újraindítottuk, mindig ennyi volt. Magyarázatot sem tudunk ezúttal a jelenségre, a tarsolyunk kiürült a korábbiaknál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés