Hirdetés

A DDR4-es Kingston Value RAM, a Skylake és a memóriatuning

Konklúzió, végszó

Sok tanulsággal szolgált a két DDR4-es RAM tesztelése – leginkább azzal, hogy egy csúcsprocesszort felvonultató LGA1151-es rendszer is bőségesen elketyeg az alap memóriával. Nem mondjuk, hogy nincs hova gyorsulni, mert a mérések egyértelműen igazolták, hogy van, ki-ki a célterületet mérlegelve eldöntheti, szüksége van-e erre a kis előrelépésre. A gyorsulást elérhetjük költséghatékonyan, belépőszintű memóriánkat tuningolva, vagy a drágább, de XMP profillal rendelkező modulokat behelyezve, és az XMP-t alkalmazva. Ugyan az előbbi eset stabil beállításait kikísérletezni időnkbe fog telni, de ennek is megvan a maga varázsa. Ne higgyük persze, hogy a hűtőbordás, komolyabb memóriákat nem lehet tuningolni, láthattuk, egész eredményesen sikerült.

HyperX Fury Black kit
HyperX Fury Black kit [+]

Jó példája esetünk annak a peches együttállásnak, hogy nem vehető készpénznek a drágább memória jobb kompatibilitása, sokszor a puritán megközelítés gyümölcsözőbb. A tesztverziós Shuttle gépben a nem Skylake-hez optimalizált SK Hynix MFR chipes RAM modulok működésképtelensége bizonyítja ezt talán a legszebben: az X99-cel hibátlan memóriacsomagunkkal meg sem mukkant a kis barebone. Ehhez képest a Value RAM kit kompatibilitási probléma nélkül ment az ominózus Shuttle gépben, Asus X99-es és Z170-es alaplapban, valamint a most tesztelt Gigabyte Z170-ben is.

Hirdetés

Egyértelmű, hogy nem a belépőszintű memóriára fognak a válogatott chipek kerülni, hiszen a célcsoport 99%-a nem fogja ezeket túlhajtani. Ennek ellenére egy korrekt tuningot sikerült belőnünk a Kingston Value RAM-mal, amivel abszolút elégedettek vagyunk. Az is kiderült, hogy a Skylake rendszer memóriatuningja sem olyan nagy ördöngősség. Lehet, hogy írásunk többeknek kedvet ad, hogy kipróbálják saját gépükön is, de fontos kiemelnünk, hogy a hardvergyártók csak a gyárilag specifikált értékekre vállalnak garanciát, és a túlhajtással a hardver károsodhat, tehát mindenki csak saját felelősségére álljon neki!!!

Kingston Value RAM 8 GB 2133 MHz CL 15 kit – KVR21N15S8K2/8
Kingston Value RAM 8 GB 2133 MHz CL 15 kit – KVR21N15S8K2/8 [+]

A tesztelt 8 GB-os, 2133 MHz-es Kingston Value RAM memóriacsomag, amely kétcsatornás kiszerelésű, nagyjából 11 ezer forintos áron kapható, ezzel 4000 Ft árelőnye van a másik szereplő, HyperX Fury szintén 8 GB kapacitású, 2666 MHz-es kitjével szemben. A kereskedelmi forgalomban jó eséllyel már mindkettő az újabb SK Hynix chipekkel kapható, így ez nem szempont. Az viszont igen, hogy az 1333 MHz-es, ugyanekkora méretű DDR3 kitek is ilyen áron kaphatók. Mindezeket egybevéve, a KVR21N15S8K2/8 ár/érték aránya korrekt, kompatibilitása kitűnő, tudjuk ajánlani, és az sem kizárt, hogy az ára idővel tovább csökken változatlan DDR3 árak mellett.

A HyperX Fury nem hoz akkora előrelépést, mint amennyivel többe kerül, de aki a maximumot keresi, annak célszerű ezt (vagy még erősebbet) választania. Nekünk a 3 GHz-es tuningja és az emellett elért alacsony időzítései miatt, egyszeri alkalommal mutatott kompatibilitási problémája ellenére tetszett.

Kingston Value RAM 8 GB 2133 MHz
CL 15 kit – KVR21N15S8K2/8
HyperX Fury Black 32 GB 2666 MHz
CL 15 kit – HX426C15FBK4/32

04ahgy

A tesztelt memóriákat a Kingston biztosította.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés