Hirdetés

Corsair 4000D Airflow és iCUE 4000X RGB házak tesztje: rács vagy üveg?

Végre megválaszolhatjuk azt a kérdést, hogy mennyit számít, hogy egy háznak üveggel borított vagy rácsos előlapja van.

Külső

Ahogy a nemrég tesztelt Fractal Design Define 7 Compact esetében, úgy most is egy hivatalos bejelentés előtt álló házat volt szerencsénk tesztelni, pontosabban rögtön kettőt is, ezúttal a Corsair kínálatából. A 4000D, 4000D Airflow és az iCUE 4000X RGB három nagyon hasonló ház, csak az előlapban, a beépített ventilátorok számában és típusában, illetve az üveg oldallap jellegében különböznek (utóbbi a 4000X-nél teljesen átlátszó, míg a D-seken enyhén sötétített).

Szerkesztőségünkben a 4000D Airflow és at iCUE 4000X RGB járt, melyeknek különböző az előlapja, így azt is megvizsgálhattuk, hogy szellőzés szempontjából mennyit számít, hogy egy gépháznak eleje rácsos vagy üveggel borított. Mivel a tesztalanyok között főbb specifikációikat és egyéb külső tulajdonságaikat tekintve nincs különbség, így a legtöbb helyen nem taglaljuk külön a két modellt, de a hőmérsékleti méréseket természetesen mindkettőn elvégeztük.

[+]

A házak – modelltől függően egybefüggő vagy rácsozott acélból, illetve edzett üvegből készült – előlapja egy határozott rántással eltávolítható, erre pedig akkor lesz szükség, ha a mögötte található ventilátorokkal kívánunk ügyködni. A 4000D Airflow esetében itt egy légkavarót találunk, míg az iCUE 4000X RGB modellben három darab, RGB világítással ellátott példány sorakozik egymás alatt; ezen felül a 4000D Airflow modellben a ház hátoldalán egy további, fényeket nélkülöző ventilátor kapott helyet. A hűtési rendszert igény esetén bővíthetjük további ventilátorokkal vagy vízhűtéshez tartozó radiátorokkal.

[+]

A hűtéshez szorosan kapcsolódnak azok a porszűrők, melyeket az előlap mögött, illetve a ház tetején és alján találunk, ezek mindegyikét egyszerűen eltávolíthatjuk tisztítás céljából.

[+]

A ház alsó fele nem tartogat számunkra több érdekességet, a fedlap azonban már annál inkább, hiszen itt kapott helyet az I/O panel, mely a bekapcsoló- és reset gomb mellett egy kombinált jack ki- és bemenetet kínál, illetve két USB csatlakozót, melyek közül az egyik már Type-C kialakítású.


[+]

A két oldallap minden verziónál megegyezik, bal oldalon egy edzett üvegből készült lapot találunk, míg a ház jobb oldalát egyszerű acéllemez fedi. A leszereléshez mindössze két, kézzel oldható csavar kitekerésére van szükség, ezt követően a hátoldal felőli részt kell magunk felé húznunk. A művelet közben érdemes a másik kezünket az oldallap alatt tartani, ugyanis ha erősebben rántjuk meg, mint kéne, könnyen lerepülhet, amit az üveg nem biztos, hogy megköszön majd.

[+]

A hátoldal kevés meglepetést tartogat, alul a tápegység számára kialakított kivágás van, extra lemezt azonban nem találunk, vagyis a tápot közvetlenül a házhoz kell csavarozni. Feljebb a hét vízszintes és két függőleges orientációjú PCIe bővítőkártyahely helyezkedik el, a hátoldal tetején pedig az alaplapi kivezetések kivágása és a hátsó ventilátor szellőzőrácsa pihen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés