Hirdetés

Corsair 4000D Airflow és iCUE 4000X RGB házak tesztje: rács vagy üveg?

Végre megválaszolhatjuk azt a kérdést, hogy mennyit számít, hogy egy háznak üveggel borított vagy rácsos előlapja van.

Értékelés

Ha már így belelendültünk a hűtés kivesézésébe, a konklúziót is kifejtenénk ezzel kapcsolatban. Figyelemreméltó, amit a 4000D Airflow produkált lekapcsolt ventilátorokkal, a rácsos előlap szinte olyan a hardverelemek hőmérsékletének szempontjából, mintha ott se lenne, míg a 4000X RGB-be szerelt komponensek azért jobban megérezték, hogy zárt térben vannak. Amikor azonban igazán számít, vagyis terhelés során, már utóbbinak sem volt annyi szégyenkeznivalója, mint amennyire először számítottunk, hiszen bár a puszta szellőzés tekintetében rosszabbul áll, mint rácsos párja, a több ventilátor jól végzi a dolgát.

Hirdetés

Persze az összehasonlítás akkor lenne maradéktalanul igazságos, ha mindkét házat ugyanannyi ventilátorral vizsgáltuk volna, ám véleményünk szerint erre a direkt összevetésre elegendőek a légkavarók nélküli mérések, és inkább azt szerettük volna prezentálni, hogy mire képesek a házak maximális hűtési teljesítménnyel, de gyári állapotban. Ilyen téren pedig elfogadható a különbség – akinek mégsem, az mindkét ház esetében tovább bővítheti a rendszert.


[+]

A házak többi részével szintén elégedettek voltunk, az építési minőséggel és a szerelhetőséggel nem volt gondunk, a kábelrendezési lehetőségek kifejezetten tetszettek nekünk, és a csatlakozókínálat is jövőálló, hála a Type-C USB csatlakozónak – ha a Corsair 4000 szériából választunk, valószínűleg egyhamar nem kell a cserén gondolkodnunk. Jó ötlet volt a gyártótól, hogy újdonságát háromféle verzióban is elérhetővé tette, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet, bár a legkorrektebb az lett volna, ha legalább a ventilátorok száma megegyezik minden esetben, még ha nem is mindegyik modellt választva kapunk RGB-s egységeket.


[+]

Mindent összevetve, elégedetten dobozoltuk be tesztalanyainkat, különösen a 4000D Airflow-t, mely az eurós ár alapján nagyjából 32 000 forintosra kalkulált árával nem számít rossz vételnek, ugyanis így hirtelen végigpörgetve a kínálatot nem is nagyon találtunk olcsóbb, hasonlóan a szellőzésre kihegyezett modellt a minőségi márkákból.

Az iCUE 4000X RGB szintén jó termék, 11 000 forintos feláráért üveg előlapot, eggyel több ventilátort (ráadásul RGB-seket) és egy hozzájuk tartozó RGB kontrollert is kapunk. A – bár ez szubjektív – jobb megjelenés ellenére gyári állapotban csak egy kicsit rosszabb ennek a háznak a hűtési hatékonysága, mi mégis a 4000D Airflow-nak adjuk a rangosabb díjat, mert szerintünk jobb alap a jövőre nézve ez a már önmagában is hatékony ház, mint a szebb, de csak nagy adag ventilátorral jól hűthető modell.

Corsair 4000D Airflow Corsair iCUE 4000X RGB

SidCorky

A tesztelt házakat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés