Hirdetés

4266 MHz-es DDR4 csúcsmemóriát kínál a G.Skill

2x8 GB-os kiszerelésben lehet a miénk az extrém sebességű Trident Z memóriacsomag.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy a tuningmemóriáiról és az SSD-iről ismert tajvani G.Skill igazán termékeny. Szinte megszámlálhatatlan variációban ontja a jobbnál jobb memóriamodulokat a gyártó. Nem túl régen adtunk hírt az esztétikai fejlődésről is, ezúttal azonban ismét kitettek magukért a mérnökök: a legújabb generációs Samsung 8 gigabites DDR4 IC-k alkalmazásával magas frekvencia mellett alacsony késleltetést sikerült elérni.

A színes G.Skill Trident Z család már bemutatkozott, most gyorsult
A színes G.Skill Trident Z család már bemutatkozott, most gyorsult [+]

Ugyan eddig is kínáltak nagyon gyors, 4,4 GHz-es memóriamodult, de az csak 4 GB-os kapacitást tudott felvonultatni, ráadásul magas feszültségre is volt ehhez szükség, és a késleltetések sem alakultak túl rózsásan. Utóbbin egy kicsit javítottak, az üzemfeszültségen egy kicsit csökkentettek, de a kapacitást modulonként 8 GB-ra duplázták, így végül 4266 MHz-en állapodott meg a specifikált tempó. Ekkora frekvenciánál mindez már nagy szó!

A friss memóriachipek nem csak eszeveszett sebességet, hanem igen alacsony késleltetést is tudnak. Az alábbi táblázatban részletezett paraméterekkel megáldott variációk állnak két- és négycsatornás kit kiszerelésben az érdeklődők rendelkezésére. 3200 MHz mellett emberes a CL13-as késleltetés.

A táblázat utolsó sorát illetően egy kis részletező magyarázat illik ide, miért is nem érhető el a nagyobb kapacitású modul és a négytagú csomag sem? Ekkora frekvenciánál már komoly válogatáson esnek át a memória IC-k. A 8 GB-os modulra csak nyolc darabot, de a 16 GB-osra dupla ennyit kell rápakolni. A kétszeres mennyiségű chip között nagyobb eséllyel lesz olyan, ami gyengélkedik, továbbá jobban megterheli a memóriavezérlőt. Ugyanez a helyzet a quadkit esetét tekintve is, hiába illeszkedik az új memória kiválóan a hatodik generációs Intel Core i7 processzorok IMC-jéhez, illetve a Z170-es alaplapokhoz.

Az új tagok specifikációit ez a táblázat részletezi
Az új tagok specifikációit ez a táblázat részletezi [+]

A G.Skill tesztlaborjában a Trident Z széria zászlóshajóinak szánt csomagokat alapos tesztelésnek vetik alá, valós körülmények között is. A 3200 és a 3466 MHz-es variációkat négy modullal ASUS Z170-Deluxe alaplappal, míg a szélsebes 4266 MHz-es kitet egy ASUS ROG Maximus VIII Impact alaplappal nyúzzák, Core i7-6700K processzor társaságában. Nem történt elírás ezúttal sem, a magas frekvenciás üzemnek a stabilitás tekintetében kedvez az ITX-es gamer alaplap kevesebb és közelebbi memóriafoglalata. Hogy mennyire nem triviális ilyen magas memóriaórajelet elérni, arról DDR4-tuning cikkünkben is írtunk.

Igazi alaplapokkal, alapos stressztesztnek vetik alá őket Igazi alaplapokkal, alapos stressztesztnek vetik alá őket Igazi alaplapokkal, alapos stressztesztnek vetik alá őket
Igazi alaplapokkal, alapos stressztesztnek vetik alá őket [+]

Ezúttal is fontos kiemelni, hogy a JEDEC szabvány szerint a 2133 MHz-es órajel a szabványos 1,2 V-os feszültség mellett, de a termékcsalád összes tagja XMP-t is támogat, amivel beállíthatók a fentebb részletezett paraméterek. Ez azonban az alaplap és a processzor szempontjából tuningnak számít, vagyis a stabilitásra akkor sincs garancia, ha a memóriamodul amúgy bírná a terhelést.

Az élettartam garanciával rendelkező Trident Z  újdonságok forgalmazása előreláthatóan valamikor 2016. júniusában kezdődik. Pontosabb megjelenési dátum – ahogyan ajánlott árazás sem  – egyelőre nem áll rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés