Hirdetés

Corsair K95 RGB Platinum XT billentyűzet: a vitorlások legújabb zászlóshajója

Tesztalanyunk kevés, ám annál lényegesebb módosítást kapott.

Bevezetés, külső

Nem tegnap volt, amikor először találkoztunk K95 jelölésű mechanikus billentyűzettel a Corsair kínálatát böngészve; ehhez az alkalomhoz egészen 2013-ig kell visszamennünk, ugyanis ebben az évben, Las Vegasban jelentették be az akkor még Vengeance K95 névre keresztelt modellt.

Az eredeti K95, még 18 darab makró gombbal
Az eredeti K95, még 18 darab makró gombbal [+]

Később – már a Vengeance jelzést lehagyva – rengeteg új variáns került piacra, 2014-ben például bemutatkozott az RGB-s verzió, a 2017-es, általunk is tesztelt változat esetében pedig már a kiosztáson is változtattak. A történetnek azonban ezzel közel sincs vége, hiszen az idei CES-en bejelentették a K95 RGB Platinum XT kivitelt, mely nem csak megnevezésében változott, hanem minőség és funkciók szempontjából is jelentős újításokkal büszkélkedhet.

Corsair K95 RGB Platinum XT

A sárga-fekete dobozból előkapva a billentyűzetet első pillantásra talán nem is veszünk észre lényeges különbséget az elődhöz képest, hiszen ugyanazt a 6 makrógombbal, 5 multimédiás vezérlővel és egy hangerőszabályzó tárcsával megtoldott teljes kiosztást látjuk magunk előtt. A bal felső sarokban találunk még három kapcsolót, melyekkel váltogathatunk az öt darab, belső memóriában tárolt profil között, négy lépésben állíthatjuk a háttérvilágítás fényerejét (3 szint + kikapcsolt állapot), valamint bekapcsolhatjuk a Windows Lock funkciót. Utóbbi nem csak a Start menü véletlenszerű előhívását akadályozza meg, hanem kapunk néhány testreszabhatósági lehetőséget is.


[+]

Ami újdonságnak számít, hogy a szálcsiszolt alumíniumborítás felett lebegni látszó gombkupakok kicsit érdes felületű PBT típusúak a korábban látott, festett ABS verziók helyett, ami egy sokkal tartósabb megoldás, hiszen nem feketére festett fehér műanyagról van szó, hanem a kupak egy fekete és fehér színű műanyag elemből illeszkedik össze. Ennek köszönhetően sok év használat után sem fordulhat elő, hogy a karakterek lekopnak a felületről, cserébe az RGB háttérvilágítás kisebb mértékben tud átszűrődni – ezzel éjszaka nincs gond, már a legalacsonyabb fényerőn is remekül látszódnak a fények, nappal viszont már nem elég a fénye, a színek csak alig érzékelhetőek.

Hirdetés

[+]

Ami még újdonság az eredeti K95 RGB Platinumhoz képest, az a tartozékok listája. Bár már az előző generációhoz is járt egy lecsatlakoztatható csuklótámasz, azon csak egy gumilap volt, melyet megfordítva változtathattunk annak „puhaságán”, az új változat viszont műbőr borítású párnát kapott.


[+]

Változott még a rögzítés módja is, hisz míg a korábbi verziót csak mágnesek tartották a helyükön, az új modell esetében egy bepattintós megoldást láthatunk, mely használat közben stabilabb, de szükség esetén nem tudjuk olyan könnyen elemelni a helyéről és odébb tenni.

[+]

A dobozban megtaláljuk még a korábbi tesztben – és a fenti képen – látható műanyag gombkiszedőt és a a gyárilag felszerelt példányoktól eltérő, rezécett felületű, szintén PBT kivitelű extra gombokat. A W-ből és a D-ből két választási lehetőség is rendelkezésünkre áll: előbbiből két különböző mértékben lejtő darabot csomagoltak a dobozba, míg a „D” esetében választhatunk, hogy balra vagy jobbra lejtsen a kupak teteje. Az extra kupakok belülről kicsit eltérnek a gyárilag felszereltektől, a fenti, jobb oldali képen jobbra egy extra, balra egy normál kupak belseje látható. Találunk még a csomagban egy Corsair logós kupakot a gyári „Esc” helyére, illetve hat darab kék színű, S1-S6 feliratú gombot is, melyek az oldalsó makró gombokra valók.


[+]

Maga a 466 x 172 mm alapterületű billentyűzet egyébként nagyon masszív összhatást kelt, ami nem is csoda annak tudatában, hogy a mérlegen 1237 grammot nyom (csuklótámasz nélkül). Ez az adat még így is „spórolósnak” számít ahhoz képest, ami még lehetne, ugyanis csak a fedlap készült fémből, az oldalsó élek és az eszköz alja műanyagborítást kapott, de szerencsére a plasztik is igen minőséginek hat.


[+]

A stabilitásra nem lehet panaszunk, erről négy darab méretes gumitalp gondoskodik, ha pedig nem tartanánk megfelelőnek a 28 milliméteres magasságot, kihajthatjuk a felső tappancsokban elhelyezett lábakat, így plusz 16 mm magasságot nyerünk. Említésre méltó még az alsó részen a középen elhelyezett, „X” alakú kábelcsatorna, ami például egy vezetékes fejhallgató kábelének a billentyűzet alatt történő elvezetését segíti.


[+]

Ha már szóba kerültek a kábelek, érdemes még szót ejteni a billentyűzet felső éléről. Ez a terület nem csak az itt végigfutó, 19 zónás RGB LED-sáv miatt érdekes, hanem a klaviatúra hátulján található USB 2.0 (pass-through) port, illetve az innen kiinduló, szövetborítású USB kábel miatt is. A vaskos vezeték két darab USB portban végződik, melyek közül az egyik szükséges a működéshez, míg a másik az egyportos USB hubhoz tartozik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés