Hirdetés

A 3000 MHz-es HyperX Predator DDR4 tesztje

A HyperX Predator

A közelmúltban már részletesen beszéltünk a DDR4-ről, illetve a Haswell-E személyében az első, azt támogató platformot is bemutattuk, így már szinte csak egy memóriacsomag tesztje hiányzik a sorból.

Hirdetés

A Kingston HyperX termékcsaládja már több mint 10 éve a piacon van, sőt a közelmúltban a vállalat kettéválasztotta a két márkát, így ma már a Kingston és a HyperX két külön brand, bár a tulajdonosi kör nem változott.


[+]

Jelen cikkünkhöz HyperX márkájú modulok érkeztek, ergo a Kingston feliratot már hiába keresnénk rajtuk. A négycsatornás Predator csomag egy korai termékminta, ami röviden annyit tesz, hogy egyrészt csomagolás híján kaptuk a modulokat, másrészt a végleges, boltok polcaira felkerülő példányok kissé eltérnek majd a nálunk jártaktól. Ami bizonyosan nem változik, az a külső, tehát marad a fekete borda, illetve NYÁK.


[+]

A modulok kapacitása 4 GB, így ebben az esetben egy 16 GB-os memóriacsomagról beszélhetünk. Bár egyelőre hivatalosan csak a DDR4-2133 és a DDR4-2400 szabványok vannak lefektetve, de ahogy ez a korábbi DDR-ek esetében, úgy most sem tántorította el a gyártókat a magasabb névleges órajelekre képes modellek piacra dobásától. Ennek köszönhetően a DDR4-es HyperX akár 3000 MHz-es tempóra is képes.

Mindezt legegyszerűbben az XMP 2.0 segítségével lehet beállítani az alaplap UEFI-jében. Az első számú profil a 3000 MHz-es beállítást tartalmazza 15-16-16-39-es időzítések mellett, míg a második 2666 MHz-ről szól 14-14-14-36-os értékekkel párosítva. Mindkét esetben 1,5 voltot állít be az XMP, ami elsőre kicsit soknak hangozhat a DDR4 szabványban foglalt 1,2 volthoz viszonyítva, ugyanakkor a vállalat elárulta, hogy a boltok polcaira felkerülő modellek már megelégszenek 1,35 volttal a magasabb órajelekhez.


[+]

A vaskos bordák alatt SK Hynix chipek lapulnak, egészen pontosan a H5AN4G8NMFR-TFC jelzésű egységek. Ezek a gyártó specifikációi alapján DDR4-2133 CL15-15-15 beállításokra képesek, ami röviden annyit tesz, hogy itt (is) minden bizonnyal a gyártó által leválogatott, magasabb órajelre képes darabok kerültek fel a NYÁK-ra.


[+]

A modulok külső felépítésüket tekintve nagyban hasonlítanak DDR3-as rokonaikhoz. Tömegük darabonként 80 gramm, míg magasságuk 5,5 centiméter, ami néhány szélesebb CPU-hűtő esetében még gondot is okozhat, így ezt mindenképpen tartsuk észben egy esetleges konfiguráció megtervezése során.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés