Corsair A500: a léghűtések S osztálya

Gigantikus méretű és borsos árú ez a processzorhűtő – csak az a kérdés, tudása is a csúcson van-e.

Bevezető, külső

Bár tény, hogy a folyadékhűtések általában még mindig drágábbak az „egyszerű” léghűtéseknél, az utóbbiak csúcskategóriájában azért találunk olyan modelleket, melyek árban és sokszor tudásban is utolérik a kompakt vizes rendszereket. Az első feltétel mindenképpen igaz a Corsair A500-ra, mely a cég aktuális csúcsmodellje, és egyben a piac egyik legdrágább ilyen terméke, mely a Noctua és a Cooler Master legnagyobb gyártmányaival száll szembe. Lássuk tehát, mit kap az, aki közel 40 000 forintot szán egy processzorhűtőre!

Dizájn

A Corsair A500 óriási dobozban érkezik, és ebben az esetben nem (csak) a felesleges csomagolóanyagok miatt van erre szükség, már maga a hűtő is hatalmas, még a duplatornyos Noctuák is eltörpülnek mellette.


[+]

A fekete és sötét pezsgőszínben pompázó műalkotás minden apró részletére odafigyeltek a tervezők: a bordázat (mely átmenetet képez az egy- és kéttornyos kategória között) két oldalán masszív műanyag elemek tartják a 12 cm-es ventilátorokat. Nem tévedés: a 144 x 169 x 171 mm-es egység valóban 12 cm-es légkavarókra épül, melyek push-pull konfigurációban működnek.


[+]

Maga az alumíniumból készült, feketére színezett bordázaton a ventilátorokat tartó elemek le-fel tologathatóak, így nem gond, ha magasabb memóriamodulokkal kell párosítani a hűtőt, igaz, a hatékonyság csökken, hiszen nem minden bordát ér majd el a légáramlás. A felső, látványos és logózott burkolat leemelhető, és erre szükség is lesz felszerelés közben.

[+]

Alulról felfelé indulva kezdjük a sötét pezsgőszínre eloxált talppal, mely közvetlen kapcsolatba hozza a négy darab, párosával 6 és 8 mm-es hővezető csövet a processzorral. Az érintkező felület mart, a megmunkálás nyomai is felismerhetőek. A neten több tesztben is kritizálták a talp egyenetlenségét – akár véletlenül, akár a gyártási folyamat javítása miatt, de a nálunk járt terméknél ezzel nem volt gond. Bár a Corsair gyárilag felhordott pasztával szállítja a hűtőt, a csomagban mellékel egy kisebb tubus extra XTM50 típusú hővezető anyagot is a későbbi cserékhez.

[+]

Továbbhaladva a csővezetékek mentén következik a bordázat, mely 48 darab lamellából áll. Ezek 112 x 129 milliméteresek, viszont közepüket kivágták, hogy szerelésnél elérjük a leszorító csavarokat. Ehhez igazából elég lett volna mindössze két furatot készíteni (mintának ott az egyébként duplatornyos Be Quiet Dark Rock Pro 4), ami lehet, hogy kevésbé látványos, viszont biztos, hogy a hűtési képességeknek jót tesz, hiszen kevesebb hőleadó felület vész oda. A bordák kapcsán a Corsair nem operált egyedi alakzatokkal, de a belépőélek fűrészfogas mintát kaptak, ami segít csökkenteni a lamináris határréteg méretét.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés